Aldrig förr har väl ett Derbyfält befunnit sig på en mindre soldränkt septemberyta än när mållinjen i det Blå Bandet passerades den här söndagen.

Som en vårrusig flock ute i en nygrön hage som klumpade ihop sig ju närmare slutet det kom, i denna så unika löpning.

Och Svenskt Travderby 2017 var speciellt inte bara av den anledningen.

Det var inte det enda som gjorde det unikt. Det var så mycket annat. Och man kan tolka slaget på olika sätt dessutom. Att det blev en Derbyvinnare i Cyber Lane som var slagen, helt enormt slagen 300 meter från mål … ja det var ju som det var en annan värld som kom farande nedanför Ridhallsläktaren genom sista sväng, Global Thrustworthy hade liksom redan täcket på sig, Nurmos och Konto var på väg in i kavajerna, ja man skulle kunna uttrycka att det var en segrare som närmast råkade ramla undan för två hästar som ingen av dem var fullt körbara upploppet ner.

För inte länge sedan, nybliven tränare med noll hästar. Numera en av landets största – och redan Derbyvinnare. Även Johan Untersteiner måste sägas vara unik.

Ja, så var det ju å ena sidan. För när Global Thrustworthy började rumla och ha sig kom ju Monark Newmen och skulle avgöra istället … och så kunde han inte gå för fullt han heller…

Å andra kan man se det som om det var något alldeles enastående att Cyber Lane kunde stå pall för allt. En tuff öppning, jämnt ganska hårt tryck, att det var fantastiskt att kunna vända underläget i matchen till seger. Efter hur scenariot såg ut när upploppet nalkades.

Ja, det blev ju dessutom löpningsrekord. Det får man inte glömma.

Och där bakom satt det fast några hästar. I synnerhet blev ju Reijo Liljendahl, Ulf Ohlsson och Policy of Truth fältets bittra förlorare.

Men strax efter loppet hade gått i mål var min känsla att det var Fredrik Persson som var den största av dom. Förloraren alltså. Från mitt synfält på Jägersro var det som en dejavu från Erik Adielssons bittra knappa förlust med Wellino Boko 2008. När Erik efteråt långsamt skrittade hela Jägersro runt, platsen där han tillbringat en så stor del av sitt liv, i bakvarv efter loppet. Med sänkt huvud, sakta, sakta… i en just då gränslös besvikelse. Idag gjorde Fredrik Persson samma sak med sin Monark Newmen, och såg på avstånd lika ansträngd ut som Adielsson utstrålade för ett decennium sedan. Och med all förståelse i så fall … närmare en Derbyseger lär han kanske aldrig komma. Ingen minns en tvåa och allt det där…

Därför kom intervjun med honom i intern-teven nån halvtimme senare en smula överrumplande. Kalmartränaren var överlycklig. Trots andraplatsen, trots att Ultra Bright hade kommit bort i Derbystoet tidigare under dagen. Nu var det fjäderlätt väg hem. Här skulle det firas.

Lite unikt det också.
Och vackert, på sitt sätt.

Det var också Cash Crowe. De flesta av oss konstaterade tidigt i år att hon lätt hade platsat i öppna klassen om kretsen bara hade velat ha henne där. Jag undrar också om jag någonsin tidigare har upplevt Johnny Takter känna så här mycket för en häst som han gör med Cash Crowe. Jag tror banne mig inte det. Det är så det bubblar över, så att rösten snudd på bär. Som ett slags band. Med hästen. Med Petri Puro, denne faktiskt … just det … rätt unike tränare.

Det säger mycket om Ready Cash-dottern, ja måtte hon hålla reda på det där temperamentet i framtiden. Så att vi verkligen får se hur långt det kan bära. Just nu känner man snudd på inga begränsningar alls för henne. Om bara just den där hettan och känsligheten kan hållas på plats.

Då – blir hon unik.

Precis som den här Derbysöndagen på Jägersro.

Henrik Ingvarsson


Foto övriga: KANAL75

 

 

8 KOMMENTARER

 1. Samtidigt som det blev vårt kanske jämnaste derby om man menar många som hade vinstchans så är det nog en av de svagaste årgångarna. Svårt att se några elitloppsdeltagare i det här gänget, kanske Rajesh Face då, trots allt. Min uppfattning är att i årgångar där en eller ett par hästar höjer sig över mängden paradoxalt nog brukar som helhet vara en bra kull.
  Den här ”valackårgången” hade antagligen Ferrari B.R. slagit med tjugo meter och Cash Crowe med tio.

 2. Bra och jämt lopp,trist att Ludde fick galopp för hade han gått felfritt tror jag loppet sett annorlunda ut,Ludde var ju trots galoppen och hamnade sist sen dödens,en enda längd efter i mål. Ruggig häst helt enkelt.

 3. Många hästar som var väl slitna för dagen tyvärr, ett litet misslyckande av flera tränare kan man tycka att inte ha en bättre fräschör när det väl gäller, loppet har har ju legat där ett tag i planeringen..

 4. Jag tror nog att besvikelse/glädje varierar stort mellan tränare/kuskar. Erik A kör ju in ca 30 miljoner årligen och värderar säkert segrar högre än själva kuskarvodet, samma gäller förmodligen Ström, Ågren och de andra större hästägarna. Fredrik P jobbar säkert under helt andra premisser och försöker få en liten rörelse att gå ihop, 2 miljoner i andrapris uppväger säkert redan efter 5 minuter den korta besvikelsen. Det lilla andelsägargänget firar nog också stort ett andrapris snarare än känner besvikelse över missad seger.

  För övrigt tycker jag detta år visar att de mindre tränarna med begränsade ekonomiska resurser kan nå stora framgångar utan att köpa det dyraste på auktionerna. Roger W, Reijo m.fl som nu under ett antal år rensat rent på de dyraste objekten har det
  tufft i termer som inköp/avkastning.

  • Nu har jag varvat upploppet fram och tillbaka några gånger.

   Har förvisso inte domarnas filmer och förlitar mig till devisen att domarn dömer.

   Önskar bara få förklarat hur Fredrik P kan åka på 40.000kr i böter för inte hållt sitt spår över upploppet och därigenom givit fördel åt andra ekipage.

   Jag upplever det som att Fredrik P korrigerar sin häst då Jormas bryter ut när denne tappar aktionen. Jorma styr tillbaka men inte Fredrik P som efter korrigeringen håller rakt spår hela vägen in. Initialt är Fredrik oskyldig till vinglet men är han då skyldig att vingla tillbaka med Jorma?

   Vem Fredrik i och med detta skulle ge fördel som det står i domen är för mig höljt i dunkel. Nån som kan förklara för en vilsen?

 5. Rajesh Face fantastisk häst dock ingen elitloppsdeltagare i vardande . Det tror jag inte snarare då möjligen PDA om ngn åt år om han håller ihop.
  Monark Newman däremot tror jag är början på en en ny svensk kanon om han håller ihop o får vara hel.
  Här har den duktige genomsympatiske Fp en guldklimp i eliten i vardande är min tro!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar