Saken är klar, Oskar J Andersson vinner ett av V75-loppen i Örebro.

Oskar J Andersson och Kevin Oscarsson vann var sitt V75-lopp i lördags. Egentligen inte så konstigt med det, de här två tillhör ju landets bästa lärlingar.

Dessutom jobbar de hos två tränare, Jörgen Westholm respektive Stefan Persson, som ger sina lärlingar fina möjligheter.

Precis som i alla andra idrotter krävs det att talangerna i tid får chansen att tävla i eliten för att kunna utvecklas. I travet är det dock svårt att slå sig fram. I varje fall för dom som inte har en förälder som är tränare; som Björn Goop hade, som Adrian Kolgjini.

En annan väg är naturligtvis också att jobba hos en tränare som verkligen vill satsa på en ung och lovande talang. Ett bra exempel på det är Johan Untersteiner som under Roger Walmans beskydd utvecklades till en av landets bästa kuskar, och nu också är på väg mot toppen även bland tränarna.

Historiskt sett var Gunnar Nordin oerhört framsynt när det gällde utvecklingen för sina lärlingar. Det gav resultat i framstående tränare och kuskar som Karl-Erik Nilsson, Torbjörn Jansson och Kaj Widell.

Karl-Erik Nilsson berättade vid något tillfälle om när Gunnar Nordin ringde upp en lördag och bad ”Kacke”  ta tåget till Malmö. Året var 1973 Gunnar hade blivit sjuk och kunde inte åka till Jägersro för att köra Rangoon J:r i Johan Jacobssons Minneslöpning.

För Gunnar var det inte aktuellt att anlita en mer meriterad tränarkollega. Det var självklart att hans lärling skulle ta över styrningen. Gunnar Nordin litade på sin lärling som också vann loppet.

I lördags briljerade Oskar J Andersson (Bulabula Am) och Kevin Oscarsson (Wingait Erik) trots att de då mötte stora delar av den svenska kuskeliten. Både Oskar och Kevin har fått den erfarenhet som krävs för att även duga bland de allra bästa.

Jag tycker fler lärlingar borde få chansen att köra i V75 – och andra stora lopp. På lördag är det en enda lärling som är med, Clara Jonasson och Peter Zadel. Jag räknar då inte Adrian Kolgjini och Peter Ingves. Förstås heller inte det lärlingslopp som ingår i V75.

Självklart inser jag att hästägarna gärna vill ha de bästa, och mest erfarna, kuskarna. I synnerhet när det handlar om höga prispengar. Men tränarna måste också ha mod och kurage för att kunna ge sina lärlingar chansen. Alla har ju ett gemensamt ansvar för travsportens utveckling.

Går det då att hitta ett system för att stimulera hästägare och tränare att satsa på lärlingar även i V75?

Varför inte? Här är i varje fall ett förslag:

Öka prispengarna med tio, eller till och med tjugo procent, för de hästar som körs av lärlingar i V75. En premie till hästägarna som vill vara med och utveckla travsporten.

Jag tror faktiskt också att det skulle stimulera spelet om det blev plats för fler kuskar i V75.

LP

Bilder från Örebro: Kanal 75.

17 KOMMENTARER

 1. Andra som välvilligt släppt fram ungdomar som blivit tränare:

  Uno Swed har skolat: Birger Widell, Peter Cederin, Christer Johansson, Göran E Johansson, Olle Elfstrand, Lennart Stjernlöf och Sven Berggren.

  Olle Goop har skolat: Jim Frick, sonen Björn, Leif Witasp, Åke Sundberg, Hans Strömberg, Risto Airaksinen, Jori Turja, Magnus Jakobsson, John Dahlman, Hans G Eriksson, Per-Erik Eriksson, Göran Hedman, Roger Borg och Lars-Åke Svärdfeldt.

 2. Nja, blir ju lite problematiskt när vissa som inte är lärlingar i egentlig mening sitter på en sån licens.
  Mer rättvist vore kanske att gå efter hur många uppsättningar en körsven har i bagaget. Bara en tanke. Kanske finns fallgropar där också.
  Men generellt tror jag absolut att det är av godo att uppmuntra att man går utanför klubben när man väljer kusk.
  Frågan är hur?

 3. Jag tycker faktiskt det är en bra ide. Min kunskap om galopp är begränsad men är det inte så att det finns viktlättnader för lärlingar upp till ett visst antal segrar, detta för att underlätta för lärlingar att få uppsittningar. Förslaget om höjda prispengar för lärlingskörda hästar drar åt samma håll. Skillnaden mot förr är att det då inte fanns catchdrivers och tränarna satte inte gärna upp någon konkurrent ( fiende…). Exempelvis fick Sörens lärlingar köra en hel del, bland annat Hans-Erik Olander fick ofta köra bra andrahästar i en del större lopp.

 4. En intressant tanke, helt klart.

  En höjning på V75 skulle gynna de som redan idag får chansen. Det är snarare i vardagstravet lärlingskörda hästar ska premieras högre. Jag skulle nog föreslå att en prisplacerad lärlingskörd häst får en premie i form av en bonus i startpoängen. T.ex 50 startpoäng extra om en lärlingskörd häst blir prisplacerad.

  Den varianten kostar ingenting.

 5. Bra idé!

  Man kan göra en ”lärlingspremie” med en fallande skala, där lärlingar för högst procentuell premie de första 100 loppen de kör i sitt liv, och sedan trappas det ned så att de som kört 1000-2000 lopp får noll. Då behöver lärlingen inte fakturera någon provision från tränaren heller, och det torde ju göra det enklare att få styrningar.

 6. Mycket intressant tanke och idé, gynnar sportens tillväxt och även spelet, mindre kompisanda och mer tävling än idag när kuskeliten möts i lopp efter lopp, tråkigt och ofta förutsägbart.
  Tror även att ett antal hästägare skulle våga chansa på en mindre rutinerad kusk, frågan är väl hur man drar gränsen för att vara en ”20%:are” ?

 7. Här i Frankrike har man inte hunnit så långt vis a vis lärlingar. Man försöker men det biter inte riktigt. Men man får viktlättnad i monté som lärling. När det gäller galoppen få lärlingarna riktiga viktlättnader i Sverige och det är populärt.Tjejerna här nere har nu fått viktlättnader inom galoppen men det är mil kvar till de svenska galopptjejerna. .Få kvinnliga trav och galopp drivers/jockeys finns, Tror inte bara det har att göra med höga prissummor som gör att ägarna inte vågar satsa på lärlingar. Man har en kultur som gör att tjejerna blir hästskötare och inget mer. Om man inte kommer från en travfamilj med andra resurser. Och killarna måste ta sig fram som stallets förste eller andreman innan det kan bli aktuellt med en uppsittning. Om ägarna nu inte bromsar. Man är mer Darwinistisk och bryr sig inte så mycket om nästa generation och om ett slags ansvar för hästsporten. Jag tycker åtminstone att det är kul med lärlingar av båda könen. Att upptäcka nya talanger, så bra förslag.

 8. Fler olika kuskar visst men något annat än lärlingar nu när lärlingsbegreppet är så diffust. I stället baserat på antal starter? Nu kan du ju se samma lärlingar år efter år. De som tycker det är roligare att se en rutinerad lärling som Kevin Oscarsson än någon annan kusk måste vara väldigt få. Allt som dock kan få bort kartellkänslan som finns idag är dock bra.

  Idag hör man historier om vissa kuskar som vägrar ladda hårt mot vissa andra tränares hästar i en ev spetsstrid osv. Bara för att de är rädda för att förlora uppsittningar för den här tränaren senare. De är till och med ärliga med det och säger det rakt ut till vissa mindre tränare. När det gått så här långt börjar vi närma oss något annat än sport, kanske mer en fördelning av pengar, och det är riktigt farligt.

 9. En fara som jag ser i upplägget är att tränarna och ägarna precis som när det gäller hyrkuskarna skulle välja eliten bland lärlingarna. Kevin och Oskar och några till skulle få kör ännu mer, medan de mer orutinerade fortsatt skulle få stå vid sidan. Och det skulle innebära att vissa stjärnkuskar väljer att stå kvar som G1 men endast på papperet, utan att jobba aktivt hos tränaren som står som arbetsgivare. Man skulle alltså tävla mot Örjan och Ulf med flera men kunna erbjuda större prispengar till den som anlitar dem. Vem väljer jag av (t.ex.) Peter Ingves och Stefan Söderkvist om jag får 20% större prispengar om jag väljer Peter? Konkurrensen skulle riskera att snedvridas.

  Och om man stävjade det med att endast lärlingar tillhöriga det egna stallet skulle få köra så gynnar det de stora tränarna, småtränarna kanske inte har lärlingar med körlicens ens. Finns en del att fundera över, som jag ser det…

 10. Lysande ide med lärlingar och extra pengar, huruvida man drar olika gränser och parameterar tål att fila på.
  En annan variant är också propparna, där hästar som är lärlingskörda får ha högre insprungna pengar än proffskörda.
  Så stängd gräns vid 200 000, men lärlingskörda får ha tjänat 250 000 som ett exempel.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar