Att Erik Adielsson gärna ville köra i ledning med Diamanten i den första starten i Stig H Johanssons regi var inte särskilt oväntat.

Att tvinga Cyber Lane till ett tyngre lopp var ju enda chansen för Diamanten att möjligen kunna vinna finalen i Solvalla Grand Prix.

Nu brydde sig inte Cyber Lane särskilt mycket om det. Det såg faktiskt ut som om Johan Untersteiners häst sprang och småretades med sin utmanare under hela loppet: ”Spring gärna i ledning, mig gör det inget, jag kommer ändå att vinna”.

Att vinna ett sådant här lopp från dödens, mot en mycket bra motståndare, är förstås oerhört imponerande. Och på det sättet Cyber Lane gjorde det. Johan Untersteiner såg hela tiden till att vara i närkontakt och när upploppet nalkades lät han sin häst slå in det avgörande slaget. Då hade Diamanten inget försvar, han vacklade mot ringrepen och blev uträknad.

Cyber Lane vann inte bara den här finalen. Han avfärdade också alla spekulationer om vilken häst som blir Årets fyraåring.

Segern igår gav 400.000 kronor i prispengar. Därmed har Cyber Lane tjänat 6.935.500 kronor bara i år, som fyraåring. Det innebär att han passerade Ina Scot som under sin fyraårssäsong sprang in 6.861.000 kronor.

Cyber Lane fick två miljoner extra när han vann Derbyt. Och ytterligare 800.000 kronor i bonus när han vann BC-finalen. Men även Ina Scot fick dubbla prispengar på sin tid, både i Stochampionatet och i Derbyt.

När det gäller Derbyt var skälet att hon även vann Derbyhoppet året innan. Det var då som Helen Ann Johansson hastigt och mindre lustigt fick hoppa in som kusk istället för Kjell P Dahlström.

Att Ina Scot även fick dubbla prissumman i Stochampionatet beredde troligen på att hon hade vunnit Guldstoet året innan.

Ina Scot blev både Årets fyraåring och Årets häst 1993. Det mesta talar för att Cyber Lane kommer att gå i samma spår även om det finns starka utmanare om Årets häst-titeln i form av Twister Bi, Propulsion, Lionel och Villiam.

Cyber Lane har nu 16 segrar på 19 starter och med Raja Mirchi som pappa är Cyber Lane också ett trumfkort för för sin fader – och därmed svensk avel.

För att kunna bli Året häst är det dock ingen fördel att ha en svenskfödd pappa. Det har bara hänt en enda gång tidigare sedan Adept blev den förste som utsågs till Årets Häst 1960. Fridhems Ambra är den enda Årets häst hittills med en svensk pappa. Hon är ju en dotter till Pale Amber.

Pale Amber var i sin tur en son till avelsgigant Tibur. Raja Mirchi är en son till en annan avelsgigant, Viking Kronos.

Till sist: När minitouren i Ruka avgjordes idag såg det lite ut som går; Charlotte Kalla retades lite med Marit Björgen för att under slutdelen sticka ifrån till en lätt seger.

LP

Bilder från Solvalla: Kanal 75.

 

 

 

 

13 KOMMENTARER

 1. Förlåt Cyber Lane – jag trodde din seger i Derbyt mest berodde på svag konkurrens. Nu vet jag bättre!

  I övrigt: kul att se Morgan Wilhelmsson och Mack Dragan vinna finalen i klass 1. För några år sedan var Anders Brekke och hans Stepping for Money i ropet som representant för de orädda sparvarna i miljonärernas travdans. Morgan och Anders har det gemensamt att de är färgstarka personligheter från västra Värmland som funnit sig väl tillrätta i Västergötland.

  Själv kommer jag ihåg Morgan från hans tid som lärling hos Olle Fägerås – han har alltså inte varit hos stall Palema ”hela travlivet” som Sofia Aronsson påstod i TV-studion igår.

 2. Mack Dragan var grym igår, stod pall för hur många attacker som helst. Men ändå, Cyber Lane. Som han sett ut i starterna efter derbyt, helt fantastiskt fin. Smidigare, fräschare och snabbare än innan. Om Johan U bara vill så kommer Cyber Lane att vara med i Elitloppet 2018, och han kommer att vara en faktor att räkna med. Redan på den nivå han är idag, med en bra vinterträning till detta och inget oflyt med skador så kommer han att vara än bättre om ett halvår. Då kommer ingen att gå säker. Otroligt kul med uppsvinget för svenskfödda avelshingstar som Maharajah, Zola Boko men framför allt Raja Mirchi som har öppnat strålande. Viking Kronos med Raja Mirchi, Maharajah, Joke Face och Going Kronos kan förhoppningsvis spinna vidare på en egen hingstlinje och att nån av dessa söner i sin tur kan lägga en son som för arvet vidare. Detta hänger på att stoägarna förstår hur bra detta verkligen är och skickar toppston till dessa hingstar, i stället för att jaga utomlands.

  • Tycker att Menhammar, Bootsman och Kolgjini leder utvecklingen mot mer svenskfött. Synd att Joke Face inte fick chansen ordentligt – tror att de som undvek att bjuda på allvar på hans avkommor på senaste Kolgjiniauktionen kommer att få anledning att tänka över det valet. Tror att det flera fynd gick deras näsa förbi!

   Däremot gjorde ju Mellby gård en tabbe med prissättningen på Going Kronos inledningsvis, precis som Melander gjorde med Scarlet till att börja med (detta inom parantes- varken Going eller Scarlet är ju svenskfödda, men med tävlingskarriären förlagd hit).

 3. Också helt säker på att det fanns fynd att göra efter Joke Face, och Going Kronos är misshandlad som hingst, han borde fått betäcka en flock franskstammade ston och som nämndes, prissatts vettigare.

 4. Helt off topic.
  Men Lennart Forsgren…hur är det möjligt att han haft en så pass framgångsrik karriär.
  Totalt i avsaknad av hästöga under loppen. Tycker alltid att de mest betrodda hästarna är de som ser bäst ut före loppet.
  Och så en av mina käpphästar…ingen koll på hästes kön.
  Helt klart en av de mest meningslösa bisittarna i ATG-sändningarna.
  Spara pengarna, ATG.

  • När han började som bisittare var det inget fel på hans hästöga, och han påpekade alltid vad han tyckte. Men eftersom detta inte är tillåtet av ATG/ST har han fått lära om och bita sig i tungan istället för att säga vad han ser.

  • Nä JV,

   Här finns det nog många som tycker annorlunda. Personligen så tycker jag att Forsgren är helt överlägsen. Han om någon har koll, kan förklara och står för sin sak.

 5. Hoppas att den självgode Micke Nybrink ej expert..(informatör). Håller vad han lovar och slutar med att analysera lopp.för att skydda sig själv skyllde han på att kuskarna framför pullade upp.Sanningen är att Kontio satt o sov..Var inte uppmärksam.Höll för kort avstånd till hästen framför.

  • Håller inte med dig till 100% angående Nybrink.

   Jag tycker faktiskt att han hade rätt i sin bedömning. De tvingas ta upp en liten aning och då blev det som Nybrink sade en kedjereaktion och eftersom Jorma inte var vaken så blev det som det blev.
   Många inblandade, lite klantighet, lite otur. That´s racing ibland…;)

  • Jag tyckte det såg ut som om Jorma först var på väg att gå ut i tredje spår med MT Joinville men sen ångrade sig varpå hästen blev het samtidigt som de tog upp lite framför.

 6. Ja, prissättning av avelshingstar är, minst sagt förbryllande.
  Att sannolikheten för att få fram en kulltopp är betydligt högre via en större kull än en mindre, torde inte vara svårt att förstå ?…..
  Annars kan man alltid göra en snygg Raja;
  SNABBT korrigera ned priset, hitta marknaden och därefter höja t.o.m över det ursprungliga utgångspriset.

 7. Inte alls särskilt förbryllande. Det är ju tillgång och efterfrågan som styr hur du kan prissätta en avelshingst, samt förväntningar när du har en ny hingst. Sen kostade faktiskt Raja Mirchi 100,000kr vid levande föl det första året han stod i aveln. Så trots sin strålande inledning på avelskarriären så kommer han att vara 25% billigare än detta 2018. Alltså 75,000kr/levande föl, vilket borde ses som mycket rimligt sett till resultaten i förhållande till de allra dyraste hingstarna.

 8. Jag var otydlig där. Det var inte Raja jag syftade på, utan upplägget med Going Kronos som hade 9 ston innevarande år. Tvärtom, Raja har skickligt anpassat sina tjänster till rådande efterfrågan och jag är en av hans 144 förväntansfulla stoägare våren 2018…..

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar