Newmarket.

”On Time”.

Budskapet var tydligt. Den välkände engelske galopptränaren Mark Prescott, eller rättare sagt Sir Mark Prescott,3rd Baronet, är kinkig med tiderna. Oavsett om de gäller när hans hästar skall tränas eller när utbölingar kommer på besök.

Det blev därför tidig morgon utan frukost när vi vandrade den korta biten från The Rutland Arms Hotel i Newmarkets city till Sir Prescotts residens i utkanten av den lilla staden där det andas och luktar häst.

Vi är där i god tid, väl medvetna om Mark Prescotts noggrannhet. Strax före 06.15 kommer Mark Prescotts assistent mot oss i mörkret och meddelar att Sir Prescott är lite sen denna dag.

Där ser man…

Fem minuter senare kommer 69-åringen vandrande från sitt eleganta hus ett hundratal meter från de lika eleganta stallarna. Klädd i rejäla gummistövlar och med en jonglerande tandpetare i munnen tar han emot oss på ett sätt som anstår en gentleman.

Vi andas ut, detta verkar vara en dag då Mark Prescott är på gott humör.

Till och med så gott att han lite senare öppnar vänsterdörren på sin bil och erbjuder plats åt en gammal svensk travjournalist, som han dessutom tilltalar med Sir.

Vid halv sju samlas 16 hästar och ryttare för minitiös uppvärmning inomhus där hästarna i lugnt och makligt tempo får trava runt några varv under närmast militärisk disciplin. När det är dags att lämna inomhusbanan vill Mark Prescott veta så att allt är okej med hästarna. Han pratar med varenda ryttare.

Därefter lämnar karavanen stallet, skrittar över den väg som passerar stallet, och ut på de gröna ängarna. Fantastiska fält börjar visa sin skepnad i takt med att mörkret lämnar oss. Samtidigt drar brittiska regnskurar över oss.

– Tyvärr, så här är det i England ganska ofta, säger Mark Prescott.

Den skraltiga stallbilen tar oss ut mot på banorna. Prescott har sina utvalda platser där han kan se sina hästar.

–  Den här dagen handlar det mest om rutinjobb, säger Mark Prescott medan de läckra hästarna galopperar förbi oss i grupper om tre och tre.

En stund senare träffar vi på de 16 hästarna inne i en vacker skog där harar också verkar ha en träningsdag. Mark Prescott beklagar att man förbjöd hundkapplöpning med ”riktiga” harar för drygt tio år sedan. Han var en stor beundrare av det som av många andra möjligen kan betraktas som barbari.

Längst bak i hästkaravanen kommer en häst som Mark Prescott talar lite extra varmt om, fyraåriga Marsha (bilden under) som är en av världens bästa sprinters. Hon är i slutet av tävlingskarriären och kommer att säljas som fölsto ganska snart. Mark uppskattar priset till motsvarande 30 miljoner svenska kronor.

Liksom vi människor söker hästarna skydd under träden mot det pinande regnet innan det är dags att återvända mot stallet.

Därmed är audiensen slut, Mark Prescott beklagar att han har mycket att göra denna dag och om några timmar väntar auktionen på Tattersalls. Den elegante engelsmannen lämnar över till en andretränare som tar oss tillbaka till stallet.

Där är hästarna på väg in. De korsar vägen där trafikanterna ger dem företräde. Sen väntar avsvalkning i poolen innan det är dags för lite vila.

För ryttarna väntar nya turer. De jobbar fram till tolv för att sedan ha rast i tre timmar. ”Ett hårt jobb” berättade Mark Prescott i sin introduktion. Samtidigt som han berömmer svenska hästskötare.

– De är noggranna och pålitliga.

Många gånger har jag haft en önskan att någon gång komma till Newmarket. Nu är jag här, och hittills har det mesta motsvarat, eller överträffat, mina förväntningar.

Denna förmiddag väntar ett besök hos Kirsten Rausing.

LP

 

2 KOMMENTARER

  1. Så kul Lennart att du är i galoppsportens Europeiska Mecka, försök loda lite om du kan gällande Dopingregler, hur lång tid det tar att få prover testade och vilka straff som utdelas.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar