Bild från tv12.

Inga traktorer som sinkade trafiken, inga halmbalar som blockerade infarterna till Jägersro, det viftades inte ens med några hötjugor.

Jägersrotränarnas aktion igår kan knappast kallas för en strejk.  I varje fall inte med franska mått mätt. Istället var det en stillsam markering mot de som (van)styr svensk travsport. Det räckte eftersom tränarna med full kraft nådde fram till publik och tv-tittare.

Strejker kan man tycka olika om. Vissa sympatiserar man med, andra ta man avstånd ifrån. Gårdagens markering drabbade oss alla, dock på lite olika sätt. För min egen del blev det en rörig kväll framför tv-rutan med loppen i fel ordning. Då kan jag tänka mig hur de som är mer ovana travtittare upplevde kvällen.

Men det är ju liksom avsikten med en sådan här aktion. Alla skall känna av den på något vis, ruskas om i vårt medvetande för att på allvar kunna förstå budskapet.

Nu fick Jägersros tränare maximal effekt av sin aktion. De fick fram sitt budskap, korrekt,sakligt och tydligt framfört av Joakim Lövgren. Och jag gissar att tränarna på Jägersro den här kvällen fick många sympatisörer.

Det som tränarna nu protesterade mot var i första hand att varken ST eller ATG lyssnar på dom. Att tränarnas riksförbund (TR) ständigt nonchaleras. Ett par lysande exempel på det har vi sett den senaste veckan. Först när Hasse Skarplöth satt i ett telefonmöte om tävlingsdagarna med representanter för TR samtidigt som det skickades ut information från ST om att beslutet redan var fattat. Sedan Hans Ljungkvists famösa uttalande i Sulkysport:

”TR var inte en av de instanser vi efter styrelsemötet i torsdags ville förankra detta hos, utan vi gick till de banor som berördes av att Solvalla skulle få tisdagar, Jägersro, Sundbyholm och Axevalla.”

Tydligen än så kan det inte bli, TR är uppenbart ingen ingenstans som ST:s ledning bryr sig särskilt mycket om.

Gårdagens aktion på Jägersro var välplanerad och genomfördes på ett värdigt sätt. Däremot hade aktionen blivit ännu starkare om även hästägarnas organisation varit inblandad. Det är ju ändå hästägarna som är dom stora investerarna i travsporten.

Dessvärre finns det idag ingen stark hästägareorganisation. Istället för att tillsammans med andra aktiva kämpa för bättre villkor ägnar sig hästägarna åt inre strider.

Samtidigt skall sägas att många av landets tränare även är hästägare, till och med stora hästägare. Det är också tränarna som ofta driver på när det gäller att få hästägare att satsa nytt kapital.

Igår visade Jägersros tränarkår att den vill vara med och ta ansvar för travsportens utveckling. Det är dags för ST och ATG att börja lyssna, att kommunicera, att vara transparanta.

Nu vet de styrande vad tränarna är kapabla att göra. Därför hoppas jag att gårdagens aktion blev en tydlig signal till de höga vederbörande.

Den här kvällen blev både hostirisk och unik när ST-topparna togs yrvakna på sängen. Helt plötsligt tog undersåtarna ton mot självaste patron. Det skall bli intressant att se hur patronen nu resonerar.

Till sist: Apropå transparens så håller ST på att testa digital marknadsföring i sina tv-sända travlopp. Dock utan att ha informerat banorna. Efter att vi skrev om det igår agerade ST blixtsnabbt och skickade ut ett förklarande mejl till alla banor. Axevalla fick till och med en ursäkt via telefon.

LP

Läs också:

Strejken oväntad

Benny Ternemar förvånad och upprörd

 

 

 

11 KOMMENTARER

 1. Det verkar som att ST har ändrat på hur de redovisar omsättningen på sin hemsida. Nu ser det ut som att både Solvalla och Jägersro hade cirka 29 miljoner i omsättning vilket inte kan stämma. Är det så att omsättningen för DD och V86 läggs på båda banorna (vilket det inte har gjorts förut) ? Eller är det en följd av strejken och att loppen hamnade i fel ordning ?

  Nu är det svårare att se totalomsättningen. Om mitt antagande stämmer så var den inte imponerande igår. Det är också stor risk att det kommer börja dala när kvalitén på expressloppen sjunker.

 2. Vad jag förstår så var inte alla tränare och kuskar i v86 avd1 informerad att det skulle strejkas, så de hade värmt och deras hästar var startklar vid utsatt tid. Med hänsyn till det så borde de stryka hästarna som ”strejkade”. Och loppet köras på utsatt tid.

 3. ST har i många års tid redovisat V86 samt DD tillsammans med respektive banans övrig omsättning så man är tvungen att räkna ut totalsumman för V86samt DD ich dra ifrån respektive saxbana totalomsättning för att erhålla korrekta siffror. Det brukar landa i 3-5 mkr för Jägers, Åby, Bergsåker och 6-8 för Solvalla ! Totalomsättningen blir betydligt lägre med V86express än med saxbana kör egen dag och ex Solvalla Onsd V86 utan expr . Expressfirmatet är reducerande i exakt alla aspekter förutom för kanal75 som fakturera mer än dubblerade kostnader !

  • Nej, de har inte lagt på V86 och DD på båda expressbanorna tidigare utan enbart på en av dem. Då var det bara att summera de två banornas omsättning för att få totalen. Borde det inte vara rimligare i så fall att lägga hälften på varje ?

 4. Såg inte sändningen igår eftersom jag lagt ner onsdagstravet sedan länge. Intressant dock att läsa om kommentarerna från TV-sändningens referenter och studiofolk. I och för sig har jag aldrig haft annan uppfattning än att de av naturliga skäl går sin arbetsgivares ärenden, men deras försök att skapa illusionen av en stor lycklig travfamilj från stallpersonal upp till VD-nivå har fått en tydlig spricka i fasaden. Vilket ben skall de stå på nu – de flesta är ju även hästägare och kompisar med tränare?

  • Finns bara en sak att göra bort med alla aktiva, tränare kuskar m.fl från Atgs lönelista. Det ska inte finnas varken i Tv, larven eller ha tipsprogram eller tidningskrönikor.Dom ska sköta sitt jobb utan påtryckningar från Atg. Svara på intervjuer på tävlingsdagen och tidningarnas tips inte mer.

 5. Detta måste väl vara förstasidesstoff i Sveriges största travtidning, Travronden! Eller nä, det står visst lite på sidan 67 under Jägersros tävlingar…

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar