Bild: stalltz.se

Veckans omgång innebär Unionskampen mot Norge, som avgörs på Färjestads travbana där upploppet mäter relativt korta 177 meter. Några extra norska miljoner i potten gör givetvis gott för omsättningen men att nå upp i förra årets dryga 120 miljoner går inte – man hade draghjälp av jackpot den gången och nu avgörs tävlingarna dessutom lördagen FÖRE lön…

Mitt singelstreck i omgången blir 14 Västerbo Hard Cash i V75-7, ett lopp som avgörs över 3140 meter. Hästen var helt överlägsen över samma distans senast på lättare balans, även den gången från dubbla tillägg. Med två lopp i kroppen efter nästan tre månaders frånvaro bör formen dessutom vara fortsatt på uppåtgående. Hästen har utvecklats på de flesta plan under året och tål att speeda både långt och snabbt och med Björn Goop i sulkyn vet vi att chansen kommer att tillvaratas på bästa vis. I reservrutan placeras länge ledande 1 Aisha Simoni.

Nu på fredagsmorgonen ströks favoriten i V75-1, T.Rex D.K. och inledningsloppet öppnas upp ordentligt. Jag streckar många hästar på systemramen men försöker ”göra något” av 10 Super Nice, och exempelvis använda honom som utgångshäst på mitt Joker-system.  Hästen var vässad och matchad för Derby-kvalet näst senaste men då fick man väldiga transportproblem på resan (bilnyckeln gick av!) och hästen var mer eller mindre golvad innan loppet. Surt som f-n förstås men att vässningen hade lyckats visades vid den tilltalande vinsten på hemmabanan Visby i starten efteråt, då han lattjade hem segern på fina 12,1a/2120, förvisso i klent gäng. Barfota runt om den gången och bakskorna på den här gången, en balans hästen dock visade sig duga  på i Silverdivisionen för tre starter sedan (Zenit Brick vann) då han inte var tom i mål efter strulig inledning av loppet.

V75-3 är gulddivisionen över 2140 meter, tillika Uno Sweds minne. Här ser vi meriterade  4 Your Highness som klar favorit. Märren har dock inte visat riktig form sedan i slutet av april och även om det ser ut att bli ledningen behändigt så förmår jag mig bara inte att spika henne eller ens ranka henne etta. Förstastrecket i loppet till unghäststjärnan 8 Heavy Sound som sett makalöst bra ut i de två starter han gjort i år som femåring. I comebacken näst senast flög han fram bakom Staro Advisor Joli i 06,5-avslutning och senast såg Heavy Sound precis fulltankad och ”minst två meter hög ut” i rygg på vinnande Nappa Scar. Visst kan det häxa från åttondespåret och med favoriten i ledningen kan det bli strul, men jag hoppas att Kenneth Haugstad tar ett tidigt initiativ mot tätkänning och att ekipaget får chansen fullt ut den här gången. 2 Billy Flynn gnetar på riktigt bra och har drömläget och att 9 Bruno di Quattro agerade segt vid andraplatsen kan tänkas bero på att Hamres stallform var allmänt sviktande den perioden. Även 1 Beau Mec och 7 Mind Your Face är aktuella för den som garderar Your Highness/Heavy Sound.  

Omgångens största favorit (60%) finns i V75-5, där 1 Wellino Avenue har de tidiga spelarnas nära nog fulla förtroende. Hästen är riktigt bra och enormt effektiv i ledningen men just innerspåret (som han provar för första gången) kan bli en fälla. Wellino är nämligen långstegad och har inte riktigt den höga stegfrekvens som brukar krävas för att öppna som allra snabbast från spåret längst in. Då 3 Ingemar Palema har betydligt bättre accelerationsförmåga tror jag att denne kan ta sig förbi och om så blir fallet är givetvis favoriten illa ute. Dessa två (och kanske någon till) bildar min utgångsgrupp på Joker-systemet men på systemramen vill jag nog strecka på rejält när det handlar om kort distans och näst lägsta V75-klassen.

V75-4, kallblodsloppet för högsta klassen är döpt till Unionskampen, vari Tekno Odin i fjol vann på sanslösa 19,1a/2140 i ett lopp man sent glömmer. Även i år är körande Öystein Tjomsland aktuell, nu med sitt nyförvärv, spetsfavoriten 5 Lome Brage. Hästen spetsvann det här loppet på 20,9a/2140 i övertygande stil för två år sedan och streckas av mig, trots att formen givetvis är lite svårbedömd med tanke på regibytet och att han bara startat sporadiskt (fyra starter) i år. 2 Järvsörappen är klar favorit (46%) och presterar han som i starterna innan den senaste är det givetvis toppchans. Men förra gången galopperade han i striden på upploppet och visst kan det ha berott på det skyfall som kom strax innan loppet, men den ursäkten är ingenting jag orkar gissa på när det gäller en storfavorit. Tapprast i det loppet var för övrigt 9 Odd Herakles, som fick svar i sitt tidiga avancemang men höll tappert som väldigt sent avslagen tvåa. Han var dessutom mer spelad än favoriten då de möttes för tre starter sedan, vilket är en liten fingervisning. De svenska färgerna försvaras i första hand av 8 Odin Tabac som för första gången får Oskar J Andersson i sulkyn och bör ha gått framåt litegrann av senaste SM-loppet i kroppen, trots att det gått fyra veckor sedan dess.

Lägsta V75-klassen körs som V75-2 och knapp favorit är 9 Global Trackmaster, som kommer med två raka segrar och noterade för klassen mycket goda 13,7/2140 senast vid överlägsen seger. Hästen duger givetvis men intrycket är inte helt stabilt och jag vill strecka rejält. 3 Leonardo Vici var urtapper vid segern senast, då han i stort sett var ute i tredjespår i alla fyra kurvorna. Har två lopp i kroppen efter vila och att spåret är ett snäpp längre in på startvingen än senast bör kunna ge en något snällare resa…Flera av hästarna har hög segerprocent och allra högst (75%) i den ligan hamnar 12 Noir Noir med sex segrar (och två andraplatser) på åtta starter. Hästen var tapper vid andraplatsen för tre starter sedan och har därefter tagit två överlägsna vinster under september och senast svepte han fältet över sista långsidan. Han duger fint även i svensk konkurrens vilket visades vid enkel 3140-seger på Hagmyren på midsommarafton. Men som sagt; i det här loppet vill jag nog strecka på rejält.

I V75-6 är 5 Obi Degato favorit och blir det barfota runt om den här gången så räknas han. Värre blir det nog om han går med skor och ”bara” presterar som vid de två raka och i sammanhanget billiga segrarna han tagit på sistone. Håll (Björn)koll på balansen! Loppet känns annars vidöppet med flera kunniga  segeraspiranter. 10 Handsome Brad har presterat i princip varje gång sedan tokspurten i Kungapokalen i våras och nu får han Örjan Kihlström i sulkyn för första gången. Dessutom lutar det åt helstängt huvudlag, precis som näst senast då han satt jättefast i Derby-kvalet och snöpligt missade en finalplats med liten marginal. 2 W.J.Eminent Bergen har övertygat vid segrarna men senast kördes han märkligt passivt i finalen av amatörloppet KG Bertmarks minne. 8 Sobel Conway satt (liksom flera andra) fast med ”vinstkrafter” i Derbyt senast och 9 Västerbo Exacthar tidigare visat att han duger väldigt bra i klassen.

Läs hela krönikan samt tidigare krönikor på Vinnartips.se

Lycka till!

Timo

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar