Foto: Björn "Bernie" Norén.

Bitterhet: Nej.

Vemod: Kanske.

Rastlöshet: Ja.

En liten sammanfattning av känslorna denna dag, den 30 november 2017. Dagen då vi, Henrik och jag, gör sorti; dagen då Trottosport går i graven.

Efter nästan 1.300 publicerade inlägg, efter 11.500 kommentarer från Er läsare, drygt 3,1 miljoner sidvisningar (med 28.000 som topp på en dag), har vi nått vägs ände.

Bland våra artiklar finns några biffiga avslöjanden som gett eko runt om i Sverige, ja till och med ute i Europa. Vi har försökt roa och oroa. Vi har försökt att vara en lite annorlunda röst i allt det sorl som oftast, numera, handlar om vilka vagnar hästarna utrustas med, eller om de har skor på fötterna.

Så visst, det känns lite vemodigt.

Och rastlösheten kommer troligen att infinna sig, ganska snart.

Förvisso kan jag utöka både antalet promenader och dess längd, ägna mer tid åt att läsa, just nu Hans Rosings berättelse om hans fantastiska liv (kan rekommenderas), vara lite mer aktiv i de två idrottsföreningar som just nu ligger mig varmt om hjärtat.

Dagarna kommer att gå, den ena efter den andra. Samtidigt inser jag att de kommer att bli lite tråkigare.

Jag kommer att sakna Henriks kloka och reflekterande texter, våra samtal inför publiceringar, inspelningarna av poddarna. Jag kommer att sakna alla kommentarer från våra läsare, jag kommer att sakna de tysta mornarna när jag slår in dagens första bokstäver i tangentbordet. Och inte minst våra gästredaktörer som på kort tid blev mycket populära.

Det är mycket som jag kommer att sakna alltså.

Kanske finns det också dom som kommer att sakna oss. Samtidigt som det säkert finns dom som applåderar vår sorti. Åtminstone lite i smyg.

När vi nu skiljs  åt står #visparkarbakut i fokus, i spåren av #metoo. Istället för att berätta om sextrakasserierna i hästsporten får vi följa rapporteringen i andra medier. Även om det kanske kommer att klia i fingrarna.

Samtidigt kliver hycklarna fram med sina fina ord för att slå in öppna dörrar. Johan Lindberg skriver att ST arbetar för en travsport för alla, där alla känner en trygghet. Stefan Johansson (vd, Nationella Stiftelsen) skriver på twitter angående sexuella trakasserier att ”nolltolerans är en självklarhet”.

Var höll dessa gossar hus för lite mer än ett år sedan, var det nolltolerans som gällde även då?

Au Revoir!

Lennart Persson

 

63 KOMMENTARER

 1. Pokalåret, franska vintermeetinget, #visparkarbakut, Souloydomen, licenstilldelningarna – det händer mycket nu! Är ni säkra på att det är då ni skall gå?

 2. Oerhört tråkigt att mista en intressant, rolig, informerande och provokativ publikation. Blir tomt i datorn framöver! Tack.

 3. Neeeeej. Jag har föreslagit förut, varför inte en prenumeration på 50kr/månad eller liknande så ni kan få lite bäring för ert jobb?! Fler annonser? I vilket fall tack för tiden…hittills vill jag med förhoppning tillägga

 4. Stort tack. Jag har läst det mesta ni skrivit och lyssnat på varje pod. Såg det som en stor ära när jag t o m fick en tweet citerad på er sajt 🙂 Även om denna sida försvinner så tror jag ni banat vägen för att vi framöver kommer ha en öppnare och bättre debatt inom travsporten, dessutom har ni visat vägen för efterföljare. Har samtidigt svårt att se att ni inte kommer att fortsätta bidra i den debatten på många sätt. Än en gång stort tack!

 5. Tack till er båda. Då ni började era ”sändningar” kändes det lite som då jag var i sjuårsåldern och fick en julkalender i tidsenligt (1970-talets början) brunt filttyg med 24 små paket uppsatta varsamt av mamma, tror jag, med säkerhetsnål. Första dagarna var som på låtsas. En present varje dag! Vartefter adventrarna avlöste varandra förstod till slut min då unga hjärna att slutet vankades. Precis som den något äldre dito gjort gällande trottosport ett tag nu, men lik förbaskat är det svårt att riktigt acceptera faktum när dagen nu är här. Snyft.

 6. Tack, Lennart. Just hemkommen från tracken i Paris och att inte som vanligt få följa dig och Henrik i hästkulturens fotspår i fortsättningen är inte bara vemodigt. Det är sorgligt. Två röster som tystnar. Två röster som så väl behövs.Stort tack för ert sociala engagemang och er nyfikenhet på allt vad hästsport heter. Inte bara de stora avslöjanden som ni borde få pris för utan för de små notiserna, de insiktsfulla spaningarna och er kärlek till hästen. Och er uppfinningsrikedom. Gästredaktörerna var helt genialt. Vilken inblick vi fick från de som dagligdags håller på med vår älsklingssport. Och med vilken charm. Även när det har varit OT har det varit intressant som Henriks fotbollsintresse och dina enorma kontakter med kreti och pleti och kärleksfulla historier. Nej, nu får man allt gå och ta sig ett glas piratolja som Capitaine Haddock skulle sagt. Mercfi Boque!

 7. Fruktansvärt tråkigt, har varit på väg bort från travet ett bra tag men alltid läst er sida. Ni behövs verkligen! Ha det så bra och välkommen åter….

 8. Kommer bli en stor tomhet i min vardag nu när ni tar ett break(hoppas verkligen ni kommer tillbaka i någon form). Den enda sida jag varit in på dagligen dom senaste åren. Podden var en höjdpunkt i veckan som man längtade efter att få knäppa igång. Tack för allt och återigen hoppas jag på att ni kommer tillbaka i någon form.

 9. Din stilistiska förmåga överträffas av få, och därtill har du öst ur din rika källa av erfarenheter från travets värld.
  Det har varit en förmån att läsa dina texter, lyssna på podden och de intressanta inblickar som getts av veckans bildredaktör. Tack.

 10. Det är så sorgligt och en stor förlust för travsporten. Mitt eget intresse för travet har sakta dalat de senaste åren. Att komma in hit och läsa och diskutera har på något vis hållit intresset vid liv. Nu känns det ännu mer ointressant. Jaja, det finns annat att göra med sin tid än att engagera sig i trav. Tack för all trevlig läsning och lycka till med vad ni än företar er i framtiden.

 11. Tack för ert arbete med den enda travsidan jag numera läser. Det kommer att bli ett stort tomrum och jag hoppas verkligen att ni kan återuppstå i någon form. Kan absolut tänka mig att betala för en prenumeration.

 12. Allt har sitt slut sägs det. Men ack så tråkigt kommer det bli utan denna sidan. Hade gärna betalat för en prenumeration på denna sidan.

 13. Tack till dig Lennart! Har lyssnat på dig och läst dina krönikor under senaste 6-8 åren. Kommer att sakna det oerhört mycket. Hoppas du återkommer i någon bloggform framåt. Du tillför och underhåller så mycket.
  Du är helt suveränt bra! Tack!

 14. Tråkigt o synd för travet må jag säga. Alla som törs/orkar säga nåt behövs börjar bli få kvar. Bra kämpat ni har behövts i många ärenden! Vi får hoppas på nån sorts comeback när våren o solen kommer 💪🏼

 15. Om utbudet att välja på för att följa travsporten (Obs! SPORTEN) och få mycket intressant läsning varit dessa nedan nämnda och man fick välja EN:

  Travronden
  Guiden
  Aftonbladet 365
  Expressen
  Travnet
  Sulkysport
  Trottosport

  är jag övertygad om att Trottosport kommit i topp.

  Tack för ett riktigt bra jobb!

 16. Ni granskade sporten på ett helt annat sätt än andra medier och hade verkligen behövts framöver också. Ni tog upp händelser till ytan som ingen annan vill eller vågar skriva. I spåren av MeToo hade det t ex varit intressant att granska en medarbetare på en av de största travtidningarna.

 17. Idag den 1 december är min travvärld tommare. Det är alltid det första jag gör på morgonen och alltid det sista på kvällen. För att se vad viktigt ni lagt ut. För det har varit viktigt och riktigt det ni gjort. Men också riktigt kul som de där utvikningarna om Efon Ask! Vad ska jag göra nu? Hoppas på att ni återuppstår i någon form!
  Anders Lindblad

 18. Stort tack till er båda! Ni har gjort ett fantastiskt jobb! Hoppas vi får möjlighet att följa er i andra kanaler framöver!

 19. Stort tack för alla artiklar och poddar! Lova en sak bara. Om Nuncio kommer till start i Prix d’Amérique 2018 så kommer ni tillbaka och skriver åtminstone ett inlägg om det och sedan ett efter loppet. OK?

 20. Tack! Har kollat varje dag och iden med gästkrönikör var ju strålande! Och även alla ni som kommenterat, där har jag också lärt mig mycket.

 21. Mitt travintresse har också dalat betänkligt de sista åren. Men trottosport har ändå lyckats att hålla kvar det där sista halmstrået.
  Men nu när man ser i meetoorörelsen vad det här för folk som sysslar med det här så får det vara. Så genomvidrigt- hur överlever samvetet sådant?
  Tack Trottosport för avslöjandet. När sen genomhygglige Stefan Söderkvist lägger av om några år- ja då lär jag nog inte ens titta på trav på stordagar. Det var bara så mycket roligare förr. Jag saknar tiden när det hände ute på banan- folket, förväntningarna, mystiken, kontanterna och spekulationerna. Jaja allt har sin tid. Travsporten dödades av själslösa maktfullkomliga Stockholmare utan insikt av vad spelare, aktiva efterfrågar

 22. Känns jättetrist att ni behöver kasta in handduken, men så är livet, alla kan inte vinna fast ni är bättre än alla andra publicister inom trav. Utan era reportage och granskningar skulle flera tokigheter fått gå förbi utan uppmärksamhet. Ni hade alla travintresserades förtroende.

 23. Tack för allt! Som jag skrivit tidtagare så betalar jag gärna för en fortsättnnig men jag har inte switch och kommer. alrdig att skaffa det.

 24. Ber om ursäkt, att jag inte korrekturläste mitt inlägg. Det ser alltid snyggare ut. Helt utmattad efter en veckas arbete gjorde mig tveksam till om jag skulle skriva något inlägg öht. Det skulle jag tydligen inte gjort. Förlåt!!

  Likväl så står jag bakom mitt innehåll. Jag har nog varit den som försvarat det ytliga och kalla Stockholm. Men jag har haft fel. Döva journalister med egen agenda, etablissemanget, tystnadskulturen och de falska ryggdukningarna gör mig illamående. För att inte tala om alla övergrepp i maktens korridorer. Det finns ingen heder, moral eller etik kvar i Stockholm. Mår illa. Nya trenden i Stockholm är att man ska chippas sig, hör att folk redan står i kö. Sanslöst, inte ifrågasättande- bara rätta sig i kön för att vara trendig och hålla käften. Precis som dom som höll tyst när övergreppen begicks. Sen förstår man inte varför SD under senare år växt till sig

 25. Tack för den tid som varit, tomrummet kommer bli stort. Xtra tack oxå till Lennart för bekräftelsen att Monica Z faktiskt vann lopp på Valla en regnig dag för länge länge sedan. Ha det gött.

 26. Bra beslut att lägga ned hemsidan men
  fortsätter med podden. Finns många som skriver om travet samt är nästan bara
  skandaler folk läser om.
  Bättre ni fokuserar på podden där i v f jag tycker ni kommer till er rätt bäst.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar