Foto: PEO PLOFF

En amatör i mellan-Sverige fick nyligen ta emot hot av en mellanstor tränare och känd V75-kusk.
Saken anmäldes såväl till polis som Svensk Travsport (ST), men har behandlats utan vidare åtgärder.

Det var för ungefär en månad sedan som amatören, via sms och telefon, fick utstå hot från den aktuella tränaren och kusken. Anledningen till dessa hot var att amatören på sociala medier gått ut med information kring en händelse där en kollega och vän av samma tränare och andra personer i ett gemensamt sällskap blivit utsatt för en obehaglig upplevelse.

Kort därefter hörde tränaren då av sig också till den aktuella amatören. Och ska dels ha uttryckt: att det framöver skulle punktmarkeras när de möttes i lopp, dels ha förmedlat att hen skulle ”få se att man minsann var bra på andra saker också”. Alltså såväl hot om våld som ”löften” i att agera på ett speciellt vis i totalisatorlopp i den svenska travsporten.

– Jag polisanmälde då saken och kontaktade även ST, säger amatören till Trottosport.

Som vidare berättar att ST, i kontakt med dess sportchef Petter Johansson och jurist Göran Wahlman, initialt uttryckte var att de skulle reda ut saken, att det den berörda personen hade blivit utsatt för var oacceptabelt, och att det hela skulle tas upp i Code of Conduct. Det hela utmynnade senare dock i att de ansåg att en ursäkt från tränaren och kusken skulle räcka som lösning på ärendet.

En ursäkt den berörda tränaren, efter uppmaningen från ST, också utförde.

– Jag är inte på något sätt ute efter någon, däremot är är jag inte nöjd med sättet som ST har skött det hela, avslutar amatören.

Henrik Ingvarsson

25 KOMMENTARER

 1. Denna A-tränare har inte i travsporten att göra.Att man är upprörd direkt efter ett lopp kan jag köpa men inte denna långsinthet.Och än en gång så har ST visat sin flathet genom att göra ingenting.

 2. För jäkligt att någon ska kunna bli hotad utan att förbundet agerar, men bra att det polisanmälts.
  Att en travkusk, som dessutom ofta figurerar i V75, planerar sabotage ska diskvalificera vederbörande från att köra i totalisatorlopp med omedelbar verkan. Men uppenbarligen har ST samma (obefintliga) respekt för spelarnas pengar som de har för hästägarnas. Dessutom är många tjänstemän inom ST själva hästägare, som kanske spelar ibland, vilket ger dem informationsövertag gentemot de spelare och ägare som inte vet vem det gäller, när de nu låter honom fortsätta köra.
  Får inte förekomma.

 3. Tydligt att man får bete sig hur man vill när man är lite ”kändis”, en ursäkt rättfärdigar knappast beteendet.
  hade rollerna varit omvända hade dom säkerligen stängt av ”amatören” och gjort ett exempel av hen.

 4. Travkusen som hotar med SMS, hur dum får man vara ?
  Dum och oförskämd. Om lopp körs där man så tydligt uttrycker att en vendetta skall utkrävas borde ej vara med I spelet. Det räcker med huvudlag, jänkarvagn etc.vi vill inte att man dessutom skall ta hänsyn till att en kusk inte kör för seger utan vill sänka någon annan.
  ST:s ”code of Conduct”, hur är den skriven ? Om jag skrev ett sms eller till en kollega något liknande på mitt arbete så skulle jag ligga verkligt pyrt till.
  Men inom travet kan man tydligen göra lite som man vill.

 5. Det hade tydligen börjat med sabotage av profftränaren och hans lärlingar mot en annan tränare.
  Efter att lärlingen publicerat videon så ska dessa hot uppkommit. Konstigt att man inte ser allvarligare på det med så starkt bevismaterial.

 6. Tack för att ni publicerade detta. Hörde om historien för några dagar sedan och har bara väntat på att den kommer ut i media. Här är det verkligen några som skadar svensk travsport anseende! För utomstående vågar man knappt berätta om denna händelse, en skam för travsporten. Förutsätter att ST tar tag i detta nu när det blivit offentligt.

 7. 4-5 lärlingar, en A-tränare samt Respektive saboterar på annan tränares egendom sedan skickar ut hot i samma veva och det får en varning?! Man börjar ju fundera på vart travsporten är påväg…

 8. Det luktar rövslickeri från förbundets sida.
  Inte alltför sällan lämnas fördelar åt proffsen o amatörer o lärlingar får ta skiten.
  Det kallas för bredd o tillgänglighet för alla. -Så länge ingen ifrågasätter.

 9. Det är tragiskt – när framgång stiger en person åt huvudet så till den grad att den totalt tappar fotfästet.
  Att vara duktig, framgångsrik och hyllad som ett av travets framtidshopp, kräver ett visst mått av ödmjukhet – något som helt tycks saknas i detta fall.
  Lika tragiskt är disciplinnämndens sätt att hantera saken. ”Svårt att bedöma allvaret” Läs det som står i SMS:en – utan att ursäkta saken med någon förskönande tolkning.
  Den här personen och övriga i hens omgivning har inte fått uppfostran och vägledning här i livet – värd namnet.
  CODE OF CONDUCT – Uppförandekod
  För de flesta normalbegåvade, hyfsat uppfostrade människor räcker rubriken för att förstå hur man beter sig – eller inte.
  ST/Disciplinnämnden tycks behöva en handbok för att tolka denna uppförandekod – och framförallt:
  Den som skrivit dessa SMS behöver hjälp att lära sig ett och annat.
  Ambitionerna finns där – 100 hästar i träning – men med det här upplägget kommer det att bli rena Vilda Västern på travbanorna.

 10. Hmm undra om det är samma A tränare som har skickat något liknande till mig? Bara för 1mån sedan, bara för att jag ville flytta min V75 häst

 11. Jag är i färd med att avveckla ett delägarskap i en häst södra Sverige, vill istället köpa ett delägarskap i en häst från mellansverige och norrut, men jag vill inte börja stödja någon kriminell tränare. Vill därför veta vem denna tränare är. Jag utgår från att även ST-folk läser denna hemsida (läs ex vis Petter Johansson och Johan Lindberg) och därför önskar/begär jag att få en slags varudeklaration på de tränare som finns.

  Jag är mycket förbryllad på att ST:s Petter J kan göra en bedömning på hur hotbilden egentligen ser ut, har de full koll på om proffstränaren ev haft liknande beteende tidigare… kan han/hon ha tidigare domar mot sig? Har någon i Disciplinkommittén kunskap om riskhantering ang brottslingar?

  Det finns ju faktiskt en värld utanför travet, det innebär i sig att denne ”proffstränare” kan ha liknande förseelser/domar på sig sedan tidigare. Skulle han/hon ha det så ökar ju risken betänkligt, hotbilden mot amatörtränaren ökar väsentligt. Har ni reflekterat över detta?

 12. Benny : Samtliga erinringar är ytterst adekvata , och det är en av alla problem som tex Linn Andersson påpekat, ska man erhålla en A-licens så innebär det krav av och transparens , så är det inte i dag, men kanske kan det bli så i morgon?

 13. Enig med Sofia. Är det fritt fram i travsporten? Vilken tränare är detta? Kom med navn. Ingen vill ha häst i träning hos någon med et så barnsligt och psykopatisk beteende! Om man inte är sams med personen, riskerar man.alltså att bli hotad?? Sånne personer har inget i travsporten att göra…!! Offentliggöra namn är bra!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar