Efter en längre tid utan att ha uttalat sig för media, när det gäller dels hela händelsen kring olyckan på Dannero hösten 2015, dels hur de resonerar runt sina beslut för dagen, så vill AnnaMaria Öberg, tillsammans med Gunnar Melander, exklusivt för Trottosport komma med ett officiellt uttalande. Och det har vi sagt ja till.

Hej,

Efter en krönika om mig och min sambo Gunnar Melander här på Trottosport vill jag förtydliga en del saker.

Jag är varken bitter eller tjurig, utan känner mig som en person som gjort en riktig tabbe. En tabbe som jag både skäms över och som jag tycker är oerhört pinsam. Jag har fått min dom och jag har avtjänat mitt straff, och för min del har jag lämnat det bakom mig.

Efter allt hat som förekommit på sociala medier så har jag däremot valt att hålla en låg profil.

Om man kan tycka att spelarna straffas på grund av detta?

Vi har valt att lägga ut all relevant information på Gunnars facebooksida, för det finns egentligen inte mer att säga. Visst kan man ju använda flera ord för att säga samma sak, men om spelarna tänker efter borde det väl egentligen vara en fördel att få infon direkt från tränaren utan mellanhänder och missförstånd som lätt kan uppkomma när info skall förmedlas genom flera kanaler. Vi vill som sagt fokusera på att göra ett så bra jobb som möjligt och koncentrera oss på den uppgift vi har att fylla. Jag är också helt övertygad om att spelarna är kapabla att se om en häst springer rakt och ser bra ut i en värmning. Och vore så inte fallet skulle vi givetvis informera om detta.

Vad gäller den aktuella dagen för händelsen var jag på Dannero för att sela ut två hästar åt min sambo Gunnar Melander. Det är ganska vanligt att små tränare har hjälp av sina sambos och fruar, utan att dom för den sakens skull står på någon lönelista – och så var det i vårt fall.
Det uppstod en kaosartad situation, där min passhäst skenade runt på travbanan samtidigt som min sambo låg i backen efter vad som såg ut som en otäck olycka, och jag både sprang in på banan för att se om min sambo levde och försökte fånga in min skenande passhäst. I den vevan mötte jag den vållande kusken till olyckan; men om mitt tilltag hade varit av graden för ett mordförsök på denne, så hade det givetvis gått till rättegång. Och kusken borde väl rimligtvis ha haft några märken på sin kropp.

Istället lades polisanmälen ned, tämligen omedelbart.

Detta ursäktar dock inte mitt beteende. Jag har som sagt fått mitt straff och avtjänat det och för mitt vidkommande har jag lämnat historien bakom mig. Gällande våra hästar fattar vi som sagt alla beslut kring dessa utifrån vad som är bäst för hästen och vi gör vårt yttersta för att presentera dessa hästar i bästa författning. Jag gjorde en riktigt stor dumhet 2015 och jag kan bara gratulera alla som aldrig gjort några sådana i sina liv.

Med vänliga hälsningar

AnnaMaria Öberg

16 KOMMENTARER

 1. Det är bra att du kommenterar.AMÖ.
  Vad gäller dumheter har iallafall jag gjort en hel del. Men det behöver inte tuggas om för de som hört min ursäkt en gång varför jag agerade si eller så.
  Hoppas nu ni blir tillgängliga på banan o media. FB har jag inte o kommer aldrig skaffa.
  Ni har en underbar häst god lycka fortsättningsvis!

 2. Då man är med på dom stora streckspelen måste man vara tillgänglig för frågor från media som alla övriga gör.
  Har ingen förståelse alls för 2 års tystnad.

 3. Ok det som blev var inte bra👎
  Tycker att skrivkåta såkallde experter nu ska ge sej
  Du har på ett bra sätt bett om ursäkt för det som hände👍
  Ni gör ett bra jobb tillsammans🐴
  Hälsa Gunnar

 4. Håller med i allt, det som finns att säga läggs ut på Facebook och tidningar återrefererar detta
  i sin tur. Fattar inte varför dom ska prata o säga samma sak till tio olika tidningar om dom nu inte är sugna på det.
  Läste alltid Nurmos sida innan när han la ut startkommentarer likaså Walmann överlägsen
  info direkt ifrån KÄLLAN. Men ett fåtal tränare
  som pallar detta däremot o svara i en massa telefon det orkar dom.
  Hade Gunnar dom inte skrivit något hade det varit en annan sak nu bara tramsigt.

 5. Idrottsmän, skådespelare, politiker, kungligheter mfl. kommer hädanefter bara att kommunicera via FB. Så slipper vi mellanhänder.
  Låter det inte jättebra? Jättekul? Informativt? Inga följdfrågor. Und zu weiter.
  JAAA, så vill vi ha det! Inte minst inom travet.

  • Ironi är svårt, och du blandar helt ihop sakerna. Intervjuer kring en person exvis en skådespelare om hur inspelningen av
   en film var.
   Reportage kring hur en travtränares liv ser ut
   Frågor kring vad offentliga personer tycker i olika ämnen är en sak där offentliga personer / kungligheter travtränare ska ställa upp mot journalister.
   Men information kring hur en hästs form e t c
   är vill jag självklart ha direkt ifrån den som vet bäst – tränaren i skrift o över tid se ett mönster.
   Det går inte när det kommer via journalister och dom tar med det dom tycker är viktigt det vill jag göra själv.

   Det du skriver är ju så dumt klart man vill ha information direkt ifrån källan…..

   • Märklig utdömning och rent felaktigt att journalister väljer att ta med det de själva tycker är viktigt och dessutom att man får all info direkt från källan.
    Fick du t.ex svaret på frågan varför, i det här fallet Månprinsen, var så blek i starten innan SM-vinsten och vad man tänkte göra för att få honom att plötsligt maxprestera vid den vinsten?
    En (spel)intresserad journalist, ex.vis i Guidens/Rondens (och betalsajternas) nästan alltid utmärkta och faktafyllda intervjuer, ställer relevanta frågor som för informationen, och därmed på sikt spelandet, framåt.
    Envägskommunikation var något jag trodde tillhörde andra, mindre behagliga, samhällen.

    • Ge dej, att journalister vinklar och tar bort delar av material ingår i själva yrket och
     är ingen utdömning. Lika lite som att påstå att en präst predikar i kyrkan på Söndagar eller att en bilmekaniker reparerar bilar. Jag vill titta på lopp i lopparkivet i kombination med information tränaren tycker är relevant och därifrån göra analysen på egen hand, du vill ringa en betalsajt som gjort analysen åt dej och en massa andra med ”specialinfo från tränaren” till dom som betalar – bra så.
     Mindre behagliga samhällen har kanske inte så mycket med spel på hästar att göra.

     • Värst vad du vet allt om allt.
      Betalsajter använder jag till att läsa initierade intervjuer där de rätta frågorna är ställda, jobbet gör och har jag alltid gjort själv, dessutom analyserar jag sajternas tips när jag är färdig så att jag INTE hamnar på samma systemuppbyggnad som någon av dem.
      Hoppas det är okej för dig hur jag vill jobba med travet och att jag är intresserad av att vinna och därmed ha så mycket info som möjligt.
      Svara nu på frågan vad du tyckte om infon på Månprinsen inför SM-loppet och den uteblivna förklaringen till den usla prestatinen i starten innan.

    • Journalister väljer alltid vad de vill skriva om. Det ingår i deras yrke. Ingen journalist kan skriva allt som sägs i en intervju, de plockar det de anser vara relevant. Sen kan man ju undra hur du ställer dig till Stefan Melanders alla försäkringar om att ”Nuncio är fin” och sen har hästen floppat gång efter gång i de stora loppen, till spelarnas förtret. Vad ger det dig med info direkt från tränaren då? Även tränarna väljer vilken information de vill ge. Finns ingen tränare som berättar allt, ens för en journalist.

 6. Jag är mest fascinerad över folks fascination över herrskapets ovilja till att tala med pressen. Ärligt talat skiter jag fullständigt om de gör det eller inte. Vore en sak om det vore en av de största tränarna, som frekvent har hästar på V75, som vägrar uttala sig. Det är fortfarande upp till dem om de vill göra det eller inte, men kunde i så fall förstå ifrågasättandet bättre.

  Om en tränare/kusk väljer att förmedla sin åsikt om sin häst, eller hästar, via sociala medier är också upp till dem, men som folk har påpekar redan, följdfrågorna uteblir. Men det är lugnt, jag lär inte ligga sömnlös om nätterna för det.

 7. Att ens ta upp Dannerohändelsen en gång till är märkligt. Det bör väl vara utagerat för alla sedan länge. Eller är det någon som är långsint? Jag tänker inte på Dannero längre när jag tänker på Gunnar/AMÖ, men däremot på att det är svårt att få relevant information om hästarna.

  Konstaterar även att annan ägare för Månprinsen har uttalat sig i media inför start, så det verkar inte direkt råda någon enighet i hur informationen kring hästen ska skötas.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar