I 14 år har Jörgen Westholm suttit i TR:s styrelse (Travtränarnas Riksförbund) där han var en mycket aktiv och drivande kraft.

Men nu har Jörgen fått nog. Han hoppar av med omedelbar verkan. Det har han informerat TR:s valberedning om.

– Efter det som hänt på sistone är det omöjligt för mig att sitta kvar, säger Jörgen.

Han tycker att det på de senaste årsmötena mest handlat om Xspresstrav, lunchtrav och starttiden för lördagens V75-omgångar.

– När avtalet kring Pokalåret skrevs 2014 kan man säga att en tyst överenskommelse ingicks, vi ville stötta varandra, ST, ATG och TR. Sedan dess har vi suttit som gisslan.

Nu har alltså Jörgen Westholm fått nog.

– Jag känner att sportens styrande inte längre lyssnar på oss aktiva. Jag känner ett konstigt svek på flera ställen, så därför väljer att inte lägga mer kraft och energi på detta när de aktiva inte är ner värda. Vi är bara spelpjäser i jakten på mer spel, men ibland kan faktiskt även trivsel vägas in, skriver Jörgen i ett brev via mejl.

Här är Jörgen Westholms hela brev: Som också finns på Westholms hemsida: Team Westholm

Efter att ha suttit i Travtränarnas Riksförbunds styrelse sedan 2003 känner jag att det är omöjligt att sitta kvar. Årsmötena på sistone har till stor del handlat om Xpress, lunchtrav, 16.20 och konstiga starttider på helgerna – saker som gör det svårt i arbetet kring ett travstall.

Ett av TR:s ansvar mot sina medlemmar är att se till att hästägare, personal och deras vänner och familj trivs när de är på arenan. En trivsam upplevelse på travbanan gör att kunder stannar och att nya personer kan bli intresserade av att äga häst. När avtalet kring Pokalåret skrevs 2014 kan man säga att en tyst överenskommelse togs, att vi stöttar varandra – ST, ATG och TR.

Vi har suttit som gisslan 2015, 2016 och 2017 och inte fått säga vad vi tycker och tänker, för då riskerar vi Pokalåret. Vi har haft bra möten med ST:s personal om förbättringslösningar, känns det som, men inget har direkt hänt då beslutsprocessen varit seg.

För en månad sedan blev vi i TR:s styrelse eniga om att det räcker med V86 Xpress. Vi upplever det som är en fientlig produkt för de som besöker travbanorna. Hästägarna stannar hemma istället för att se sin häst tävla, för de tycker inte att det är roligt att komma till travbanan. Vi har påpekat detta till ST:s styrelse flera gånger. TR:s styrelse träffade Johan Lindberg den 30/8 och meddelade att TR kommer rekommendera bojkott om detta med Xpress fortsätter. ST skulle 31/8 besluta något i denna fråga, men fick kalla fötter och tog upp det som en mötespunkt 1/9 på förtroenderådet i Malmö.

ST tog fram tre alternativ, som de förtroendevalda fick chansen att tycka till om. Ett alternativ gjordes för att splittra TR:s enighet enligt mig, och det var att låta Solvalla slippa alla fredagsluncher som de straffats med de senaste åren. Vips så svängde givetvis Solvallatränarna, vilket jag också förstår. Fredagsluncherna är hemskt tuffa för alla som jobbar i travstall, då fredagen innehåller många arbetssysslor, så ST visste exakt hur man söndrade enheten. Detta har jag upplevt många gånger sedan jag började 2003. De är duktiga på att slänga köttben lite hit och dit, då många i sporten (banor, tränare, uppfödare m.m.) har stora egenintressen i flera beslut och inte ser helheten och till svensk travsports bästa. ”Med ett köttben i egen mun blir man lätt mindre missnöjd.” Som strukturen är i Svensk Travsport nu, med så många särintressen, känner jag att mitt styrelsearbete känns meningslöst.

Efter Derbyhelgen ringde Hans Skarplöth och bad om ett möte under nästkommande vecka, för att höra vår syn på det hela. Måndagen den 4/9 hade TR telefonmöte, där Peter G Norman berättade att Solvallatränarna stöttade förslaget att köra Xpresstrav på onsdagarna, bara de slapp lunchtrav på fredagarna. Under mötet bestämdes att jag skulle prata med Skarplöth, och att jag skulle göra det jag kunde för att få Hasse på vår sida. Fredagen den 8/9 hade TR telefonmöte med Hasse, ett bra möte med ”väl högt i tak” kanske,  men det blir lätt så för mig för jag är så engagerad i mitt styrelsejobb.

Mötet slutade klockan 10.55, med orden: Hur går vi nu vidare?

Vi hör av oss, sa TR till Hasse, och det inom kort. 10.15, alltså när mötet pågår, berättar ST hur säsongen 2018 kommer att se ut. Snacka om chock då jag kikade in på travsport.se Sedan mötet med Johan Lindberg, alltså den 30/8, har ingen från ST hört av sig till TR. Erik Adielsson från STs styrelse var på TR:s telefonmöte 4/9 och berättade då om fördelarna med Xpress-trav. Jag köpte det inte. Ingen annan har hört av sig.

ST valde att köra sitt race, vilket man sedan fick bekräftat av Hans Ljunqvist på fredagskvällen via sulkysport.se där han meddelade att TR inte var en av instanserna som de ville förankra detta hos.

Jag känner att sportens styrande inte lyssnar på de aktiva. Jag känner ett konstigt svek på flera ställen, så därför väljer jag att inte lägga mer kraft och energi på detta när de aktiva inte är mer värda. Vi är bara spelpjäser i jakten på mer spel – men ibland kan faktiskt trivseln vägas in.

Orden som vi ofta hör från ST – transparens och process – har missbrukats, ett uttryck som försvunnit i samhället och i travet är ”sunt förnuft”. Låt oss börja använda det!

Jag har haft en mycket trevlig tid i TR:s styrelse, där jag är mest stolt över att jag var med och drev igenom det nya anmälningssystemet som ST inte tyckte var bra förrän berömmet började komma. Många andra saker som har förbättrats för de aktiva har vi gjort, utan att vi i TR tagit någon direkt cred.

Häftiga och intressanta möten med högt i tak med Remy/Dockered m.fl. har jag varit på, men nu känner jag att bägaren är full – och runnit över.

Ett stort tack till Jägersros tränarkår som i veckan visade civilkurage att de inte var nöjda med tävlingsschemat 2018.

Jag avgår nu, och har berättat det för valberedningens ordförande i TR, Claes Svensson.  Han förstod mig och tackade för ett gott arbete för travets bästa under många år.

Vi får se i framtiden om jag dyker upp i något travpolitiskt forum, gärna då i en organisation som kan kalla sig ”Travsportens bästa”.

Med vänliga hälsningar

Jörgen Westholm

 

 

 

11 KOMMENTARER

 1. Det var ord och inga visor! Bra rutet. Äntligen tar de aktiva bladet från munnen, en efter en. Mer sånt! Dags att sätta ner foten från alla fronter.

 2. Det atg och indirekt även ST sysslar med kan väl kort och gott beskrivas som kvartalsekonomi.
  Många företag LÄGGER idag alldeles för lite pengar på forskning – alltså se och tänka framåt. Alltså direkt kontraproduktivt på lite sikt. Detsamma kan väl sägas om atg. Man optimerar NU (ja även det kan ju ifrågasättas). Allt stavas ökad omsättning. Mjuka värden, framförhållning, långsiktighet. BLÄH!

  Jag kan absolut förstå Skarplöth, en man med noll intresse för vare travsport eller spel. Han jagar omsättning. NU. Punkt. Han ska snart vidare. Men övriga, hur tänker dom. Eller, tänker dom? Är dom hänförda, duperade eller bara rädda för Kalles Kaviar, alias Hans Skarplöth? Det ska bli mycket intressant att få höra vad som egentligen hände den dag Skarplöth är borta och folk vågar berätta.

  • ST:s nyckelpersoner befinner sig i den positionen att deras egna öden är sammanvävda med Skarplöths. Medvetna om att bristen på återväxt inom svensk travsport innebär långsam död, och utan andra uppslag för att komma till rätta med situationen, valde de att helt rikta in sig på ökade spelintäkter. Naivt men inte vanvettigt. Det verkligt klandervärda är att de inte har låtit sig korrigeras av verkligheten i takt med att det stod klart att Skarplöth inte förmår tillföra sporten den nivåhöjning som varit ‘pokalårsöverenskommelsens’ grundpremiss. Det enda som kan motivera Skarplöths enögda inflytande över tävlingsprogrammet är ju att hans beslut tillför sporten intäkter som kompenserar för negativa aspekter. Nuvarande besättning på ATG har inte vad som krävs för att infria givna löften. Men ST:s ledning har under för lång tid insisterat på motsatsen. Enligt deras verklighetsbild går allt enligt plan. Med en ny VD på ATG faller pokalårsfantasin platt, och ST:s nyckelpersoner har gjort sitt.

 3. Bra jobbat genom åren.Förstår din frustration.Jag tror gamla konceptet hade haft större omsättning,men framför allt mycket mera vinst att dela ut till prispengar.Nya V75- tiden har fått många att hoppa av och fler blir det.X-press är direkt skadligt för travet.Hoppas Ebberöds bank snart avgår.

 4. Som avlönade av ATG kan Erik inte vara annat än positiv till expresseländet, att tänka längre än den egna börsen var inte att vänta. Jag hade hellre sett Jörgen i STs styrelse men det kommer aldrig att hända tyvärr.

 5. Grattis Jägersrotränarna.
  Grattis Jörgen Westholm.
  Kollektivet vid Malmö-banan tog ställning.
  Westholm, som ensam, tog ställning.
  Nu är stenen i rullning. Och den rullar fortarare, fortare och fortare.
  Nu skakar Skarplöth, nu skakar Ljungqvist och nu skakar Lindberg.
  Nät drevet satt fart brukar det bli svårt att få stopp på skallet..
  Till glädje för dem som vill stoppa xpress och dessutom återgå till normala starttider inom V 75.
  Till sorg för dem som tycks strunta i kollektivet och enbart köra sitt eget race.

  • Normala tider ..svårt att vrid tillbaks klockan.
   Express är ett fint TV och dator spel för den nya generationen …de vill ha snabba spel
   V 75 går strålande och 16 20 är kanon.
   Atg tillsammans är det ingen som skriver om ser jag .. här snackar vi succés.

   Tycker det gnälls mycket i samhället … förstår ej varför ,, . Jag har aldrig haft fler uppdrag.
   Misstroendet förklaringar lite överallt…

 6. För min del är det försent. Slutade spela när det blev 16.20. Nu har jag inte läst en startlista på väldigt länge så jag kommer nog inte tillbaka oavsett vad som händer.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar