Det var i slutet av juli som Trottosport rapporterade om att ett flerårigt andelskoncept i Stall Goop avslutats och spruckit. Detta efter olika uppfattningar och tankar kring fakturor, kommunikation och information när det gällde de olika hästarna, bland annat när beträffande skador och liknande.

I den vevan kommenterade Andelskonceptets ansvariga Linn Andersson också att hon inte uteslöt att driva saken om ekonomiska krav vidare, eftersom man ansåg att Björn Goops uppsägning av hästarna inte var förenlig med hur avtalet såg ut.

Trottosport har tagit del av ett av kraven mot Stall Goop; det andelsbolaget Stall Guldkanten HB:s har och gällande hästarna Västerbo Armani och My Silver Lining. Där man bland annat hävdar att Stall Goop fakturerat för försäkringar det enligt avtalet redan betalats för, anger krav för en enligt avtalet felaktig uppsägning, och när det gäller Västerbo Armani, som tvingades avlivas kort efter tidpunkten för uppsägningen; att Björn Goop bör anses ansvarig för skadans uppkomst.

Det totala kravet från Stall Guldkanten HB uppgår, enligt specifikationen, till 384.188 kronor.

Linn Andersson, företrädare för andelshästarna, och före detta andelsansvarig hos Stall Goop:
Hur kommenterar du våra uppgifter?

– Jag kan bekräfta att alla ägare till alla utkastade hästar nu satt sig ner och räknat ut exakt vad den avtalsstridiga uppsägningen kostat dem. Och vilka övriga kostnader vi anser att Björn Goop/Stall Goop är skyldiga att erlägga. Var och ett av bolagen har ställt sina krav utifrån vad just var och ett kommit fram till och anser sig ha god dokumentation till alla krav.

Är det här verkligen rimliga krav från Stall Guldkanten HB?
– Jag vill inte kommentera några detaljer kring detta just nu. Så utan att kommentera några summor i sig så anser var och ett av bolagen att de begärda summorna är skäliga.

Men om Stall Guldkantens krav är en fingervisning om övriga bolags lär det totalt sett i alla fall handla om miljonbelopp?
– Jag vill som sagt inte kommentera några summor. Var och ett av bolagen har gjort ett gediget arbete i att sammanställa just sina ersättningskrav och att var och ett på kronan kan styrkas.

På vilket sätt har Björn Goop brustit i sitt vårdansvar och därmed alltså – enligt era krav och specifikationer – kan anses ”skyldig till” Västerbo Armanis död?
– Jag kan bekräfta att Västerbo Armani avlivades på en veterinärklinik strax efter att han kom till sin nya tränare. Av respekt mot både ägarna och Björn Goop vill jag just nu inte kommentera några detaljer kring skadan som ledde fram till avlivningen eller offentligt kommentera hur vi ser på ansvarsdelen kring skadans uppkomst. Eller hanteringen kring den.

Hur ser det ut kring de övriga andelshästarna som sades upp i samma veva?
– Sex av de sju andelshästarna befann sig hos de – tre olika – nya tränarna inom redan åtta dagar efter att de kastades ut. Fem av dessa är alltså fortfarande i livet. Som jag sa inledningsvis så kan jag bekräfta att samtliga de hästarnas bolag har valt att rikta ersättningsanspråk mot Björn Goop/Stall Goop AB för de kostnader de anser sig ha orsakats av olika skäl. Björn Goop/Stall Goop AB har ytterligare cirka tio dagar på sig att ta ställning till dessa. Jag hoppas verkligen att Goop konstaterar att alla ersättningskrav är fullt rimliga och ersätter de kostnader alla haft. Alla delägare har arbetat snabbt i allt detta, samtliga hästar befann sig alltså i träning redan åtta dagar efter att de kastades ut och redan inom sju veckor hade vi sammanställt våra kostnader. Jag hoppas därmed att vi snart kan sätta punkt och gå vidare, avslutar Linn Andersson.

Läs inom kort här på Trottosport även Björn Goops företrädare, advokat Staffan Uvabäcks, kommentar om saken.

Henrik Ingvarsson

Läs också:

Flerårigt Björn Goop-samarbete spricker

”Kan ta det vidare rättsligt mot Goop”

 

13 KOMMENTARER

 1. ”Av respekt mot Björn Goop” – det låter det, med tanke på vad som i övrigt sägs och har sagts tidigare. ”Respekt” är nog det sista ord man får i åtanke…

 2. Om du suttit i styrelsen och inte fått någon information, då har du verkligen misskött ditt uppdrag. Hur agerade du innan uppsägningen själv?

  Och att Goops överfakturerar, det är känt sen elden uppfanns.

 3. Absurt att påstå att Björn Goop är den som drar ärendet via medier (som Linn Andersson nu påstår på FB), vart då? Det enda jag sett är hennes uttalanden samt återkommande kängor från Linn Anderssons Twitter, levererat till drygt två tusen följare + alla som ser det i twitterflöden på exvis denna sajt, med tydlig avsikt att skada Björn Goops anseende. Spelar ingen roll om man har rätt eller fel, så gör man inte. Borde väl en jurist om någon veta.

  Ägarna till Dracula fick för övrigt en häst (Zolana) av Stall Goop när deras Estri olyckligt skadade sig så illa att hon fick tas bort. Var värt ett par eller några hundratusen och det hade de inte alls behövt göra (inte enligt mig utan enligt källa: Linn Andersson, Twitter/Facebook, sommaren 2015). Bara för att nämna ett av flera exempel, berättade av Linn själv, på en annan sida av Björn Goop än den hon nu vill förmedla. 600 000 kr till henne själv? Snacka om att försöka sko sig. Tycker jag.

  • Har han inga underlag för ”saltade” fakturor är det väl inte absurt. Angående din värdering av Zolana finns nog ingen som ser det värdet i henne, 5 år tjänat c:a 90000:- räcker inte till mer än 5 mån utan salt.

   • Har inte sagt ett ord om saltade fakturor, var läser du det? Vad jag tycker är absurt framgår ganska tydligt tycker jag.
    Det var inte min värdering av Zolana – vem som värderade och berättade att det var något Stall Goop ”verkligen inte behövde göra” står inom parentes. Hästen var då f ö 3 år och hade väl knappt börjat tävla.

    • Det är väl ”saltade” fakturor det hela handlar om eller? Du skriver att hon var värd ett par eller några hundra tusen, ingen annan som nämnt det vad jag vet.

     • Min kommentar handlade inte om saltade fakturor utan om ett uttalande jag tyckte var absurt. Nej, du vet ingen annan som har nämnt Zolanas (dåvarande) uppskattade värde eller hur tacksam Linn var då, men jag vet det eftersom jag läste Linn Anderssons Twitter. Det var vad hon skrev.

 4. 37000 kronor i felaktiga fakturor på bara två hästar? Varav 7000 verkar vara ett väldigt märkligt påslag. Är det så det ser ut på många hästar så förefaller nog inte anklagelserna vara helt grundlösa. Finns det ingen information om kraven? Som inte kommer från advokaten utan är underlag som ovan?

 5. Så felfakturering har pågått hela året men du står på Goops sida? Då bekräftar du alltså att det har felfakturerats 40.000 på två hästar på bara ett halvår? Hur kan man stötta Goop i det? Då är det alltså en kvarts miljon felfakturerat på sex hästar? På ett halvår? Känns inte som helt grundlösa anklagelser alltså.

 6. Man kan väl konstatera att detta med andelshästar och företrädare helt enkelt inte fungerar utan slutar i rättstvister. Ofta sitter företrädaren på flera stolar och har intressen åt olika håll. Stockholm Farm, Trav1609 är bara några exempel och för en utomstående är det omöjligt att avgöra vem som har rätt. Jag har svårt att förstå vitsen med dessa sammanslutningar, det är väl inga större svårigheter att få ihop ett gäng och köpa häst och starta ett bolag. Därefter delar man på kostnaderna utifrån andelsstorlekar. Jag ser inget mervärde med dessa konsortier som ska administreras av någon till betydande kostnad.

  • Linn Andersson har väl inget koncept som exempelvis Stall Kenny, Stockholm Farm eller Trav 1609 där nån livnär sig på det? Har ingen koll större koll på henne mer än genom krönikor och sociala medier, men där framställer hon det ju som att hon bara får någon tusenlapp? Ungefär detsamma som kompisgänget jag äger häst med ger till den som håller tränarkontakten, fixar entrébiljetter när hästen startar osv.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar