I måndags rapporterade Trottosport som första media om riktade anklagelser om missförhållanden mot Sötåsen Naturbruksskola/Hästgymnasiet vid Axevallatravet, och i synnerhet läraren Niclas Stenquist.

Stenquist som också är A-tränare på Axevalla och utöver det dessutom sitter i styrelsen för Västergötlands Travsällskap (Axevalla).

Det hela ändade i att Stenquist, som – bland annat i intervju på denna sajt – nekat till uppgifterna, någon dag senare stängdes av från sitt lärararbete. Men efter en snabbt utförd utredning av Naturbruksskolan Sötåsen togs Niclas Stenquist åter i tjänst under fredagen.

Nu kan Trottosport berätta att det utöver denna händelseutveckling kommit in en formell anmälan mot Niclas Stenquist. Gällande misskötsel av travhästar placerade på Gymnasieutbildningen, förlagd vid Axevalla travskola; Travstallet.
Anmälan har gjorts såväl till Svensk Travsport som Länsstyrelsen.

Detta bekräftas också av Agneta Sandberg (bilden) på Hästvälfärdavdelningen på Svensk Travsport.
– Ja, vi har mottagit en anmälan; däremot kommenterar vi inte en pågående utredning, säger hon till oss.

Så här ser delar av anmälan ut:


Henrik Ingvarsson

Läs också:

https://www.trottosport.se/2017/10/30/vald-mot-hastar-och-sexism-pa-travgymnasium/

https://www.trottosport.se/2017/10/31/den-anklagade-lararen-valkomnar-utredningen/

https://www.trottosport.se/2017/11/02/lararen-atervander-tjanst-men-utredningen-ifragasatts/

27 KOMMENTARER

 1. Ärligt !!! Va är det frågan om. Den som inte fattar nu borde tänka till. Det haglar in saker på läraren detta måtte ju vara någon förföljelse. Ta nu reda på fakta vem ligger bakom allt skit i stället. Att en häst får startförbud för orent trav är väl ingen nyhet händer ofta och måste inte bero på att den är ofräsch. Att hästarna körs ofta är inte heller konstigt finns dom som kör var dag. Sen kanske dom har för lite höst tex. Hur ska eleverna kunna lära sig köra om dom inte får köra tex. Du blir ingen vare sig kusk eller hästskötare i en skolbänk. Det är inget du läser dig till utan ren praktik som du lär dig av. Skulle gärna höra röster i form av övriga elever. Tror nog det är en smuts kastar historia

  • Ärligt !!! Ska sjuka och skadade hästar användas för att göra eleverna till bra kuskar och hästskötare? ÄRLIGT!!!???

 2. Bra att det anmälts tll Länsstyrelsen så att det kollas upp hur hästarna mår och sköts. Att hästar ser ut som på bilden är anmärkningsvärt om det saknas giltig förklaring. Om en häst som ser ut som på bilden får gå träningsjobb så är det djurplågeri.

  • Hade varit väldigt intressant att få reda på när fotot är taget, eller hur? Titta på historiken angående denna häst. När kom den till Stenquist? Hur ofta har den startat?

   Svara på dessa frågor så är det inte helt enkelt att döma NS på förhand.

 3. Anmälaren påstår sig ha goda grunder. De tar fram ett foto och 5 hästar enligt det som finns här på ToS. 1) Bilden är inget som gynnar tränaren. En häst ska inte se ut så, möjligtvis efter en kraftig sjukdomsbild, men helst inte ens då. Vi vet inte bakgrunden till hästen på bilden men det bör vara rimligen taget i skolstallet. 2) Att hästar tränas flera gånger i veckan är inget som gynnar anmälaren. Låter bara som ett befängt uttlande och okunskap. 3) Anmälaren säger sig ha goda grunder. DÅ är det extremt viktigt att komma med riktiga fakta. Angående hästen Powerlover så påstås den ha startat 5 dagar efter ett startförbud. Det är inte bara omöjligt utan och också ett helt felaktigt påstående. Starten var 15 dagar efter startförbudet och då blev den inte rapporterad för orent trav. Dessutom hamnade hästen i slumpmässig provtagning (dopingprov) och inte heller det har påvisat något konstigt eller påtalande från dopingpersonal eller veterinär (vilket de har skyldighet till) om hästen.

 4. Kurre, hästar som är undernärda, och eller ofräscha, ska inte tränas rationellt, what so ever. Om denna rapport om skolans hästar stämmer, så finns bara ett ord och det är skandal. Vart är övriga ansvariga?

 5. Då jag själv haft många hästar i träning hos Niclas Stenqvist genom åren så känner jag inte igen något av detta som påstås ovan. Han har haft allt från unghästar till tävlingshästar från oss och dom har alltid varit i toppskick både vad gäller hull och kondition på dom.
  Aldrig att han tränade eller startade en häst som var knackig och han är dessutom känd som tränaren som hellre tar hästen till veterinären en gång för mkt än för lite och dessutom anlitar massörer och dyl till våra ögonstenar. Våra travare blev kontinuerligt kontrollerade på div olika vet kliniker utifrån vad misstänkt fel kunde bero på givetvis med vårt godkännande såklart då ägaren står för dessa kostnader.
  Niclas är dessutom en fantastisk kunnig person vad gäller inkörning av unghästar och en duktig kusk när det gäller tävlingssamnanhang.
  Niclas hade hästar från oss under många år och det är inte många år sen vi slutade med travhästar o lade skorna på hyllan
  Hoppas verkligen Niclas blir rentvådd från detta

 6. Bilden på hästen är gammal. Tagen när hästen var sjuk. Kanske bättre och se på hur hästarna ser ut själv i verkligheten, innan man dömmer…..

 7. Fd travhästägare om du verkligen vill göra NS en tjänst så vore det nog bättre o skriva vilka hästar du ägde o vem du är i sådant här fall annars blir det lätt misstänkliggjort.
  Låt utredningen ha sin gång o förhoppningsvis lite mer grundligt än den angående avstängningen som satte tillbaka Ns i tjänst.
  Även jag som har som ngn skrev här lite svårt att förstå att elevernas version inte hade med verkligheten o göra dock ska eleverna stöttas säger rektorn.
  Stöttas för dom inte ser verkligheten eller ??

 8. Varför åker inte någon från trott&sport ut till skolstallet och med egna ögon besiktigar hästarna skick?
  Det skulle vara till godo för de flesta läsare och deltagare på forumet.
  Borde inte den journalistiska etiken nästan kräva det efter att man avslöjat det hela?
  Bilden som visas är enligt ”Ann” gammal och inte representativ i ärendet.
  Har T&S annan dokumentation av bilden eftersom de väljer att visa bilden?

  Jag tar inte ställning för eller emot någon i fallet men att se dessa evinnerliga grova personliga påhopp utan annan ”fakta” än det som florerar här gör det hela än mer tragiskt!

  • Sanningen är ju den att det finns en anmälan till ST och Länsstyrelsen när det gäller hästarna i stallet. En utredning pågår och vi får avvakta den.
   När det gäller att besiktiga hästar är varken Henrik eller jag rätt personer att utföra den. Vi saknar helt enkelt den rätta kompetensen.
   Men vi kanske kan få hjälp av dig?
   LP

 9. Du är nog lika bra på det som jag eller många andra att se om en häst är mager eller rund o fin.
  Visar man en bild på ett offentligt forum i ett sammanhang som detta så har ni väl gjort en bedömning att bilden är representativ.
  Att sen säga att ni inte har kompetens att bedöma hästar faller då på sin egen rimlighet Persson.
  Alla som känner dig vet att du har ett helt liv med hästar i ryggen så din kunskap är det inget fel på!
  Skit samma, trampade visst på nån öm tå!

  • Observer, tror du att vem som helst kan gå in i ett stall och börja besiktiga hästar? Tränaren har ett strikt ansvar så de enda de inte kan neka är länsstyrelsen och ST Läs § 2 i Travsportens reglemente

   • En journalist som gjort ett reportage om denna tränare borde rimligen kunna åka ut och inspektera hästar i stallet (med tränaren givetvis). Allt för att få bukt med ryktesspridning samt få ett slut på denna trista nyhet.

    • Det enda i denna artikel handlar om att en anmälan är gjord. Möjligen var bildvalet olyckligt, det går att diskutera, men eftersom den figurerat i ärendet tidigare valdes den. Men själva artikeln informerar enkom att en anmälan nu är inlämnad till två ”instanser”.

     Vi har både låtit Stenquist tala ut, ge sin version, och också rapporterat om att han är åter i tjänst.

     Efter det kom denna anmälan. Som vi också meddelar.

     • Förstår inte hur bilden kan vara ”olyckligt vald”, det är ju den enda bilden som illustrerar vad anmälan handlar om? Det är en mycket upprörande bild, så vid närmare eftertanke är det inte utan att man undrar varför det inte framgår vilken häst det är (om jag tyder märkningen rätt så är det Villa Blue) samt när den är tagen. Läraren/tränaren har getts möjlighet att ge sin version, men gavs han också möjlighet att kommentera bilden och vad sa han isf? Med tanke på att de flesta av oss verkar ha reagerat starkast på just den så hade det varit lämpligt om det framgått.
      Kan man utgå ifrån att Trottosport dels har sett andra bilder på hästarna i det aktuella stallet, även om de inte publicerats, och dels säkerställt att samtliga bilder är relativt nytagna? Det gjorde jag.

   • GA,
    Handlade väl knappast om att de skulle tagit ut hästen och gjort någon regelrätt veterinärbesiktning utan lov.
    Frågade bara om det inte varit läge att åka. Hade räckt att bara titta in i boxen och se om skicket är så dåligt som det beskrivs. Kan du nog göra i vilket stall som helst i Sverige.
    Om det inte är så dåligt så hade säkert den nu misstänkte tränaren även ställt upp på det.
    Han ställde ju upp på en intervju i frågan.

    Det är bra att det skrivs om dessa ärenden och jag har inget att invända mot T&S artiklar i ämnet.
    Däremot så tycker jag att debattinlägg i flera fall är skrivna i affekt utan sans eller hänsyn till att vi faktiskt lever i en rättsstat!

 10. Din kommentar är den mest idiotiska jag någonsin läst ang hästars välmående. En sådan som du ska ha livstids beträdelse förbud på alla travbanor.

  • Ha ha du är inte av denna ras. Ta reda på fakta. Ex Powerlover starta efter 5 dagar då den fått Startförbud helt taget ur luften. Den som kan trav vet att det bara är att slå upp på st och kolla så det va ju skit snack. Han fick 10 dagar. Starta efter 15 dagar. Klocka ren dessutom (lopparkiv finns också). Ingvarsson skriver ju själv här att bilden va olyckligt vald till inslaget. Va det då när hästar anlände eller vad. Har mycket svårt att tro att Nicklas skulle låta hästar lida.

 11. Den som gjort anmälan har ju verkligen varit ovanligt klantig och förtroendet för den personen måste vara bottenlågt. Om man skall ljuga så skall man ej göra det med uppgifter som går att kolla. Det är ju hur enkelt som helst att kolla i databasen på ST när hästar har startat.
  Och dessutom , anmälda kan ju alla bli, därför är det extra viktigt att media (och dit räknas ToS) gör någon koll av en anmälan.

 12. Peter A
  Vad har det för betydelse vad mina hästar heter/hette i detta sammanhang
  Dom står inte på skolan utan var i träning hos Niclas på Axevalla när han hade stall där o var A tränare
  Jag vet att han ALDRIG skulle missköta hästarna och definitivt inte starta dom
  Vill han ha vår hjälp att bli rentvådd så vet han vart han ska ringa
  Han har haft åtskilliga hästar och hästägare genom årens lopp så det är bara att kolla på ST så ser du själv

 13. Det är bra ni finns för ingen verka vilja gå till förbundet. Ni har inte tagit ställning och alla parter har fått säga sitt. Precis som granskade journalistik ska vara. Enda missen är väl bilden på hästen.

 14. Finns det inga missnöjda f.d hästägare som kan uttala sig? Nej såklart håller sig nog så långt i från branschen som möjlig efter det äventyret. Speciellt en sak som sticker ut! Vad tränaren använde sig av för indrivnings metoder när hästägare var missnöjda och släpade med fakturorna. Till han försvar skall sägas att han inte är ensam om att använda dessa metoder, inte vanligt men det förekommer.

  Undrar om stc orkar att bry sig?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar