En lärare som med full kraft slår skaftet på en hammare över korset på en livrädd häst, inför ögonen på eleverna.

Lärare som i fikarummet använder nedsättande och sexistiska uttryck om en kvinnlig travtränare.

Osäkra elever som tvingas att köra hästar på egen hand över trafikerade vägar, trots att de är livrädda.

Lärare som ”pratar skit” om vissa elever samtidigt som andra favoriseras.

Så här låter det när jag träffar några elever som går det tredje, och sista, året på Sötåsen/Axevalla hästgymnasium.

– Vi har försökt få en förändring till stånd, men ingen lyssnar på oss, säger en av eleverna.

Eleverna är medvetna om att de riskerar repressalier för att de nu berättar om missförhållanden i skolans stall vid Axevalla travbana. Flera elever har mått dåligt och antingen slutat eller har funderat på att hoppa av utbildningen, trots att de inte har lång tid kvar.

– Men vi har stöd av våra föräldrar som säger att det gäller ”att bita ihop”. Samtidigt vill vi gärna att den här utbildningen skall bli bra för de elever som kommer efter oss, de som nu går i ettan och tvåan, säger en elev.

Jenny Jacobsson är rektor på Sötåsen och ansvarig för utbildningen på Axevalla. Hon blir förvånad över elevernas berättelser.

–  Det här är inget jag känner igen och låter helt galet, säger Jenny Jacobsson och ber att få återkomma.

Problemen började när utbildningen bytte huvudman, från Uddetorps Naturbruksskola till till Sötåsens Naturbruksskola. Personal i stallet byttes då ut.

– Vi hade tidigare en lärare som verkligen ville att vi skulle lära oss mycket, så att vi kunde lämna skolan som välutbildade hästskötare, säger en av eleverna.

Vid vårt samtal rullas ofattbara händelser upp. Men trots att elever har påpekat missförhållanden och lämnat in avvikelserapporter har inget hänt.

Den förre läraren slutade den 31 januari i år. Under våren inträffade den första incidenten som gjorde eleverna upprörda. Ett femårigt sto, som tidigare varit hos fem olika tränare i tre olika länder, var ny i skolans stall.

– Hon var mentalt som en ettåring och mager som attan. Hennes grej när hon kom var att hon vägrade gå ut ur stallet utan hjälp, en häst framför eller en människa bredvid som gick med i 20 meter. Då var det inga problem, säger en elev.

Den nya läraren klassificerade hästen som ouppfostrad och bortskämd. Vid fikabordet diskuterades just den här hästen av skolans lärare.

–  Vår lärare förklarade då ”hur mycket stryk hon borde ha och nästa gång jag sitter bakom henne skall hon få smaka på pisken”.

Senare på dagen, när hästen skulle köras, stod läraren och skodde en annan häst. När stoet stannade på stallgången tog läraren till våld.

– Han gick fram och slog tre rapp med skaftet på hammaren med all sin kraft över korset på stoet, säger en elev.

”Puckot bryr sig in ens”

Enligt eleverna skrattade läraren och sa: ”Puckot bryr sig ju inte ens”. Vid ett senare tillfälle skröt läraren om ”vilken läxa han hade lärt hästen första dagen”.

Med stöd från sina mentorer (lärare på Uddetorp) skickade eleverna in en avvikelserapport om just de här händelserna. Resultatet av det blev ett möte med den hästansvarige på skolan som tog misshandeln av hästen i försvar.

– Vi fick då höra att ”hästar är farliga djur och man måste alltid handla så människans säkerhet kommer i första hand”.

Just den här avvikelserapporten har inte kommit till rektorns kännedom. Däremot har flera andra rapporter gåtts igenom och i fredags startades en utredning.

– Vi kommer också att ta med de nya uppgifter som nu blivit kända, säger Jenny Jacobsson.

När flera av de nya eleverna sa att de kände sig osäkra skickades de ändå ut i skogen på egen hand med hästar. Dessutom via trafikerade vägar. Den ansvarige läraren har, enligt eleverna, nästan aldrig varit närvarande vid körning.

– Vår tidigare lärare lämnade oss aldrig ensamma att köra om han misstänkte att det fanns någon risk för att vi inte skulle klara det, säger en elev.

Eleverna berättar också om en häst som kom lös och skenade hem till stallet. Och om en elev i årskurs ett som skulle köra själv för första gången efter att ha blott kört oregelbundet i cirka en månad. Under turen lade sig hästen ned på motionsslingan.

– Självklart är det här levande individer som ofta hittar på något, men många incidenter hade inte skett om vår lärare haft någon form av säkerhetstänk, säger en elev.

De kvinnliga eleverna berättar också att de känner sig obekväma med jargonen i stallet. En jargong som upplevs som både nedvärderande och sexistisk. En av tjejerna berättar om att en lärare kommenterat när hon höll på att ta av sig säkerhetsvästen.

– Då frågande läraren om jag var på väg att klä av mig. Samtidigt berättar han gärna om sitt eget sexliv, säger eleven.

”En spermasilos”

Än värre var när en kvinnlig travtränare kom på tal runt fikabordet.

– Det blev uppenbart att de hatade några kvinnliga travtränare, en av dom kallades för en ”spermasilos”.

Eleverna berättar också om hästar som missköts, att de är magra och att läraren ofta vägrar att låta veterinär titta på dom. En gång anmäldes en av skolhästarna till ett lopp trots att hon behövde vila under lång tid på grund av förslitningsskador. Eleven förklarade för läraren läget och backades upp av övriga elever på skolan.

Det gillade inte läraren som dock inte ville ha en dialog om hästens skick. Istället tyckte läraren att eleven visade brist på etik och moral. Och hotade med sänkt betyg.

Läraren har också vid flera tillfällen pratat ”skit” om sina elever.

– Han har sagt att han hatar oss, att vi är värdelösa och är sena i utvecklingen.

Under vårt samtal framträder en nästan ofattbar bild upp om hur det står till på skolan. För många elever kan det här innebära tre bortkastade år.

– Vi har bara en dryg termin kvar och vi är oroliga får att vi inte får vår hästskötarexamen, men vi biter ihop. Skälet till att vi berättar det här är att elever som kommer efter oss skall få en bra utbildning. Hästgymnasiet har tidigare haft ett väldigt bra rykte och flera stortränare har rekryterat personal som varit elever här, avslutar eleverna.

När Jenny Jacobsson återkommer meddelar hon att en person ur personalen i stallet vid Axevalla är avstängd från sin tjänst under utredningen. På min fråga vem det är svarar Jenny Jacobsson kort:

– Det är en person.

Till sist: Det bör påpekas att Axevallatravet inte är inblandat mer än att Hästgymnasiet hyr lokaler där och utnyttjar banans träningsanläggningar.

LP

Dags att steppa upp kring sexismen.

 

21 KOMMENTARER

 1. Lysande att du tar upp detta , för elever vågar rimligtvis sällan ta upp problematiken, och om ansvariga för utbildningen inte är lyhörda innebär det missförhållanden inte bara för eleverna utan också för hästarna.
  Den här läraren är ju direkt olämplig och ska naturligtvis omgående entledigas.
  Undermålig djurskötsel och avkall på säkerhet ska inte tolereras överhuvudtaget.
  Lika lite som sexism och trakasserier.

  Hoppas detta hjälper eleverna på skolan !

 2. Så otroligt upprörande! Jag får helt ont i magen att sånt här får lov att förekomma utan att någon ansvarig reagerar. Stäng stället omedelbart och flytta hästarna! Ge samtliga inblandade näringsförbud för all framtid.

 3. Bra att det tas upp, och den här läraren verkar hamnat helt snett på det och
  lär väl få sparken, om det som skrivs stämmer.
  Men Lunkan stänga stället – ge samtliga inblandade näringsförbud,,,,,, Proportioner hört talas om det?
  Man blir ju mörkrädd av dina kommentarer så det hemska i texten kommer i andra hand –
  blir mer upprörd över vad du tillåts skriva.
  Ska Bonniers (TV4) och Schibsted (AB) också få näringsförbud då det smugit sej in rötägg bland deras personal du tar detta
  till helt nya höjder….

  • Ja ursäkta mig för en spontan reaktion. Det händer säkert aldrig dig. Mörkrädd var ordet sa Bull, det är vad man blir när du jämför den här lilla verksamheten med Bonniers, det är att jämföra äpplen med päron. Eller hasselnötter med kokosnötter.

   Var finns de andra anställda i sammanhanget? Är denne lärare enda personalen på plats när det händer? Finns det ingen annan personal som ser och säger ifrån? Står alla stillatigande och tittar på? Eller gör de likadant och tycker det är så man ska hantera hästar? Hur kan detta fortgå så länge utan att NÅGON reagerar, mer än eleverna? Varför har inte ledningen gjort något trots att det kommit in anmälningar? Ja det här är synnerligen dåligt skött och i kläm kommer oskyldiga djur. Så det är mer än en person skyldig här som jag ser det. De som stillatigande ser på är precis lika skyldiga som den som utövar. Det är som att titta på en våldtäkt utan att ingripa. TVI! Du får bli precis hur mörkrädd du vill faktiskt. Kunde inte bry mig mindre.

   • Det finns personal som har påtalat detta för hästanläggningschef, rektor och chefer i förvaltningsledning för naturbruk. Men personen blev inte lyssnad på. Så hen sa upp sig

    • Då borde hästanläggningschef, rektor och chefer i förvaltningsledning för naturbruk avskedas och aldrig mera få lov att arbeta med djur eller ha ansvar för andra människor.

     • Ja J-N jag har läst hans svar. Jag har också mött ett flertal personer som är extremt duktiga på att manipulera och få sig själv att framstå i bättre dager än de förtjänar. Människor som alltid ser till att allt är någon annans fel och som får omgivningen att tro på dem. Så jag tror inte ett dugg på lärarens försvarstal i det här fallet. Lika lite som jag tror på Martin Timell när han säger att han inte förstått att hans beteende varit felaktigt. Bullshit!

 4. Låter ju rent fördjävligt. Läraren? Får ju nästan Stig Järrel i filmen hets från ”stenåldern” framstå som sympatisk i jämförelse. Utgår från personen som är avstängd är den så kallade läraren. Bra grävt där!!! Sånt gör skillnad!

 5. Det här låter som travsporten som jag lärt mig känna den inifrån. Liknande händelser, samma jargong som jag blev vittne till under mina år som anställd i stall.

 6. Mycket upprörande givetvis, och skönt för eleverna att någon lyssnat på dem! Men varför är vi i travets kommentarsrutor ofta så snabba att starta drev? Tjänar eleverna något på om stallet stängs och allt läggs ner – är det ens något de själva vill? Deras föräldrar ber dem ju att hålla ut – kanske räcker det om den här personen försvinner för att de skall få ordning på skolgången igen?
  Skolan ägs av Västra Götalandsregionen, och det är väl dags att de utöver sin tillsyn nu, om de inte gjort det tidigare.

  • Jag undrar varför inte föräldrarna gör något för att stoppa detta. De ser bara till sina egna telningar som snart går ut och kan gå vidare med sina liv. Men de som kommer efter då? Och hästarna som går kvar – vem tänker på dem? Här finns många som behöver bytas ut, inte bara den enskilde läraren. För det här är garanterat många som känt till utan att för den sakens skull göra något åt det. Sånt här kan inte pågå utan att någon annan än eleverna ser det.

 7. Hej har en dotter som har gått denna utbildningen när allt låg under Uddetorps regi och med den förre läraren. Hon och hennes två bästa vänner har lärt sig väldigt mycket om trav och hur man ska visa respekt och behandla ett djur på rätt sätt. Var själv ute i stallet väldigt ofta och det fanns aldrig något annat än glädje där. Alla tre tjejerna berömmer den gamla läraren väldigt mycket. De har jobbat hos westholm hos Koljgini de har även jobbat i Frankrike som deras lärare ordnade till dom. Gå bara in och titta hur många av de gamla eleverna som jobbar hos de större tränarna. Då kanske de.kan förstå vilken duktig lärare dom gjorde sig av med och vad dom valde istället.

 8. Gick själv utbildningen på Uddetorp för ett par år sedan och mannen vi hade som lärare då var otroligt duktig, rättvis och man lärde sig mycket ( Antar att det är samma man som även talas gott om här) Den ”nya” läraren som jag förstår det är en gammal ( eller fortfarande A-tränare) var känd redan på min tid (2004) att vara just det ni skriver om här.
  Fanns även andra tränare på denna bana som fortsatt är aktiva där idag som hade ett ”intresse” i oss gymnasietjejer.

 9. Det måste väl ändå gå att göra en anmälan både till djurskyddet och polis framförallt om detta har pågått en längre tid. För detta låter fruktansvärt både för hästar och människor

 10. Uppenbart är att det är på många punkter som det brister i verksammheten.
  Att se en så avmagrad häst i en utbildningsverksamhet gör mig rasande.
  Att ens komma på tanken att köra den i träning i det skicket är bedrövligt.
  Tidigare har skolan haft en hög status och på endast en kort tid är detta på väg att raseras.
  Ett mycket dåligt val av ny lärare från skolledningen.
  Säkerhet är A O inom trav.
  Att släppa ut nya elever själva hör inte hemma i en
  utbildning som ska ha säkerhetstänk från hantering till körning.
  Sexistiskta anspelningar gör mig spyfärdig och ännu värre när det existerar bland barn i en skolmiljö.
  Jag förutsätter att skolledningen anmäler sig själva till djurskyddet och att de går igenom alla hästar grundligt på skolan. Annars kommer jag och några till att lägga in en anmälan själva.

 11. Känner personen i fråga och elever från skolan, har känt läraren ändå sen jag var liten och han är inte den personen som skulle slå ett djur med hammare, har däremot hört från elever att han puttade på stoet pga att det var en elev bakom som hon var på väg att backa in i, sen kan man behöva säga till på skarpen för att dom ska lyssna, har själv blivit påsprungen av hästar när dom blivit rädda för något, de e ett djur på flera hundra kilo. Dom är inte att leka med. Så sluta leka duktiga i kommentarerna.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar