I Sverige har synen på hur kuskar driver sina hästar, helt riktigt, hårdnat med åren. Utan tvekan ligger Sverige i framkant när det gäller att skydda hästen från misshandel.

Andra länder har en mer liberal syn på det här med drivningar. Frankrike och Tyskland tillhör dessa. Det är troligen också skälet till att franska toppkuskar numera avstår från att åka till Sverige för att köra i de stora loppen. Det blir helt enkelt för dyrt när de använder samma metoder i sina hemländer.

Under veckan som gick har vi sett två bedrövliga händelser med tyska kuskar inblandade. I torsdags fick Thorsten Thietz 2.000 kronor i böter för felaktig drivning när han blev tvåa med storfavoriten Extra Cash i ett lopp i Örebro.

Igår (Solvalla, lopp 7) var det Thietz landsman Dennis Spangenberg som ådrog sig domarnas missnöje. Spangenbergs drivning var sannerligen inte vacker. Över upploppet delade tyskebnut minst elva raka högersläggor med knytnäven i länden på sin häst Stan Libuda (som blev trea).

Det såg ut som om Dennis Spangenberg trodde att han var i en boxningslokal och slog mot en sandsäck.

Här kan du se loppet.

Domarna gav Dennis Spangenberg 1.500 kronor i böter. En försumbar summa.

För mig är det ofattbart att Dennis Spangenberg inte dömdes till en rejäl avstängning.

LP

25 KOMMENTARER

  • Håller med till 100%!!!
   Sååå mesig bestraffning att det ger sig enbart skrattretande. Ord och mening i det s.k. ”Djurskyddet” faller platt. Ush!!

 1. Travlopp i Sverige kan liknas vid att du får 10 000kr i böter för att råna en bank, men får behålla den del av bytet som överstiger den summan. Det är straffskalan som är för vek, avstängningar tar mer än att tvingas lämna ett bidrag till kaffekassan.

  De som förlorar i inkomster och styrningar är idag de som håller sig innanför lagens gränser. Nog skulle t.ex. Tony Wallin och Torbjörn Jansson få fler styrningar om deras konkurrenter hade fått avstängningar istället för böter när de bröt mot drivningsreglerna.

 2. Jag är tämligen säker på att Johan L på ST följer denna sajt, han brukar alltid slå på sin trasiga trumma om djurskyddet främst.
  Jag hoppas han förklarar sig i nåt av sina Apostlabrev.
  1500 kr i böter, jisses vilka krafttag!

  • Ja och i proportion till att kuskar får 500 i böter när de tar av sig hjälmen i en segerintervju/defilering ter det sig ännu orimligare. Avstängning och en fet böteslapp hade varit det enda rimliga.

 3. Tjaa, kanske en tankeställare till alla som högljött skriker efter ett gemensamt reglemente inom travvärlden.

  Vissa länders drivningsregler hoppas jag vi slipper.

  Läste för övrigt ”säkerhetsprotokollet” inför VM loppet på Yonkers i helgen.

  https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.nysirestakes.com/backend/News/news_upload/Security_Protocols_Sire_Stakes_participants_revised_DH_9_25_17_FINAL__2__785.pdf&ved=0ahUKEwis7LrSoPXWAhWGApoKHd_BB0EQFgg0MAc&usg=AOvVaw0kJzw269k8sKk3fk_pCTBd

  Finns rätt mycket där jag kan vara utan också…..

  Var det förövrigt nån av de svenska i VM som tävlade på lasix? Hittar ingen officiell komplett startlista där sånt vanligtvis framgår.

  För $25 var det annars fritt att beställa eftersom det ovillkorligen skulle tillföras av banans vet.

 4. Att hästar används som tävlingsredskap är förstås ur djuretisk synpunkt helt förkastligt. Det är gammalmodigt och mossigt att hålla på med trav och annan hästsport. De medvetna unga vuxna med djuretisk kompass accepterar inte detta. Pensionärerna spelar på.

 5. Sluta smustkasta Svensk Travsports drivningar, så trött på det, vi har världens snällaste drivningar. Titta på galopppen där får dom slå enhandare med korta tjocka spön. Boxningar å drivningar med långa spön som viker sig vid slag är ingenting mot galoppens drivningar. Ta upp det istället .

  • Ja men eller hur. Varför skriva om bilbomber i Malmö när de krigar med riktiga bomber i Irak? Många dumma kommentarer har väl kommit här, men frågan är om inte du står för den dummaste.

   Och Gunnel S, du är säkert välkommen till precis vilket travstall som helst för att bilda dig en uppfattning på nära håll.

  • Galoppens spön är tjocka därför att de är vadderade och alltså inte träffar hästen lika hårt som ett ovadderat körspö. Och så är det i åtminstone hela Europa.

  • Tok-dumt så det förslår!
   Att man på fullt allvar tror att det är mindre smärtsamt med lång smal
   pisk än med kort bred/tjock. Jisses!
   Testa gärna, be t.ex. en vän eller ovän? att rappa dig på benet… det bör bidrag med en erfarenhetuppdatering i ämnet. Absurt att vinkla över fokus till galoppen. Spelar mindre roll vilken disciplin det gäller. Slag är slag! I hoppsporten ser man väldigt ofta ryttare ”såga” hästen i mun. Alltihop kan buntas ihop i samma säck. Var och en sport bör ta hand om sin egen mörka sida, djurplågeri-grad eller vad man nu än väljer att benämna det hela.
   För att kort bara hoppa tillbaks till travet… en travhäst VET när det är dags att ”skynda sig” på upploppet. Bevis på det är Örjan Kihlström, som mest bara åker förbi alla övriga, FÖRST över mållinjen!

 6. Blir så ledsen och besviken över denna behandling av hästen och den skrattretande straffen. Har varit aktiv inom travet sen -85. Känner att slutet är nära för min del. Börjar tyvärr ta avstånd från sporten. ST MÅSTE ta i med hårdhandskarna mot detta djurplågeri, annars har vi snart ingen sport kvar.

 7. Så för att travet är hyfsat förskonade så bör man inte ta upp enskilda fall Hans? Hm ngt märklig inställning att blunda för det som syns bara för att svensk travsport är bättre än galoppen enligt din mening.

 8. HUR kan nått så grovt släppas med så ynka bestraffning!!Lämgden på travspön är begränsade av just den anledningen att ett långt vekt spö ger ett väldigt smärtsamt rapp.OCH boxningar kan väl aldrig på nått vis vara OK, Sen försvarar jag inte alls galoppens drivningar men ,

 9. Lätt att överreagera här och ta fram storsläggan. Hur ont gör en näve i bakdelen på en häst tror ni? Den känns nätt och jämnt…. Däremot är det estetiskt mycket motbjudande.
  MEN om ni vill agera djurvänner, varför då inte i stället förfasa er över detta förfärliga ryckande i munnen på hästarna som en del kuskar håller på med i hårda slutstrider? Nog är väl hästen känsligare i munnen än på baksidan av låret? I munnen, med tryck direkt på käkbenet på det tandlösa mellanrummet mellan fram- och kindtänder, rycks det dessutom i en metallstav – är det inte allvarligare än en näve i baken?

  • Ja det där ryckandet och vevande med tömmarna är också bedrövligt att se och det måste väl ändå störa hästen minst lika mycket. Många gånger tror jag kuskarna i sin iver faktiskt stör hästen och därmed förlorar loppet. Man ser hur de drar i hästens mun så pass att hästen inte kan hålla huvudet rakt och då tappar hästen förmodligen lite fart.

   Höj böterna och ge en bot för VARJE slag oavsett om det är med pisk eller töm

 10. Ja överreaktion är vad allt handlar om och om att ST lr Sverige ska vara moralens väktare i Världen. Kanske du Lunkan som är den dummaste lr. Galoppen ingår har jag för mig i ATG. Dom får slå enhandare stenhårt, Ingen reagerar. Varför undrar jag. Monteryttare får peka på bogen med spöet med bägge händerna i tyglarna . Varför göra skillnad? Ja jag måste tydligen vara helt korkad. Lr så är det tvärtom.

  • Så bara för att galoppen gör på ett viss sätt ska vi som ser trav inte reagera på ”vår” sport? Om travet vill ha bort drivningar likt den här är väl det bra?! Och så kan vi hoppas att galoppen följer efter… Det är väl deras sak att ta tag i. Bara för att ”ingen annan reagerar” så betyder inte det att inte vi ska göra det. Vill vi ha travet rent från sånt här ska vi reagera för att få till en förändring. Sen bör väl straffen som delas ut inom travsport stå i någon rimlig proportion till varandra.

   ATG driver spel på de lopp som körs inom trav och galopp. De sätter inte upp reglerna, inte heller delar de ut bestraffningar. Svensk Travsport är huvudorganisation för den svenska travsporten, de leder, organiserar och utvecklar travsporten. Svensk Galopp är organisationen som förvaltar och utvecklar galoppsporten i Sverige. Jag påstår inte att du är korkad, det var du själv som sa det.

 11. Kanske läge att förbjuda drivningar oavsett metod? Mest motiverade hästen att tävla vinner? Inte den som drivs hårdast?
  Och efter att ha läst på Rondens sida om hur VM hästarna ”preparerades” inför loppet så blir man tyvärr bara än mer deprimerad över hur vi hanterar våra hästar.

  • Om jag minns rätt fick Shadow Woodland 2 omgångar magsårsmedicin – hur mår den hästen egentligen? Åker man över Atlanten liksom även Svanstedt så kommer tränarnas åsikter om hästar fram. Deras hästar är bara förbrukningsvaror.

 12. Det är sällan den hästen som drivs hårdast vinner. Det är oftare den kusken/ryttaren som disponerar loppet bäst som vinner.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar