Gianni Coysman körde Vivo per Lei till seger – borta!

Det här med att vissa hästar trivs extra bra på vissa banor, det är väl aldrig något jag egentligen tröskat igång på. Om jag ska vara helt ärlig. Det är inte så att jag inte inser att det finns faktorer som påverkar var och hur och varför en del individer presterar bättre eller sämre på olika platser, men … nja. Säg så här. Det är en gren bland alla de här andra oräknebara i travsporten jag så att säga valt bort. Det finns tillräckligt med annat liksom.

Fast med Lars I Nilssons Vivo per Lei är det ändå extra anmärkningsvärt. Olimede-sonen som fram till i helgen hade tagit samtliga sina 20 segrar på – hemmabanan Jägersro. Alla. Tutti.

Klassiska Stall Team Skånes Vivo per Lei på sin favoritplats i livet. Foto: Jägersro.se

Visst, han har till stor del tävlat just där, men samtidigt ändå varit runt en del på grannbanorna. Varit väl påpassad på toton vid ett flertal tillfällen där. Men misslyckats. Och fascinerande ofta dessutom galopperat bort sig när det handlat om bortaplan, medan han på Jägersro sällan tagit till fel gångart.

Och som sagt, där himma i Malmö har han tagit samtliga segrar!

Men i helgen, i Frankrike där han tillbringat en tid nu, var det baske mig dags. På gräsbanan i Compiègne, drygt sju mil nordost om Paris. Efter en löpning mestadels först i andraspår hade körande Gianni Coysman till synes full kontroll hela vägen.

Och satte därmed alltså dit Vivo per Leis första etta utanför Jägersro, just under Malmöbanans Derbyhelg för övrigt.

****

Med i just det här loppet fanns förresten en viss Lover Face. Trottosport berättade ju för en dryg månad sedan att hästen som avstängdes för koboltdoping (utförd genom Fabrice Souloys försorg) i ett års tid och vars ägare Bengt Olsson, som tog saken hårt, likväl haft sin Lover Face kvar hos Souloy (Philippe Billard). Att start närmade sig. Lover Face var initialt anmäld till ett lopp på Enghien den 16 augusti, men comebacken skedde alltså till sist istället under detta grästrav. Hästen slutade femma och tjänade 1.150 euro.

Här kan loppet på den exotiska gräsbanan, och Vivo per Leis historiska bedrift, ses.

****

Till sist bara.

Jag är inte helt säker på att det enbart är till gagn för huvudpersonen att uppmärksamheten flödar vidare, men när Travronden nu lyft saken, så … ja, jag har svårt att skaka av mig värmen i kroppen efter att ha läst om 13-åriga Tuva Göransson och Lutfi Kolgjinis initiativ kring henne.

För den här barn- och ungdomen. Som kan sätta så djupa spår. Bli till sår som aldrig läker. Som kan följa en för evigt om man inte hanterar det, tar tag i omständigheterna. Det som familjen för övrigt tveklöst verkar ha gjort. Och Lutfi, han gav en hjälpande hand.

På ett sätt som den här världen så mycket mer skulle behöva.

Henrik Ingvarsson

Läs också:

Dopade svenskhästen redo för start – i samma regi

 

EN KOMMENTAR

  1. Ja verkligen en eloge till Ludde här! Sånt värmer o se en ung människa hitta tillbaks till sin självkänsla med lite stöd på vägen!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar