För drygt ett år sedan attackerades den då ettårige travhästen Maze Runner av en kamphund som gjorde allt för att döda hästen.

I lördags vann Maze Runner det stora tvååringsloppet Svampen i Örebro och sprang in 537.000 kronor.

Catrin Alexandersson, som har fött upp Maze Runner tillsammans med sin man Karl Alexandersson, var ute och träningskörde hästen i närheten av den gård de då bodde på vid Stora Ekeberg, mellan Axvall och Skara, när en kamphund dök upp och attackerade hästen.

– Vi var nästan hemma när den attackerade. Det kändes som om vi kämpade i 15 minuter, men det handlade antagligen om betydligt kortare tid, sa Catrin till Skövde Nyheter efter den uppskakande händelsen.

Enligt Catrin Alexandersson var det en lösspringande kamphund som gick till attack. Hunden hade haft en rem runt munnen som dock hade lossnat. Catrin hade upptäckt hunden ute på ett gärde tillsammans med en man.

När hunden började springa mot Catrin och hästen ropade Catrin till mannen att han skulle kalla tillbaka sin hund som dock inte lyssnade. Istället sprang hunden ett varv kring ekipaget innan den kastade sig mot hästen och högg den i sidan.

Maze Runner blev rädd och började sparka vilt samtidigt som den slängde sig ned på en åker. Hunden fortsatte dock att attackera. Samtidigt försökte mannen få stopp på hunden utan att lyckas.

– Den högg och högg och högg och hängde sig i nosen på hästen. Hästen kämpade för sitt liv. Hunden attackerade bara hästen, det blev några rejäla sår. Det är fruktansvärt, det är så hemskt att det inte är sant, sa Catrin till Skarabors läns Tidning.

När Catrin försökte att köra ifrån den attackerande hunden bet den sig fast i mulen på hästen.

– Han hade 50 kilo hund hängande i mulen, sa Catrin till Skövde Nyheter.

Ett av betten tog i hästens hals.

– Hade den fått ett ordentligt bett så kunde de varit över, sa Catrin.

Även hundägaren råkade illa ut. Han hamnade under hästen i tumultet och fick några rejäla sparkar.

Efter den tragiska händelsen blev Maze Runner orolig och Catrin fick jobba mycket med hästens psyke.

I februari i år såldes Maze Runner till Åbyamatören Fredrik Steffensen och under Stochampionatshelgen på Axevalla debuterade tvååringen och blev femma. Efter en andra- och en sjätteplats vann Maze Runner sin första seger (Åby). Det blev den sista starten i Steffensen regi. Eftter segerloppet fick Steffensen ett bud från en hästägare hos Marcus Lindgren och det blev affär.

Och i lördags vann alltså Maze Runner Svampen i Örebro. Johnny Takter körde vinnaren.

Händelsen förra året polisanmäldes men polisen ansåg att inget brott hade begåtts. Därför betalade försäkringsbolaget inte ut några pengar till Karl och Catrine Alexandersson som uppskattade förlusten till mellan 75.000 och 100.000 kronor.

I lördags fick de plåster på såren, om man får uttrycka sig så. Uppfödarpremien i Svampen blev nästan 110.000 kronor.

Till sist: Karl Alexandersson är ordförande på Axevalla och hemma har paret Andersson en treåring halvsyster till Maze Runner som heter Mago Madness. Pappa till stoet är Royal Dream medan G.H. Nemo är pappa till Maze Runner.

LP

Bilder från Örebro: Kanal 75.

 

6 KOMMENTARER

  1. Så härligt med outsiders via GH Nemo som bara flyger förbi många dyra hästar, ser ju ut som en Flygmaskin hästen. Huka er M Hill Maharajah. Ready C å Raja M avkommor.

  2. Råder strikt ansvar för hundägare borde kunna drivas till domstol och få skadestånd av hundägaren, Strikt ansvar är ganska hårda krav på hundägaren, i princip att man skall ha provocerat fram attack fr Hunden.
    Sedan är det ju en fråga om hundägaren har tillgångar.

    Se tex Flannigan Boko tvisten .

  3. Det är väldigt tråkigt att ärenden som dessa inte tas på allvar. Jag vet att det låter klyschigt att säga men nästa gång kan det vara ett barn. Principen att man har ett strikt ansvar som hundägare försvinner med vinden när polis eller åklagare väljer att inte gå vidare med ärendet. Min mamma råkade ut för tre lösgående franska bulldogs i Brunnsviken här i Stockholm för några års sedan. Både hon och våra två hundar vart rejält bitna och vi fick åka direkt till veterinären för omplåstring. En polisanmälan upprättades mot hundägaren (som vi för övrigt visste vem det var) men ärendet lades ner utan vidare förklaring. Djur betraktas som en ägodel men för oss som har djur betraktar vi oftast dessa som en del av familjen. Skönt att hästen återhämtat sig efter sitt trauma men det kommer alltid finnas stunder där man märker av att det inte helt och hållet är glömt. Kontentan är att vår kära tillsynslag måste implementeras striktare av lagens väktare som ska tillse att den efterlevs.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar