Om Einar Andersson inte var nöjd med en bild när han kom hem och framkallade i mörkrummet fanns inget alternativ

– Då åkte Einar tillbaka, om det så var 20 mils resa enkel väg, och tog en bättre bild. Sen blev han nöjd.

Det säger Stefan ”Tarzan” Melander.

Idag kom beskedet om att Einar har gått bort, 91 år gammal.

– Jag pratade med Einars son Thomas igår, han berättade då att slutet var nära, säger Stefan Melander.

Einar Andersson blev ett välkänt namn världen över. Han betraktades under många år som en av världens bästa hästfotografer.

– Einar var en fantastisk fotograf, envis som få, han ville alltid ha den bästa bilden, säger Stefan Melander.

Redan som tonåring kom Stefan Melander i kontakt med Einar Andersson. Stefans pappa hade då gått bort i en tragisk olycka och Einar blev som en ny pappa åt Stefan.

– Einar var en fantastisk människa och en mästare som fotograf. Han lärde mig allt jag kan om fotografering, säger Stefan.

I början av 1980-talet gick Stefan och Einar Andersson skilda vägar. Melander bildade sin fotofirma Foto-Tarzan och Einar blev riktigt sur.

Det gick till och med så långt att Einar fick Solvallas ledning att stänga ute Stefan Melander som fotograf på Solvalla.

– Jag förstår att Einar blev arg, men efter några år blev vi kompisar igen, säger Stefan.

Som idag betraktar sin gamle vän, och kollega, som en av världens bästa hästfotografer.

–  Han var fantastisk, både som människa och yrkesman, säger Stefan Melander.

LP

4 KOMMENTARER

  1. Ännu en av de som fanns där när jag började gå på Valla 1967, inte många kvar. Då regerade Nordins med lärlingar som Jansson o Widell tillsammans med Wallner o Lindstedt med sina lärlingar. Det var de grabbarna som fick åka till orten och köra, långt före catchdriver tiden. Och alltid fanns han där på innerplan med kameran i högsta hugg. Tack för alla härliga bilder!

  2. Säger om honom som om Uno Swed – så fint att han fick uppleva att bli utsedd som Travets hedersman såväl som att bli invald i travets Hall of Fame.

  3. Mitt deltagande till familjen! även en amatör som jag träffade Einar några gånger, och gladdes alltid av hans fina bilder! En fotokonstnär av klass! tack Einar! Han lärde ju upp Tarzan och Claes Kärrstrand! vila i frid,Einar!

  4. Nja, riktigt så var det väl inte när Einar blev arg på Tarzan. Det handlade inte om konkurrens. Jobbade många åri ihop med Einar och gjorde också hans 80-årsdag till en jubileumsutställning på galleri Hippos. Han var inte som en pappa, men en bra och rättvis chef och god vän ini det sista. Rätt ska vara rätt. Hovtramp.se

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar