(Uppdaterad version).

Stig H Johansson och Olle Goop är två av våra största travtränare genom alla tider. Båda har vid något tillfälle haft fyra hästar med i Svenskt Travkriterium. Stig H till och med två gånger.

Ingen av dom har dock haft full hand i Kriteriet, som Svante Båth. När Kriteriet avgörs om två veckor har Svante fem hästar med i finalen. Det gör honom till en unik tränare.

Däremot hade Sören Nordin sju hästar med en gång, vilket ni kan se i en kommentar här nedan. Året var 1972 och på den tiden behövdes inga kvallopp. Alla som ville fick vara med.

Stig H Johansson har alltså haft en kvartett i Kriteriet vid två tillfällen. Stig H vann själv med Piper Cub 1986. Lasse Lindberg blev fyra med Cole Porter Song när både Mr McCloud (Jim Frick) och Thackeray (Olle Goop) blev oplacerade.

Andra gången Stig H Johansson hade fyra kriteriehästar var 2003. Han blev då oplacerad med Lindys King. Bättre gick det för två av stallkamraterna: Shaft blev tvåa med Per Lennartsson i sulkyn och Pirate Copy trea för Erik Adielsson. Den fjärde hästen var Palermo Mail som blev oplacerad med Åke Svanstedt som driver.

Olle Goops fyrling är från 2006. Alla hans hästar den gången blev oplacerade: T.X. Zoogood (Stefan Söderkvist), Alfons Brodde (Thomas Uhrberg), Kick Party (Olle själv) och Mellby Quantas (Björn Goop)

Idag passerade alltså Svante Båth de här storheterna när fem av hans hästar blev finalklara. Fyra av dessa kördes av Erik Adielsson, den femte av Örjan Kihlström.

Båths finalister är Very Kronos, Con Perdu (bilden), Global Unspoked, Global Un Poco och Capitol Hill.

Frågan är om Svante Båth kan kopiera Ulf Nordins trippel från 1982, eller till och med göra det ännu bättre? Det året vann Ulf med Ex Hammering före stallkamraterna Solo Hagen (Jim Frick) och Johnny Star (Torbjörn Jansson).

En trippel alltså.

LP

Bilder från Solvalla: Kanal 75.

3 KOMMENTARER

 1. Följande 7 hästar tränades av SÖREN NORDIN i 1972 års kriterium!!
  Med startnummer
  2 Desert Air Sören Nordin
  8 Spike Boy Allan Lindskog (Sören Nordin) Jägersrotränare
  9 Hardy Håleryd Ulf Nordin (Sören Nordin) lärling
  5 Finlay Håkan Jansson (Sören Nordin) Håkan Jansson lärling/passhäst
  4 Globe Frost Jan Nordin (Sören Nordin) lärling
  11 Pom Chips Clarence Cederblad (Sören Nordin) Solvallatränare
  16 Hoss Håleryd Gunnar Ahlvärn (Sören Nordin) lärling/passhäst

 2. Och Spike Boy ägdes av Stall Ewe, som även var hästägare hos Allan Lindskog. Därav att han hämtades upp till Valla för körningen.

 3. Året var 1972 och på den tiden behövdes inga kvallopp. Alla som ville fick vara med. Är en sanning med modifikation. Kördes två kvallopp som vanns av Desert Air och Chico Butch. Den senare var näst intill ostartad men slog av favoriten Globe Frost ändå, till oddset 56,59. Veckan efter kördes uppsamlingskval där Felix Ri vann. I själva kriteriet ledde Desert Air varje meter av loppet, Willy Day tapper i dödens. Chico Butch gjorde bort sig med galopp.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar