För en dryg vecka vann treårige Malfoy sitt debutlopp på Axevalla. Några kilometer därifrån strosade Malfoys storebror G.H. Nemo omkring i hagen. Ovetande om att han snart skall göra come back – i aveln.

– Vi har väntat för att se hur hans första avkommor sköter sig innan vi bestämmer oss för om G.H. Nemo skall fortsätta i aveln, säger delägaren Stefan Pettersson.

När G.H. Nemos son, Maze Runner, vann det stora tvååringsloppet Svampen i Örebro slog det ner som en glädjebomb hemma hos Stefan och hans sambo Maria Carlsson på Lilla Ekeberg mellan Axvall och Skara.

De fick då ett kvitto på att G.H. Nemo kan vara en intressant avelshingst.

– Vi fick svaret på om vi skulle satsa vidare eller inte med G.H. Nemo i aveln. Nu vet vi, säger Stefan.

Att just Maze Runner blev startskottet för att ta upp avelsarbetet på nytt är en liten historia för sig. G.H. Nemo var nämligen inte påtänkt som pappa till Maze Runner.

– Egentligen var det meningen att mamman till Maze Runner, Gale Warning, skulle betäckas med Juliano Star. Så gjordes också men Gale Warning blev inte dräktig och då fick G.H. Nemo chansen, säger Stefan Pettersson.

Ibland blir slumpen avgörande. Eftersom de dåvarande ägarna till Gale Warning bor granne med Lilla Ekeberg så dök möjligheten upp för G.H. Nemo. Och det betyder att hingsten kan se fram emot nya äventyr som förste älskare.

G.H. Nemo var under sin tävlingskarriär mycket uppskattad av många. En riktigt kulthäst. Tränad av Stefan och Maria var G.H. Nemo med i flera stora finaler.

  • Han vann ett av försöken till Kriteriet 2009 för att sen bli oplacerad i finalen.
  • Året efter vann G.H. Nemo även ett av försöken till Derbyt. I finalen blev han fyra när Joke Face vann.
  • Lite senare samma år vann G.H. Nemo semifinalen i Breeders´ Crown för att sedan bli trea i finalen när Prince Tagg vann.
  • Nemo var också finalist i E3 och som femåring blev han trea i Jubileumspokalen på Solvalla bakom vinnande Prince Tagg och Sebastian K.
  • I ett försök till Olympiatravet 2013 körde Åke Svanstedt hästen för första gången. Det var också första gången G.H. Nemo tävlade barfota på alla fyra hovarna. G.H. Nemo vann loppet på Mantorp och slog då självaste Maharajah.
  • I finalen, två veckor senare, fungerade G.H. Nemo inte alls. Han galopperade och fick efter loppet startförbud.

Tio månader senare gjorde G.H. Nemo come back som fyra i ett lopp på Axevalla. Hästen avslutade sedan sin karriär med att vinna på hemmabanan med Håkan K Persson i sulkyn. Håkan körde G.H. Nemo ytterligare några gånger, liksom Stefan Söderkvist. Men den kusk som mest förknippas med G.H. Nemo är Jörgen Westholm.

I två lopp körde Stefan Pettersson själv sin häst. G.H. Nemo var då två år och vann ett av loppen för att bli tvåa i det andra.

–  Även om skadan läkte blev G.H. Nemo inte samma häst som tidigare och vi ville inte åka omkring och tävla i vanliga lopp med honom. Därför fick han sluta att tävla, säger Stefan.

Samtidigt hade G.H. Nemo börjat att betäcka. I den första årgången, som nu är två år, finns elva avkommor. Bland dom alltså Maze Runner.

– Vi har själva två tvååringar efter honom som jag tycker ser fina ut. Och jag vet att både Sofia Aronsson och Eric Martinsson har var sin lovande tvååring efter G.H Nemo, säger Stefan Pettersson.

Stefans och Marias två tvååringar efter G.H. Nemo är Nymo (bilden)den andra är Katniss.

–  Katniss har vi fött upp själva. Nymo köpte vi av Henrik och Cecilia Nyberg som också skall sköta avelsarbetet med G.H. Nemo, säger Stefan.

I den andra kullen finns sex avkommor, de som nu är ett år och föddes ifjol. I år har det dock inte blivit några föl efter G.H. Nemo.

– Som sagt så har vi velat vänta och se om  ”Nemo” duger i aveln. Nu vet vi det och nästa år får han börja att betäcka igen, säger Stefan.

Till sist: G.H. Nemo vann under sin karriär 18 lopp på 57 starter och sprang in drygt 3,2 miljoner kronor. Och nu väntar alltså en fortsatt karriär som avelshingst för sonen till Scarlet Knight.

LP

 

3 KOMMENTARER

  1. En tanke som slår mig när man läser detta, var det loppet på Mantorp, när hästen gick barfota som förstörde den fortsatta karriären?
    Det är ju inte säkert, det hade naturligtvis kunna gå likadant även om han inte tävlat barfota, men man undrar ju….

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar