Julia, Supreme Court och Sofia efter SM-segern på Åby. Bild: Kanal 75.

Supreme Court var en av HV71:s hästar i Rikstravet SHL. När säsongen var slut hamnade hästen på transferlistan och då slog förre Mantorpstränaren Göran B Andersson till. Tillsammans med dottern Julia Andersson köptes hästen.

Pappa och dotter gjorde då ett riktigt klipp.

Precis som alla andra SHL-hästar bjöds Supreme Court ut till försäljning i början av juli. Av HV71:s två SHL-hästar ville tränaren Claes Svensson behålla en. Men det var inte Supreme Court, Claes valde istället Al’s Sugarstar som nyligen vann ett lopp i Örebro. 45.000 kronor blev priset för den hästen.

Däremot var HV71-ägarna alltså inte intresserade av att behålla Supreme Court. Därmed var det fritt fram för Göran och Julia Andersson att köpa hästen. När internet-auktionen var över hade de två högsta budet. För 61.000 kronor blev hästen deras.

Ett riktigt lyckoköp har det visat sig. I Anderssons regi har hästen nu vunnit fyra raka segrar. Det är i monté som lyftet har kommit. Alla fyra segrarna är tagna under sadel. I tre av vinsterna är det Julia Andersson som har ridit hästen.

I lördags sprang Supreme Court in 100.000 kronor när han vann Montéryttar-SM på Åby. Då var det dock inte Julia som red vinnaren. Hon var inte inkvalad till loppet som är för landets vinstrikaste ryttare.

Men ersättaren var inte vem som helst, Julia lyckades nämligen få landets bästa montéryttare Sofia Adolfsson att rida Supreme Court

– Julia var in i det sista lite tveksam om de skulle anmäla Supreme Court till Åby, säger Roger Elebring på Mantorps sportavdelning.

Till slut bestämde sig ”Jullan” för att Supreme Court skulle vara med. Samtidigt hade hon lite tur med ryttarvalet. Sofia Adolfsson skulle egentligen ha ridit en häst åt Björn Goop som inte kom med i loppet. Därmed var Sofia ledig för att kunna rida Supreme Court.

Det blev en överlägsen seger med fyra längder. Och, som sagt, 100.000 kronor i förstapris.

–  Undrar om han inte skulle har varit med i ”riktiga” Monté-SM istället. Jag tror att hästen kan slå Nantucket och dom andra redan idag, säger Göran B Andersson till Mantorps hemsida.

Även ryttaren Sofia Adolfsson öser beröm över Supreme Court:

– Supreme Court är en otroligt fin häst. Det här känns underbart och jag är så oroligt glad för segern. Hästen är läcker, lugn och behaglig men samtidigt otroligt explosiv och har en bra löpskalle. Han är vidare stark, kapabel och stabil och sammanfattningsvis så rör han sig väldigt lätt med en ryttare på ryggen, sa Sofia efter segern på Åby.

Göran B Andersson, som har hunnit bli 63 år, var under många år en av Mantorps mest framstående tränare.  Han vann kuskligan på banan tre gånger, 1987, 1988 och 1991. 2012 tog Göran ut tränarpension och numera är Göran amatörtränare med fem hästar på sin träningslista. Dessutom jobbar han åt Janne Hellstedt några dagar i veckan.

Supreme Court har på knappt tre månader gjort sju starter i Anderssons regi och tjänat 187.000 kronor.

HV71 kan alltså bidra med vinnare – även i travet.

Till sist: Supreme Court är uppfödd av Margareta Wallenius-Kleberg på Menhammar. Tant Grön som idag kan fira sin 80:e födelsedag. Det är verkligen värt en salut.

LP

6 KOMMENTARER

 1. Göring som redan tidigt visade kör/tränarhänder o slog igenom ordentligt redan som lärling på 70 talet när Arne Eriksson ägda Diamond Star härjade i v 65 listorna. Han hade sedan många fina hästar som tränare. En legendar i Mantorp för att inte tala om hans numera i himlen vandrande far som var en karismatisk gestalt i mantorp. Många fina killar som passerar revy för mina ögon när jag tänker 70 tal o stallbacken på mantorp Bröderna Lönn, Jörgen Axén, Kustarn Weiderborg, Bocken Bockerud, Mats Pihlblad , Ragge o inte minst Görans brorsa Roger O Andersson (bebben) o säkert flera jag glömt för stunden.
  Naturligvis även Takter grabbarna. Vilka tider!
  Gläds med Göring o Julia!!!

  • Det stämmer eller Böbben om man stavar det i talspråk. Bebben eller rättare sagt bebbens var en annan klassiker där man åt sin specialare korv med bröd o 2 moskulor. När jag ser ditt namn tänker jag på en annan lite tidigare lärling på banan nämligen Krita. Usch ja länge sedan nu..

 2. Det låter som du själv jobbade på stallbacken Peter A ? I vilket/vilka stall i så fall ?
  Jag var mycket på Mantorp på 80- och 90 talen.

  • Nej det var 60-70 tal. Senare blev besöken på banan mindre frekventa.Nej jag jobbade inte på mantorp . Dock kände jag en del.. Din namne vill jag minnas var hos Olle Lindblom men det kan jag minnas fel. . Det var ju ett tag sedan….

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar