Bild: Kanal 75.

När Micael Broberg ges möjlighet, då skjuter han blixtsnabbt från höften. Igår var det tipsexperterna som hamnade i skottlinjen.

Efter att Micaels häst Spitcam Jubb hade vunnit den sista V86-avdelningen kom en rejäl salva:

– De här tipsexperterna kan gräva ner sig, sa Broberg i Solvallas vinnarcirkel.

Kanske ligger det något i vad Michael Broberg säger. Åtminstone igår. De flesta experter såg Spitcam Jubb som mer eller mindre chanslös.

Ta travets ledande facktidning, Travronden, som ett exempel på det. Där var Spitcam Jubb rankad åtta av de tio hästarna i loppet. Det såg ut på liknande sätt i många andra tidningar.

– De här tipsexperterna kan gräva ner sig. Jag har sagt hela tiden att han skulle vinna detta, han har mött hästar som Bold Eagle, Readly Express, Propulsion och Ringostarr Trebb och några sådana hästar var inte med i dag.

Bild: Kanal 75.

Visst är det så att Micaels häst har mött några av världens bästa hästar. Men det är också ett tag sedan Spitcam Jubb vann och igår hade han det sämsta läget med åttondespår – över kort distans dessutom.

Det bekymrade dock inte Micael Broberg. Han hade gett kusken Kaj Widell en tydlig order: kör fram till dödens.

Det gjorde Kaj och därifrån avgjorde Spitcam Jubb till en ganska säker seger före Victor A.U.

– Det är en fantastisk häst, sa Kaj Widell efter segern.

Kaj hade tidigare på kvällen vunnit med Li Hannés Erica på ett liknande sätt. Sjuårige Erica krossade sina konkurrenter från just dödens.

Det innebär att Kaj Widell vann två av de fyra V86-loppen som kördes på Solvalla igår kväll. För två veckor vann han också hälften av de V86-lopp som då avgjordes på Bergsåker. Båda dom vinnarna är amatörtränade. Liksom Spitcam Jubb.

– Ingen annan kusk i Sverige kör så många fina amatörhästar som jag.

Så sa Kaj Widell när jag träffade honom på Axevalla för en dryg vecka sedan. 62-åringen verkade då vara i bättre form än på mången god dag.

– Efter höftoperationen, för snart två år sedan, mår jag jättebra, säger Kaj.

En gång i tiden var han elitspelare på juniornivå och spåddes en lysande framtid i tennis hemma i Finland. Istället flyttade han till Sverige och började jobba med travhästar. Sen dess har livet gått upp och ned för Kaj. Nu är det mesta uppåt. För Kaj innebär det egen träning varje dag och helst travtävlingar varje dag.

Kaj Widell flackar land och rike runt för att köra travlopp. Och han får lön för mödan. I år är han inne på sitt bästa år hittills, Kaj passerade igår nio miljoner kronor i inkörda pengar.

På det ligger han tolva i Sverige.

– För mig är det mer lönsamt att köra bra amatörhästar än bra hästar åt proffstränare, även om jag gärna gör det också. Amatörerna betalar tio procent i körprovision, proffsen fem, säger Kaj.

En annan sak är att Kaj Widell hamnat i en position där amatörerna nu lyssnar på honom mer än tidigare.

– Det är medias förtjänst. Jag har blivit hyllad och numera vill många amatörer ha goda råd om utrustning och balans. Då bidrar jag gärna med min kunskap och erfarenhet, säger Kaj.

Björn Goop är en av de proffstränare som gärna anlitar Kaj Widell. På lördag kör Kaj två Goop-hästar i V75 på Jägersro.

Jag blir inte det minsta förvånad om Kaj vinner Müllers Memorial med Björns Reckless. Både häst och kusk är i toppform.

Till sist: Flemming Jensens Offshore Man imponerade när han vann den sjunde V86-avdelningen med Johan Untersteiner i sukyn på Åby. Frågan som många ställer sig: hur mycket får en häst i ledning bryta ned över den linje som markerar open stretch? I sin iver att hålla undan lät Johan hästen springa som han ville och mitt på upploppet var Johan inne på open stretch med mer än halva sulkyn.

LP

9 KOMMENTARER

 1. Tipsen är ju en sak men vad som är ännu tråkigare är att många innan antydde att hästen borde få vila mm. Kan inte tränaren själv få sköta det här och Broberg visade ju att alla som tyckte så hade fel.

  Trots en seger från dödens mot ganska bra motstånd så antydde även personen som gjorde segerintervjun det här efter loppet så man kan förstå Brobergs frustration. Varför ska man vila en häst som är i toppform bara för att ”experterna” tycker så.

  Som en av våra mest kända framgångsrika tränare brukar säga. Hästarna är uppfödda för en enda sak, att tävla. Vad ska man annars göra med dem? Det är viktigt att ta hand om våra djur men debatten har gått lite överstyr i Sverige. Man kan inte vila sig upp i eliten.

  Kör hårt Micke. Du behövs mer än någonsin i den här sporten och det är otroligt många som stödjer dig!

 2. Det som va värre med förbättrade Offshore Man var att han gick med jänkarvagn,i Spelvärdes intervju sa Flemming att det EJ blir jänkarvägn o på Åby i i ATGlive tror jag inte att Matteus fråga Flemming om ev jänkarvagn,

 3. Spitcam såg bättre ut än någonsin. Smidig och stark, mentalt fräsch. Totalt bortglömd igår, Tränaren är en rolig prick och gör ett bra jobb. Det är kul med uppstickare, och det allra bästa är att de kör för seger. Inte som Juul med Onceforall, satt och drönade i kön, nöjd med andra.

 4. Visst är han en färgklick Broberg och han har en riktig pansarvagn i Spitcam jubb. Det är dock lite oförtjänt kritik av spelexperterna då 3 galopper invändigt i princip resulterar i spår 5 för Spitcam. Från det spåret hade han med garanti varit rejält påpassad på liret. 3 galopper i den klassen sker i princip ”aldrig”. Samtidigt underpresterar favoriten gravt när han med tanke på löpningsförloppet är skyldig att vinna loppet.

  • Det hade inte spelat någon roll om de som var invändig inte galopperat, för om de gått felfritt hade vi ändå vunnit! För Kaj kunde inte backa eftersom jag satte dit ett snällare bett och Googles! Dessutom var Spitcam en av de fräschaste hästarna i loppet! Kritiken emot tipsexperter sker med glimten i ögat! Å jag skiter fullständigt i om dom har rätt eller fel! 😂

   • Han såg verkligen fint ut, måste sägas IGEN. Det finns inget bättre när experter kablar ut sina synpunkter vitt och brett – om man har annan uppfattning=högt odds. Så vi hoppas de jobbar kvar läääääänge. Lycka till/

  • Amatörerna betalar den sedvanliga 10%, det är proffskollegor som får 5% rabatt och då blir det 5% för dem. Det har nog med att göra att proffstränarna har flera hästar i stallet o kanske aningen bättre i långa loppet. Undantag finns naturligtvis!

 5. A-tränaren och kusken delar på provisionen 5 % vardera så ägaren betalar alltid 10%. Amatören är både ägare och tränare till hästen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar