2016 besökte totalt drygt 313.000 personer dom stora travdagarna i Sverige. I stort sett handlar det om V75-dagarna, travets elitserie.

Av dessa betalade knappt 52.000 personer entré. Alltså: cirka 16 procent betalar entré för att se travets elitserie på plats. Fem av sex går alltså in gratis.

Jämför det med ishockeyn där 95 procent, eller mer, av åskådarna pröjsar för att komma in på arenan. En entré som oftast dessutom är betydligt högre än vad det kostar att gå in på en travbana.

– Om vi har 10.000 åskådare på en hemmamatch i Scandinavium är det högst 500 som kommer inte utan att betala. De som inte betalar är i första hand representanter för media och funktionärer, säger Peter Pettersson-Kymmer, informationschef i Frölunda Indians.

Mer än 9.500 personer har alltså på ett eller annat sätt betalat för att se matcherna i Scandinavium.

– De flesta betalar naturligtvis ur egen ficka men sedan har vi ju en del samarbetspartners och sponsorer som har tillgång till ett antal platser, säger Peter.

Han berättar att Frölunda Indians drar in cirka en miljon i biljettintäkter när det är ”fullt hus”.

En miljon konor alltså i intäkter, bara på entréerna, vid så gott som varje hemmamatch.

För Frölunda räcker det med fem hemmamatcher för att ta in lika många betalande åskådare som travsporten har på alla sina elittävlingar under hela året.

Hur kunde det bli så här?

Även om man skall vara försiktig med att hänvisa till att ”det var bättre förr” så har jag en bestämd känsla av att det var en större andel betalande publik förr.

Nu vill Svensk Travsport närma sig ishockeyn och andra idrotter på elitnivå. Ett strategiskt mål för travet är att öka publiken; dels antalet besökare, dels antalet betalande.

2020 skall travsporten ha 450.000 besökare på sina stordagar, en ökning med 137.000, eller 35 procent, jämfört med 2016. Samtidigt skall antalet betalande öka från 51.700 till 158.000.

Lycka till!

LP

18 KOMMENTARER

 1. En stor del är väl aktiva, personal som jobbar, hästägare osv.
  Svårt att veta siffror när dom räknar alla som publik, ibland tror jag dom räknar in hästarna också

 2. Ta bort entréavgift på vardagstravet samt lägg ner hästägarekort.
  Dessa behöver alltså betala för V75 och stordagar.

 3. Det är väl på Stora dagar folk betalar kan jag tänka mig. Vad är siffran en måndag på Solänget? Av de ”500” som kommer på vardagstravet är väl de flesta ägare i någon form och går därigenom in gratis.

 4. Fast även om entréavgiften är högre på hockeyn så har man trots allt färdigbetalat när man passerat vändkorsen (okej då, en korv och en kaffe i periodpausen och kanske en hink popcorn kanske man kostar på sig). Travbanebesökarens utgifter däremot fortsätter hela kvällen genom spelandet, och den där hundringen i entré kanske går ut över spelkassan.. Nu är det ju differentierade intäkter för travet, medan spelaren tar det ur samma plånbok. Med fri entré och mer tillbaka till travsällskapet av spelinsatsen så skulle de få sina pengar ändå, spelaren skulle göra av med lika mycket pengar, och besöksantalet skulle inte fortsätta att minska. Eller?
  (Själv har jag under många år haft möjlighet till fri entré, vilket inte ökat antalet besök. Det blir 5-6 gånger om året, eftersom det blir billigare och bekvämare att följa tävlingarna på dator och TV.)

  • Bra skrivet!! Du verkar vara den ende som verkar begripa att en travkväll oftast är dyrare än hockeybiljettens 500 kr… en travkväll kostar säkert 1000kr

 5. Hur man än vrider på siffrorna så är det 1/6 av den registrerade publiken som har betalat entré-avgift. Det är andelen spontanbesökare som går dit för att de har ett genuint intresse utan att tillhöra dem som genom sin position inom travet får en biljett på annat sätt.
  De här siffrorna är dynamit, för sponsorerna till travet kan ju råka få se att det mest är inbördes beundran. Det är aktiva, personal och sponsorer till travet som sitter och ser på varandras reklamskyltar. Ser varandra dela ut priser. Det handlar inte längre om sponsring utan om välgörenhet.

 6. Jag säger som Persson, Lycka till!

  Jag tillhör dom som i många år har haft synpunkter på detta med att betala entré. För det första är det precis som Stugsittaren här ovan säger att betalar du entré till t.ex. en hockeymatch så är
  allt betalt sedan men på en travbana skall du omsätta pengar när du kommit in på banan och att då ha höga entrépriser tror jag bara skrämmer bort besökarna. För det är som Viroid skriver ovan att det är spontanbesökaren som betalar entré och den besökaren får inte mycket underhållning för pengarna och sedan dröjer det kanske ett par månader innan nästa besök för den personen. Så enkelt är det och den som tror något annat är fruktansvärt naiv och lever i en drömbubbla.

  Jag har sagt i många år att banorna måste börja i en annan ände än att försöka ”mjölka ur” entrépengar av besökarna. Börja med att skapa underhållning av tävlingsdagen och ha humana priser på mat & dryck så att besökarna tycker att det är roligt och prisvärt och sprider det positiva vidare..

 7. Tror att det skulle vara väldigt bra om man hittade en lösning så att banorna fick behålla överskottet från banspelet. Alltså även det som spelas via mobil över banans nätverk. Och för att få publiken att komma till banan och koppla upp sig borde någon form av rakeback införas för banspel via mobil. Exempelvis som ”rabattkuponger” till banans restauranger, eller kanske rent av rakeback rakt av upp till en viss summa. Bara att få ut de stockholmare som driver tillsammans-system till Solvalla på onsdagarna, av ekonomiska skäl, skulle innebära ett rejält tillskott av travambassadörer och framtida hästägare på plats.

  Med banspelet till banorna skulle en riktig anledning för travsällskapen att vilja ha publik finnas, även de vanliga dagarna. Den anledningen finns inte riktigt som det är nu. Det är helt enkelt inte värt insatsen att försöka skapa en trevlig miljö för banpubliken, och därför blir trav bäst hemma på TVn 9 månader om året. Med en åldrande och utdöende hästägarkår som följd…

 8. ..Forts på förra inlägget. Positiva besökare som sprider det vidare till vänner och bekanta tror jag är en mycket bättre väg att gå. Travbanorna har glömt att det är helheten som måste till för att få tillbaka vanliga ”Svensson” till travbanorna för idag är det i stort sett en klubb för inbördes beundran och dom gamla travälskarna som alltid har varit med på travets resa som är på plats.

  Tilläggas skall är att jag har aldrig har betalat entré till en travbana och kommer aldrig att göra heller som det ser ut idag. Jag har kutat runt på Romme o Rättvik sedan jag var barn på 70-talet och har varit med på den tiden när man väntade och väntade på att travprogrammet skulle komma ut och sedan läste man det ”dag ut och dag in” tills tävlingsdagen kom. Det var tider det och betydligt mera äkta och roligare än det som presenteras idag. Travbanorna måste till att börja med få ekonomiskt stöd från centralt håll för att bygga upp attraktiva evenemang sen kan dom börja prata entrépriser.

 9. Och Sverige ska ha eus lägsta arbetslöshet samma år. Och ingen ska behöva vara otrygg i vårt land som stadsministern säger med myndig stämma, i hopp om att bli trodd. Eller nä, det gör han ju inte egentligen. Stämman kommer ändå.

  Men vi gäspar ju bara, vet ju att allt bara är ett spel där man hoppas vinna tid. Folket har resignerat. Makthavarna ljuger oss rätt upp i ansiktet. De vet om att vi vet. Vi vet att dom vet att vi vet. Och så gäspar vi uppgivet, trötta.

  Sen säger nåt ljushuvud: Du Johan 2020 är ju snart här, kan vi inte sätta nåt flashigt mål till 2025 istället? Det är ju liksom skitsamma alla fall. Pöbeln vet ju ändå att det bara är ett (ut)spel.

 10. De utdöende, spelarna och hästägarna, står för de övrigas inkomster på travet. De utdöende behandlas som parasiter, uppmärkssamheten riktas hela tiden på studiofolk och deras favoriter. Inbördes beundran, som nämnts, är det som styr i deras lilla värld. Den dag, de utdöende ej är verksamma, får de övriga söka andra inkomster. Enkel matematik som slår hårt på en näring med 30000 involverade.

 11. Att betala 100-200 kan väl inte vara så farligt. För att se Trav i flera timmar. Förstår inte diskussion. Betala får man göra för att se alla sporter. Och angående spelkassa att man får mindre att spela om man betalar inträde. Så får det väl vara så, för hur mycket får arenan tillbaka på den hundringen som går till spel i så fall. Har man inte råd att betala 100-200 för att se Trav i flera timmar, då har man inget där att göra heller. Många ur den äldre Travpubliken är bortskämda som t.ex Hasse Johansson ;). Folk är van att få betala om man går på nåt evenemang. För det är ju det är.

  • Men uppenbarligen (om bara 16% betalar) är det de som inte går in gratis idag som sviker redan nu – hur stor är chansen att de skall strömma till om entréavgiften höjs till 200:-? Så stort är nog inte nöjet att betala…

 12. Skrattade lite försynt när jag läste representanter för media….

  Ja den kategorin kan knappast vara speciellt talrik.

  Det skrivs ju knappast nåt om sporten annat än spel och spelförslag och de journalisterna torde ha betydligt bättre underlag för sina alster hemma i soffan när startlistorna kommit.

  Kommer ihåg när pressrummen var knökfulla även på mindre banor vardagkvällar. Efter sista loppet satt merparten kvar för att färdigställa sina alster för att hinna till tryckning.
  Vissa ringde sina redaktioner för att muntligt överföra sina texter.

  Landsortsbilagorna av rikstidningarna som trycktes tidigt fick med nöd med resultatet av V5.an.

  Idag får vi vara glada om resultatlistan av Kriteriet finns med i nån tidning tryckt eller nätupplaga.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar