Ett mejl från en Kanal 75-anställd, som  vill vara anonym:

”Ni verkar ha stora problem med att förstå vad som är på gång med ATG.
Licenssystemet är på väg in och ATGs värde baseras på hur stor omsättningen
är på de streckspelen. ATGs styrelse har gett Skarplöth i uppdrag att
generera så hög omsättning som möjligt på streckspelen. Detta är inte
Hasses personliga idéer eller visioner, han följer bara riktlinjerna.”

Jodå, jag tror att vi förstår.

Men vi förstår också att om de aktivas, och spelarnas, intresse för travsporten minskar så följer spelet i samma riktning. Att då enbart lägga alla ägg i samma korg, att till varje pris maximera spelets omsättning, kan bli förödande.

Dessutom borde väl även ATG:s kostnadsmassa (som ständigt ökar) påverka värdet av bolaget?

Bland allt som hände igår kanske det mest märkliga var att under tiden som Hasse Skarplöth satt i ett telefonmöte med företrädarna för travtränarna och pratade om tävlingsprogrammet så kablades det redan fattade beslutet om tävlingsdagarna ut från ST.

Det skrev Sulkysport.se om.

Telefonmötet mellan ATG:s vd och tränarnas riksorganisation (TR) var uppenbart mest ett spel för galleriet.

– Beslutet var alltså både redan fattat och kommunicerat när vi satt i möte med ATG:s vd om våra synpunkter, ett möte som bestämdes i tisdags. Kan det framgå tydligare än så att det inte spelar minsta roll vad vi tycker och säger?

Det säger TR:s ordförande Jan Halberg (bilden) till Sulkysport.se

Lite senare på kvällen bekräftar ST:s ordförande Hans Ljungkvist att Jan Halberg har rätt när han säger att vad tränarna säger spelar ingen roll. I varje fall inte i den här frågan.

Till Sulkysport.se säger Ljungkvist nämligen:

– TR var inte en av de instanser vi efter styrelsemötet i torsdags ville förankra detta hos, utan vi gick till de banor som berördes av att Solvalla skulle få tisdagar, Jägersro, Sundbyholm och Axevalla.

Mer tydligt än så kan det knappast sägas: vad tränarna tycker, det skiter vi i.

LP

22 KOMMENTARER

 1. Ja varför blir folk uppgivna? Varför tror dom att dom inte kan påverka? Varför har dom fått för sig att allt bara är ett spel?
  Ja, säg det

 2. Bra jobbat Persson och Ingvarsson. Tur att ni är frilans annars hade ni redan fått sparken. Och stackars den hemliga ATG-anställde som ”goolade” nu blir det dyra DNA tester och hackning av allas lösenord…hoppas vederbörande använde en privat datorstation, typ biblioteket och under anonymt namn…ja, har jobbat i huset.

 3. ”ATGs värde baseras på omsättningen på streckspelen”. Jag fattar tyvärr inte hur detta hänger ihop, vad ATGs värde har att göra med införande av licenssystemet. Jag fattar inte heller vad omsättningen har att göra med ATGs värde heller, så länge som ATGs kostnader skenar och ger i princip noll i överskott. Är det så ATGs styrelse gett Skarpöth uppdraget att till varje pris öka omsättningen, så är det styrelsen som bör sparkas här och nu. Kostnadskontrollen verkar ha totalt negligerats av ATG och dess styrelse.

  • Hej Muskel. Ett av utredarnas förslag inför den nya spelregleringen i Sverige är att Svenska Spel och ATG ska säljas, helt eller delvis. Därför är ATGs värde intressant då ägarna såklart vill ha så bra betalt som möjligt vid en eventuell försäljning av ATG. Det kan ju också bli så att man tvingas sälja ATG vid en ny spelreglering även om det kanske inte är troligt.

   Väldigt förenklat är det vanligt att bolag värderas på två sätt. X ggr EBIDTA (förenklat vinst före skatt) eller X ggr årsomsättningen. Jag vet inte hur man skulle värdera ATG då det är ett ganska unikt företag med speciella förutsättningar men om vi bara ser till standard för hur bolag köps/säljs så är 3 x årsomsättning ett standardmått. Därför spelar det stor roll vilken omsättning ATG har vid och inför en eventuell försäljning.

   • Fast den som planerar att köpa ATG lär väl inte titta blint på kortsiktiga omsättningsutvecklingen utan att analysera hur den har uppstått?

    Tvärtom lär ju det jobba i motsatt riktning.

   • det var ett väldigt förenklat resonemang om 3 ggr omsättningen.
    H&M som är väldigt framgångsrikt har omsättning 120/aktie och kurs 200 sek, BE group har en omsättning som är 20 % av värdet.

    Det beror på den underliggande vinsten hur omsättningen värderas.

    • Givetvis är det förenklat men det är en standard om du frågar vem som helst i affärsvärlden. Om det sedan är 2 ggr eller 20 ggr beror på företags verksamhet. Men om vi bortser från siffran 3 som bara var ett exempel (det vanligaste) så är det så väldigt många bolag säljs. Det är fakta även om det inte gäller alla. X EBIDTA är ju också vanligt.

     Sedan är ju ATG ett väldigt komplext bolag. Staten är inblandad, bolaget kommer möte helt nya förutsättningar mm. Jag brukar inte vara den som försvarar ATG här men man ska ju inte heller tro att de som leder bolaget eller styr det är dumma i huvet. Blir bolaget värt mer om man ökar omsättningen, vilket det blir, så jobbar man mot det om en av de vägar man kan tvingas gå vid en ny reglering är försäljning.

     Jag ville bara svara på frågan varför, inte bli ATGs nya riddare här haha.

 4. Problemet är strukturen som styr travsporten. Travsällskapen som består av föreningstänkande, överåriga och trötta människor. Dessa sällskap äger ST som i sin tur äger ATG. Att mala en fråga genom dessa förlegade instanser är hart när omöjligt.

 5. Förmodligen är jag okunnig men jag har mycket svårt att förstå att omsättningen betyder allt för ATG’s värdering, en omsättning som är boostad av oändliga mängder reklam. Resultatet på sista raden när kostnader för Kanal 75 och mycket annat är inkluderade är inget att yvas över. Eventuella köpare av licenser framöver är inga dumskallar utan kan säkert se igenom siffrorna, att tro att man genom att tillfälligt pumpa upp siffrorna kan höja värderingen är feltänk.

  Sedan finns hela tiden tvivlet på att Skarplöth’s åtgärder verkligen producerar högre omsättningar, eftersom så mycket kring ATG är dolt i totalsiffrorna så är detaljanalyser meningslösa. För övrigt är jag trött på Skarplöth hit och dit, han är tjänsteman punkt och slut. Ska man städa trappan så börjar man uppifrån och då handlar det inte längre om Skarplöth.

  • Tyvärr Björn så är inte Skarplöth ”tjänsteman”.
   Han är VD.
   VD innebär att du ger styrelsen fördrag om hur Du som VD vill göra med bolaget givet de förutsättningar du får som VD.
   Styrelsen bifaller eller sågar förslagen!
   En bra styrelse ser naturligtvis om det skenar åt fel håll och en dålig blundar och hoppas att VD’n hade rätt!

   VD:ar headhuntas oftast och man ställer krav och kriterier till Headhuntarna för man tror att de kan hitta den som ska leda företaget in i framtiden.
   Att VD skulle vara ”tjänsteman” åt styrelsen är tyvärr ett feltänk!

 6. Det är nya tider nu. Och i dessa tider så får de aktiva allt mindre plats. Att de aktiva accepterar denna ”våldtäckt” är travsportens största gåta för tillfället. Administratörerna i Hästsportens Hus stjäl godis från småbarn (läs de aktiva) numera.

 7. Tänk på att det är skarpa hjärnor i ST styrelse med H.Ljungkvist i spetsen. De kommer säkert upp med nya visioner framöver i riktningar folk utanför styrelserummet inte begriper. De är ju det som de är bäst på.

 8. De aktiva har ju utrustats med ”Mordvapnet” att sänka express onsdagen

  De bra pengarna skall ju vara Solvalla – Tisdag. Kriterieserien-Fyraåringsloppen-St-Loppen, hur svårt kan det vara att bojkotta Onsdagarna när man tävlat på Solvalla om bra pengar på Tisdagen ?

  Lovar att den lilla banpubliken som kommit på Onsdagar kommer att bli mkt lätträknad. Lätt välja Tisdag V64 före V86

  Den 6e sept kördes väl en av veckans större travtävlingar på Solvalla – de var så otroligt avslaget – kändes helt dött för mig, nej spelet gick inte dåligt för jag spelade inget alls.

  Med lite sämre hästar , avsaknad av kända kuskar och utan publik skall man väl kunna få V86 Express att dö sotdöden.

  Lite får tränarna och hyrkuskarna offra – Bojkotta Onsdag !! Tävla ENDAST Tisdag
  banpubliken kommer välja tisdag
  Sedan gäller det att få spelarna att spela tisdag hellre än Onsdag, Solvallagamblers är det väl inget svårt val. på Tisdagen erbjuds 6 lopp på Solvalla med bra hästar bra omsättning

  • Helt obegriplig inställning. Ska tränare och hyrkuskar bojkotta onsdagar!? Vad säger deras hästägare, som betalar deras verksamhet?
   Tränarna ska väl tillvarata sina ägares intressen i första hand, dvs matcha varje häst i den hästens lämpligaste lopp oavsett bana, tid, och framför allt oavsett spelformer! Tränarna har väl absolut ingenting att göra med vilka spelformer som körs. För de spelar väl inte (hoppas jag….?).
   Skulle du vilja vara hästägare och få höra från din tränare säga att ¨nej vi startar inte din häst (som du har betalat inköp och åratals träningsavgifter för) i detta loppet som egentligen passar så bra, för på så sätt visar vi att vi tycker att de styrande är odugligar¨…typ….?
   Försök inse att det är hästägarna som betalar föreställningen, INTE tränarna. De är betalda för att göra sitt jobb, och det är inte att planera tävlingsschemat

 9. STs styrelse har otvivelaktigt mandat att fatta beslut i denna fråga för STs räkning
  De i styrelsen är i mina ögon ytterst kompetenta förutom i sina yrkesroller även i sin kunskaper om och erfarenheter av travsport
  Kan tro att en av styrelsemedlemmarna tillika har tillträde till den yngre politiska eliten
  Vad jag förstår har travtränarna möjlighet att agera inom ST med rösträtt till skillnad från hästskötarorganisationen
  Personligen tycker jag detta var ett bra beslut Sedan får vi väl se hur ATGs styrelse hanterar frågan
  I England är toton The Tote såld till privat aktör om jag inte missminner mig
  Inget märkvärdigt om det skedde här också

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar