Träffade en meriterad handbollstränare i fredags; travintresserad, slog för inte så länge sedan in en rejäl pott på V86.

Vi kom att prata om Nuncio.

– Kan en häst med 60-procentig form vinna i Elitserien, oavsett motstånd, frågade handbollstränaren.

Han hade läst Stefan Melanders påstående om formen på Nuncio. 60-prcoentig alltså. Långt från toppformen, med andra ord.

– Möjligen om han får fuska bort loppet i ledningen, blev mitt svar.

Nästa fråga blev då förstås: ”kan han hålla ledningen”.

– Tveksamt.

Svaret skulle ju komma ett knappt dygn senare. Svaret som blev ett nej. Day Or Night In var snabbare där ute i banan. Därmed var Nuncio slagen direkt även om Stefan Melander lyckades tråckla sig ut i andraspår.

Johan Untersteiner hade nämligen också insett att Nuncio var långt ifrån toppformen. Därför skulle inget skänkas bort, Nunico skulle inte få något gratis. Det meddelade Johan sin konkurrent direkt, det var därför meningslöst för Melander att satsa mot ledningen, och loppet var förlorat.

Inte bara loppet förresten, utan även framtidstron.

Jag vet inte hur Nuncios färdplan ser ut. Vet piloten Stefan Melander det? Klart är däremot att den Nuncio som ifjol var en av världens bästa hästar i år långt ifrån den stjärnstatus han då förärades – och förtjänade.

Det skulle därför vara välgörande om journalister och experter slutar att låtsas. Ingen tjänar på att myten om Nuncio hålls vid liv. Allra minst hästen själv.

Kan vi inte enas om att låta bli att spekulera i Prix d´Amerique? Åtminstone just nu. Vi är skyldiga Nuncio den respekten.

Till sist: Bakom vinnande Day or Night In såg tolvårige Spring Erom fortfarande pigg ut som tvåa. Han gjorde igår sin 108:e start. Nu närmar sig pensioneringen, några få starter återstår. Spring Erom är på väg att avsluta sin långa och framgångsrika karriär med stor värdighet.

LP

Läs också: Kommer Nuncio rätt i steget?

26 KOMMENTARER

  • Om du ägde en sexåring som kom femma från dödens i guld med bara ett lopp i kroppen och där hoppet ändå lever, rätt eller fel, att tävla i Frankrike i vinter. Skulle du lägga ner då?. Oavsett hur mkt pengar hästen tjänat, det är ju redan gjort.

   Det är så väldigt lätt att moralisera över andra då man inte själv behöver ta något beslut. Låt Melander göra som han vill.

 1. Nuncio har körts alldeles för ofta i dödens, förr eller senare så tappar hästarna glöden när man ständigt får kämpa utvändigt. Det har tidigare varit diskussioner på forumet kring Örjans styrningar med Propulsion, någon enstaka gång per år kör han fram i dödens men resten av styrningarna går på chans givetvis med risk att bli tempotorsk. Det lönar sig i längden.

  Ni som varit med länge minns kanske Gunnar Nordins styrningar med stall Hernös hästar, dessa kördes undantagslöst bakifrån. Ibland blev man som spelare minst sagt upprörd när han kom för sent och förlorade med huvud men det stod körsven i programmet. Har man en topphäst så lönar det sig oftast med defensiva styrningar ( Berth Johansson bra exempel), då kan hästen tävla långt upp i åren i översta eliten.

  • Propulsion och Nuncio är lika gamla. Propulsion har sprungit in 11 miljoner kr och Nuncio har sprungit in 28 miljoner kr. På vilket sätt är det redan nu bevisat att det lönar sig i längden att köra på chans vs dödens? Är minus 17 millar hästarna emellan ett bevis på det? Mkt märkligt resonemang.

  • Visst ligger det nog mycket i det. Tror nog i och för sig att det mer handlar om att hästar får gå trötta än just positionen i sig.
   Samtidigt får ju hästar också oftare svar när dom blir sämre. Man bjuds inte på ledningen i samma grad. Det ena ger det andra.
   Det är väl inte omöjligt att Melander, om Johan faktiskt hade släppt ledningen, kommit dragande med den gamla klyschan ”han blev lite bekväm men det fanns krafter kvar” när han ramlat undan på trötta ben. Och Nuncio hade gått osynad ett tag till.

 2. Om formen enligt Tarzan skulle ligga på 60% så borde gårdagens lopp varit över förväntan. I min bok är inte Nuncio 5a från dödens mot dessa hästar med endast 60%ig form. Prix d amerique ska hästen självklart delta i om han hittar tillbaks till sitt ”rätta” jag. Att det ska spekuleras i om han så kommer att göra är ju lite av charmen med travet. Vad annars ska vi göra om inte spekulera?

  Fascinerande är det med travet och dessa stjärnhästar som förblindar. Nuncio med 60%ig form, knepigt innerspår, begränsad kusk i vagnen och storfavorit spikas ändå av väl initierade, kompetenta spelare. Plötsligt verkar hjärnan inte fungera och hjärtat o känslorna ta över? Det är ett ögonblicksverk att gå vilse när kupongerna ska lämnas in.

  Fascinerande optimistisk var Torbjörn Jansson igår med Super nice. Känslan är att den hästen kan gå riktigt långt vilket också Jansson verkar va inne på. Höll strålande igår efter stentufft lopp!

 3. Nuncio har gjort nåt som ingen annan häst gjort i svergie,alla dom stora lopp som han vann 2016 och som oftast från dödens. Nu så ser han finare ut och med mer muskler men det hjälper tyvär inte om hästen inte tycker det är kul att springa och kämpa längre,OM det nu är det som är anledningen,jag hoppas jag har fel men det får framtiden utvisa. Han har ändå inget mer att bevisa,hans prestationer kommer ändå alltid att pratas om.

  • Det är inte riktigt sant. Nuncio har vunnit 12 av 13 lopp i Sverige från spets. Tvåa den trettonde gången. Han är en utpräglad spetshäst.

   Sen kan jag tycka att det är hånfullt att starta en häst som enligt tränaren bara har 60% form. Som man både äger och tränar och gör lite hur man vill med. Provar. När någon blir storfavorit på V75 räknar man med att den har form – inte 60% av den. Märkligt och nonchalant.

   Vi vill gärna se Nuncio i Paris i vinter i full form. Men den här leken med spelarna känns ganska besynnerlig. N´est – ce pas?

   • Nu tävlar väl inte hästarna för att tillfredsställa spelarna? Var tycker du han ska testa sin häst om inte på tävlingsbanan? Han var tydlig med formen innan och sen är det väl upp till dig som spelare att analysera det och gardera om du inte tror på hästen. Att den blir storfavorit beror inte på tränaren utan på spelarna som gärna vill ha något att luta sig emot. Det är ju bara att gardera Nunio istället för att sitta och gnälla efteråt att han inte vinner varje gång.

    • Varför starta en häst som inte är i form? Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Att lufta en häst som inte har form är övermod. Även om den heter Nuncio. Att lägga ansvaret på spelarna är ju gammal klassisk teknik för att undgå ansvar för ens tilltag. Träna på istället. Och det här manipulerandet av spelarna som kommer mer och mer är ett otyg. Som med den genomtrevlige Riordan när han startade Ringostarr Treb, sa att han hade ett bra lopp i Wolvega senare och tänkte backa i ett 1600 meters lopp och hann inte fram. Nonchalant. Wolvega? Dom spelare som inte hörde det var torsk på en storfavorit.

 4. Går man på den enkla niten att gudar finns ja då hade man väl spik på Nuncio, men så enkelt är det inte. Det blir ju jättesvårt att hantera hur guden kan förlora, men ändå så behövs gudarna, va skall vi annars med journalister, experter och medier till. På tal om Örjans styrningar? För visst var han gud första 7 månaderna i år, eller? Måste ju fråga dom som spelat hans hästar senaste 30 starterna, hur går det?
  Nuncio kommer igen, fast som vanlig häst. Ha det gott!

  • Jag kan svara på det: det går inte bra. Inte direkt hål i plånboken, men inte långt ifrån. Han har bränt hur många toppchanser/bästa hästen läge/bästa förutsättningar som helst. Ibland undrar man om han ens bryr sig, har läst på, eller på ren svenska: Vad pysslar han med? Han ser nästan lika slut ut som Nuncio, om vi pratar den nivån. Och vi har ju vant oss vid att Örjan legat ett snäpp högre, men så är det definitivt inte just nu. Mätt?!

 5. Återkommer till det där med djurskyddet. Det verkar vara en högst flexibel sak. En tränare kusk ska väl inte få avgöra om en häst ska få starta eller inte? Vi har ju banveterinärer…någonstans!

 6. Det pratas en del om ”skilsmässan” mellan Melander och Kihlström. Tror att det var så enkelt att hästkarlen Kihlström såg att förtrollningen var bruten, Nuncio hade blivit en häst bland alla andra. Kanske sade han sin mening, kanske gjorde han det tydligt genom att välja andra hästar, det är en sak mellan de inblandade. Tyvärr har nog både Tarzan och Örjan lidit skada av det vilande samarbetet sedan dess.
  ”Något krångel, något knas är det med fenomenet”, som Ingvarsson uttryckte det i april. Det tål att upprepas.

  https://www.trottosport.se/2017/04/02/far-man-kritisera-nuncio/

 7. Som svar till Jörgen vill jag säga att Nuncio tjänat de 16-17 miljonerna i USA innan han kom till Sverige så jämförelsen haltar, Propulsion är för övrigt i början av karriären så vi får väl se när facit skrivs om det lönar sig eller ej med att köra hästarna rejält trötta. Som svar till Hans om Örjans senaste period med begränsat antal segrar så är det väl knappast styrningarna som haltar.
  Hans två största kunder har knappast rosat marknaden, Reden har sjukdomar i stallet och Roger W har haft ett bedrövligt år relaterat till hästantalet och de dyra hästarna.

  Lånekuskarna är ju helt beroende av kunderna, exempelvis är ju Eriks inkörda pengar starkt kopplat till stall Båths form på hästarna. Utan Båth så skulle hans siffror vara ganska tunna då Stig H trappat ned en hel del.

 8. Tycker ändå att nuncio gjort sina bästa lopp från dödens som tex när han vann elitloppet eller som jag minns hans värsta lopp…tredjespår i 09-10 fart i tredjespår hela loppet igenom och knappt slagen ändå..huga! Man kan räkna på en hand vilka hästar som gjort så,och knappast nån som 4åring.

  • Japp, där får du medhåll från mig.

   Den officiella förklaring var att hästen blev hovöm i loppet. Jennifer säger i sändningen att hon kände att det inte stod rätt till tämligen omgående efter start, för min del blev jag tveksam redan i värmningen före start då hästens framaktion hade en hel del att önska.
   Vet inte hur väl sånt känns i sulkyn men från sidan var det svårt att missa om nu inte detta är hästens normala rörelsemönster.

 9. Håller med,de sliter på dem när de får gå tuffa lopp i unga åldrar,de får betala för det när de bli äldre. Nu har vi 2 åringslopp på V75 i Sverige också.Pengar styr det har det alltid gjort.Hultman har nog rätt det han sa att startar man på för tidigt i karriären får man nog betala för det när man blir äldre.

 10. Nuncio har ju varit kanon bra fram till hösten 2016.
  sen började dessa något konstiga Tarzan förklaringar; Nuncio gillar inte snö därför kan vi inte träna till PDA och jag vill inte ta honom till Frankrike flera månader innan.
  sen kom en rad väldigt dåliga prestationer efterföljande flera dåliga ursäkt från Tarzan ”jag är nöjd m hästen” även om han förlorade till division 2 hästar.
  Elitloppet 2017 var han på förmodligen i topp form men var inte bra nog.
  nu sista starten 60-65% form enligt Tarzan (kan ju undra hur han tänke) detta är i min optik bara en av många bortförklaringar.
  Nuncio är inte den Världstjäna längre!
  Käre Melander, glöm Paris ingen idé att åka ner och bli förnedrade av Readly Express, Twister Bi och ikke minst Bold Eagle.

 11. Att Nuncio inte är sitt ”rätta jag” för tillfället är uppenbart. För den sakens skull finns ingen anledning för Tarzan att ge upp sina Parisplaner. Att vi ”staketkuskar” dömer ut hästen har noll betydelse för Melanders framtida beslut. Plötsligt kanske formen sitter där och då hissas han återigen till skyarna!
  Hade Stefan Hultman lyssnat på ”Folkets domstol” på diverse forum hade Maharajah aldrig vunnit Prix d’Amerique. Kommer ni ihåg att Maharajah var ”slut” redan hösten 2011 då han misslyckades på V75 som favorit ett flertal ggr? Sedan följde 1,5 år med skrala resultat med bottennappet vintermeetinget 2013 som kulmen. Många, även jag, ansåg att Maharajahs tävlingskarriär var över då. Plötsligt blev hästen som pånyttfödd i samband med Olympiatravet och lyckades året efter vinna Prix d’Amerique!
  Påstår inte att samma sak kommer att ske med Nuncio men man ska akta sig för att döma ut hästar till höger och vänster.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar