Timo, Villiam och tjejen bakom vinnaren, skötaren Fredrica Sandberg.

Att hitta lopp åt sina travhästar är oftast ganska lätt. Att välja bort lopp är däremot svårare. En konst som Timo Nurmos verkligen har lärt sig.

Fram till Kriteriet hade Timo Numros valt bort alla stora treåringslopp för sin Villiam. Hästen kom till årets största lopp helt omärkt av tidigare strider. Därför sprang Villiam in rekordsumman 5,2 miljoner kronor åt Timo Nurmos – som ju både äger hästen och är uppfödare till honom.

Villiam har gått under radarn ända fram till kriterieförsöken – även om flera har pekat på att det där kunde vara den blivande kriterievinnaren.

När många av de övriga treåringarna i kulltoppen redan hade startat flitigt och i allt hårdare lopp gled Timo Nurmos, så gott som obemärkt, iväg till Eskilstuna för att låta Villiam debutera i ett lunchlopp, med 10.000 kronor i förstapris, i mitten av juni.

En månad senare var det dags igen. Då vann Villiam ett liknande lopp på samma bana och även då var förstapriset 10.000 kronor.

Efter två raka segrar spände Timo Nurmos bågen lite hårdare. Han satsade på ett treåringslopp i Örebro med hela 25.000 kronor till vinnaren. Sedan återgick Nurmos till lunchtrav igen, Villiam vann ytterligare nytt lopp med 10.000 kronor i förstapris i Eskilstuna.

Villiam hann göra ett lopp till, och vinna en ny seger, inför kriteriekvalet. Den 30 augusti sprang Villiam då in sitt livs hittills största prissumma när han vann ett lopp i ST:s unghästserie på Solvalla med 50.000 kronor till vinnaren.

Med fem starter, fem segrar och 105.000 kronor i prispengar var Villiam redo för det stora slaget. Som började med att han förlorade mot Very Kronos i förpostfäktningen. Villiam var då spelade till under två gånger pengarna – trots att han tidigare inte stött på någon av de bästa i kullen. Very Kronos gav nästan åtta gånger i vinnarodds.

Igår var de två hästarna mer jämnspelade även om Villiam till slut blev loppets favorit – om än knappt för Coin Perdu – som faktiskt var mer spelad än den häst som Erik Adielsson sannolikt betraktade som Svante Båths bästa segerchans i loppet. Very Kronos alltså. Men det skiljde inte särskilt mycket mellan spelarnas tro på de tre hästarna.

När det blev allvar gjorde Very Kronos bort sig direkt. Coin Perdu öppnade söligt och kunde aldrig riktigt gå i närkamp med Villiam även om Coin Perdu spurtade strålande till andraplatsen.

Timo Nurmos visade än en gång att det går att vinna de allra största unghästloppen utan att hästen har matchats mot kulltoppen tidigare under säsongen. När det nu var dags för det stora smörgåsbordet lät Nurmos sin häst uppträda barfota för första gången hittills i karriären.

Samtidigt som många av motståndarna hade börjat bli lite hösttrötta.

För en månad sedan hade Villiam sprungit in 115.000 kronor. Nu ståtar han med 4.155.000 kronor i prispengar,

Det är naturligtvis lättare för en tränare att avstå miljonlopp med en häst som han, eller hon, äger själv. Tränaren slipper påtryckningar från hästägare som gärna vill vara med ”över allt”.

Samtidigt kan påpekas att Timo Nurmos har gjort samma resa med Readly Express – som Nurmos inte äger. Två gånger om, dessutom.

Readly Express debuterade, som treåring, i mitten av maj 2015 med att vinna ett lopp med 15.000 kronor i förstapris i Örebro. Hästen vann efter debuten två ”vanliga” lopp innan han i fjärde starten åkte dit mot Bålsta Palema i ett treåringslopp i Örebro.

Efter den förlusten var Readly Express helt ohotad både i försök och i finalen av kriteriet.

Även ifjol matchades Readly Edpress försiktigt. Timo Nurmos avstod både Kungapokalen och Sprintermästaren. Siktet var helt inställt på Derbyt. I årsdebuten fick faktiskt Readly Express stryk av Veijo Heiskanens Southwind Mozart i Ina Scots Ära på Mantorp.

Sen dess har Readly Express inte förlorat. Han vann sedan tre lopp innan det var dags för Derbykvalen och senare Derbyt.

Timo Nurmos har fortsatt på den inslagna vägen. Även som femåring har Readly Express inte startat särskilt filtigt. Vilket till viss del beror på att han var strängt upptagen av avelsarbete under våren och försommaren. När Readly Express vann EM för femåringar i lördags var det hans blott fjärde start för året. Ändå har han tjänat 1.750.000 kronor under 2017.

Det gäller att plocka russinen ur kakan, och det har verkligen Timo Nurmos gjort med de här två hästarna.

För Readly Express väntar Frankrike under vintern. Ett lopp som siktet är inställt på är naturligtvis femåringsloppet Prix Tenor de Baune på Vincennes, dagen innan julafton.

Men innan dess skall Readly Express bli svensk mästare på Åby om knappt två veckor.

Det har ibland antytts att samarbetet mellan Timo Nurmos och Jorma Kontio är i avtagande. Förvisso är det så att Timo använder lite fler andra kuskar nu för tiden. Men efter helgen lär vi få dras med den finländska firman Nurmos & Kontio ännu ett tag. Även om Jorma har blivit 64 år tillhör han fortfarande toppskiktet av våra kuskar.

Till sist: Timo Nurmos är inte bara en mästare på att matcha hästar. Han gör det också enkelt för sig när det gäller att döpa sina hästar. Villiam är tydligen döpt efter Timos farfar. De tidigare avkommorna till Timos fölsto Gold Strike hette Manning och Cooper. Lätta namn att uttala och, framför allt, lätta att komma ihåg i dessa tider då det snart är omöjligt att hålla isär alla Face-hästar och alla Boko-hästar. Både Cooper och Manning är förresten döda. Däremot finns en ettårig helsyster till Villiam som heter Railin. Muscle Hill är far till de tre första avkommorna medan Muscle Hills son Trixton är pappa till Railin.

LP

Bilder: Kanal 75

11 KOMMENTARER

 1. Kändes fint med Nurmos emotionella stund när han samlade sig inför segerceremonin. Matteus L. visade stor hänsyn och steg åt sidan. Mindre fint kändes det när Per Skoglund i intervjun senare med närmast kirurgisk precession inledde intervjun med att först fråga om de två ”föl” (de blev dock bli vuxna nog att hinna bli valacker) som Gold Strike mist före Villiam, följt om en fråga om Nurmos farfar, som Villiam är döpt efter. Målsättningen att försöka locka fram flera tårar syntes uppenbar och besvikelsen verkade stor när det kom samlade svar åter.

  För övrigt var det synd att Coin Perdu blev lite hindrad av den galopperande Da Pepperboy i sista sväng, annars hade nog slutstriden blivit tajtare.

 2. Är det inte lite väl enkelt att direkt eller indirekt påstå att de som matchat sina hästar hårt tidigare under säsongen och tjänat sina pengar då gör fel och att Nurmos gör rätt? Självklart gjorde Nurmos rätt med facit i hand men båda strategierna kan ju vara rätt. Tycker vi börjar höra mer och mer av det här och det börjar kännas lite enkelspårigt.

  Om man vet att flera topptränare med obegränsat med kapital bakom sig och topphästar satsar enbart på Kriteriet kanske det är rätt att satsa hårt tidigare under säsongen, prioritera bort Kriteriet och tjäna enklare pengar tidigt då motståndet är enklare. Då gör det inget att hästen är lite ”hösttrött” nu då motståndet är mkt tuffare.

  Allt oftare pratas det i termer som att det är negativt att det finns för många storlopp för ex treåringarna. Varför inte se det positivt i stället att fler ägare/tränare får chansen att vinna stora lopp. Har lite svårt att förstå varför det här ska vinklas som något negativt.

 3. Jag tycker Nurmos helt har ändrat strategin för att matcha sina bättre hästar. Tidigare har han matchat mycket tufft ( minns Dynamitehästarna) men nu är uppläggen helt annorlunda. Även de bästa hästarna får starta mot ljummet motstånd på de mindre banorna för att bygga upp sig och slippa gå i botten. Även en topptränare kan uppenbarligen tänka om, givetvis handlar det kanske också om hästägarönskemål att han tidigare varit offensiv i matchningarna.

  Balansgången att försöka tjäna snabba pengar i årgångsloppen under 3-4 årssäsongerna är nog svår, hästägare som ligger ute med halvmiljonen för inköp och träningsavgifter vill självfallet se hästarna starta. 7 galopper ( oaks + kriteriet) igår känns lite mycket + att flera hästar såg slitna ut pekar på att man matchat lite för tufft.

 4. Railin betyder på svenska Railis, alltså har det att göra med det grammatiska kasuset genitiv som markerar ägarskap (-s i svenskan och -n i finskan). Hästen har fått sitt namn efter Timos fru Raili. Jag har ej vetskap om hästen de facto är Railis, men skulle tro det.

  Och vill man uttala hästens namn korrekt säger man det precis som det skrivs och bara korta vokaler. Alltså inte ”reilin”, ”railiin” eller dylikt.

 5. Allt är inte lysande, Palermo Broline såg bedrövlig ut i värmning och innan loppet och borde såklart inte startat. Märkliga banveterinärer i helgen, blundade för palermo broline och rigel face men plockade stackars amatören Rehn vars häst var klasser fräschare än stortränarnas. Skillnad på folk o folk

 6. Väldigt kul för Nurmos, en skicklig yrkesman helt enkelt. Men hade trots allt en hel del tur som vann även om hästen var dunderbra. Utan Eriks gunga får han förmodligen gå den tunga vägen, och då kan han inte vinna, inte som jag ser det. Och sedan höll ju Jorma ett väl hårt tempo. Jag är ganska så säker på att Coin Perdu hade speedat förbi om han inte snöpligt tappat 1 sekund då ryggen framför galopperade precis när attacken skulle sättas in. Coin Perdu gick oerhört starkt sista 600, ska inte gå att plocka längder på det viset. Så trots all skicklighet vill jag påstå att man behöver flyt för att vinna ett sådant här lopp. Å garanterat hade Jorma blivit sågad längs fotknölarna för tempovalet om han torskat sista stegen. Små marginaler, minst sagt.

 7. Tack och lov så vann bästa hästen eftersom Very kronos galopperade.Annars hade Coin vunnit. en felfri Very kronos hade släppts till ledningen och Viliam hade fått gå utanpå , sedan hade Coin spurtat ner Viliam efter att denne manglat Very kronos. Nu slapp vi se en taktikkörning där en av båths hästar offrades för att få en stallseger.
  Tycker att Nurmos tydligt ochklart förklarar varför hans och andras hästar sällan ser ut som värmningsvinnare, kanske något som ”värmningsexperterna” borde ha med i rapporterna?!? värming och lopp är olika saker. Stackars Rehn, hans häst kanske inte var raceutrustad under värmningen?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar