I lördags startade Månprinsen A.M. i Steggbests Minne i Skellefteå. Fanns med på en V75-kupong, en lördag, i Sveriges största travskyltfönster.
Och därmed var vi där igen. Därmed hade vi en vecka som innan själva loppet ännu en gång föregåtts av just det som föregås varje gång som Månprinsen A.M. numera startar. Dessutom är känslan att det stegras för varje gång han kommer ut; en slags obehaglig vrede, ett faktiskt smått otäckt hat, mot kretsen kring hästen, en häst som de senaste åren varit vårt mest framgångsrika och mest uppseendeväckande kallblod.

AnnaMaria Öberg och Gunnar Melander får sina fiskar varma, skulle man kunna säga, vid de tillfällen det är dags att ge sig ut i V75-sammanhang. Med anledning av att de har valt att inte längre kommunicera med någon media inför loppen, utan istället hänvisar till en (kort) Facebook-kommentar.

Bakgrunden kan vi. AnnaMaria Öberg fick, på grund av att hon som det står i domen; ”handgripligen attackerat en kusk, som var på väg av banan efter att ha varit inblandad i en olyckshändelse, och dessutom skrikit okvädningsord mot den kusken och en annan kusk som också var involverad i olyckshändelsen”, nio månaders beträdandeförbud i samband med att hennes sambo Gunnar Melander varit involverad i en olycka på Dannero den 21 september 2015.

Nio månaders beträdandeförbud på samtliga svenska travbanor.
Unden den tiden tävlade inte Månprinsen A.M. i Sverige alls, man stod till och med över Elitkampen på Solvalla, av – skulle jag tro – principskäl och för att man månne kände sig orättvist behandlade. Som sagt, utan att veta säkert.

Och för att förenkla allt en smula kan man dessutom säga: sedan dess har Öberg och Melander inte pratat med media. Mer än i samband med lopp/segerintervjuer.

Visst. Man kan med fog tycka att det går att stå över sådant här. Att vara stor nog att ta sitt straff, att gå vidare, inte vara bitter och långsint. Samtidigt som det är svårt att inte känna en djup mänsklighet kring alltihop. AnnaMaria Öberg hade möjligen gjort sig förtjänt av sin långa avstängning och det går inte att försvara hennes tilltag, men hade jag varit henne och blickat mig omkring och exempelvis sett alla andra fall som i många av dem knappt renderat i åtgärder överhuvudtaget hade jag möjligen också känt mig konfunderad.

Vi har till exempel haft en tränare som gömmer en häst för sin ägare, en annan som fångas mitt i ett vad vi alla kan förmoda vara ett dopingförfarande samtidigt som det i samma tillslag hittas massvis av ”dopingmaterial”, en kusk som sextrakasserar ett stort antal kvinnor, en tränare som i ett och samma ärende deltar såväl i ett sabotage som utsätter en kollega för hot.

Listan kan göras lång, mycket längre än ovanstående. Ingen har kommit i närheten av något som liknar AnnaMaria Öbergs straff. Av olika skäl såklart och det finns olika parametrar att ta hänsyn till kring vart och ett av dem. Inget fall är det ena likt och hela den grejen. Men likväl.
Ja, den senaste åtgärden, kring hot/sambotage-fallet, blev konsekvensen att det tvingades fram en ursäkt från den saboterande/hotande. Och så var det bra med det.

Jag värderar inte rätt eller fel i något av fallen ovan. Jag försöker bara sätta mig in i en situation, i Öbergs/Melanders huvuden och värld.

Och vad är det egentligen för hemskheter vi pratar om här. Jo, en tränare som, efter allt som hänt, har kommit fram till beslutet att istället för att svara i telefon och på journalisters frågor kring ett spelobjekt … lägga ut en kommentar på Facebook. Och absolut; det är knapphändiga uppgifter de delger trav-Sverige, följdfrågor kan inte ställas, självklart skulle jag också önska att de kunde ställa upp, att de som sagt kunde svälja förtreten och vara så bjussiga så att de visar upp sin fina häst, promotar kallblodssporten och allt det där. ”Ja, tänk om alla skulle hålla på på det här viset”.

Men nu ÄR det inte alla. Det är EN häst vi pratar. Kring väldigt speciella omständigheter, det måste vi ändå säga. Jag vill påstå att det vecka ut och vecka in publiceras intervjuer som är precis lika undermåliga som Öbergs/Melanders Facebook-kommentar. I alla Sveriges tipstidningar. Trots att journalisterna fått ställa frågorna. Och jag kan garantera; det hålls inne med sanningar runt hästarna så att de inblandade måste blåsa ut luft en hel förmiddag när lurarna lagts på. Vi har aktiva som fasen i mig får krönikor (av journalister)skrivna och betalda, där de far med uppenbara osanningar kring till exempel landets bästa hästar och deras mående.

Ja, minns ni förresten Åke Svanstedt-tiden. Som med sina dryga 150 hästar bojkottade de flesta medier under flera års tid. Sa inte flaska. Det upplevdes av väldigt många mest som coolt. Kung Åke liksom.

Men AnnaMaria och Gunnar är uppenbart det perfekta målet. Det är bekvämt. Bara förra veckan tog jag del av fyra krönikor, och jag kan säkert ha missat någon också, som tog upp ämnet. Den ena mer svavelosande än den andra. Det var katastrof, vidrigt, för jävligt, och det borde sättas ner fötter så det stod härliga till och ingen önskade någon något gott överhuvudtaget längre. Twitter ska vi inte tala om. ”Kärringen Öberg…”.

Det finns SÅ mycket annat att lägga kraft på i travsporten. Om man vill gå bortom det bekväma.
Men det här är uppenbart en nivå som är alldeles lagom.

Det gör mig rätt bedrövad.

Ja, vreden och hatet mot AnnaMaria Öberg och Gunnar Melander äcklar mig faktiskt.

På många plan.

Henrik Ingvarsson

46 KOMMENTARER

 1. Jag tycker att du bagatelliserar Öbergs tilltag. Det var ju ett regelrätt dråpförsök. På en travbana. Det är ju liksom på en annan nivå än de andra, förvisso även de förkastliga, tilltag som du tar upp som exempel.

  • ??? var Du på plats..?? Anmälde Du Dråpförsöket till civil domstol…??
   Att travledningens juridiska kompetens är på en annan och ”förberedande dagisnivå” vet ju alla… eller

 2. Lars B Gustafsson en fråga var hon anklagad för dråpförsök eller är det inte bara kvalificerat skit snack?

 3. Tycker att det är välgörande att I. tar upp att föraktet här kommer i krönikor, inte i första hand hos det som brukar kategoriseras pöbeln på sociala media, d.v.s. Twitter och FB (nej, jag har varken eller själv). En stor del av den tråkiga stämningen på nätet brukar ha sin orsak i att det uppviglats högre upp i hierarkin, men det brukar sällan nämnas. Det är ju faktiskt media paret i första hand bojkottar, även om det indirekt drabbar spelarkåren.

 4. I jämförelse med andra händelser och deras påföljder var Öbergs straff naturligtvis hårt. Men frågan är om inte de andra straffen varit för låga? Det är ju där den springande punkten ligger. Många som kommit alldeles för lindrigt undan för grova förseelser. Sen var det väl inte medias fel att Öberg fick straff för sina handlingar? Däremot vill jag minnas att det var TV4:s eget förskyllan att Svanstedt vägrade prata med dem. Men för all del, jag kan ha fel.

 5. Det hela är ju enkelt, Öberg/Melander är tacksamma offer som det inte kostar något att gå hårt åt. Kritik mot större aktörer inom travet riskerar medföra bojkott så det drar man sig för. Det har väl alltid varit travets dilemma att journalistiken är så rent ut sagt feg, en jämförelse med exempelvis hockey där Niklas Wikegård har fria händer att tycka vad han vill även om det rör större stjärnor på isen. Givetvis är det inte medias fel att Öberg fick ett ( väl) hårt straff men nog var det mediadrev mot Öberg, ”regelrätt dråpförsök” som någon skriver är ju löjligt. Allt skedde framför kameror och det blev inget rättsligt efterspel vilket säger en del.

 6. Hhmm. Det är aldrig ens fel när två bråkar ,sägs det. Lunkan säter nog pricken över i;et trots allt.
  men visst liknar A-M Öberg och ÅS varandra i sättet att bli påkomna.
  Ingvarssons inlägg är realistiskt tycker jag. Och bra att det tas upp

 7. Om man ställer upp i media så är man ambassadör för travsporten
  Dom som väljer att inte göra det är endast intresserade av sitt eget
  Finns inget försvar för Melander o Öberg
  Öberg i synnerhet
  Hon har gått över alla gränser som resulterade i avstängningen
  Hur kan någon försvara det o tycka synd om henne?

  • Ja det är ofattbart, om nu travets värld är så hemsk att den ibland delar ut straff för galenskaper, får de väl sluta, eller anpassa sig och framför allt i konsekvensens namn inte låta sig intervjuas efter ev segrar.
   Till saken hör dessutom att AMÖ en tid innan hon attackerade personen hade stått i en stallbacksintervju inför V75 i atg-live med Matteus och talat om hur ”alla andra” misskötte sina hästar, de startade tätt, sputade och startade sina hästar igen, som sen blev skadade och borta halvårsvis eller fick avsluta sina karriärer, detta spydde hon ur sig på bästa sändningstid lördag em.
   Hon förtjänar inga sympatier i min värld, tyvärr.

 8. Flera av er kan uppenbarligen inte läsa och förstå det Henrik skriver. Travet har sin egen domstol och utdömer bestraffningar, ingen ifrågasätter att Öberg straffas för sitt tilltag. Men det måste finnas relevans i straffskalan, exempelvis är det helt obegripligt att systematisk sabotage/hot endast renderar en ursäkt och uppenbar doping rinner närmast ut i sanden. För mig är detta betydligt allvarligare än något dumt som görs i stridens hetta ( och givetvis bestraffas). Men mitt förtroende för ST’s jurist Göran W är obefintligt så vad kan man förvänta sig. Överhuvudtaget så skulle travsportens egna rättsväsende behöva styras upp på ett helt annat sätt än idag, ett flummigt Code of Conduct till intet förpliktigande duger inte.

 9. Lägg av nu Thomas. Ambassadör!!. De lämnar sin information om hästen. Är så väldigt trött på hemsidor, facebook, instagram och twitter, så meningslöst. Inte undra på att människor tappar riktigt värden här i livet. Låt folk ha lite integritet kvar!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Att kalla Öbergs tilltag för dråpförsök ärblind något överdrivet, men det finns en stor skillnad mellan den händelsen och andra händelser som den jämförs med. Öberg som i detta sammanhang var att betrakta som publik angrep en deltagare i ett tävlingssammanhang. Om man skulle jämföra med annan sport är det ungefär som att en ur publiken skulle angripa en fotbollsspelare i samband med en match
  Jag tror inte att en sådan person skulle få beträda en fotbollsarena på mycket länge
  I det sammanhanget kom Öberg undan ganska lindrigt

  • Någon som minns EM-kvalmatchen i fotboll på Parken i Köpenhamn 2007? En dansk man tog sig in på planen och attackerade domaren. För det tilldömdes han 30 dagar i fängelse samt 40 dagars samhällstjänst. Lägg därtill ett skadestånd på 900.000 DKR.

 11. Om man nu anser sig ha blivit förfördelad av travmyndigheterna och därför vägrar ge intervjuer. Är det då inte att
  missa målet för sin ilska å det grövsta. Dem det drabbar är ju den spelande allmänheten, som väl får anses vara helt
  utan skuld till det hela´ – och – inte att förglömma är dom som genom sina insatser möjliggör att det finns pengar att köra om inom svenskt trav.

  • Exakt så är det, blir helt felriktat!
   Dessutom hjälper det till att hålla brasan i fyr, kanske hade varit liiite smartare att bara gå vidare och låta hästen och dennes resultat tala…

   • JB och Fatso,

    Men det är ju hela krönikan handlar om, det är väldigt lätt att tycka så, att det är bara att gå vidare, den aspekten är liksom förbi just i denna diskussion.
    Men så man ju människa också. Sätt in er själva i sammanhanget, jag försöker beskriva. Och hur stor skada i hela alltet gör denna ”jättebojkott”?

    I förhållande till den skit de får ta?

    • Jag kan tyvärr inte försvara deras bojkott med att ”andra i princip gör liknande” och som sagt; hennes tv-utdömande av andra aktiva gör att jag inte klarar av att sympatisera. Tyvärr igen.

     • Det är väl å andra sidan inte din uppgift att försvara deras bojkott? Det får de själva ta ansvar för. Du är dock i din fulla rätt att inte sympatisera med den. Det finns alltid två sidor av ett mynt och det finns alltid två ”läger”. Men till syvende och sist kommer alla dessa föraktfulla kommentarer inte att leda till något positivt eller konstruktivt. Det kommer bara att stärka kretsen kring Månprinsen i deras uppfattning att de gör rätt.

 12. Tack ske Du ha Ingvarsson, det var verkeligen på tiden!
  Kommentar till Lunkan: Hade inte Svanstedt live i rutan till Elmroth erkänt att han lämnat fördel till sin 2:a häst i loppet?
  Kommentar till JB. Öberg tyckte det startade för många hästar som inte var tävlingsmässiga!
  OK! Hon spydde inte utan använde sin som är så populärt idag sin yttrandefrihet.

  • Jag tyckte jag var väldigt tydlig med att jag var osäker. Som jag sa, ”Men för all del, jag kan ha fel.” så lugna ner dig ett par hekto och försök läsa igen. Sakta.

 13. Problemet ligger inte i straffet o inte heller dess längd utan på det sätt paret otvivelaktiligen visar att det är de som som känner sig som offer
  .Allt pågrund av av ett tilltag av som Öberg gjorde sig skyldig till o borde visa att hon ångrar vilket jag ännu inte hört ett ord om.
  Att jämföra att ditt eller datt fick så långt straff är totalt ovidkommande för det ändrar inget på detta fall.
  Då får du Ingvarsson iistället lägga kraft på att skriva om varför de kom undan sina gärningar till synes lättare i den subjektiva betraktelse som varje individ gör. liksom du gör här.
  Jag tycker lika illa som du om skiten som skrivs om dem men det fprändrar inget av Öbergs gärning o skyldighet till det hon gjorde.

  • Hon har i alla förhör enligt protokollen uttalat att hon ”skäms”.

   Som i detta i Överdomstolen:

   AnnaMaria Öberg har vid förhandlingen i överdomstolen på nytt medgett att hon skrek
   olämpliga ord till Andemyr, att hon slet av Andemyrs visir och att hon skrek olämpliga
   ord till den andre kusken. Hon vill framhålla att den andra kusken även skrek liknande
   ord till henne. Hon är en känslomänniska och hon skäms nu över sitt beteende, som i
   sin helhet föranleddes av att hon var skärrad och skräckslagen av se Gunnar Melander
   ligga på banan.

   • Hela det citatet från överdomstolen andas ju inget annat än att hon minsann är en känslomänniska o andra kusken gjorde likadant , hon var skärrad skräckslagen äver att partnern flög i backen.
    Tycker du inte själv Ingvarsson att hela deras handlande efter episoden pekar åt att de känner sig orättvist behandladede iomed hon blev dömd . Inga starter i Sverige inga kommentarer till media.
    Jag äcklas av all skit på nätet o elakheter som skrivs både ngn gång från egen penna liksom jag äcklas av eran censur ibland men i den bästa av världar så skullle allt vara fungerande.
    Jag kan tycka synd om Jörgen Sjunnesson men likförbannat så gjorde han ett val o hängdes ut här o förmodligen är mycket av hans liv förstört pågrund av egen dumhet.
    Så kan raden fortsättas med olika galenskaper den ena eller andra gjort men till sist o syvende är det den enskilde själv som stått för sin egen gärning o därefter kommer orättvisa/rättvisa saker skrivas om dem som ett brev på posten.

 14. Självinsikten som Öberg visar sig sakna å det grövsta är väl det som retar upp folk. Bara för att man finns med i kretsen runt en framgångsrik häst så har man inte egna regler utan man följer de regler som gäller för alla. Öberg har i mina ögon en alldeles för stor tro på sig själv och sin uppenbarelse. Acceptera att du gjort fel ta ditt straff och lev vidare utan att försöka spela Allan är rätt väg att gå. Annars så tycker jag att man kan gott få kritik för sitt uppträdande.

 15. Tydligen många som inte vill acceptera att AMÖ fått och avtjänat sitt straff, hon ska hängas om och om igen. Klart att de inte vill utsätta sig själva för detta och därför begränsar sig till enkelriktad kommunikation.
  En fråga: har Månprinsen någonsin gått utan skor fram bak helt? Annan vagn? Annan utrustning såsom huvudlag etc?
  Kan inte påminna mig om det, han har väl alltid gått med fyra skor och öppet? Isf pratar vi om att någon ska bekräfta att han ska gå likadant som övriga dryga hundratalet starter och att ”hästen känns bra” (det är typ därför vi startar). Låter som en typ av info som räcker bra för ett FB inlägg.

  • Men insideinfo om vässning inför SM gick ut till en snäv inre krets, inte ett ord på fb.
   En fråga varför hästen var så dålig och utklassad i starten innan, det är sådant som ska givas möjlighet att frågas om av den journalist som är intresserad.
   Barfota kan du kolla i hästens historik.

   • Först och främst: jag tycker alla ska svara på frågor, men har förståelse för att de inte vill ställa upp med tanke på att så många vägrar låta det gamla vara glömt.
    Men om vässning inför SM var insiderinfo så hade det inte heller uttalats till en tv-reporter, som jag ser det. (Kanske missförstår, men att vässa en häst inför kallblods SM låter som något man kanske kan räkna ut ändå?)
    Hur som, min poäng var bara att just när det gäller Månprinsen brukar det inte sägas så mycket ändå eftersom han alltid går likadant.
    Men tråkigt att det blivit såhär, alla förlorar på det. Även hästen som blivit av med chansen att bli stor och folkkär.

 16. Det finns naturligtvis en allmänmänsklig aspekt, men den måste också vägas mot en slags rimlighet när det gäller uppförande runt travtävlingar. Således; större delen av dom 6,7 miljoner som Månprinsen tjänat kommer från spelarkollektivet. När man ställer upp i ett V75 lopp där man är storfavorit och där över 92 miljoner är omsatta och många spikar MP så bär man ett visst ansvar också. Ett ansvar som inte bara gäller att hästen är i gott skick, utan också att man ger spelarna en viss information om hur han känns formmässigt. Ni förstår. Man måste inte ta fram offerkoftan just då. Åke gjorde likadant när han togs på bar gärning och erkände att han släppt fram sin andra häst till vinst i Drottnings Silvias pokal. Han anklagade media för sitt eget tilltag och vägrade tala med dom. Som lök på laxen upprättade han sedan en telefonlinje där man fick betala för att få höra om hans hästars form. Det kanske är synd om Öberg, men mest synd är det om GM som inte får prata om sin fina häst…

 17. Åke bojkottade TV4 som körde granskningen via Kalla Fakta på en tveksamt sätt eftersom det är svårt att försvara sig där samtidigt som de förväntade sig att han ställde upp i andra program. Inte riktigt jämförbart med AnnaMaria Öberg. Att han upprättade en telefonlinje berodde på att han var totalt nedringd med 225 hästar på träningslistan och lika många utanför. AnnaMaria Öberg har typ en häst.

  • Du verkar tycka att Kung Åke hade all rätt att vägra uttala sig i media, trots att det drabbade spelarna, men Öberg ska sluta bete sig som en barnrumpa?

   • Det finns många tränare som bojkottar eller har bojkottat media av olika anledningar och ingen har haft giltiga skäl att göra det. Det finns gott om lättstötta barnrumpor i tränarkåren helt enkelt som kan välja att bojkotta media för vad som helst och det skapar ett väldigt trist klimat också. Många tränare är också väldigt svåra att få kontakt med, även bland de mest respekterade tränarna, och det tycker jag visar på dålig respekt. Men om det funnits giltigt skäl för någon tränare att bojkotta någon mediekanal så var det Åke Svanstedt mot TV4 runt Kalla Fakta-tiden. Sedan uttalade han sig ju någonstans i alla fall så att inte spelarna var i totalt mörker, även om de intervjuerna inte höll speciellt bra kvalitet. Med AnnaMaria Öberg förstår jag egentligen inte alls varför eller vad hon försöker åstadkomma.

 18. Det konstiga är när man kommer på vad vi alla kan förmoda vara ett dopingförfarande samtidigt som det i samma tillslag hittas massvis av dopingmaterial att man misslyckas med att få en fällande dom det verkar ju inte klokt ger fel signaler till alla aktiva och spelare.

 19. Denna sida är trevlig, men osar dubbelmoral,
  och att alla ska tycka lika som krönikören annars blir man censurerad för småsaker
  som dessutom är korrekta.
  Återigen så som ni hudflängde Jörgen Sjunnesson här och i er podd.
  Snacka om att slå in en öppen dörr och knäcka en människa. Jag trodde fortfarande det var domstolar som dömde i Sverige –
  och inte Journalister.

 20. I det här fallet håller jag dock helt med
  Ingvarsson i sak gör jag ganska ofta.
  Dom är en så liten aktör – en v75 häst och då passar alla även tv4-snubbarna som vanligtvis inte säger halv sju pä o veva mot dom.
  Jag har alltid försökt lära mina barn att ska man sparka åt något håll så ska det vara uppåt.

 21. Snacka om storm i ett vattenglas… Hur kan man lägga så mycket energi på att någon inte vill prata med media när det händer så mycket annat som är mycket värre? Vill de inte prata med media så är det deras beslut. Gilla läget. Att sitta här och spy galla över det kommer garanterat aldrig att få dem att ändra sig. Tvärtom.

 22. Kan inte företrädare för en av Sveriges bästa hästar uttala sig inför start i tex V75 för spelarna så tycker jag att loppet kan läggas utanför V75 i fortsättningen då denne startar, har det varit en matlappsjägare har saken kanske fått bero, för det är väl båda sidors ansvar att vi har en fungerande travsport här i Sverige, att någon eller några har blivit dömd/dömda för saker och ting är inte något som en spelare bryr sig i, men vi spelare kanske ska börja att bojkotta spelomgångar då motsträviga deltagare vägrar att delta i våran gemensamma sport och sätter sig på tvären, detta först och främst då det gäller våra bästa hästar som drar till sig störst intresse.

  • Det står väl var och en fritt att välja om man vill spela eller ej. Om informationen om Månprinsen är så viktig så är det bara att låta bli. Ingen tvingar dig att spela. Själv avstår jag lördagens spel eftersom det finns ett montélopp som jag inte alls känner till något om. Ett val jag gör utan att ifrågasätta loppets berättigande på V75. Jag gör helt enkelt något annat på lördag. Utan att skämmas, utan att vara upprörd.

   Som en parentes kan nämnas att Stefan Melander gång på gång lämnat väldigt positiva rapporter om Nuncio, som sedan floppat i lopp efter lopp. Med resultatet att spelarna gick i taket för att Nuncio inte såg frisk ut… Hur tränarna än gör så gör de fel. Alltid någon som har något att opponera sig emot. Inse att vi spelare aldrig någonsin kommer att ha ALL fakta om varje häst inför start. Anser du att du inte har tillräckligt med info, så låt bli att spela. Enkelt matematik.

   • Stefan Melander uttalar sig och jag klagar inte på om informationen inte överensstämmer med ett tilltänkt resultat, så är travsporten.
    Skulle man dömma alla uttalande för att det inte gått som tänkt då kan man sluta spela på trav på en gång.
    Att utgå från uttalanden från kuskar och tränare är något man bedömmer med erfarenhet och en nypa salt det är som en tjusning med det, men att de blir tjuriga och inte uttalar sig det främjar inte trav och spelintresserade.

 23. Ingvarsson har helt rätt, kritiken mot AMÖ o GM saknar alla proportioner. Det är intressant, och skrämmande, att läsa bloggar, krönikor, FB-kommentarer liksom kommentarerna till denna artikel. Det spys galla över tystnaden kring Månprinsen. Samtidigt hyllas de tränare som ständigt ljuger o mörkar i sina intervjuer inför V75! Dessa mörkermän, dit vi kan räkna flertalet av de största tränarna, kallas ambassadörer för travet! Det enda de är ambassadörer för är sin egen och den innersta kretsens plånbok.
  Tänk om alla ni som nu sparkar på AMÖ istället vågade kritisera stortränarna på samma sätt. Deras fulspel blir ni utsatta för varje vecka!

  • Nä och det är ju ett val man har gjort att inte gå med i Facebook? Så är det med massvis med saker, inte bara inom travet. Jag är inte heller på FB, ett val jag gjort av en anledning och då får jag acceptera att jag utesluts från en massa saker som händer endast på FB. Å andra sidan är väl journalisterna ganska frikostiga med att dela med sig av det som skrivs på Facebook angående Månprinsen, eller har jag fel där?

  • Det får man visst. Facebook-kommentaren brukar glatt kopieras av andra media. Har man inte Ronden, Guiden eller för den delen alla de betaltjänster som poppat upp på nätet så får man inte heller ta del av all info från tränarna. Om man nu vill läsa deras hittepå, som dessutom ibland förvanskas ytterligare av textskrivarna.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar