Foto: Stalltz.se

60-procentig form, ingen jänkarvagn, ”om han kommer rätt i steget”.

Så låter det kring V75-omgångens största favorit, allas vår Nuncio alltså.

Efter en period i ide dök Nuncio upp i Bollnäs för en drygt två veckor sedan. Vann där, mest pliktskyldigt mot småljummet motstånd. Men nog såg Nuncio lite bättre ut än på länge?

För många räcker det med att Nuncio finns med i startlistan – då är singelstrecket klart. Men är det verkligen så enkelt den här gången?

Förvisso är det en ganska skral gulddivsion, men ändå, innerspåret kan ju ställa till det. Bli en fälla helt enkelt, om nu inte Nuncio ”kommer rätt i steget”. Det känns lite som samma problem som trestegshopparna har ibland, när de inte kommer rätt i det första steget.

Därför vill jag gärna gardera och leta singelstreck i andra vatten.

Då hittar jag två. Båda från bakspår, båda körda av lärlingar. Men jag tror inte just startspåren betyder så mycket för de här hästarna, och de två lärlingarna tillhör ju ändå landets bästa.

Oskar J Andersson och Kevin Oscarsson är grabbarna som jag lutar mig mot den här veckan.

V75-1

Förstahäst: 6 Mack Dragan.

Efter plattmatchen i näst senaste starten var hästen, som är döpt efter en porrklubb på Varaslätten, åter sig lik när han vann senast. Nu är läget perfekt med springspår och Calle Jepson missar knappast det upplagda läget för att nå ledningen. Därifrån blir den här segermaskinen svår att plocka ned.

Utmanaren: 4 Glenn Boko.

Gjorde bort sig som favorit i lördag. Det är inte alltid det här med barfota-körning (runt om) slår väl ut. Nu återgår Björn Goop till den gamla, och framgångsrika, balansen. Glenn Boko är nog en minst lika bra häst som Mack Dragan. Det kan därför bli positionerna mellan de här två som avgör loppet.

Skrällbud: 10 J.S. Apollo.

Hade sex raka segrar innan femteplatsen i förra starten. Men ändå, hästen höll bra. Nu är det lång distans och det tror jag gynnar femåringen. Han kommer att fälla många av motståndarna under slutvarvet. I nuläget är J.S. Apollo alldeles för lite streckad (4%).

 

V75-2

Singelstreck: 10 Bula Bula Am.

Imponerade stort när hon vann på Solvalla för en dryg månad sedan. Var efter den vinsten ute i ett stayerlopp i V75 på Färjestad där hon höll bra även om det inte slog gnistor om henne. Nu blir det barfota igen, precis som vid segern. Och den här gången tycker jag att Bula Bula Am möter ett motstånd som hon bör brotta ned tack vare sin styrka. Oskar J Andersson känner hästen väl, han har kört henne i de fyra senaste starterna.

 

V75-3

Förstahästen: 7 M.T. Joinville.

Imponerade stort senast när han i mäktig, och överlägsen, stil avgjorde en V75-final på Solvalla. Det var sexåringens fjärde raka seger och det tyder på att hästen har hittat stilen på allvar. Trots att M.T. Joinville nu möter tuffare motstånd än tidigare är det god chans till femte raka segern.

Utmanare 1: 4 Hades Håleryd.

Hade varit ifrån tävlandet i över fyra månader när han nyligen gjorde come back. Med det loppet i kroppen är han troligen ännu vassare den här gången. Dessutom har Peter Untersteiner ett perfekt läge och siktet är nog inställt på ledningen.

Utmanare 2: 9 Tellmeastory.

Har hittat stilen i Björn Goops regi och svarat för tre fina insatser. Senast avgjorde hästen på sin styrka mot Rigel Face. Nu är distansen kortare och det missgynnar Tellmeastory. Samtidigt kan Björn Goop avancera tidigt om tempot blir för lågt i täten.

Skrällbud: Här vimlar det av intressant hästar: 1 Marciano, 3 Tobacco, 5 Monfalcone, 6 Highspirit och 12 Bålsta Palema.

V75-4

Förstahästen: 1 Felicity Shagwell.

En oerhört läcker tvååring med fin teknik och ett klokt uppträdande. Dottern till Maharajah har imponerat i två raka segrar, båda från ledningen. Frågan är om André Eklund lyckas hålla ledningen från sitt innerspår. I så fall blir Felicity Shagwell svår att besegra. Men hon kan även vinna bakifrån.

Utmanare: 3 Activated.

Har också imponerat så här långt även om hon inte är lika elegant som min förstahäst. Activated har visat fin inställning, senast vann hon efter en tuff resa utvändigt om ledaren. Det kan mycket väl bli så igen.

Skrällbud: Även här finns det många spännande hästar som kan slå till: 4 Norhtern Charm, 6 Önas Nougat, 7 Person On Interest och 10 Ajabaja.

V75-5:

Förstahästen: 4 Tobin Kronos.

Hade inte startat på nästan två månader när han senast blev fyra i Jubileumspokalen. Tobin Kronos svarade då för en stark avslutning. Läget är bra och om Örjan Kihlström lyckas lura Nuncio på ledningen blir Tobin Kronos ingen lätt nöt att knäcka för Stefan Melander.

Utmanare 1 (lite skämmigt skall sägas): 1 Nuncio som såg fin ut senast och normalt sett skall slå det här gänget. Men det finns, som sagt, vissa tvivel.

Utmanare 2: 6 Day Or Night In verkar vara på gång igen. Han såg fin ut när han vann senast i Kalmar och gör en intressant start här.

Skrällbud: 7 Spring Erom som visade fin snabbhet senast och 9 Fossens Bonus som med rätt löpning och lite tur kanske kan överraska.

V75-6

Singelstreck: 9 Wingait Erik.

En häst som har svarat för idel fina insatser så här långt. Bakspåret den här gången har ingen negativ betydelse eftersom fyraåringen inte är helt att lita på under inledningen av loppen. Han kan istället spurta desto bättre. Jag räknar med att Kevin Oscarsson avgör det här loppet med en stark långspurt.

V75-7:

Förstahästen: 9 Aron Palema.

Per Hedbergs häst har sannerligen ingen tur i spårlottningen men trots bakspåret den här gången är det hans bästa utgångsläge på mycket länge. Det kan lösa sig bra från det här läget och om Aron bara har slagläge i slutkurvan brukar han bita i rejält. Jag hoppas det blir så den här gången.

Utmanare 1: 7 Super Nice.

Höll strålande som fyra näst senast och vann i starten efter i enklare sammanhang. Nu är läget lite kinkigt men jag har en känsla av att Torbjörn Jansson satsar rejält för att om möjligt nå ledningen. Lyckades Torbjörn med det kan det bära hela vägen.

Utmanare 2: 6 Linus Boy.

Gör bra ifrån sig varje gång och kommer från ett stall i toppform. Timo Nurmos har verkligen snurr på sina hästar just nu. Och inte blir möjligheten sämre av att Björn Goop kör den hår gången.

Skrällbud: 2 Bottnas Commandeur.

En häst som gynnas av distansen och senast Johnny Takter körde blev det vinst i V75.

Här kan du vara med.

 

 

LP

12 KOMMENTARER

 1. Hej. Det var kul att läsa lite speltips och tankar, inte bara från Timo och PM. Ang innerspår på Ö så tycker jag själv att svårighetsgraden är lite överdriven numera. Bilen släpper ganska långt in på rakan numera – men med som det verkar lite kraftig acceleration just sista biten, men definitivt inget knyck som Melander brukar gnälla om. Vi får väl se hur det går. Personligen tror jag Melander är intresserad av att släppa(öppet huvudlag och vanlig vagn, inte hundra form), om Örjan ställer en tuff och rejäl fråga direkt och får lite grepp direkt – och det låter ju som man tänker testa rejält. Och Melander är nöjd med inner och snällt lopp inför Frankrike(borde vara). Så spik Tobin Kronos – men då måste han hålla ut Day or Night in och det hoppas jag kan gör. Men har haft fel förr såklart…

 2. Efter att ha synat Tobin Kronos 5 senaste starter i lopparkivet så finns absolut ingenting som talar för att Tobin Kronos ska kunna ta ledningen i Guld. Jag fattar inte vart ni fått hans förmodade startsnabbhet ifrån. Om Tarzan trycker av Nuncio så har Tobin exakt 0% chans att av egen kraft spetsa de första 200 meterna.

  • Nä, det är klart av egen kraft går det ju inte, men jag är inte säker på att ambitionen från Melander är att vinna det är loppet till ett högt pris. Om jag ägt Nuncio – med tanke på historik och siktet på Frankrike – hade körordern varit; lagom laddning, vill inte ha heta tendenser, absolut inte dödens. Kör snällt, bygg psyket och lusten att tävla/kriga. Och om jag ägt Tobin Kronos hade körordern varit lika klar; idag tävlar vi direkt från start. Men jag tror definitivt att Tobin Kronos kan öppna bättre än visat. Men vi får väl se. Det kanske blir dötråkigt med Nuncio i spets och 16 första tusen? Tror inte Melander gör en ÖrjanLoveMatters i så fall.

  • Något sämre än i Bollnäs, han drar höger bak, spattar vänster bak och är halt vänster fram. Tarzan sa att han inte drev på honom men i min TV fick han ett par riktiga smällar i sista sväng. Huvudet börjar säga ifrån efter att han fått kämpa så länge ofräsch.

   • Kan inte se alla detaljer på samma sätt som du, men nog såg höger bak ut så – och jag tyckte dessutom att han såg väldigt stötig ut i framaktionen i provstarten. Min tanke var att han skulle strykas, men ingen annan sa något på burken, ja då tvivlar man lite om man sett/känner rätt. Tycker synd om hästen. Och Melanders matchning och taktiska kunnande i lopp ger jag inte mycket för. Ut i andraspår med en knäckt,ofräsch topphäst är inget jag gillar. En del gnäller gärna på jänkarnas drivningar, men det här är väl lika illa?

 3. Sanningen är att hästen ser bedrövlig ut i värmningarna. Det blir lätt patetiskt o höra kommentatorerna på atg live leta efter ngt positivt o säga . Oskar tyckte innan att hästen hade en ”glöd’ som saknats föregående starter. Daniel Olsson o Fernlund verkade vara som levande frågetecken inför det påståendet..Det är en fantastisk häst som levererat men nu fått nog. Vore trist och se en häst som tjänat 30 miljoner harva i gulddivisionen med sämre o sämre resultat. Låt han sluta nu o övergå till avel

 4. När ska ni spelare lära er att spår 5 ALLTID ska med på på lappen i ett kortlopp!?! Läs statistiken så kommer ni att se att spåren 2, 4 och 5, framförallt spår 5, är överrepresenterade i kortloppen upp till Brons.
  Läs Statistikbibeln.

 5. Med risk för att stå där med lång näsa i slutet av januari så oroas jag lite grann över att Melander riskerar att gambla bort sin hästs avelsvärde genom att envisas med att fortsätta att starta honom.

 6. Och Tarzan vidhåller envist att han tyckte att han travade bra!Håller med Peter låt han sluta det är ju
  pinsamt att se han i så dålig författning.Glöm Frankrike satsningen Nuncio har gjort sitt nu.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar