Efter att elever anklagat en lärare på Hästgymnasiet vid Axevallatravet för bland annat misshandel av en häst och sexistiska uttryck stängdes läraren igår av från sin tjänst.

Rektorn på Sötåsen Naturbruksskola, som hästgymnasiet sorterar under, ville dock inte berätta om vem som hade blivit avstängd.

– Det är en person som just nu är avstängd, sa rektorn Jenny Jacobsson igår.

Idag träder den avstängde läraren Niclas Stenquist fram och berättar att det är han som stängts av från sin tjänst tills vidare, under den utredning som inleddes i fredags. Det beskedet fick Niclas igår av närmaste chef i stallet på Axevalla, Niclas Dahlqvist.

– Jag ser positivt på den här utredningen och hoppas allt kommer till sin spets, säger Niclas.

Jag träffar Niclas på ett café i Skara. 47-åringen är samlad och tänker noga efter innan han svarar på mina frågor. Han tillbakavisar de anklagelser som några elever framförde här på trottosport igår.

Läs också: Våld mot hästar och sexism på travgymnasium.

– Jag beklagar om eleverna har uppfattat vissa saker helt fel, säger han.

Niclas Stenquist vill gärna tro att det är just missuppfattningar som ligger bakom elevernas påståenden. När det gäller den häst som Niklas, enligt eleverna, slog med skaftet på en hammare över korset, har han en helt annan uppfattning.

– Jag var tvungen att agera, annars kunde en stor olycka ha hänt i stallet, säger Niclas.

Han säger att hästen var på väg att backa in i en annan häst som också stod på stallgången. Niclas, som stod och skodde en häst, använde då en träklubba för att förhindra en olycka.

– Jag slog inte hästen utan puttade den med träklubban för att den inte skulle fortsätta att backa.

Eleverna gjorde en så kallad avvikelserapport som lämnades över till Niclas Dahlqvist.

– Den utredning som han gjorde visade att åsikterna bland eleverna skiljde sig mycket, säger Niclas Stenquist.

– Och om jag slagit hästen som eleverna påstod borde det funnits märken på ryggen.

Fanns det då inga märken?

  I så fall hade det tagits många bilder på det, säger Niclas.

Normalt skall alla avvikelserapporter lämnas vidare till rektorn på Sötåsen. När jag pratade med Jenny Jacobsson igår hade hon dock inte fått in den rapporten.

– Vi gick igenom flera rapporter i fredags men den rapporten har jag inte sett, sa Jenny Jacobsson.

Varför har inte just den rapporten nått rektorn?

– Jag vet faktiskt inte, det enda jag vet är att min närmaste chef utredde händelsen, säger Niclas Stenquist.

En annan sak som några elever har framfört kritik mot är att Niclas Stenquist sällan är med och kör tillsammans med eleverna.

–  Jag är med i största möjliga mån, jag eller en kollega. Sen tycker jag att eleverna själva skall träna att köra häst utan att jag är med och påpekar något hela tiden.

Enligt de elever jag har pratat med har Niclas Stenquist uttrycket att de ”är värdelösa”.

– Det har jag aldrig sagt, de här eleverna är bra studenter med höga betyg, säger Niclas.

Han vill heller inte kännas vid att han kallat en kvinnlig travtränare för ”en spermasilos”.

– Ett sådant uttryck finns inte i min vokabulär. Jag är jätteglad över att det blir fler kvinnliga tränare och kuskar eftersom travsporten är så mansdominerad.

Har eleverna då hittat på detta?

– Jag tror det är en ren missuppfattning. Vid ett tillfälle hade vi en person på besök, som vi hade köpt en häst av, och han använde ett språk som inte hör hemma här. Det kan ha varit han som använde just det här uttrycket och att några av eleverna då hörde det, säger Niclas Stenquist.

Enligt Niclas så klargjorde han för gästen att sådant språkbruk inte passar sig på en skola.

– Han är inte välkommen hos oss längre, säger Niclas.

Han betraktar elevernas påståenden som ”personangrepp”. Men Niclas har svårt att ha en bestämd uppfattning om varför eleverna har agerat så här.

– Jag önskar att deras påståenden bygger på missuppfattningar, men det kan också handla om avsiktliga lögner.

Varför skulle i så fall eleverna ljuga?

– Kanske för att jag och den förre läraren använder helt olika metoder. Jag vill att eleverna själva skall komma fram till hur de skall göra för att bli rätt bedömda i betygsättningen. Jag följer den skolmatris som finns. Min företrädare berättade för eleverna vad de skulle göra. Kanske känner de en otrygghet när de nu själva skall komma fram till vad de skall göra, säger Niclas.

Eftersom eleverna har höstlov påverkas inte utbildningen av att Niclas Stenquist är avstängd. Han hoppas att utredningen snabbt skall bli klar, så att han kan börja jobba igen på måndag.

Hur blir det då att träffa de elever som har anklagat dig för grova saker?

  Det blir så klart jobbigt men för mig gäller det att uppträda professionellt. Alla elever måste behandlas lika.

Trots att det varit ett jobbigt dygn, med avstängningen och uppståndelsen i media väljer Niclas att se positivt på framtiden.

– Jag hoppas verkligen att det här rör sig om missuppfattningar, åtminstone ser jag det så nu, och att utredningen kommer fram till det. För mig är det viktigt att eleverna har roligt på skolan och jag hoppas att det här blir bra på sikt, säger Niclas Stenquist.

Niclas, som har varit professionell A-tränare i 19 år, sitter också i Västergötlands Travsällskaps styrelse. Det arbetet påverkas dock inte av avstängningen just nu.

– Vi hade styrelsemöte igår och jag redogjorde då för ärendet. Styrelsen beslöt då att avvakta utredningen innan något beslut tas om jag kan sitta kvar eller inte, säger Niclas.

LP

 

 

30 KOMMENTARER

 1. Hedervärt Persson att du låter läraren redogöra för sin version. Detta låter helt klart trovärdigt och starkt av Niclas att gå ut så rakryggat.
  Vad man måste förstå är att finns många som utnyttjar en sån här kampanj för egna syften.
  Stå på dej Nickasvi är många som tror på dej
  och det du säger. Vad eleverna beträffar bör dom se sej själva i spegeln,
  Har själv barn i gymnasieåldern och där är det inte alltid så noga med sanningen utan vinklas rätt friskt till egen fördel

  • Men vilken ”egen fördel” menar du J-N? Det finns ju ingen vinning att gå ut med något sånt här från elevernas sida.

   • Jaa i och med att jag inte känner berörda personer så blir det ju bara spekulationer.
    Men som Niclas skriver dom är missnöjda med hur han lägger upp undervisningen i relation till tidigare lärare – han avstängd så kan dom få en lärare som undervisar och ger betyg som dom vill ha. Dom får ge ett bidrag till den här me too kampanjen som fullständigt börjar spåra ut.
    Det är gymnasieelever som stör sej på sin lärare och tar det lite för långt
    Detta var som sagt spekulationer på grund av din fråga.

  • Vilket jävla skitsnack, Niclas kan bara vinna på att gå ut med att det är han för att det ska låta trovärdigt för hans del. Eleverna har ingen fördel alls utan sitter i en väldigt jobbig sits nu antagligen. Varför skulle eleverna gå ut med så allvarliga anklagelser utan anledning? Frågan är om du J-N är en vuxen människa.. för så du resonerar känns väldigt konstigt.

   • Suck ska jag orka bemöta det du skrev. Joo jag är vuxen skrev i texten ovan att jag har barn i den åldern. Så den frågan kändes överflödig. Det är klart att om man inte klarar av en lärares pedagogik
    så kan man dra fördel av att få en ny lärare punkt

   • Henrik:
    Argumentera för din sak och låt bli invektiv och nedsättande saker för någon som inte tycker som du. Det är inte något fylleslag du deltar I. Det finns andra fora som passar din typ av kommentarer battre

   • Niclas talar sanning. Och det eleverna skrivit är påhitt. Är säker på att tidigare lärare är med i detta som velat få Niclas sparkad länge.
    Stå på dig Niclas! Du är fantastiskt bra!

    • Finns ingen anledning till att eleverna skulle ljuga, dessutom är det inte många som är chockade över detta och det säger väl en del om att Niclas kanske inte borde blivit anställd från början. Ocj eftersom du är tidigare elev så har DU ju ingen aning vad som händer på skolan, jävligt fräckt av dig att komma med såna anklagelser mot tidigare lärare och elever.

  • Hedervärt? Inom journalistiken ska alltid båda sidor ges chans att uttala sig, så Persson följer bara de etiska regler som finns. Det är bra. Det är som det ska vara. Undrar dock vilken fördel du anser att eleverna har genom att gå ut med de missförhållanden som uppenbarligen finns. Utveckla gärna det. Mer än att du har tonåringar hemma som inte talar om allt för sin pappa.

 2. ”Jag vill att eleverna själva skall komma fram till hur de skall göra för att bli rätt bedömda i betygsättningen. Jag följer den skolmatris som finns. Min företrädare berättade för eleverna vad de skulle göra. Kanske känner de en otrygghet när de nu själva skall komma fram till vad de skall göra, säger Niclas.”

  En jävla konstig pedagogik att ” läraren förväntar sig att eleverna gör jobbet han ska kunskaperna till för att lära ut så eleverna kan jobbet för att sedan bedömas.
  Brukar hålla mig rätt neutral men han är nog rökt för det jobbet.

 3. Tar inte ställning i huvudfrågan då jag inte vet. Men det här kan bli en väldigt nyttig händelse för eleverna som de kommer hjälpa dem i resten av livet även om de säkert står inför en jobbig period.

  Om du ska anklaga någon för något. Se till att ha bevis och kunna backa upp det. Det är så samhället fungerar. Annars kan det slå tillbaka. Oavsett vem som ljuger eller har rätt. Med dagens media- och politiska klimat är det lätt att få för sig att man kan påstå vad som helst om vem som helst. Men så fungerar det inte för oss vanliga dödliga.

  • Vem säger att det inte finns bevis? Tanke på alla händelser så måste flera elever vart inblandade men inte vågat ta ställning. Känns logiskt

 4. ”Jag beklagar om eleverna har uppfattat vissa saker helt fel” är enligt min åsikt att skuldbelägga eleverna för att man själv agerat och/eller uttryckt sig på ett sätt som går att ”missuppfatta”, om det nu är frågan om det. En lärare borde väl kunna avläsa sina elever och ställa följdfrågor om så krävs?

 5. Slå en häst för att förhindra en olycka och sen säga ”smaka pisken när han kör den nästa gång”? Spermasilo? Sexism? Pratar om sitt eget sexliv?

  Flera elever som säger samma sak. Rimligtvis ljuger inte de ungdomarna. Varför skulle de göra det? Försvarstalet bygger på ”missförstånd och missuppfattningar”. Ej trovärdig lärare.

  Känns inte lämplig som varken lärare, A-tränare eller styrelseledamot i travsällskapet.

 6. A-tränare i 19 år och ansvarar för verksamhet med hästar i stallet som ser ut som den magra kraken i förra inlägget? Är han stendum eller struntar han i hur hästarna mår och har det? Jag gissar tyvärr på det sistnämnda. Och rektorn, vad vet hon egentligen? Aldrig någonting tydligen. Hon vet inget, märker inget, har aldrig hört något och ser inte att de har hästar som ser ut som skelett. Precis som chefen som ”gjort en utredning”. Den var ju välgjord.

  Tror inte ett smack på lärarens ”välkomnande av utredning”. Personer som gjort sig skyldiga till sådana saker brukar inte erkänna, så det är inget att förvänta sig. Efter alla avslöjanden om hur det bankas, piskas, sprutas in diverse preparat, transporteras utan ventilation och tillsyn, inte ges veterinärvård vid behov etc etc – utan att någon gör något annat än plockar fram sopkvasten – så kan jag inte påstå att jag skulle bli ledsen om travsporten dog ut. Inte nu längre.

  • Sofia:
   Konstig logik. ”Personer som gjort sig skyldiga till sådana saker brukar inte erkänna, så det är inget att förvänta sig”
   De som erkänner är skyldiga. (största sannolikhet omde ej heter Quick)
   De som inte erkänner är också skyldiga enligt din logik.
   Vem är oskyldig ?

   • Ingen konstig logik alls. Jag menade att de som inte pysslar med diverse brott tror att de som gör det fungerar och tänker på samma sätt, att de har ett samvete.
    Jag sa inte att de som inte erkänner är skyldiga, bara att man knappast kan förvänta sig att den som är skyldig erkänner. Min uppfattning är att de som exempelvis systematiskt misshandlar djur egentligen inte tycker att de gör fel, men har lärt sig att beteendet inte är accepterat och kan vara ganska övertygande när de förklarar sin oskuld. I detta fall fäste jag störst vikt vid bilden av den avmagrade hästen, det enda som inte kommenterats/förklarats. Den typen av vanvård ger i mina ögon en tydlig indikation på vad man har för inställning till hästarna. Och tyvärr drar just hästar till sig en och annan skitstövel av båda könen som är så små på insidan att de får en kick av att ge sig på dessa kraftfulla djur. Om så är fallet här vet jag givetvis inte. Får väl besöka det där stallet och se hur hästarna ser ut och har det.

 7. Visst är det väl trevligt med folk som visar känslor, men detta eviga bölande i rutan efter minsta lilla lunchlopp. Det har väl ändå gått till överdrift? Sen Matteus eviga fråga, ”vad betyder den här hästen för dig”? Det var väl OK de första 200/300 gångerna. Var bara tvungen att uttrycka mig omkring detta. Ursäkta att det hamnade i denna tråd.

 8. Han var likadan för 10 år sedan då jag gick trav på Uddetorp.
  Stefan var som gjord för detta jobbet. Förlust att han slutade.

 9. Hur många kvinnliga proffstränare finns det på Axevalla?
  2 troligtvis….och då är det ett verkligt bottennapp av duktige Persson att vitt o brett gå ut och använda ordet ”Spermasilo”.
  Så ynkligt dåligt…..Timell nivå

 10. Läste om en busschaufför som anklagats för att ha visat porrfilm på bussens interTV för småbarn.
  Nån mamma var intervjuad av media och var sååå förstörd.
  Bussbolagets VD skulle gå till botten med det hela.
  Nu är busschauffören friad. Allt var fel!

  Vet inte varför jag drar paralleller till detta ämnet här men vissa har väldigt lätt för att skrika om näringsförbud o annat utan minsta reflektion att invänta utredning.
  Nu är läraren tillbaka i tjänst och det stämde visst inte det som sagts!?!
  I alla fall inte enligt travronden som kollat med lärarens chef!

  Ska då inte Persson skriva om detta?
  Klart han ska!
  Men vissa skribenter härpå forumet har väldigt lätt att föregripa rättvisans gång.
  Kanske blir läraren fälld till slut men lite sans under tiden skadar aldrig!

  • Naturligtvis ska Persson skriva om det, vilket han också gjort. ”Vissa skribenter” kanske inser att det inte finns någon rök utan eld. Elever som redan känner sig utsatta går inte till media om de inte har på fötterna. Elever som redan gått till skolledningen utan att få gehör står nu i en riktigt jobbig sits när skolledningen än en gång väljer att ta parti för en lärare som uppenbarligen inte är lämplig. Ord står mot ord. Som elev är man oftast väldigt maktlös och att gå till media är ett rop på hjälp! Som sagt, ingen rök utan eld…

   • Om nu ”ord står mot ord” så är väl det s.k. rättsläget utan bevisning för tillfället.
    Att DU tycker det är ”solklart” är ju inget annat än högst subjektiv bedömning utifrån vad DU läser på diverse medier.
    Men så fungerar inte rättsstaten Lunkan och det skall vi vara glada för!

   • Lunkan – Lägg av nu får det vara nog. Vi lever i en rättsstat man döms inte på hörsägen,
    rykten eller anonyma källor. Tycker du ska lugna ned dej, vilket jag påtalat tidigare…..
    Även en medelålders man har rättigheter.

    • Jag anser att skolledningen ska ta eleverna på allvar. Man går inte till varken skolledning eller media om man inte har på fötterna. Jag är för övrigt väldigt lugn och sansad i mina kommentarer. Att du inte gillar vad jag skriver kan jag dessvärre inte göra någonting åt. I en demokrati har alla rätt till sina åsikter, så försök inte säga till mig vad jag ska och inte ska göra, säga eller tycka.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar