André Eklund och Knutssons Trottings manager Björn Norén efter seger i Silverstoet. Foto:Malin Albinsson, MVA Foto,.

Det var tvååringarnas kväll igår.

På Axevalla vann Felicity Shagwell loppet som man helst skall undvika att vinna – Silverstoet.

På Jägersro gjorde Tae Kwon Deo ett avstamp mot Hambletonian Stakes – åtminstone enligt tränaren Lutfi Kolgjini.

För att börja med Felicity Shagwell har André Eklund i henne fått fram en mycket lovande talang. En häst som kan bli ett riktigt PR-nummer för den ambitiöse André.

Foto. Malin Albinsson, MVA Foto.

Efter den lite snöpliga andraplatsen i Svampen hade André Eklund ren uppvisning på Axevalla igår. Felicity Shagwell är en elegant travhäst med oerhört vägvinnande aktion. Hon verkar dessutom mycket förnuftig. När André gjorde slag i saken då 700 meter återstod lämnade Felicity Shagwell sina konkurrenter med många meter och redan i slutkurvan var slaget över.

Dottern till Maharajah vann på 1.14,8a/1640 meter – nytt banrekord på Axevalla. Efter segern var det en tagen André Eklund som kom in i vinnarcirkeln. Utan tvekan går den här hästen en spännande framtid till mötes.

Om det inte vore för segern igår.

Vem minns hästar som Acai Am, Kickans Girl, Missing Look, Gladys Boko och Current Aaffair.

Det är de fem senaste årens vinnare i Silverstoet. Och inte med minsta möjliga vänlighet kan man påstå att någon av dessa har lämnat några större avtryck efter sig sedan de vann just det här loppet. Och jag kan räkna upp många fler som inte haft särskilt stora framgångar efter sina segrar i Silverstoet.

Sanningen att säga är det ont om vinnare i Silverstoet – som  kördes första gången 1980 – som har blivit topphästar. Anmärkningsvärt är också att bara en av vinnarna i Silverstoet har gått vidare och vunnit Stochampionatet, Volita du Ling.

Nu skall vi inte måla fan på väggen, kanske kan Felicity Shagwell bli undantaget som bekräftar regeln?

Förutsättningarna finns i varje fall. Och dom kanske ökar när nu kretsen kring hästen bestämt sig för att avsluta säsongen efter gårdagens seger. Trots att Felicty Shagwell mycket väl skulle kunna vinna Uppfödningslöping där förstapriset är 700.000 kronor.

Det är som jag sagt tidigare: det svåra är inte att vara med i stora lopp, det svåra är att avstå vissa.

Lite tidigare på kvällen hade Lutfi Kolgjini också haft en uppvisning på Jägersro med en tvååring. Den USA-födde Tae Kwon Deo drog undan i hårt tempo (1.12 första 1000) och vann på 1.13,1a/1640 meter. Det är nytt svenskt rekord för utländska tvååringar.

Efter loppet meddelade Lutfi Kolgjini att siktet är inställt på Hambletonian Stakes nästa år. Och i sann Ludde-stil sa han också att han verkligen tror på att hästen kan vinna Hambletonian.

Köpet av den här sonen till Muscle Hill i Lexington ifjol var något av en slump. I en tidigare intervju här på trottosport sa Lutfi:

– Jag satt hemma mitt i natten och följde auktionen. Jag blev väldigt förtjust i den här hästen och köpte honom för 240.000 dollar. Gissa om jag sov dåligt den natten.

Lutfi sa också att han hade planer på att skicka hästen till Jimmy Takter.

– Jag vill ha honom hemma det här året. Blir han sen så bra som jag tror kan det mycket väl bli så att jag skickar honom till Jimmy Takter. Men först måste vi få veta om han duger, det är lång väg dit.

Efter uppvisningen igår tycker Lutfi att hästen duger.

Tills sist: Lutfi Kolgjini hade egentligen planerat att starta Tae Kwon Deo i Svampen men hästen kom inte med. Poängen räckte helt enkelt inte till.

LP 

 

8 KOMMENTARER

  1. Under avdelningen värdelöst vetande : Namnet Felicity Shagwell kommer från en lösaktig karaktär i filmen ”Austin Powers: The spy who shagged me.” Shagwell – bra ligg.

    På franska hette hon Felicity Bonnebez. (bonne baise, good fuck) i filmen.

    Luddes häst Tae Kwon Deo är etymologiskt intressant då kampsporten stavas med Do på slutet och inte Deo. Men i denna sports etiska regler ingår att man inte får använda deo-deranter. Une simple réflexion.

    • Fast ”Deo” är väl kennelnamnet från uppfödaren Deo Volante Farms, och på första raden på deras hemsida står det ”Deo Volente is Latin for God Willing”. Tror vi kan glömma deodoranten i det här fallet.

  2. Helt rätt. Det är Deo Volente Farms som har fött upp och namngett hästen. Alla deras uppfödningar heter Deo i ”efternamn”. Så deodoranten var avgjort en liten övertolkning i ämnet.

  3. He.He. Deo betyder Gud på latin helt klart. Lite hubris där. Tänk om Luddes hästar döptes till Gud i ”efternamn” istället för Face. .Sur cete remarque, je m’arrête.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar