En professionell A-tränare ingår i ett gäng som gör hembesök hos en annan A-tränare och där åsamkar skada på ett föremål i syfte att håna gårdsägaren.

Något som kan betecknas som rena trakasserier.

En amatörtränare drivs av sitt civilkurage och lägger ut inspelade filer på sociala medier där A-tränaren och hans kumpaner avslöjas.

Där kunde möjligen den här sorgliga händelsen blivit avslutad.

Istället hotas amatören av den A-tränare som trakasserade, eller i varje fall hånade en kollega. Hoten framförs via sms och A-tränaren är tydlig med att han minsann är beredd att ta till våld om så behövs. Till och med att han, eller hans lärlingar, kan tänka sig att punktmarkera amatören om de framöver kommer att mötas i travlopp.

Ärendet hamnar på Travförbundets (ST) bord där sportchefen Petter Johansson (bilden) och juristen Göran Wahlman inte tar händelserna på särskilt stort allvar. Det tycks som om ST-cheferna mer betraktar det inträffade som pojkstreck eller ett skämt som gick aningen för långt.

Ärendet tas vidare till disciplinnämnden där förutom Petter Johansson och Göran Wahlman även Stig H Johansson ingår. Den beslutande trion kommer fram till att det räcker med en ursäkt. En påtvingad ursäkt utan något som helst värde.

I en kommentar här på trottosport.se säger Petter Johansson att ”det är svårt att bedöma allvaret” när det gäller hoten.

Ändå har Petter och de övriga i disciplinkommittén gjort en bedömning, de anser uppenbart att hoten inte är särskilt allvarliga, eftersom det i praktiken inte blev någon påföljd alls.

Petter Johansson hänvisar också till att den polisanmälan som har gjorts av amatören är nedlagd:

– Vilket får ses som en fingervisning för hur svåra frågor av den här typen är, säger Petter Johansson.

Det finns i det här sammanhanget skäl påpeka att även polisutredningen mot AnnaMaria Öberg lades ned. Ändå hade hon dömts till nio månaders beträdandeförbud på landets travbanor efter att ha attackerat en amatörkusk efter ett lopp på Dannero i september 2015.

Att använda nedlagda polisutredningar som skäl till att inte utdöma påföljd är ett trubbigt vapen. I synnerhet när den ofta underbemannade poliskåren i dessa tider är överhopade av fall av grövre karaktär än det som möjligen skulle kunna betecknas som olaga hot.

Jag är inte den som skriker efter strängare straff. Men att helt undgå påföljd när man trakasserar en kollega och hotar en annan i travsporten aktiv person är synnerligen märkligt.

Att tvingas be om ursäkt till intet förpliktigande blir ju bara ett spel för galleriet.

Än en gång kan konstateras att det råder rättsröta i den svenska travsporten.

LP

Läs också:

Amatör hotad av välkänd V75-kusk.

Svårt att bedöma allvaret.

 

 

16 KOMMENTARER

 1. Polisen har ju – enligt tydliga medieuppgifter förra veckan – inte tid att utreda våldtäkter, inte ens där det finns såväl DNA-bevisning som namn på de misstänkta våldtäktsmännen.
  Att då använda polisens agerande som måttstock säger väl det mesta om den här flata ”lallarnämndens” ovilja att röra i det som är jobbigt och obehagligt.
  Ynkligt.

 2. Hur länge ska tomtarna på STC få hålla på? Hade de någon form att självinsikt så skulle de lämna sina poster. Det kommer fram mer och mer och som tydligt visar att de saknar kompetens. Jag vill inte kalla dem inkompetenta, men de är inte lämpade för sina poster iallfall.

 3. Det görs väl en bedömning huruvida det är bäst för travsportens anseende om det sopas under mattan eller dras fram i offentligheten. Är det en tillräckligt känd person blir ju skadan för travet större och personen åtnjuter därmed straffimmunitet för att publiciteten ska bli minimal,”damage control”. Hade det däremot varit en okänd amatör som hotat en känd A-tränare hade saken hamnat i ett helt annat läge.

 4. Det handlar inte om polisanmälan hit el dit den aktuelle A tränare har i mitt tycke uppträtt mycket olämpligt något som ST s humle o Dumle helt avvisar som en bagatell ! Har inte sett på maken vilken röta det är.

 5. Oavsett vilket brott vi pratar om finns det ju i Sverige en extremt förstående inställning till gärningsmän och en ovilja att utmäta straff. När så ändå görs hamnar man oftast i botten på straffskalan. Lägg till det en poliskår som går på knäna. Även om statsministern kräver resultat…
  Är detta ett bra exempel på ovannämnda? Nä kanske inte men den förlåtande och överseende attityden går igen i princip överallt. Att vara förlåtande har på nåt sätt blivit synonymt med att vara god. Men så ser nog inte de brottsutsatta på det.

 6. Sverige är ett av världens mest korrupta länder. Det handlar dock om nepotism och vänskapskorruption mer än pengar som brukar vara måttstocken, även om det också förekommer.

  Då inställningen dock bland allmänheten är att det inte finns någon korruption i Sverige så är det såklart ett av jordens bästa länder att vara korrupt i. Du kan ju inte åka dit för något som inte existerar… Det är därför man kan agera så här. Om en vecka har det här blåst över och allt är business as usual.

  Man kan tycka vad man vill om det här men i ett land där människor inte ens agerar och går man ur huse då polisen går ut med att de inte ens har tid att utreda våldtäkter så förstår man att det fungerar så här. Man får de ledare man förtjänar.

 7. Det är inte så knepigt egentligen.
  På en travbana och dess naturligt omkringliggande domäner så torde ST ha en närmast exklusiv rätt att utfärda bestraffningar för regelbrott. Även om civilsamhället knackar på ibland så är ansvaret stort på ST, liksom på alla andra idrottsförbund, att det inom deras tävlingar inte bryts mot lagar och förordningar. Öbergs brottning på banan hör dit.

  ST har också ett stort ansvar för att beivra sådant som deras medlemmar håller på med sins emellan, eller i sin yrkesroll. Även om civilsamhället här kan vara behjälpligt så handlar det om travsportens anseende. Här återfinns t.ex. Sjunnessons eskapader,
  Sedan avtar ST:s makt och utövning av denna snabbt. Travtränares trafikförseelser och liknande torde inte ST ha med att göra.

  Men här handlar det ju om konflikter mellan licensierade, och det hade ju inte varit fel att döma ut någon månad för att visa att man definitivt klivit över en gräns som inte är OK.

 8. Travsportens uppförandekod – vackra ord, men ej för tillämpning? Kör i tuggen!

  ”Som licensinnehavare, anställd, konsult, funktionär eller förtroendevald inom svensk travsport har vi alla ett gemensamt ansvar för hur vi agerar och för hur vi framställer travsporten. Vi ska föregå med gott exempel, följa de regler och normer som finns och stå för ett sportsligt uppträdande mot såväl hästar som människor.”—

  ”Vi måste alla reagera, agera och ta ansvar om någon bryter mot våra överenskomna riktlinjer. De etiska och moraliska frågorna ska ständigt beaktas. Att tävla på lika villkor, vara ärlig och en god medmänniska är viktiga förutsättningar för vår travsport. Vi ska därför aktivt verka och agera mot fusk, dopning, mobbning och våld.”—

  ”För oss handlar travsport om rättvisa, respekt, värdighet och glädje – och vi agerar för att visa det!”

 9. Det är tydligt att allt ska tystas ner. Sabotage,hot av A-tränare.Misslyckande med att straffa altenativbehandlare och dess kunder.Norrlands tränare skämmer ut sig med internet auktionshäst.Lettlands transporten Borde varit licensindragningar.

 10. Code Of Conduct. När man läser det ST själv tagit fram och ser hur det efterlevs så tappar man det lilla, lilla sista unset av respekt för de fullständigt befängt svågerpolitiserande tjänstemännen inom ST. Avgå här och nu! Sämre än er går det inte att bli.

 11. Och vad jag kan se så har Trav365 i Aftonbladet censurerat bort denna nyhet, om jag inte missade något i hastigheten. Det var nån här som ondgjorde sig över liknelsen med Nordkorea, det kan jag köpa. Men det är fan inte långt ifrån.

 12. Även om det säkert finns all anledning att granska rättssäkerheten inom travsporten, så kan jag inte låta bli att tycka att just det här fallet verkar vara en storm ivrigt uppiskad i ett vattenglas. OK, det var ett ovanligt omoget sätt att uttrycka sig på, men det låter faktiskt som vilket tjafs som helst, sånt som hörs varje dag utan att en enda människa tar det pubertala ordfäktandet på allvar. Alla låter faktiskt inte så genomkorrekta och trevliga som far och son Untersteiner, och få låter så på gränsen till pinsamhet kaxiga som far och son Kolgjini. Men det är väl något de fått lite med modersmjölken, kan man anta.

  Helt osökt kommer jag att tänka på någon som offentligt skrev att han skulle ha ”kopplat skötarna bakom fyrhjulingen och släpat ut dem i skogen” när det begav sig med grisfösarrättegångarna. Ingen tog ju det på allvar, ingen kände sig hotad, och ingen skrek på något ST-straff. Omoget gapande javisst, men va fan ge grabben en chans. Det tyckte nog disciplinnämnden också.

  • Re: staketkusken.
   Jovisst skall man ge personer en chans även om de skrivit/sagt dumma saker. Men det hindrar ju inte att man sätter ned foten och talar tydligt om att sådana här fasoner accepteras inte. Nu har ju ST haft det dåliga omdömet att I princip inte göra något och tydligt markera att sådant här accepteras inom travet. Att någon tidigare skrivit dumheter har väl inte det minsta med saken att göra.

  • De allra flesta kommentarerna på boarden i denna fråga är väl knappast ett drev jäntemot NW. De allra flesta tycker jag med all rätt verkar haka upp sig på ST’s agerande i frågan.

   Nu har vi ju defacto fått ett vägledande fall på CoC med straffutmätelse.

   Lex Westerholm.

   Med det som utgångspunkt måste det bli näst intill omöjligt att utmäta straffsatser annat än ursäktskrav för en herrans massa olika sortersövertramp på CoC. Till och med att riskera spelsäkerheten i loppen.

   I mina ögon har därmed CoC helt spelat ut sin roll, satt schack matt av sin egen uppkomstorganisation. Den som den var till att skydda!

 13. Jag är böjd o hålla med dig staketkusken. Med den tekniska uv som varit så verkar folk inte fatta att när de sitter vid datorn eller skickar sms finns risken att 1000 tals andra kan läsa det.Vad han gjort är omoget extremt korkat men ska polisen börja syna vad som folk kastar ut sig till varandra via nät så får de o göra med tanke på att snart varenda mäniska på nätet sågar än den ena än den andra jäms med fotknölarna på ofta hotfulla sätt.
  Jag är så gammal så jag minns tiden utan tv bla bla.
  Problemet är att samma människor här lägger sig platt för varje ord som skrivs av lp/ingvarsson o bara upprepar sig .Jag uppskattar både sidan o lp/ingvarsson men ibland blir det väl öppna mål för o få läsare.
  Samt ännu mer intressant blev väl detta för ”pöbeln” att det var RB son .Jag är rätt less på gubbar i min ålder som bara skriker sa,mma sak utan ha en lösning på ngt förutom att alla är iidioter på st/atg.Jag tycker luddes analys på legolasbet var riktig /för mycket lopp osv

  • Man kan ju också undra om allting är nattsvart inom svenskt trav? En överväldigande majoritet av alla inlägg här, i alla trådar, är ju kolossalt negativa.
   Och är det inte märkligt att alla hederliga, begåvade, kunniga människor inom travet blir tränare, journalister, bloggare eller skriver inlägg på olika debattsidor? Inlägg som handlar om alla odugliga, lata, överbetalda och illvilliga människor som är styrelseledamöter, tjänstemän och funktionärer. Visst är det lustigt att det kan bli en sån uppdelning?

   Och alla dras över en kam;
   ¨…tappar man det lilla, lilla sista unset av respekt för de fullständigt befängt svågerpolitiserande tjänstemännen inom ST. Avgå här och nu! Sämre än er går det inte att bli.¨
   ¨den här flata ”lallarnämndens” ovilja att röra i det som är jobbigt och obehagligt.¨
   ¨Det kommer fram mer och mer och som tydligt visar att de saknar kompetens¨

   Ingen duger, inga nyanser, alla ska sägas jäms med fotknölarna. Svart eller vitt, som en Bond-film från 60-talet!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar