• Totalomsättning: 312.033 kr.
 • Varav på V5: 62.506 kr.
 • Utbetalade prispengar: 214.600 kr.
 • Närvarande: 441 personer.

En travkväll i oktober som kunde varit på vilken bana som helst, men som råkade vara på Axevalla i tisdags.

En travkväll som påminner en aning om Ebberöds Bank, en kväll med rejält minus i kassan. Både för Axevalla och för svensk travsport.

– Så här ser det ut när vi hamnar utanför att-live-sändningen, säger Lars Ågren på Axevallas sportavdelning.

Samma kväll tävlades det på fyra svenska banor. Eftersom Eskilstuna arrangerade V64 var det kvällens huvudbana. Sedan fanns Jägersro och Bro Park, förutom Axevalla.  För att kunna följa (och spela) Axevalla krävdes det därför att man har atg-live Premium.

Om man inte var där förstås, och det var inte särskilt många. Till viss del även beroende på Sveriges kvalmatch mot Holland i fotboll.

V5-omsättningen var alltså drygt 62.000 kronor. För att hitta en liknande låg siffra på Axevalla får vi gå tillbaka till tidigt 70-tal. På den tiden omsattes det cirka 60.000 kr på V5.

Alltså innan ATG föddes. För den som inte åkte till banan fanns depeschkontor att spela hos. Om man inte ville skicka spel per post, minst ett par dagar i förtid. Ändå ett pålitligt sätt att spela, det var ju innan PostNords tid.

– Tidigare körde vi sådana här breddtävlingar på lördagsförmiddagarna. En fördel med det var att loppen visades i atg-live, säger Lars Ågren.

Kanske var den här kvällen ett tecken på att det tävlas för mycket i Sverige? Eller är det nödvändigt med sådana här tävlingar för att hålla hjulen rullande?

Till sist: Även om tävlingsprogrammet för 2018 ännu inte är spikat kan Axevallapubliken räkna med ganska många torsdagar nästa år.

LP

 

 

 

20 KOMMENTARER

 1. Varför ska man ha premium? Det måste ju atg förlora på. För jag tror ju knappast att man köper det bara för en liten tävling. Så otroligt dumt

  • Jag har frågat samma fråga många gånger. Det borde ju vara tillgång till ATG-live-sändningen som kostar extra. Känns mycket märkligt att behöva betala för att SLIPPA studion. Om det nu är ett mervärde så borde det vara studio-sändningen som kostar.

   Svaret från Kanal 75 är att de har kostnader för att länka bansändningarna och då får man vara med och betala för dem.

 2. Och ca.375 tusen i omsättning på Jägersro V5.Riktigt dåligt.Minns oms. på miljonen innan atg skulle visa sig på styva linan

 3. Läser jag rätt? Man måste ha Premium för att kunna spela på alla tävlingar som körs i Sverige???? De skapar en massa knasiga spel och förändringar (läs ny start för V75) för att öka omsättningen, men de stänger ute alla som inte har Premium från vissa spel? Man blir ju alldeles matt… Finns det INGEN på ATG som kan tänka?

  • De vill naturligtvis styra besökarna att titta/lyssna på de spelhetsande hejarklacksledarna i studio-sändningen. Någon annan vettigt förklaring kan jag inte komma på i alla fall.

  • ”Man måste ha Premium för att kunna spela på alla tävlingar som körs i Sverige???? ” Nej…man blir mörkrädd när man läser kommentarer här inne…svensk travsports största problem är alla medelålders och äldre män som har synpunkter på allt inom travsporten.

   • Eller så förstod du inte det som står skrivet… Eller så uttryckte jag mig fel. Det jag menade med min fråga, för det var en fråga om jag uppfattat det rätt, (till och med det var tydligen svårt att förstå… Ska vi skylla på ungdomligt oförstånd kanske?) var om man verkligen inte kan spela på alla travtävlingar i Sverige utan man måste ha premium för vissa av dem. Blev det klarare nu?

 4. Sedär.

  Undrar om alla förstår att V86Express innebär att en bana lyfts in i värmen och höjer sin omsättning några miljoner jämfört med exemplet ovan. Alternativet är att stryka dagar, det blir väl också en realitet snart och löser problemet.

  • Undrar om du har räknat på hur låg den totala omsättningen blir på de två Expressbanorna om man beaktar att det är två tävlingsdagar som dessutom drar en hel del extrakostnader.

   Det är en hyfsad TV-produkt, det är väl det enda jag kan säga.

   I övrigt anser jag att direktsänt trav för dem som enbart tänkt följa sin redan inlämnade V86-kupong inte är något annat än pärlor för svin. Eftersändning ( kring tidpunkten för V86-8 ) måste rimligen duga lika bra.

    • Har du räknat med hela omsättningen för V86 och DD för båda banorna?

     Självklart har jag räknat. Det blir dyra extra-miljoner på t ex V86 när man tar i beaktande att det kostar en extra tävlingsdag för att åstadkomma dem.

     Parallellen mellan V86Express-saxning och gratis bansändning av bredd-tävlingar ( istället för att kräva Premium ) haltar ganska rejält. I ovanstående exempel handlar det om att bjuda på en bansändning. För V86Xpress handlar det om helt andra prispengar och kostnader ( TV mm ) för att saxa in en annan ”storbana”.

     Att det är korkat att inte visa Axevalla gratis betyder inte att V86Xpress är en särskilt smart lösning.

 5. ATG tänker (om man nu gör det?) bakvänt när man kräver ett premiumabonnemang för att se dåliga lopp. Det är väl ingen som vill betala för det? Tack och lov har man tagit bort det för galoppen, ATG skulle nog bara tjäna på att göra det för travet också, för de som har premium för att se tävlingsdagar som det på Axevalla kan inte vara många. Premium har man av andra anledningar.

 6. Dom utländska banorna som inte visas i atg-live sändningen behövs det ingen premium för att se, gäller även galppen på svenska banor så då borde ju det även vara gratis att se svenska travtävlingar som inte ingår i atg-live sändningen.

 7. Det var liknande för Östersund igår!

  Totalomsättning: 581 003 kr
  Utdelade prispengar: 462 500 kr
  Publik: 543 personer

  Jag hade gärna följt Östersund igår, men jag har inte premiumabonnemang, kanske om det gått att lösa ”dagskort” för 6-7 kronor hade det varit mer intressant.

 8. ycker vi ser en tydlig trend och det är att det genuina intresset för travsport minskar. Ute på Axevalla var det Ca 35 åskådare, resten var personal. Intresset minskar, ingen åker ut längre.
  Kommer ni håg jackpotten på Mantorp för 15 år sedan- 173 miljoner i omsättningen. Det kan aldrig inträffa mer. Spelet var mer folkligt förr. Det pratades trav i nästan vartenda fikarum. Så är det inte idag.
  Minns för några år sedan, Solvalla hade i praktiken alltid minst 400K i omsättning på Vinnare. I Onsdags hade dom 70k. Travet är ute på farlig väg, inte alls följt med i utveckligen vad gäller det viktiga- återbäringen till spelare. Inte undra på att Casinospel och betting för övrigt växer. Travet lever i en kommunistisk bubbla.
  Att åka ut till en travbana idag väcker bara minnen om svunnen tid, sorgsenhet och död. Känslan biter sig kall innanför. Sist jag var på en travbana ( 1år sedan) så åkte jag hem efter två lopp- var nedstämd hela kvällen.

  • Du har helt rätt Anders och det är dags att motståndarna till Xpress mm börjar lyssna och se det här. Om vi inte förändrar sporten radikalt. Mycket mycket mer än Xpress så är sporten så gott som död bortsett från några storlopp och stordagar om 5-10 år.

   Sluta lyssna på tränare mm och fokusera helt på spelet och de som kan det. Det enda som kan rädda sporten är spelet, de aktiva får göra det som krävs, om det så innebär nakenjobb i badmössor nattetid, annars kommer de ändå inte ha några jobb kvar inom några år.

   • Det du (och ATG) inte verkar fatt är att utan tränare, hästar och andra aktiva finns det inget spel. Man kan aldrig bara fokusera på spelet så länge spelet är beroende av aktiva. Vill du fokusera på enbart spel finns Lotto.

 9. Express är negativt för travet på ALLA sätt som kan mätas JÖRGEN, så varför fortsätter du att propagera för en produkt som inte bästa möjliga?
  Det är de facto bevisat att omsättningen STIGER när EN bana kör V86 i vanligt tempo, såväl för denna enstaka bana, som V86omsättning, men också för den bana som tidigare varit med som saxbana men nu får köra V64 tis eller Tors, som också för högre enskild omsättning. Dessutom minskar kostnaderna för dessa två sändningar i totalkostnader jämför med V86express med saxbana.
  Att publiken dessutom ökar när enskild bana kör V86, samt även publiken på den bana som istället kör V64 också ökar , samt samtliga aktiva OCH hästägare föredrar V86 enskild bana utan express.
  Att just DU jörgen gillar formatet må vara hänt, men du kan aldrig trovärdigt argumentera för expresskonceptet ur någon annan än din högst personliga synpunkt.

  • För att riktigt övertyga ALLA som tvivlar så kan du väl HATTEN göra en jämförelse mellan omsättningen på V86 under det sista året Solvalla körde V86 som ENSAM bana med omsättningen EFTER att express infördes?

   • Hej Berra, misstänker att du är ironisk, för omsättningen har ju ökat med express. .
    Men beror ju på V75 Tillsammans som jag inte heller tycker om även fast det drar upp omsättningen. Men vinstavdraget för dom som går med där blir ju ännu större så över tid lär folk tröttna på den varianten och då har ATG återigen kissat i byxan (varmt o skönt i början….)
    Två olika banor är så dumt så liknar inget, klart det enbart ska gå på Solvalla och vara det veckospel med högst prispengar efter v75. Hela idén med o saxa är vansinnig.
    V76 eller v75 boost och speeda upp så mycket det går mellan loppen på en bana är nog det bästa alternativet / en. Det viktiga är att utdelningarna inte blir för låga, så 1 kronas rad-pris
    är ett måste. Sedan måste dom få in intressanta människor i studion, är ju bollibompa över
    hela sändningarna, man sitter ju och kokar framför tv:n. Dom som är bra vantrivs ju.
    Noll debatt alla tycker lika, inget djup eller kritiskt granskning.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar