Med anledning av ett blogginlägg på denna sajt i början av veckan, vill Jägersros ordförande Kerstin Peterson-Brodda göra ett förtydligande. Och delge hela bilden av situationen och vägen fram till det omdiskuterade, beslutade tävlingsprogrammet, så som hon ser den.

Bakgrunden känner alla till. Efter flera års missnöje från Solvallas sida kring sina delade onsdagstävlingar (V86 Xpress) gav ST:s styrelse i uppdrag till Johan Lindberg att se över en lösning som skulle göra att Solvalla erhöll en egen tävlingsdag igen till 2018.

Detta mynnar till sist, sent om sider officiellt, ut i tre stycken förslag på lösningar, som om man inte känner till dom beskrivs här.

Och det är i slutet av juli som Jägersro på omvägar börjar höra talas om det nya, och sedan dess omdiskuterade tävlingsprogrammet. Att storbanorna Solvalla och Jägersro är tänkta att tävla på samma dag. Att Valla ska krocka med Malmöbanans sedan urminnes tider inkörda tisdagar.

Det är också i samband med detta, strax därefter, som Peterson-Brodda skickar in en skrivelse till Svensk Travsport. För sitt Jägersro, och kring deras syn på uppgifterna, och om och runt tävlingsprogrammet.
– Jag hade inte fått någon information mer än genom rykten, men när jag fick veta vad som verkligen pågick utfärdade jag som sagt en skrivelse. En skrivelse jag aldrig fick något svar på.

Så följde Derbyhelgen, med precis som alla år traditionsenligt olika möten; där tävlingsprogrammet för 2018 fanns med som en bärande punkt. Under torsdagen för ST:s styrelse, där ett förväntat beslutstagande om programmet sköts upp, följt av ett stormöte där dessutom förtroenderådet inkluderades, under fredagen.

Ett möte som Kerstin Peterson-Brodda beskriver som enkom ett spel för galleriet.
– På detta fanns också Hasse Skarplöth med. Och det var Hasse som fick ordet först av alla, och totalt, skulle jag bedöma, ungefär halva mötestiden. Där han började med redovisa de gynnsamma siffrorna för V86 Xpress, och starkt betonade att de som figurerat i media (läs Trottosport, Sulkysport, Travronden) inte stämde. Jag skulle säga att där och då fick alla tydligt reda på att V86 Xpress inte kommer att röras. Ja, att det överhuvudtaget utmålats som om det fanns några alternativ ter sig mest löjligt, säger Kerstin Peterson-Brodda.

Var det ingen som ställde sig upp och hade några synpunkter?
– Det var alldeles tyst, det är aldrig någon som säger någonting i de där sammanhangen. Jo, i kaffepausen kom en del fram och sa att de stod bakom mig…

Jo, Jon Walter Pedersen (bilden) på Åby kom förresten med ett, ska vi kalla det för motförslag, där en omflyttning av spelformer skulle kunna vara en lösning. Bland annat att flytta GS75 till Solvalla och onsdagar. Detta var dock ingenting som enligt uppgift ens noterades under ”processen” på mötet.

Så går Derbyhelgen. De högsta tjänstemännen får av styrelsen i uppgift att ånyo ta kontakt med de berörda tisdagsbanorna, Axevalla, Eskilstuna och Jägersro, och till Malmö åker ST:s sportchef Petter Johansson.
– Och när han kommer ner till oss under tisdagen, då finns helt bara ett alternativ av de tre akuella tävlinsförslagen kvar (det nu igenomklubbade C-alternativet, med V86 Xpress kvar på onsdagarna och Solvalla och Jägersro tävlandes på tisdagar). Så enkelt var det.
– Där och då fanns ju ingenting att argumentera mot med Petter, han sköter ju bara sitt uppdrag, och jag förstod ju dessutom redan under fredagens möte att: den här fajten är förlorad. Jag fick bestämma mig för det, och måste ju helt enkelt förhålla mig till min bana också, som är Jägersro. Den som är mitt uppdrag. Och, och den saken har ju du redan sett igenom … när vi nu fick tilldelats oss extra prismedel, ja då fick vi acceptera den här lösningen.

Den innebär, enligt Kerstin, inte att striden är avslutad.
– Jag är faktiskt lika upprörd fortfarande över hur det här har fått gå till, men känner det inte meningsfullt att stå på barrikaderna. Fajten pågår, fast mer inhouse, avslutar Kerstin Peterson-Brodda.

Henrik Ingvarsson

Läs också:

Vi sopar framtiden under mattan


23 KOMMENTARER

 1. Skarplöth ryckte in och han har ju alltid alltid rätt.
  Regel nummer är att alla som inte håller med Skarplöths ”sannaingar” de juger

  Jag skulle bli knäpp om jag var med I dessa sammanhang, kalla till mote och så komer han som bestämmer allt och talar om att så här blir det. Varför har ett mote ? Att göra så är väl det mest säkra sättet att att göra så manga som möjligt missnöjda.

  Sedan kan man tycka att någon borde kunna möta hans argument men han sitter på pengarna och då håller man tyst,

 2. Som Jägersroaktiv så känner man bara en total hopplöshet inför nästa år.Det känns som ST & ATG gör allt för att ta död på den levande travsporten.Det sägs att vi alla kommer att få vårt straff så vi måste varit mycket elaka i skåne för att drabbas av detta:

 3. Varför lämnar ni inte bara mötet när en idiot som Skarplöth öser på med sina flosker, då visar man att man inte har nåt förtroende för en sådan människa!

 4. Citat: ”– Det var alldeles tyst, det är aldrig någon som säger någonting i de där sammanhangen. Jo, i kaffepausen kom en del fram och sa att de stod bakom mig…”
  Så j-a typiskt – var är kuraget?

 5. Min åsikt är att alla som klagar på Skarplöth har fel, ni missar hur organisationer/företag är uppbyggda. Vi ser dagligen hur styrelser byter ut VD, det kommer ett PM på morgonen där styrelseordföranden tackar den gamla VD-n för den tid som varit men nu går man in i en ny fas och behöver en annan profil. Eller jämför med bytet av Anna Kinberg Batra, de olika länsförbunden tog sin hand ifrån henne och hon hade rykt vid partiledarvalet i oktober. Så fungerar demokrati när förtroendet är förbrukat.

  Ingenstans läser jag ifrågasättanden av de olika ST-styrelsemedlemmarna som uppenbarligen har stort förtroende för Skarplöth. Det är där makten sitter kring alla de beslut som tas, jag är kanske tjatig men Skarplöth är en tjänsteman som exekverar enligt styrelsens agenda.

  • Helt rätt..
   Skarplöth är en ytters kompetent vd som driver sitt spelbolag till max omsättning.. vd uppgift.

   Den så kallade travsporten vad är det …
   Nostalgi om hur det var förr …
   Finns sporten …..är det inte mammon över alltihopa.
   Spelarna har lämnat vardagstravet .. det gjorde vi för 15-17 år sen …teknikutvecklingen möjliggjorde detta.
   För oss spelare räcker det med ett 4- 5 travbanor… när kommer den stora utrensningen ?

   • Kanske borde du titta på en gammal svensk filmklassiker. Ebberöds bank heter den.

    VDs uppgift är väl rimligen att se till att hans företag tjänar så mycket pengar som möjligt? INTE att bara se till omsättningen.

    Det man möjligen kan tänka sig är att omsättningsjakt är viktig om de handlar om att vinna marknadandelar. Och att det är viktigt på längre sikt. Men det gäller ju inte ATG!! De har ju redan över 99% av marknaden för totala marknaden för totalisatorspel på svenskt trav.

  • Hur kan du ens påstå att han går styrelsens ärende!?? Han har ju totalt misslyckats med det uppdrag som var förutsättningen för pokalåret som väl var hans enda uppdrag att uppfylla!

 6. Många tjänstemän inom travsporten tjänar groteska pengar. Det är klart att de vill att allt ska fortsätta som vanligt, så länge som möjligt. Konstigt vore det väl annars?

  • Tror inte det är så groteska pengar utan normala löner. Dock kanske man kunde outsourca och slippa stockholmsbonusar?
   Kostnaderna drivs snarare över att head count är för många, ST behöver ställa avkastningskrav framöver när racet mot omsättningsmaximering är i mål.

 7. Fy fan vad bra av Jägersro-tränarna. Är väl för mycket på att hoppas på att Solvalla-tränarna protesterar också, dom verkar proppmätta. Blir ju mörkrädd när Peter G Norman är nöjd med tävlingsprogrammet, jag som hästägare vill inte ha tisdagar på valla, o jag vill inte ha det här förbannade express-travet.
  Kör Jägersro tisdagar o V75 onsdag på valla.
  Men att åldermännen som är största tränarna på valla ska protestera är väl för mycket att hoppas på……

 8. Tror det är dags för många att börja förstå ATG & Skarplöth är de som gör och har rätt. De sköter sitt företag som det skall och det görs optimalt.

  Kerstin Brodda är även ytterst ansvarig för att det bröts (och kostade enorma pengar) mellan galoppen och travet på jägersro då hon gick på tränarnas tycke och linje. Tränarna är tränare, det sitter utbildade människor på ATG. Dags att lyssna på dessa…

  • Micke, är du allvarlig? Top 7 pingvinreklam för hur många miljoner som helst, värdelöst SHL-avtal. Måttlig omsättningsökning skenande kostnader för ATG. Måste va en jäkla taskig utbildning dom fått…..Mm mm suck!

 9. Troll finns aldrig på riktigt , därför skriver de aldrig under med sitt namn utan med alias! Endast människor med ryggrad står med namn utskrivet i diskussioner och sociala medier !

 10. Håller med om att det är ST (styrelse och chefer) som är den felande länken. De har tappat bort vilka de jobbar för, beter sig som om alla aktiva inkl hästägare är deras undersåtar (dvs anställda). Åratal av bekväm tillvaro med fria händer att spendera sportens pengar utan några som helst konsekvenser när det blev den ena tummetotten efter den andra, har stärkt den attityden i HH. Högsta chefen påvisar samma syn i sina veckobrev.

  Skarplöth spelar i en annan division än STs chefer, därför kan han styra och ställa efter egen övertygelse med nyckeln till kassakistan i sin hand och ”stör ej” på dörren. Men det är ändå inte han som är problemet, han är bara ett symptom.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar