Travförbundet (ST) brukar predika att det är oerhört viktigt för banorna att skaffa nya inkomster, pengar som inte kommer från spelet eller publikentréer.

Samtidigt går travets eget mediebolag Kanal 75 bakom ryggen på banorna och snor deras reklamplatser.

Igår blev Axevallachefen Benny Ternemar både förvånad och upprörd när han följde ett av V64-loppen från hans egen bana på atg-live. Vid mållinjen dök det upp två reklamskyltar som han inte hade sett förut.

– Henrik Johansson, som sköter försäljningen av skyltar, brukar berätta för mig när han sålt in någon ny, men jag hade inget hört. Därför blev jag förvånad när jag såg två nya skyltar på vår innerplan, säger Benny.

Nu var det inte så att Henrik hade hemlighållit någon skyltförsäljning för Benny. Istället handlade det om två fejkade skyltar som Kanal 75 lägger in i sina sändningar.

Jag har fått veta att detta kallas 3D Cam Carpet och budskapen som skall publiceras trycks på en specialproducerad matta, som sedan placeras ut i rätt förhållande till den kamera som skall tv-sända loppen (eller matchen). Placeringen av mattan i förhållande till kameran gör att budskapet upplevs som tredimensionellt och skylten ser därför ut att vara stående.

Kanal 75 placerar helt enkelt, och fräckt nog, ut sådana skyltar i sina sändningar. Utan att banorna fått någon som helst information.

– Jag tycker det är oerhört märkligt att Kanal 75 kan göra på det här viset. De inklippta skyltarna lyser ju upp och de som vi själva har sålt kommer helt i skymundan, säger Benny.

Dessutom luggas ju banorna på potentiella reklamkunder.

Benny hade igår kväll kontakt med kollegor på flera andra banor och alla var överens om att ”så här får det inte gå till”.

För ST:s eget bolag TR Media, som äger Travronronden och Köpandel.se, är det här förstås ett effektivt sätt att köpa reklam. De slipper att betala varje bana för att visa upp sig och får istället fejkade skyltar som syns extra bra.

Ett smart sätt, men vad säger de företag som har sina skyltar på olika banor och som nu hamnar i skymundan?

Och hur mycket av intäkterna kommer att gå till banorna.

xxx

Tisdagar har varit Axevallas tävlingsdag nästan så länge jag kan minnas. För många har travbanan blivit en naturlig mötesplats. Nästa år blir det inte särskilt många tisdagar på Axevalla. Mina gamla polare verkade dock inte särskilt upprörda över det.

–  Tisdagar har varit en perfekt dag för mig. Nu sägs det att Axevalla kommer att få en del torsdagar nästa år, och det passar mig sämre. Men det spelar inte så stor roll, det är ju inget tvång att åka till travbanan, säger en av mina kompisar.

Foto: Adam Ström, stalltz.se

Träffade också på norrmannen Oskar Eidsaa som gick se sin fina treåring Elaiza Mearas vinna tredje raka segern på lika många försök. Oskar är också delägare i Your Highness som är på väg mot slutet av tävlingskarriären. Troligen blir SM på Åby hennes sista start.

– Hon är värd att få ett bättre avslut än i EM då allt gick snett, nu är siktet inställt på SM säger Oskar.

Till sist: Bakom den stora pokalen gömde sig Tomas Lantz. Den där pokalen Tomas fick när hans Benjamin Evo vann det finska Derbyt. ”Det gick inte att ta med den på flyget utan kom hem med hästbussen och nu har jag den”, konstaterade Tomas som också berättade att Benjamin Evo skall starta i ett större lopp till i Finland innan det blir Frankrike.

LP

18 KOMMENTARER

 1. Tror det är dags för banorna att sätta stopp för ATG/Kanal75´s framfart.
  De lägger tävlingskalendern efter hur de vill ha det utan att tänka på banorna och nu så stjäl de potentiella inkomster för banorna.
  Eftersom Kanal75 hittat ett sätt att tjäna pengar på kan ju banorna också göra det genom att ta betalt för att ATG/Kanal75 får komma in och sända loppen. lika bra de lär sig det redan nu inför det som komma skall.
  Annars kan de ju få stå utanför området som Legolasbet får göra och filma därifrån.
  Visst det kommer bli ett jävla liv men någon måste sätta ner foten nu innan det är för sent och vi måste lägga ner alla banor på grund av att ingen av dem har råd att hålla uppe standarden på sina faciliteter.

 2. Ska man skratta eller gråta åt eländet?
  För även om banorna (travsällskapen) ÄGER STC så lär det aldrig gå längre än till något grymtande med handen för munnen så det inte hörs för tydligt!
  Men så ser ju övriga samhället ut också så visst, varför inte?
  Det finns ju 22 miljarder att ta fram till utsatta områden (kommunisterna begärde 44!?!) men det finns inte 15 ”sketna” miljoner till BB i Sollefteå, så visst, varför inte!

 3. Ta tillbaka bildrättigheterna. Jag tror mig veta att det finns bolag som nog kan betala mer för dem än vad banorna får i ersättning idag…

 4. Just det här att de ”fejkade” reklamskyltarna är så mycket tydligare än de andra slog mig också, snacka om att INTE konkurrera på lika villkor och vilket svek mot banorna.
  Om de nu inte får intäkter även på dessa självlysande nymodigheter. Vilket de inte verkar få.
  Tänkte på att det förr fanns ett talesätt ”kameran ljuger aldrig”, men det var som sagt förr…
  :
  ”Ställ dig och vinka vid Travronden-skylten så jag ser att du är på travet, och inte ute på något annat bus”.

 5. Är det inte så att de svenska travbanorna har sålt (för en symbolisk summa?) bildrättigheterna från sina lopp till ATG?

  Då får nog vänja oss vid detta. De aktiva samt banorna i Sverige brukar ju till slut svälja allt vad ATG/Kanal75/ST samt deras dotterbolag hittar på.

 6. Det där påhittet med 3-D skyltar under sändningarna ska naturligtvis banorna ha kompensation för. Och jag förstår fortfarande inte hur on-linebolagen har rätt att använda mina hästar för deras spel. Dom betalar inte en krona till vare sig hästsporten eller via skatt.

  Och Observer
  Nu har du halkat in i din brunblåa politiska röra igen fastän vi skriver om reklamskyltar. Byt fot.

  Burr, sa Kasper när han fick se en naken häst.

 7. Inte värt att kommentera dig Jack för du har alltid rätt men gör ett undantag:
  Det var en parallell på hur Sverige ser ut i övrigt!
  Hur svensken agerar när det uppstår konfliktläge.
  På annan plats på denna sajten så har Jägersro Ordförande uttalat sig:
  ”Det fanns inga alternativ kvar när Petter kom till oss” (fritt översatt).

  Jaha, så så enkelt gör man sig av med meningsmotståndare som är satta att förvalta en banas (i det här fallet) framtida tävlingsprogram och utveckling!?!

  Ungefär som med min parallell om vart pengarna går (de som inte finns) inom politiska ansvarsområde.
  Om du tolkar det brungrönt så är det din fria rätt.
  Men det (S) som jag röstade på i min ungdom hade ALDRIG låtit stänga BB i Sollefteå!
  Så hur agerar du Jack inför det val som Jägersro fick: Rösta på förslag A eller A………..
  Sätter du ner foten och säger:
  ”nu får det fanimej va nog på översitteri!”
  Eller säger du bara jaha, då får vi rösta på A?
  Jack röstar A!

 8. Jag kan väl tycka att det är lika illa när 3500 blivande mammor i Stockholm inte får förlossningsvård därför att det privata vårdbolaget Praktikertjänst inte tycker det är lönsamt nog. Man får åka till Rättvik för at föda. Detta om BB och min grundinställning innan man börjar med blame-game. Har inget med reklamskyltar att göra som jag skrev om och tycker att om man är förbannad på regeringen vilket du alltid är, så måste man ändå se vilka som är ansvariga för vår Hästsport och vilka som inte är det. ST får ta ansvaret alldeles själva enligt mig om hur sporten utvecklas. Åttas års Allians gav oss Skarplöth och Lindberg…

  • gör ett försök till Jack.
   Hela min kommentar OCH parallellen var för att belysa hur svaga ÄGARNA är i det här fallet.
   Eftersom de tycker illa om förslaget med tävlingsdagar, eftersom de inte visste om och INTE gillade att se tredimensionell reklam från ”sin” bana och ändå inte gör mer än ett grymtande så är det bättre de inget säger alls! Att de inte dyker upp på förtroendemöten, att de inte opponerar sig ö h t!
   Det passar nog DIN världsbild men det passar inte min!
   Eftersom jag har varit med sedan 60-talet och sett uppgången och förfallet efter det att Gert Lindberg lämnade så förbehåller jag mig rätten att protestera så länge moderator på forumet ger sitt erkännande.
   Min parallell må vara politisk men långt ifrån vad du tror enligt din kommentar om Brunblått.
   Den var bara ett ytterligare bevis på hur konflikträdda vi svenskar är!

 9. Nu protesterade tränarna och kuskarna på Jägersro mot STC och ATG.
  Kanske att ägarna, Travsällskapen, kan våga göra gemensam sak och dessutom få med sig hästägarna också.

 10. Kom igen, kommentera Jägers riktiga ståndpunkt, de månar om travets framtid och väl. Ta fram de vässade pennorna, ni i journalistkåren inom travet, kan vara med att stoppa detta vansinne, som sker bakom ryggen på oss spelare och hästägare!!!

 11. Tycker att Trottosport fullgör sin granskande skyldighet relativt väl, och Sulkysport lite halvdant , ävenså hovtramp men i övrigt är det ganska tyst ( frånsett Linn som alltid tar strid för det hon tror på-Heder”)

 12. Det är ju lite intressant att se att det är just ST:s dotterbolag som syns där. Det gäller att till varje pris hålla ihop monopolet och trycka bort alla andra konkurrenter. För varje år som går kliver travet ytterligare några steg in i totalitärens bubbla där man inte tål någon enda som säger emot.

 13. Hur i hela friden kan man hitta på att göra något sånt?
  Är det ens lagligt?
  Att så tydligt sopa undan benen på de som säljer reklam på banorna är oförlåtligt.
  Nu har de gått för långt, att trav ska köras på tider vi inte förstår (luncher när ingen som har ett jobb ens kan se det på tv och V75 när ingen vill vara på plats) är en sak.
  Men att försämra banornas möjligheter är sinnessjukt.
  Jag är inte ett dugg förvånad om några av axevallas sponsorer surnar till och helt enkelt slutar att sponsra trav från och med nu, en väldigt naturlig reaktion när en av de bästa möjligheterna att synas nu helt plötsligt blev tillintetgjord.
  Ansvarig på Kanal75 hoppas jag redan har packat ihop sina saker och söker nytt jobb. Eller njuter av fallskärmen som såklart ska lösas ut när man varit usel på sitt jobb.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar