En amatörtränare har hotats av en välkänd V75-kusk, som också är proffstränare. Det har ni kunnat läsa tidigare idag här på trottosport.se.

Amatören anmälde hotet till Svensk Travsport som kom fram till att det räckte med att proffstränaren bad amatören om ursäkt. Ett beslut som amatören inte är särskilt nöjd med.

– Jag är inte på något sätt ute efter någon, däremot är är jag inte nöjd med sättet som ST har skött det hela, säger amatören.

ST:s sportchef Petter Johansson har varit inblandad i ärendet och svarar så här på de frågor vi skickade till honom.

Hur ser ni på det som står i artikeln?

–          Det stämmer att Svensk Travsport har fått in en anmälan till Code of Conduct gällande hot från en av våra licensinnehavare till en annan. Anmälan har behandlats i disciplinnämnden och berörda parter är informerade angående disciplinnämndens beslut och frågan är utagerad och avstämd med samtliga berörda personer.

Borde inte Code of Conduct träda in i ett sådant här fall – när både hot och ”löfte om” manipulering av travlopp ingår?

–          Ja, se ovan.

Hur allvarligt ser ni på att en tränare/kusk hotar med att manipulera lopp?

–          Självklart är det allvarligt. Svensk Travsports sammankallande för Code of Conduct ansåg även det och tog ärendet vidare till disciplinnämnden.

Kring den här typen av ”påhälsningar”/hot, ser ni ursäkt som en tillräcklig påföljd?

–          Det gjordes en polisanmälan, vilket är bra att det sker, polisen la dock ner, vilket får ses som en fingervisning för hur svåra den här typen av frågor är. Det är första gången under mina fyra år på Svensk Travsport som den här typen av fråga behandlas i disciplinnämnden och det är svårt att bedöma allvaret och därmed påföljden, så att svara på om det är tillräckligt eller ej är omöjligt. Det viktiga är att de som ansåg sig hotade, känner sig säkra och välkomna i sporten.

Fotnot: I disciplinnämnden sitter Göran Wahlman, Petter Johansson och Stig H Johansson.

LP

Läs också:

Amatör hotad av välkänd V75-kusk.

35 KOMMENTARER

 1. ”Det gjordes en polisanmälan, vilket är bra att det sker, polisen la dock ner, vilket får ses som en fingervisning för hur svåra den här typen av frågor är. ”

  Det är ju ett direkt pinsamt svar, hotet är ju bla. att manipulera travlopp. Det är väl klart att polisen inte ser så allvarligt på det men det borde väl ändå ST göra?

  Det borde väl verkligen vara ST.s uppgift att ta till ordentligt när sådana här saker uttrycks, det är grundstenen I hela ST.s verksamhet.

 2. Sedan när blev civilrättsliga ärenden en vägledan för ST ? Detta är uppenbart GROVT brott mot såväl CoC som mot spelsäkerhet och måste synnerligen hårt beivras, androm till varnagel, såvida bevis finns enligt dessa uppgifter.
  Men ST klarar inte av att göra något rätt överhuvudtaget, så detta är ytterligare ett bevis i mängden av alla andra felbeslut som tas med förkärlek för fegaste och enklaste utvägen.

 3. När personalen hos A-tränaren först saboterar för en kollega i samma bransch och sedan tar till hot så måste travsporten vakna! Med så starka bevis som i detta fallet så måste det till mer än en varning!!!

  • Helt rätt! Varför skydda personer som veterligen så här? Vad gör de nästa gång? Det är så otroligt låg nivå på den här historien. Om inte St gör något åt detta är travsporten illa ute.

 4. Bedrövlig inställning, det ska inte finnas minsta risk att en kusk saboterar travlopp som det spelas på.
  Och precis som SMS-hotaren själv ger uttryck för så krävs det en viss typ av människa för att hota någon på det sättet, normalt funtade människor gör inte så. Bara det räcker långt i bedömningen att stänga av vederbörande.

 5. Underligt att den karismatiske Petter Johansson inte agerar hårdare. Han är ju känd för att vara en självständig och oberoende person.

 6. i sådana här fall bör namn på båda parter nämnas,som det är nu skapar man bara en massa spekulationer,typ J Sjunnesson fallet,som oxo verkar blivit befriat från konsekvenser,o där många oskyldiga blev anklagade på div mediala plattformar..

 7. I och med att man får ut A-licensen ingår man i STs skyddade verkstad,vilket betyder att reglementet inte har samma betydelse som för B-tränare och övriga.

 8. Det är helt åt helvete att ST:s Disciplinnämnd tar beslut på områden där de inte besitter någon kompetens.

  Det är ungefär som att en åklagare skulle handha en utredning ang ett ärende som gäller hästvälfärd eller att en lagman (domare) skulle få bestämma om ett barfotaförbud i juli månad…

  Informera gärna amatörtränaren att hen kan begära överprövning av ärendet. Som en extra krydda skulle amatörtränaren kunna begära hos åklagaren att ge den så kallade proffstränaren ett kontaktförbud, det skulle ex vis kunna innebära att proffstränaren inte skulle kunna få söka upp amatören. Skulle bli jävligt intressant om amatören tar ledningen och proffstränaren inte får komma närmare än 200 meter!!😜

  Eftersom det finns skriftliga bevis borde ST kunna döma att licensen dras in.

  För övrigt ett stort skämt att Wahlman kan sitta i en Disciplinkommitté…. vart är världen på väg?

 9. När Jorma Kontio tog av sig hjälmen efter segern i Jubileumspokalen som en fin gest till publiken blev det 500 kronor i böter. Bara ett litet exempel på sandlådan som existerar i på riktigt. Inte bara på skoj!

 10. Om ryktet kring vem det är stämmer kan man faktiskt förstå att det inte händer så mycket i ärendet. I så fall luktar det riktigt illa. Värre än flathet.

  • Håller med, om det stämmer så är STs agerande än värre men tyvärr förstår man precis varför de är så slätstrukna. Bra att Trottosport lyfter fram fall som dessa – det hindrar ST att sopa under mattan och brukar sluta med att alla ändå förr eller senare får kännedom om vem/vilka det rör sig om (vilket hade kunnat undvikas om ST skött sitt jobb).

   Kraven på travsporten är betydligt högre än såhär, eftersom folk spelar för miljarder och investerar stora pengar i hästägande. Fattar man inte det så ska man varken jobba på ST, sitta i disciplinnämnder, licenskommittéer eller jobba som travtränare/kusk.

  • Utan att känna till vad du hört ryktas, så är du nog rätt ute. Jag vet vilka som gjort detta och det luktar riktigt illa. ST måste våga göra något. Skadegörelse på annans egendom ska inte accepteras (i det här fallet hos en proffstränare). Inte heller ska hot accepteras mot den som har civilkurage nog att berätta vilka som var de skyldiga. Det ska inte spela någon roll att den som levererat hoten är ung, lovande och har en stamtavla som bländar ST.

   • Om detta stämmer är det mycket upprörande, eller för att uttrycka sig på Svenska:

    ST accepterar att det finns ett ”A-lag” som får uppföra sig som ”svin” och ett ” B-lag” som helst bara ska hålla tyst och buga för ”A-laget”.

    Herregud, kan ingen tala om för tjänstemännen på ST att feodalsamhället avskaffades för över 100 år sedan.

 11. Spelsäkerheten hamnar på kant av sånt här, inne på tävlingsbanorna kan man läsa i resultaten efter lopp att kuskar får böter för olämpligt uppträdande , det räcker med att ryta till åt startpersonalen vid omstart ex. Då utdelas böter.
  Ingen har nånsin kommit undan med en ursäkt där, helt plötsligt kan ett proffs som ska vara ett gott exempel för andra komma undan.
  Ska man behöva godkänna sånt? Vad blir nästa steg i skandalen? Blir det som i Italien, rena rama maffiametoder där banditerna styr o tillåts att göra det av ett knäsvagt förbund?
  Ska vi behöva vara rädda för att loppen på förhand är uppgjorda?
  Ta tag i det här nu!!! se till att sporten blir trygg både för aktiva o spelare.

 12. I disciplinnämnden sitter Göran Wahlman, Petter Johansson och Stig H Johansson.

  Studera dessa herrar o fundera lite på om det kan i något fall finnas jävsituation.
  Vem tillsätter gänget som ska se till att code of condukt blir rättssäkert?
  Har förstått att det funkar som att en mamma med alla medel försvarar sina barn. Det blir kanske inte riktigt rätt alla gånger, klarar man sig en gång så är det lätt att fortsätta för inget händer ju.

 13. ST, inte en siffra rätt, en organisation som helt saknar ledning, klarar f.n inte ens av ett ärende som detta solklara fall av brott mot deras egen med hög svansföring lanserade C o C. Att hota med att inte köra för bästa placering, och det är inte allvarligt, enligt Petter!?

 14. Om han nu var tvungen att be amatörtränaren om ursäkt, så måste det ju ha funnits tillräckligt med bevis, och om det är så svårt att bedöma allvaret så behöver han väl inte be om ursäkt

 15. Allvarligt, jag bestämde mig för att flytta min häst från en A tränare dagen efter fick jag Sms där jag blev kallad för både det ena och det andra, hur seriöst är det från en A tränare? Nu skulle man ju gärna få veta om det är samma tränare

 16. En A-tränare, hans Sambo och 4 unga lärlingar som alla är en del av travsportens framtid väljer att sabotera på privatägd egendom av annan travtränare. Filmar själva hela händelsen (alltså VÄLDIGT starka bevis som ST tagit del av) en kille visar civilkurage och publicerar detta och får utstå väldigt grova hot av både tränaren och hans Sambo. Konsekvensen blir…. en varning och en påtvingad ursäkt av ST?! Vakna upp nu!?

 17. Efter det uttalandet finns bara en väg för Petter, och det är att avgå här och nu. Har han inte vett det till det så borde han annars få sparken så det sjunger om det. Men det kommer ju aldrig att hända, för har du väl kommit in i värmen runt STs lilla lägereld så blir du kvar på livstid. Det är underbart att sitta runt lägerelden och bli kliad på ryggen samtidigt som man kliar tillbaka så mycket man kan.

 18. Märkligt att ett skrivet och sålunda dokumenterat hot inte renderar i reprimand och åtgärd. Det är nästan så man kan tro att personen som hotat har känning högt upp inom Svensk Travsport.

 19. Kommer att tänka på Hakelius ledare i expressen härom dagen angående polisens automatiska avskrivande av ärendenden pga resursbrister.

  ”-Om polisen först struntar i små stölder och sedan större stölder och sedan lättare misshandel och sedan … ja, då hamnar vi där vi är nu. Våldtäkter av tolvåringar blir liggande utan åtgärd”.

  Så….Nej Petter Johansson, polisens avskrivning av denna anmälan gällande olaga hot är INGEN SOM HELST FINGERVISNING hur svårt ärendet är.

  Det är mer en fingervisning om hur ST med alla tillgängliga medel försöker sopa saken under mattan och gömma sig bakom en myndighets tillkortakommande pga. resursbrister.

 20. ST fortsätter att rada upp nya lågvattenmärken.

  Ingen annan travmedia har ens nämnt detta.

  Kom igen nu Ingvarsson&Persson. Fram med en prenumerationstjänst, jag saknar podden! Det var ju veckans överlägsna höjdpunkt travmässigt, nu tappar man ju suget helt och ofta när travSPORTEN kommer på tal så slutar det oftast med att man blir rent av bedrövad.

  Tack för det arbete ni lägger ner.

 21. Man får väl verkligen hoppas att den SK a tränaren som hotar inte tillhör den bana som för några månader sen stängde av en liten amatör tjej jävligt snabbt.

 22. Håller med att Trott o Sport behövs, jag prenumererar o betalar bums, Ni behövs, annars så har tomtarna på S T fritt spelrum.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar