Den 21 januari 2018 är dagen då det kommer att skrivas svensk travhistoria på Vincennes.

Det är då en svenskfödd, svensktränad häst kommer att vinna världens största montélopp, Prix de Cornulier. Något som aldrig har hänt tidigare. Dessutom kanske med en svensk ryttare i sadeln?

Ursäkta om jag tar i lite, det är ju ändå Fars Dag, och då kan väl en gamling få önska sig något riktigt roligt.

Foto: Erik Widén.

För visst känns det lite kittlande att få se Björn Goops Reckless med Sofia Adolfsson på ryggen den där söndagseftermiddagen i Paris?

Varför då denna, som det kan tyckas, aningen förvirrande tanke?

Jo, av den enkla anledningen att Reckless såg så oerhört läcker ut när han gjorde sin första start under sadel igår. När sjuåringen vann över opassande kort distans på 1.12,1. Dessutom på ett underlag som, om jag förstod det rätt, inte var helt lättsprunget.

Efter att ha tittat på just det loppet så tändes en liten from förhoppning om  Prix de Cornulier. Då handlar det ju om 2.700 meter – och det passar nog bättre än gårdagens distans.

Dock återstår några hinder: framför allt om Reckless har tillräckligt med insprungna pengar för att komma med i det franska storloppet. Dessutom måste Reckless tjäna 20.000 euro i monté för att få vara med.

När det gäller hinder nummer ett så tror jag att pengarna räcker. I år var det bara 16 hästar anmälda till loppet, 18 får vara med. Och av de 16 startande hade en häst mindre pengar på sig än vad Reckless har nu.

Sen finns det en livlina att ta till. Precis som i Prix d´Amerique så kan hästarna numera kvala in till Prix de Cornulier. Vinnarna i Prix Emile Riotteau och Prix Edmond Henry är klara för det största loppet. Dessutom ettan, tvåan och trean i Prix du Calvados. I de två första loppen får Reckless inte vara med (åldern). I Prix du Calvados, två veckor innan Prix de Cornulier, är han dock välkommen.

Bild. Kanal 75.

Hinder nummer två lär inte bli några problem om Björn Goop verkligen vill satsa på Prix de Cornulier. Efter gårdagens seger fattas det runt 16.000 euro för att komma över den stipulerade gränsen 20.000 euro. Det fixar Reckless hur lätt som helst.

– Om Reckless springer in minst 20.000 euro i monté kommer han med 99 procents sannolikhet att komma med i Prix de Cornulier på sina pengar. Och han har många fina montélopp med höga prissummor att springa i på Vincennes fram till det största loppet, säger Anders Lindqvist.

Då så, låt oss se fram mot en svensk vinnare i montéstjärnornas egen borg. Med drygt tre miljoner kronor i förstapris.

Till sist: Sofia Adolfsson har länge närt en dröm om att få rida på Vincennes. Den kan bli verklighet redan på torsdag. Björn Goops Candor Hall är då anmäld i ett montélopp, med nästan en halv miljon kronor till vinnaren, på Vincennes.

LP

 

 

5 KOMMENTARER

  1. Hoppsan Kerstin, vill att allt är sant o alla drömmar blir sanna. Nu laddar vi stenhårt kanske når vi inte fram till största loppet men ett försök kommer säkert Björn göra. Håll tummarna.

  2. Som sagt, kommer att sakna era kommentarer från Vincennes… 🙁

    Lite OT: vilka svepningar av Kajan i helgen – först Track Angle igår och så Erica idag!
    Svanenstuk över de uppläggen…

  3. Hur fixar man Sofias licens? Amatörer får som sagt inte rida/ köra i proffslopp i Frankrike.

    Någon som är insatt ? Måste Sofia byta licens ?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar