Newmarket:

Hon är en av Storbritanniens mäktigaste och mest renommerade uppfödare av fullblod. Trots det är Kirsten Rausing mycket kategorisk när det gäller premier till uppfödarna.

– De är av ondo, säger Kirsten.

Kirsten Rausing föder upp runt 80 galopphästar årligen. Hon brukar behålla stona, för framtida avel, och sälja hingstarna i ett land där det inte finns några premier till uppfödarna.

– Som uppfödare kan man ändå inte budgetera med uppfödarpengar, säger Kirsten.

Hon anser att uppfödarpremier är pengar som försvinner ut ur ”systemet”, att dessa pengar oftast inte kommer tillbaka till sporten.

– Ofta hör jag att uppfödarna, i andra länder, ser sådana pengar som en ren bonus och använder dom till att köpa en ny bil, bygga ett garage eller än pool, säger Kirsten.

Sedan några år tillbaka får de franska galoppuppfödarna premier för insprungna pengar.

– När jag pratar med mina franska kollegor ångrar dom att uppfödarpremierna infördes där, säger Kirsten Rausing.

Kirsten anser att pengarna istället skall gå till prispengarna.

– De som äger hästarna skall ha pengarna, då köper dom oftast nya hästar för prispengarna, säger Kirsten.

Hon får medhåll av Lutfi Kolgjini när jag ringer upp honom.

– Kirsten har helt rätt. Jag har propagerat för detta i många år. Varför skall vi uppfödare tjäna pengar på hästar som vi redan har sålt, säger Lutfi.

En av Sveriges största uppfödare är alltså emot premierna.

–  Låt dom pengarna som vi uppfödare får gå till hästägarna istället. Då blir det lättare för oss att sälja hästar. Det är när vi säljer vi skall få betalt, säger Lutfi.

I Kriteriet nyligen delades det ut drygt tio miljoner kronor. Hästägarna fick dela på 7.730.000 kronor medan drygt 2,3 miljoner (30%) gick till uppfödarna. Om alla pengarna hade gått till hästägarna hade den totala prispotten alltså varit drygt tio miljoner kronor.

– Så mycket pengar till uppfödarna är åt skogen Möjligen skulle jag kunna tänka mig att uppfödarna får fem procent som någon form av bonus, säger Lutfi Kolgjini.

Till sist: Kirsten Rausing driver sin verksamhet på tre olika stuterier, Lanwades och St Simon strax utanför Newmarket och Staffordstown i Irland.

LP

12 KOMMENTARER

 1. Tycker Rausing och Kolgjini…

  Hur många färre hästar skulle det födas i landet varje år, om man tog bort hela drömmen för de mindre uppfödarna? Alltså de som inte betäcker med de dyraste hingstarna som för tillfället är allra mest i ropet? Och vad skulle hända med stamtavlorna hos rasen, om det enda sättet att inte gå med garanterad förlust, var att betäcka med samma dyra skrikhingstar som alla andra? Skulle det inte leda till betydligt färre hästar att fylla loppen med, och betydligt större inavel än vad som redan är fallet?

  Är inte utspelet bara insiktslöst gapande i egen sak, precis som så många gånger förr från det hållet?

 2. Vad får det för effekt på hästägandet om man förväntas betala väsentligt mer för unghästarna? Kommer det att leda till att avkommor efter Muscle Hill och Ready Cash blir ännu dyrare, utan att priserna på det andra materialet går upp nämnvärt?

 3. Kirsten Rausing är god, enligt Forbes, för 60 miljarder! kronor. Hon behöver naturligtvis inga uppfödarpengar. Och dom hon känner här i Frankrike kanske har liknande förmögenheter och har samma åsikter. Men dom jag känner till, mindre och små uppfödare, både i Sverige och Frankrike – jag har själv varit uppfödare i liten skala, vill visst ha uppfödarpremier. Det har dom kämpat för i många långa år i Frankrike och nyligen erhållit det. Och det där med att bonusen används att bygga en pool! eller så är rena hånet mot dom som kämpar i denna uppförsbacke. Vad Ludde tycker numera kan man ju inte bry sig om. Påminner om den där gympaleken i plugget: Hela havet stormar…

 4. Instämmer med flera föregående skribenter. Även om prispengarna höjs motsvarande premiepengarna skulle det inte generera nya hästägare i samma utsträckning. Det skulle då inte heller finnas förutsättningar för en höjda priser på unghästar. Med en sådan marknadssituation blir uppfödarpremierna särskilt viktiga för att hålla uppfödningen ens på nuvarande nivå. Utan uppfödarpremier skulle jag själv och många andra småuppfödare lägga av bums.

 5. Om uppfödarna använder bonuspengarna som trillar in till att ”köpa en ny bil, bygga ett garage eller än pool” så kanske även hästägarna utnyttjar ett överraskande tillskott på samma vis? Eller låter det gå in i en rörelse som kanske inte bara omfattar hästar.
  Men visst är tanken för intressant för att avfärda lika lättvindigt som man kan förledas att göra.

 6. Otroligt lätt för en sån som Ludde att säga som får så otroligt bra betalt för de flesta av sina uppfödningar!! Skulle samma häst säljas på både kriterietauktion och luddes egna skulle hästen av nån ”konstig” anledning bli mycket dyrare hos Ludde!? Hur många uppfödare gick plus på sin uppfödning vid årets kriterieauktion? Vi sålde två egna uppfödningar på kriterietauktion år 2015 för 35000:- st ex moms. Då går man inte plus! Är det några som har pengar redan så är det oftast de som köper häst och ställer i proffsträning!

 7. Jag kan garantera att en majoritet av uppfödarverksamheten skulle ta enormt med stryk utan uppfödarpremierna.

  Tror inte för ett ögonblick att så förfärligt många Nya bilar inhandlats av uppfödare i länder med uppfödarpremier pga av just premierna.

  I förra veckan gick Storbritanniens högst doterade årinfsauktion. 396 hästar såldes till snittpriser på över 300.000 GNS. 1GNS=£1,05.

  Dvs över 3 miljoner per åring i snitt.

  Den dyraste landade på 4.000.000 GNS dvs. Drygt 45 miljoner kronor och gick till Godolphin ( ”Shejkchefen” själv i Förenade Arabemiratet) Hästen var ett åringssto som i första hand är inköpt för avelskarriär och inte alls säkert att den ens startar.

  På de stora galoppauktionerna betalar folk ohyggliga pengar för en dröm som allt som oftast slutar vid en dröm.

  Så visst, för dessa uppfödare av creme de La creme är det inte svårt att avstå från premier.

 8. Det er nok en sannhet, at økte premier gir større etterspørsel av unghester. At oppdrettere da vil få bedre betalt for avkommene sine.

  Men, om oppdretterene totalt sett ville tjent på å si fra seg oppdretterpenger, er vanskelig å spå.

  Jeg tror det. At oppdrettere ville kommet styrket ut totaløkonomisk. Men, man ødelegger drømmen om de ”store” pengene…. Som kun et fåtall får gleden av 🙂

 9. Skulle detta bli verklighet, att ta bort uppfödarpremierna så dog travet! Ingen, inklusive de större stuterierna som redan går back med katastrofsiffror varje år skulle fortsätta att föda upp travhästar. Detta var bland det dummaste jag någonsin läst inom Travsporten!

 10. Så Kolgjini tycker inte att man ska sälja hästar och sen få uppfödarpremier, då kanske han också tycker det är konstigt
  att travtränare först tar ut en träningsavgift och sen om hästen springer in pengar ska ägaren betala tillbaka ett visst antal %
  av den summan till tränaren. Man har ju ändå betalt tränaren för att träna hästen för att den ska kunna springa ett lopp.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar