En öm segerkram, Sofia Adolfsson och Candor Hall. Foto: Malin Albinsson, Kanal 75.

Vi är mitt i oktober, präglat av regn och rusk. Men också med de där vackra färgerna som får mig att längta ut och vandra vid en nyplöjd åker eller ett frustande hav.

Fotbollssäsongen är inne i sin slutfas och vinteridrotterna har börjat prägla våra sinnen. Brytningstid, alltså.

För travsporten gäller dock inga säsonger, det fick vi inte minst se igår. Både här hemma och på andra sidan av Atlanten.

Readly Express med sin skötare Inga Perk.

Readly Express visade än en gång, för vilken gång i ordningen vet jag inte, att han är Herren på täppan bland de äldre hästarna i Sverige. Så där flegmatiskt skönt höll han undan till SM-segern även om marginalen ned till tvåan inte var över hövan stor.

Det är väl sådan han är, gentlemannen Readly Express. Han vill inte gärna förnedra sina motståndare mer än nödvändigt

Jämnårige Twister Bi är inte lika vänlig med sitt umgänge. Lite mer raggartyp, som slår först och frågar sen. Som igår när han först slog den regerande världsmästaren Resolve gul och blå för att sen hånskratta åt de övriga utmanarna.

Segerglädje på Yonkers Raceway.

På en inte alltför vänlig bana med hårt underlag och snäva svängar såg det ibland ut att gå på nåder för alla VM-hästarna. Det brydde sig dock inte Twister Bi om. Han slog vilt omkring sig och ingen vågade/kunde utmana honom.

Förvisso saknades några av världens bästa kämpar i detta mästerskap. Men på det sättet som Twister Bi vann igår hade de flesta fått stora bekymmer att bekämpa honom. Till och med hästar som Bold Eagle och Readly Express.

Läs också: Ove och Jerry lever loppan i USA.

Kanske få vi se den här trion mötas så småningom? Kanske förresten, det är nog ganska troligt – även om det möjigen dröjer till den sista söndagen i januari nästa år.

Super Ariel är svenska men har i praktiken utvandrat till Frankrike där hon tjänat grova pengar. Ändå kändes det som om hon smög lite under radarn när hon kom hem till Sverige igen.

Micael Melander – glad SM-vinnare.

Även under loppet kändes det så. Micael Melander gömde länge sin häst i skydd av ledande Nancy America. Väl medveten om att det finns extraspår att använda på Åby. På ett av dessa avgjorde Super Ariel till en ganska lätt seger före en snopen Nancy America.

Super Ariel avgjorde med en rejäl vänsterkrok som däckade samtliga motståndare,

I Frankrike har tränaren Kenneth Häggström använt toppkuskar som Matthieu Abrivard, Gabriele Gelormini och Franck Nivard. När Super Ariel återvände till Sverige gav Häggström uppdraget till Micael Melander. Han som körde Super Ariel i de tolv senaste starterna i Sverige och bland annat vann Diamantstoets final med henne under Elitloppshelgen 2015.

När vilken tränare som helst hade valt en av de ständigt förekommande toppkuskarna valde Häggström en gammal polare. Sånt värmer lite extra.

Apropå toppkuskar så är Sofia Adolfsson helt suverän som montéryttare. Inför SM igår ställdes hon inför ett svårt val: skulle hon välja Nantucket, som hon firat så stora framgångar med, eller skulle hon rida Candor Hall som hon red till en imponerande seger med i hans montédebut.

Jag gissar att Sofia Adolfsson valde mer med hjärnan än med hjärtat. Eftersom Candor Halls tränare Björn Goop satsar allt mer på monté ser naturligtvis Sofia en god födkrok där.

Sofia Adolfsson valde rätt häst – och vann SM.

Dessutom valde hon ju rätt. Candor Hall avgjorde i god gårdagens Svenska Mästerskap – mot just Nantucket.

Tidigare på dagen hade Sofia Adolfsson vunnit SM för Montéryttare där hon red Göran B Anderssons Supreme Court.

För Sofia Adolfsson blev det en lördag att minnas. Inte bara för de dubbla SM-gulden, även för att hon red in 350.000 kronor. Hon passerade därmed två miljoner kronor i inridna pengar.

Sofia Adolfsson är dominant i Sverige och jag hoppas innerligt att hon också får chansen i monténs hemland Frankrike.

LP

Bilder: Kanal 75.

3 KOMMENTARER

  1. Jag tycker Svanstedts drivning av Resolve var bedrövlig, intensiv drivning trots att det var uppenbart att hästen inte hade sin bästa dag. Topphästar ska inte behöva utsättas för vildsinta drivningar helt i onödan för att jaga sista prispengen. Körkulturen i USA är under all kritik och Svanstedt har anammat detta fult ut. Visst ser man onödigt hårda drivningar även i Frankrike men då rör det sig oftast om tätstriden och inte 5-6 platsen.

  2. … Och vilka tråkiga lopp det var på Yonkers förutom storloppet. Snabb start, sedan uppradning på ett led och lite avancemang på slutet. Tacka vet jag de omväxlande loppen med olika distanser, många hästar och den franska voltstartsmetoden på Vincennes. Där finns det lite spänning ! För att inte tala om ”bisvärmen” som avslutar loppen i Australien…

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar