För drygt tio år sedan stod jag utanför dopingstallet på Axevalla och pratade med en uppsluppen norrman med ett leende som signalerade seger.

Ändå var hans glada nuna istället ett tecken på att han var nöjd med andraplatsen, mycket nöjd till och med.

– Det känns som en seger, sa Öystein Larsen den gången.

Öystein Larsen hade kört Lovely Conch till andraplatsen i Stochampionatet bakom storfavoriten Vala Boko. En andraplats som betydde mycket för Öystein och hans dåvarande sambo Kornelia Leeb, hon som stod som tränare för stoet. Inte minst för att den placeringen gav 425.000 kronor i prispengar.

Lite senare tog Öystein Larsen ensam över ansvaret för Lovely Conch. Han stod dessutom emot alla locktoner från hugade köpare. Det pratades om att Öystein var bjuden uppåt en miljon kronor för sitt sto.

När tävlingskarriären var över för fem år sedan hade Lovely Conch sprungit in drygt 1,7 miljoner kronor. Två år senare fick hon sitt första föl, med Dream Vacation som pappa. Fölungen döptes till Lovely Vacation.

Just det, den häst som idag mycket överraskande vann ett av kvalen till Kriteriet med dansken John Ö Jensen i ssulkyn. Han som är tränare i Åmål där också Öystein Larsen har sin amatörlicens.

Lovely Vacation gav nästan 80 gånger i vinnarodds och var minst spelad av alla hästarna i det här försöket. Det brydde sig inte hästen om. När loppet skulle avgöras var han den klart bäste och vann ganska lätt.

Nu väntar Kriteriet med två miljoner (eller fyra miljoner, om ni så vall) i förstapris. Det är kanske dags för sonen att slå morsans rekord när det gäller insprungna pengar i ett lopp. Som kan underlättas av att Lovely Vacation står kvar i premiechansen och därmed har möjlighet att tjäna dubbla prispengar i finalen.

I den allt mer industrialiserade travsporten är det här en liten påminnelse om att det mesta ändå är möjligt.

LP

EN KOMMENTAR

 1. det var sådana här oddsare man kunde få in förr En bra provinshäst anmäldes av en hästkarl till storstaden
  Inte hade man några invecklade utredningar för sig Gick det bra Så gick det bra
  och hade kusen från orten en sådan toppmoder kanske man till och med tog sig till valla Med en förhoppning om att den skulle ta en plats
  Om man ändå ska torska på travet Så kan jag bara säga Att det är ett minne för livet att som lirare få in sådana här vinnare
  Jag tänker på sven Lundgren och Erasmie fr Dal
  Och i bakhuvudet har jag att någon på sextiotalet skickade en massa tusingar på en dal häst till valla
  var det trettio det stod på förtidslistorna på valla ? kanske du eller någon från Säffle vet? Men det blev ett magert odds
  Som sagt måtte det omöjliga vara möjligt

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar