Foto: Göran Jerreholt.

Fyra franska hästar kvalade igår kväll in till Europaderbyts final på Solvalla. En kort stund senare meddelade folket kring två av hästarna att de inte skall vara med i finalen.

Trots att det är 400.000 euro att tävla om, nästan fyra miljoner kronor alltså.

Detta visar hur låg status det här loppet har, i synnerhet i Frankrike.

Någon skrev en gång: ”Världens höst betalda comebacklopp”. Kanske var det Red Mile, Bosse Fransson?

Ironin i det påståendet gick inte att ta miste på.

Tolv hästar skulle alltså vara med i finalen. Nu blir det bara tio eftersom ingen ersättare får kallas in, enligt reglerna.

Dawana, som blev tvåa, och fyran Dalixoria, kommer inte att vara med i finalen. Det beskedet kom strax innan spårlottningen igår kväll. Två ston alltså. Därmed finns inget sto med i finalen.

Visst är det märkligt att den europeiska travunionen inte lyckats ge stona en egen avdelning i Europaderbyt? Precis som i alla andra stora unghästlopp.

Hallå, det är 2017 nu. Inte 1985 när Mack The Knife och Stig H Johansson vann det första Europaderbyt.

Sverige dominerar finalen, åtminstone till antalet hästar.  Sex av finalisterna tränas i Sverige, två i Norge och två i Frankrike. Igår vann Drole de Jet för sin tränare Pierre Vercruysse det franska uttagningsloppet där storfavoriten Django Riff gjorde bort sig med en jättegalopp innan startbilen släppte iväg hästarna.

Trea på Vincennes blev Dream Darling. En häst som ägs av Jean Pierre Dubois som också har kört hästen i de flesta starterna. Igår körde dock Gabriele Gelormini.

Den mest intressanta frågan inför finalen kanske är kanske om vi får se Jean Pierre Dubois köra på Solvalla ännu en gång?

Till sist: Apropå topphästar har D.D’s Hitman lämnat Petri Puros träning och finns numera i ägarens hemland Finland.

LP

 

4 KOMMENTARER

  1. Kullen känns extremt sliten för dagen, sorgliga försökslopp på valla oxå.
    Hitman föll väl på för optimistiskt matchande.

  2. Handlar det verkligen om just detta med ston när man inte vill starta i finalen ? Klaus Koch har liknande problem, han verkar inte få en enda fransk häst till International Trot på Yonkers trots 1 miljon usd i samlad prissumma. Känslan är att ägarna till de bättre hästarna är ekonomiskt oberoende och helt struntar i prissummor, man startar hellre hemma i Frankrike även om det är avsevärt lägre prissummor. Nu kan man väl knappast skylla på avelsarbete för att man inte vill resa under några dagar.

    Man måste hitta andra vägar för att locka hästar, exempelvis tror jag ett förstapris i elitloppet på 4 miljoner varken gör till eller ifrån när det gäller att få hit topphästar. Hästarna som om några veckor tävlar på Yonkers om ett förstapris på 4 miljoner sek är ett mediokert gulddivisionsgäng.

  3. Noterar i tävlingsdagens anmälningslistor, att det anmälts hela 6 hästar med över 10.000 startpoäng till EM för treåringar! När hände detta i något lopp senast? I Elitloppets final i år skulle siffran visserligen ha tangerats, om det hade funnits en anmälningslista, men när har det hänt ”på riktigt”?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar