Närkebananans upplopp är ett av de kortare (175 meter)  i landet och det är ingen hemlighet att det är fördelaktigt med ledningen i Örebro.

Min ”säkraste” jackpotspik hittas följaktligen, med snudd på garanti, i ledningen – men vi börjar med omgångens clou; 1 Nuncios comeback inom det största streckspelet, i V75-5.

För drygt två veckor sedan gjorde Nuncio i Bollnäs sin första start på tre månader, efter en – med Nunciomått mätt – medioker inledning på säsongen.

Mitt intryck av Nuncio var att hästen mådde mycket bättre än på länge och han var så ”lagom rund, välmående  och go´” i hela sitt uppträdande.

Dessutom; enligt min rapportör på plats – som sett hästen i samtliga sverigestarter och i väldigt många träningspass – så visade ”Nunne” redan i värmningen att han var i bättre och smidigare författning än på länge.

Hästen verkar helt enkelt ha svarat på helt rätt sätt på backträningen han fått under uppehållet, ett träningsupplägg som tidigare varit svårt att få hästen att acceptera.

Jag har en del kontakt med Stefan ”Tarzan” Melander och det hörs verkligen på honom att han är extra nöjd med hur familjemedlemmen Nuncio känns för tillfället, och att det är med stor tillförsikt man ser fram emot den kommande vintern i Paris, på Vincennes, med Prix d´Amerique som det självklara målet.

Att Nuncio dessutom fungerade så fint med nyinköpta sulkyn, som är tillåten och tänkt att användas i Frankrike, var också något som ”Tarzan” givetvis var väldigt tillfreds med.

Hästen går framåt rejält i form med det förra loppet i kroppen men någon toppform är det givetvis inte frågan om redan nu.

Däremot är ju grundkapaciteten och meriterna betydligt högre än konkurrenternas och även om man misslyckas med att hålla upp innerspåret så finns ju tilläggschansen att komma ut framför ”tvåan” As Dore, som vare sig är speciellt startsnabb eller helt stabil.

Tarzan påstår ju att det nästan går att prata med Nuncio och jag bad honom därför försöka peppa hästen och berätta att vid en guldvinst för dryga fem år sedan, så höll den – på den tiden – inte speciellt startsnabbe Spring Erom upp ledningen från innerspåret just i Örebro…

Allvarligt talat så tror jag på hygglig spetschans, alternativt att det löser sig ”den andra vägen” och med mitt intryck av Nuncio i förra starten förmår jag mig inte att gardera.

Spik alltså och i reservrutan placerar jag antagligen ibland väldigt startsnabbe 6 Day Or Night In, alternativt formtoppade och numera riktigt startsnabbe 7 Spring Erom.

En ”säkrare” spik än Nuncio påstår jag mig alltså ha och den jag åsyftar är 6 Mack Dragan i V75-1. Denne har nio segrar på karriärens 15 starter och gillar verkligen att vinna lopp.

Så blev också faller för knappa två veckor sedan då hästen comebackade över aktuella 2640 meter, efter drygt två månaders tävlingsfrånvaro.

Efter en vilsam resa i tredje ytter small det bara till över upploppet och via 1,09 sista 400 i vass stil blev segern väldigt enkel.

Loppet i kroppen flyttar fram formen ytterligare och körande Calle Jepson är nästan ”farlig” från springspår; han brukar alltid ha dubbelt så hög fart som övriga därifrån och är helt enkelt vassast i landet vad gäller den biten.

Att dessutom ekipaget var i spets på ”kör” enda gången de hade just spår sex tillsammans understryker spetsgarantin.

Mack Dragan har vunnit fem av de sex gånger han körts i ledning, enda torsken kom näst senast, då han var sjuk och följaktligen fick stå över tävlandet ett par månader.

Fyra segrar, en andra- och en tredjeplats på sju starter över lång distans är också statistiksiffror att luta sig mot då det gäller min spik i V75-inledningen.

Hela vägen Calle o. Dragan!

Omgångens clou kallade jag Nuncios start inom V75 men det är verkligen målfoto vad gäller det epitetet, då tvååringsloppet Svampen, V75-4, ser ut att kunna bli någonting alldeles extra.

Jag har väldigt länge hållit 31 år unge André Eklundh för att vara ”Goldfinger” då jag är väldigt svag för hans körhand (spelvinster hjälper givetvis till med sådant), och på senare tid har André börjat visa tendenser att även vara en ”Goldtrainer”.

Fyra stallsegrar på de 13 senaste starterna är en del i bevisningen av detta och i 2-åringen 1 Felicity Shagwell ser André ut att ha fått fram en kommande reklamhäst/stjärna.

Det vassa upploppet efter strulresa, i debuten på Charlottenlund, har följts upp med två raka och väldigt bekväma spetssegrar med kräm kvar i linorna.

Från innerspåret håller jag ekipaget som spetsfavoriter, då jag har svårt att tänka mig att någon kan ta en längd om inget konstigt inträffar, dock medveten om att det kan finnas dolda egenskaper hos någon de andra ”nybörjarna”.

Felicity Shagwell har redan visat sig kunna tävla på topp på nya banor och nyheten Örebro ser jag alltså inte sdom något bekymmer.

Spets och kort distans i Örebro är förstås härliga förutsättningar och hade det inte varit för att jag ser så mycket talang, kunnande samt högt spelvärde hos flera av konkurrenterna får André och Felicity nöja sig med att bli utgångshäst  på mitt Joker-system, detta med en bred garderingsgrupp bakom.

Ytterligare en utgångshäst hittar jag i V75-6, där 9 Wingait Erik tilltalar mig lite extra. Hästen gör bra lopp varje gång och vann två raka, tilltalande segrar för aktuell kusk innan han senast långspurtade väldigt starkt som tvåa med full fart över mål.  Startryggen 2 Västerbo Cheers öppnar både bra och stabilt och när/om det lugnar ner sig hoppas jag att Kevin Oscarsson bakom Wingait Erik sänder fram till dödens och sedan avgör över det korta upploppet.

V75-2 är ett femtonhästarsfält och ett försök till Diamantstoet där 1 Swish Lane är ganska klar favorit nu på fredag förmiddag. Hon har vunnit sju av 14 starter men har även problem med aktionen till och från och lottad till ett för henne lurigt innerspår är hon inget hett bud för mig.

Här vimlar det av spelvärde djur men mitt förstastreck hamnar på 6 Feria de Mayo.

Sjuårsfuxan har höjt sig rejält i jänkarvagnen och bör nå favoritpositionen ledningen.

Visserligen torskade hon i de sista stegen från positionen senast men öppningen var stenhård då (det kan den i och för sig bli nu också…) och det var bitvis under slutrundan rejält tryck på loppet.

Kanske Feria blir någon form av utgångshäst för mig men loppet vimlar av lågprocentere som inte på något vis är chanslösa och på min systemram lär det bli streck för samtliga startande.

I det efterföljande loppet, V75-3, är 7 M.T.Joinville mest streckad och mot detta finns inte så mycket att invända med tanke på hur det sett ut i de senaste starterna, där han näst senast krossade Disco Volante från dödens och senast var överlägsen och bara bäst i klass 2-finalen.

Han går dock upp en klass nu och har dessutom spår som signalerar ”inget gratis”, varmed jag anser gardering vara nödvändig.

Jag minns bland annat att 6 Highspirit var aningen mer betrodd än favoriten senast, trots att han tävlade på ”fel” balans. Optimal balans nu är ett klart plus, det är bra spetschans och framför allt;  Highspirit är nästan sex gånger så lite spelad som M.T.Joinville den här gången!

Även 5 Monfalcone känns spelvärd på sina 5%. Han höll ju riktigt bra som dödenstrea sista rundan i bronsfinalen senast och Tom Horpestad har bra form på stallet med fyra segrar på de 12 senaste starterna.

Även 3 Tobacco4 Hades Håleryd9 Tellmeastory samt 12 Bålsta Palema platsar på mina system.

I V75-avslutningen är 6 Linus Boy favorit tillsammans med Björn Goop. Efter invändig strykning har spetschansen ökat markant och att formen är på topp har visats i de senaste V75-starterna, via starka avslutningar. Linus var tapper tvåa bakom favoriten Conny Sisu enda gången Björn kört, med det var två och ett halvt år sedan och säkert något som de båda glömt vid det här laget. Nåväl, Björn upp är i stort sett alltid ett plus och favoriten är given på kupongen. Dock är Linus Boy inte helt att lita på och dessutom väldigt färsk i klassen, och jag är svag för såväl 7 Super Nice (lär också göra ett försök att nå ledningen) som 3 Bottnas Commandeur (kan MYCKET bättre än senast och har ju vunnit i klassen trots stor startgalopp). Räknas gör också 9 Aron Palema (vettigaste spåret på länge), senast sylvasse men nu silverdebuterande 10 Västerbo Exact och skrällen 4 Mountain Cleaver, som vann senast Örjan körde henne och som brukar tävla bra i Sverige.

Läs hela krönikan samt tidigare krönikor på Vinnartips.se

Lycka till!

Timo

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar