När generalsekreterare Johan Lindberg tillträdde på Svensk Travsport, till att börja med i en roll som ”biträdande generalsekreterare” innan han något år senare blev uppgraderad till högste ansvarig, var det knappast för hans bländande erfarenheter – eller egenskaper – som administratör eller från liknande uppdrag.

Johan Lindberg skulle i första hand bidra med något annat. Och inga som helst synpunkter på det, tvärtom. Det är bara ett konstaterande. Ja, man till och med avvecklade en tjänst på Svensk Travsport när Johan kom in:
I och med Johans kommunikativa profil kommer vi inte att ersätta kommunikationschefen Markus Myron, som slutade i början av oktober i år. Svensk Travsports kommunikativa ansvar lyfts istället in i Johans uppdrag som generalsekreterare”, skrev ST i samband med att Lindberg klev upp och blev generalsekreterare ”på riktigt”.

Något år tidigare beskrev den dåvarande Ulf Hörnberg Johan så här:
Vi är mycket glada att kunna knyta Johan Lindberg till oss. Tjänsten som biträdande generalsekreterare är ny inom Svensk Travsport. Det betyder att Johan Lindberg i sin roll som biträdande generalsekreterare kommer att vara mycket utåtriktad och utveckla samverkan och dialogen med travbanorna och aktiva ute i landet”.

Johan skulle väldigt mycket vara bron. Vara den som skulle få ihop trupperna. Få oss enade och allt det här. I en ytterst lovvärd målsättning och arbetsbeskrivning.

Fyra år senare – hur tycker vi att det har gått?

Ja, aldrig har väl avståndet varit längre. Aldrig frustrationen större. Och om ingen förstod och förstått det faktumet tidigare, så fick vi ju beviset på Jägersro i går.
Eftersom det – mig veterligt – aldrig har hänt något liknande i svensk travsport.

En aktion. Mitt under brinnande tävling.

Vi tar orden om Lindberg igen:
Mycket utåtriktad och ska utveckla samverkan och dialogen med travbanorna och aktiva ute i landet”.

När Jägersros tränarkår nu fyra år senare satte ner sin fot eller vad nu ska kalla det, var det med anledning av det ”det räcker nu”. Gränsen var nådd. Gränsen för hur långt de styrande uppenbart kan stå ifrån de aktiva, rörelsen, travbanorna.

Detta efter förra veckans överkörning när det gäller hur beslutet om fortsatt V86 Xpress och att Solvalla kommer att ”möta” Jägersro på tisdagarna togs, ett faktum till exempel Jägersros ordförande Kerstin Peterson-Brodda redovisade för hos oss under onsdagen här och där tränarna (TR) inte ens fick yttra sig i frågan. I en gång där allting på förhand redan var bestämt. Av de tre tävlingsförslagen som togs fram av Svensk Travsport fanns två av dem aldrig ens som alternativ. Så har alla i ”processen” upplevt det.

Jag förstår mycket väl, och det är givet; att varenda beslut inte kan tas i en procedur där ”alla måste få säga sitt”. Långt därifrån.
Men i det här så infekterade, den så viktiga, så dramatiska frågan, ja med den i huvudet och gårdagens aktion för ögonen går det – hur många veckobrev till trots det skrivits – helt enkelt inte att säga att Johan Lindberg lyckats med det han anställdes för.

Att ”utveckla samverkan och dialogen med travbanorna och aktiva ute i landet”.

Så – vad händer nu?

Ja, jag hoppas att saken inte stannar vid en bankant på ett snudd på stormvindigt Jägersro under en kvart en mörk onsdagkväll.

Foto: Tv12

Beslutet som ST:s styrelse förra veckan fattade är ännu inte formellt fastslaget. Det ska ATG:s styrelse göra inom kort. De har vetot.

Kring det rymdade tävlingsförslag som – helt utan förankring – ST-klubbades igenom förra veckan.

Inkluderat:
* En ekvation där ingenting totalomsättningsmässigt/totalt sett tyder på – det alla är överens om – publik- och hästägarefientliga fenomenet V86 Xpress är en framgång.
* Där två av landets tre storbanor, Jägersro och Solvalla, flertalet tisdagar ska tävla mot varandra.
* Där andra invanda tisdagsbanor drabbas, och en hel tävlingsstruktur rubbas.
* Där Solvalla sportsligt ska fokusera på tisdagar; där ska de höga prispengarna läggas, rubrikloppen placeras, och ändå oftast tävla även dagen därpå. I V86 Xpress, med lägre prissummor än tidigare, vilket såklart kommer innebära sämre loppmässig kvalitet.

Ju mer man tänker på ovanstående punkter, desto mer absurt ter det sig.

Och det var såklart också det som till slut bidrog till aktionen – den första i sitt slag i travets historia – i går.

Om det någon gång mer än någon gång tidigare behövs ”utvecklas samverkan och dialog med travbanorna och aktiva ute i landet”
Så är det nu.

Om det någon gång, för svensk travsports bästa, ska rivas upp ett beslut.
Så är det nu.

Henrik Ingvarsson

När undersåtarna satte sig upp mot självaste patron

Strejken: oväntat både ikväll – och att den inte kommit tidigare

Tävlingsprogrammet: ”Mötena var bara ett spel för galleriet”


39 KOMMENTARER

 1. Självklart skall xpress86 bort. Tyvärr har vi glömt bort starttiden för V75 som ju också är stötande. 14.30 tack!!!!

  • Exakt! Plötsligt handlar allt om Xpress och V75 glöms bort i diskussionen. Fler aktioner likt den här tack, en lördag inför V75!

   • Tänk om man på Jägersro kunde fortsätta att markera genom att inte anmäla några hemmahästar till Jägersros V75-tävlingar i oktober…

 2. En stor del av problemet tror jag består i ATG’s mediamonopol, det är närmast av nordkoreansk karaktär. Med all respekt för Trottosport, Sulkysport + några bloggare som trots allt har en begränsad läsarkrets så är det ATG som styr vad som skrivs. Det saknas helt debatt i de större tidningarna om de djupare skälen till missnöje, självklart vore att gårdagens incident följdes upp. Men vilka journalister som är insatta vill riskera sitt levebröd, Borgås/Nybrink förstår nog helheten men inser att dom åker ut direkt om man ger sina personliga åsikter i stort kring hur samarbetet inom travsporten fungerar.

  Om vi bortser från vad som kommer att hända med spellicenser etc så är enda lösningen en helt ny ST-styrelse. Den skulle bestå av ledamöter med stark integritet och intresse av att själva söka information. Känslan just nu är att deras enda informationskälla är ATG’s rapportering och det räcker inte. Man måste hämta in annan information som komplement.

 3. Det finns tvivelsutan klara bevis för att även 16:20 är omsättningshämmande , snittomsättningen har sjunkit på V75 och även Totalomsättningen sedan det infördes och V75 tappar nu 3-5s% i jämförbara tävlingsdagar !

 4. Lindberg på Sulkysport: ”faktaunderlaget som låg på bordet visade på en stark positiv utveckling av Xpress under lång tid.”

  Det faktaunderlaget skulle vara intressant att se.

 5. Bravo! Tävlingsprogrammet är lika korkat som AIK, Djurgården och Hammarby spelar hemmamatch samtidigt. Är munkaveln på Malmrot och Micke m.fl. så otroligt välbetalt ?? Man mår illa när man ser dom låtsas att dom gillar Såg ett typiskt ex. när Malmrot skulle yttra sig i TV igår,

 6. När de franska tränarna marscherade genom Paris gator i våras för att visa sitt missnöje med att sporten urholkas och att byråkrater bestämmer över deras huvuden var det mangrann uppslutningen. Hästägare och Uppfödarorganisationer. Unga Professionella (som drog i gång hela aktionen) och Trav- och Galopp tränarna. Och så massor med andra. Även journalister på Equidia var där. Resultatet var ingen Pyrrhus seger, de styrande drog tillbaks sitt förslag som organisationerna protesterat mot och det kostade inte skjortan för tränarna. Tvärt om. Det stärkte sammanhållningen och att det går att ändra beslut. Man måste stå upp för principerna också. Kom ingen, lär av era kollegor här i Paris. Genomför en manifestation tillsammans. Allons enfants….

 7. Robert Bergh visar vart han står, tycker strejkarna är snett ute. Han är köpt så det står härliga till den arma Kraken. Då vet alla det från å med nu

 8. Jag förstår Bergharns tankar, här var det Jägers representanter som visade missnöje men Valla körde på som vanligt. De får ju nu njuta av det som tidigare var heligt för Jägers, tisdagar. Hade Vallatränarna avvaktat med sin körning i V86:2 hade det fått större kraft mot hur det sköts. Nu kändes det som Vallas tränare var nöjda till skillnad mot Jägers. Någon som tror att det påverkar, skulle inte tro det. Det satt ju i förhandflingar med TR samtidigt som de basunerade ut beslutet om tävlingsprogrammet. ATG styr och ställer tydligare kan det inte sägas, bara se PÅ starttiderna för V75.

 9. Nu ska jag svära i kyrkan!
  Tycker att de strejkande tränarna är ute på hal is. Om vi ska ha en demokratisk ordning går det inte att rätta sig efter några få viljor. Och visst kan jag hålla med om att processen skötts dåligt från ST’s sida men ska det börja strejkas för sådana saker så blir det inte mycket till tävlande.
  Nä gå den rätta vägen även om det tar tid. Det är bara att engagera sig i en eller flera basorganisationer och i ett travsällskap. Sedan skriver ni motioner.
  Tyvärr finns det en trend att basunera åsikter på internet och i krönikor osv istället för att anstränga sig lite och gå den demokratiska vägen.

  • Problemet är ju att de aktiva försökt gå den rätta vägen i flera år nu. Försökt med dialog i sann demokratisk anda. Helt utan respons. Det handlar inte bara om Xpress eller tävlingar tisdagar, det handlar om så mycket mer där de aktiva diktatoriskt bollas runt för att passa ATG:s agenda. Demokrati är inte enkelriktad.

   • Jag vet inte vilka du menar med det aktiva. Om du menar proffstränarna så är ju de bara en del av ST. Det finns ju fler BAS-organisationer och alla banor. Det jag upplever är att en del proffstränare tycker att de sitter inne med sanningar och alla svaren och när inte ST gör som dom vill så gapas det i någon krönika.
    Demokratin sitter ju i de som har rösträtt och det är fritt att rösta bort en styrelse om de missköter sig. En styrelse kan ju inte avgå för att en enskild eller en grupp tränare inte får som de vill.

 10. ST fortsätter att med en dåres envishet på sin hemsida lyfta fram den positiva utvecklingen av v86 express. Sjukt att denna lögn får basuneras ut gång på gång. Sanningen är tvärtom att totalomsättningen är lägre med xpress kontra ensambana. Kostnaderna ökar med 2 banor kontra en (tv folk, funktionärer mm) folktomma banor, listan kan göras lång på negativa effekter pga expresstrav. Vill man inte se sanningen så är det svårt, förtroende blir jättelågt för en så enögd organisation som ST.

  • Kostnaderna ökar…unktonärer m m – vad menar du? Tävlingsdagarna körs ändå, även om det inte är V86Xpress. När Jägers, Åby eller Bergsåker kör saxat mot Valla så är det deras tävlingsdag för den veckan. Som de hade haft ändå. Eller menar du att de banorna skulle ha färre tävlingsdagar per år?

   • Jag skrev om omsättning, ej kostnader.

    Banan skulle kört en annan dag ja, men då är det ju redan nån annan som kör!? Att få in en sax på onsdagar är därför fördelaktigt då den genererar relativt hög oms.

 11. apropå transparens och kommunikation. Så här sa Hans Skarplöth i DN när han tillträdde: – Ett av de fundament som ATG vilar på är trovärdighet och allt som naggar trovärdigheten i kanten är inte bra. Vi måste vara helt transparenta, våga föra en öppen dialog. Det gäller i kontakten med journalister, tränare, ägare och alla andra. Vi måste också bli bättre i vår kommunikation, väldigt många konflikter grundar sig i en dålig kommunikation.

 12. Mattias det finns inga som kommer någonvart med ST(asi) den dagen som alla blir utbytta inom den organisationen då kan vi nog gå den demokratiska vägen som du förespråkar! Som det verkar nu för tiden så tydligen ska man vara med i justitia vecka efter vecka det verkar imponera på våran generalsekreterare.

 13. Macken?? Ett gäng mångmiljonärer?? Det var det dummaste jag hört på länge, det är inte många tränare som bara får det att gå runt, och inte ens det.

 14. Och spela fick du ju en kvart extra på dig att göra. Skadade väl i stort sett ingen den lilla aktionen igår, men fick ett rejält genomslag ändå. Mycket bra agerat tycker jag.

 15. ”I det aktuella fallet kring planerandet av 2018 års tävlingsprogram var en utgångspunkt att ge Solvalla en egen tävlingsdag. ”En förutsättning för detta var att det krävdes att andra banor fick flytta på sig, oavsett vilken dag som Solvalla skulle komma att tävla på.”
  Så skriver STC på sin hemsida.
  ”……….OAVSETT VILKEN DAG SOM SOLVALLA SKULLE KOMMA ATT TÄVLA PÅ”
  Okej, så om Solvalla fått behålla onsdagen för sig själva, vilket de hade tidigare, vilka banor hade då fått flytta på sig?
  Jägersro hade fortsatt haft sin tisdag och Åby/Bergsåker hade fortsatt haft sin invanda torsdag. ALLA hade varit nöjda.
  Ett nytt försök att sprida desinformation eller vad har jag missat?
  Saxbanorna som blivit av med den tävlingsformen hade knappast protesterat!

  • Motsvarande lopp när det gäller prispengar, som de tre övriga storbanorna nu kör på onsdagarna som V86, skulle ju behöva köras någon annan dag än onsdagar. Storbanorna skulle alltså rimligen bli huvudbana för streckspelet dessa dagar. De mindre banor som nu är huvudbana på dessa dagar skulle alltså behöva flytta.

   Och många av loppen är ju dessutom inte bara lopp, vilka som helst, utan namngivna traditionsfyllda lopp och serier med vandringspriser och grejer. Inget lätt pussel det där…

 16. Vet inte vad du menar riktigt men alla banor som är inblandade i flyttkarusellen kör ju inte varje tisdag året om.
  Jägersro viktigaste tisdag, Åbergsdagen har ju körts varje år utan problem. Åby’s torsdagar har väl inte störts av att något streckspel går på Örebro eller Bergsåker några torsdagar om året.
  Så vad menar du att pusslet inte är lätt?
  Det har ju pusslats ihop varje år innan Expresseländet kom till.

  • Svarade bara på frågan. Tävlingsdagar måste flyttas för flera mindre banor även med förslaget att Solvalla kör själva på onsdagar. Och visst är det lösbart.

   Men börjar man flytta runt är det ju så otroligt mycket att tänka på. Guldstoet på Axevalla som nu körs 2 veckor innan E3-kvalen kan ju inte köras bara 1 vecka innan E3-kvalen, eller på Mantorp, eller en fredagslunch, eller, osv, osv i all oändlighet med hur många lopp som helst. Det är så många lopp som har en given plats i kalendern och som måste köras som största streckspel för att det ska finnas prispengar till dem. Alltså där det mer eller mindre är förutbestämt vilken bana som är huvudbana. Banorna får ju inte flytta prispengar mellan sina olika dagar och lopp som de vill.

   Var ”bara” det jag menade med att pusslet inte är lätt. 🙂

  • Nej, långt ifrån. Bara vanlig publik, spelare, hästägare och uppfödare i blygsam skala. Som så många andra. En i mängden. Råkar kanske bara tro på att vara lite saklig och konstruktiv ibland. Är inte bitter, så jag har noll intresse av att tillhöra mobben som näthatar människor för att de jobbar på ST eller ATG. Eller för att de ibland bär slips. Men däremot ledsnar jag kanske lite då och då på alla insiktslösa ”staketgeneraldirektörer”, på samma sätt som det ibland ledsnas på staketkuskar. Så, nu vet du det. 😉

 17. vidhåller att pusslet fungerat föregående år!
  Orsaken till ”förklaringen” på STC’s hemsida var att man försökte vara ”tydlig”.
  Istället så framgick det tydligt att deras ”förslag” var dikterat från ATG i samma berömda byggnad.
  Ingenstans, någongång, så fanns det en tanke på att Solvalla skulle få behålla onsdag som egen dag!
  Express skall behållas, kosta vad det kosta vill i slutändan.
  Någon skrev här på sajten och frågade hur det skulle gå till att locka folk till Solvalla både tisdag onsdag och hur det skulle påverka spelet om onsdag blev Solvallas B-dag!
  De stora prispengarna skall ju delas ut på tisdagen!
  Räkna på det ni som kan.
  Travet/Express kommer nu att räknas in i kategorin Lottodragning.
  Grattis alla travintresserade!

  • Precis så var det nog, och precis så kommer det nog att bli om Solvalla kör både tisdag onsdag, med de bästa hästarna på tisdagen och det största spelet på onsdagen. Ingen av dagarna kommer att locka folk. Tror precis som du.

 18. Hela idén med att köra de största loppen utanför de största spelen är så gigantiskt feltänkt. Det är en ren skrivbordsprodukt med noll bollkänsla.

  SYMBIOSEN SAKNAS!!!

  Face it 1: Travsport utan spel skulle vara lika intressant som tvåbeningarnas SM i medeldistanlöpning, för gemene man. Ingen utanför sporten skulle bry sig alltså, och än mindre sätta sig på någon friidrottsarena och frysa. Utom möjligen när grannpojken kvalat in, och är med och springer. För då blir det såklart genast lite kul och intressant med medeldistanslöpning en stund, för alla möjliga grannar.

  Face it 2: Spel på anonyma nonamers i breddtravet, eller olikfärgade bollar med nummer om man så vill, finns det absolut en marknad för. På mobiler och andra skärmar. 1 miljard i TV-reklam, det är en stor marknad. Men man är dödsdömd om det står ”Loading…” på maskinen i 10 minuter mellan varje spinn. Vi kommer aldrig ens vara nära konkurrenterna.

  Så slakta inte SYMBIOSEN!!! Det är den vi ska leva av, även i framtiden.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar