Den som vill föda upp en vinnare av Derbyt bör undvika att använda svenskfödda avelshingstar. Det är en god regel med få undantag.

Foto: Stalltz.se

Det har gått 19 år sedan en svenskfödd avelshingst kunde stoltsera med en derbyvinnare. 1998 vann Per Lennartsson med Jolly Rocket som var en son till Atas Rocket. Det fanns dock mycket amerikanskt blod i den derbyvinnaren eftersom både Atas Rockets far (Pershing) och mor (Ata Donna Y.) var födda i USA.

På de senaste 50 åren finns det faktiskt bara fem vinnare med svenskfödda fäder:

 • 1969: Galint som var en son till Iran Scott.
 • 1971: Najo som var en son till Adept.
 • 1979: May Björn som var en dotter till Björn som själv vann Derbyt 1968.
 • 1983: Micko Fripé som var en son till Micko Tilly.
 • 1998: Jolly Rocket som var en son till Atas Rocket.

Kan Lutfi Kolgjini eller Johan Untersteiner bryta den trenden på söndag med Rajesh Face eller Cyber Lane? Som båda har svenskfödde Raja Mirchi som pappa.

Fem av årets derbyfinalister har svenska fäder. Förutom de två nämnda även J.H. Mannerheim som har From Above som pappa, Uppochhoppa med Triton Sund som pappa Test Drive som är en son till Gigant Neo.

Vi får gå tillbaka ändå till 1994 för att hitta ett Derby med fem avkommor efter svenskfödda hingstar: Clash Hammering (Hammerex). Ata Star L. (Atas Crook och Storstadsbusen), Mack The Knife (Clipper Mack) och Speedy Min (Floritas Hero L).

Nu står alltså hoppet i första hand till Raja Mirchi som verkligen har inlett sin avelskarriär på ett lovande sätt. Hans avkommor har i år vunnit 114 segrar på 623 starter. Segerprocenten är 18,1. Därmed står han sig gott mot den franska superhingsten Ready Cash (20,9%) och den amerikanske topphingsten Muscle Hill (20,0%).

Anmärkningsvärt är att Ready Cash inte har någon avkomma i Derbyt och att Muscle Hill ”bara” har en.

För Raja Mirchi gäller det att på söndag föra familjetraditionen vidare. Pappan Viking Kronos har ju lämnat två svenska derbyvinnare: Maharajah (2009) och Joke Face (2010).

Förutom de två derbyfinalisterna har Raja Mirchi även lämnat topphästar som Treasure Kronos och Target Kronos. Den förstnämnda har tjänat 4,3 miljoner och den sistnämnde snuddar vid tre miljoner. De två tillhör Raja Mirchis första klull som nu är fem år. Raja Mirchi är också pappa till den nykorade E3-vnnaren Calamara´s Girl.

För svensk travsport vore det välgörande om någon av de svenska avelshingstarna kan fira en av sina söner på söndag.

LP

 

 

 

5 KOMMENTARER

  • Jag är övertygad om att Johans ‘grundplan’ att köra i ledningen bör tolkas som att ingen annan än Kolgjini göre sig besvär. Det finns ingen i fältet som kan ta emot Rajesh Face över derbydistansen och ha någonting med utgången att göra. Det är på den premissen han blir klar favorit. Med två miljoner för ett andrapris blir självmordsupplägg och tillhörande dumstrut sällan aktuellt, och från ryggen på Rajesh Face finns ju vinstchansen kvar.

 1. Hur det än går så överglänser nog det norska Derbyt vårt eget i år.
  Norge har blivit ett spännande travland som utvecklats i skuggan av vårt. En stor skillnad mellan norskt och svenskt trav ser man på twitterflödet på ToG. där jäser det över av berättigad stolthet, och man hyllar generöst såväl hästar som hästmänniskor.

 2. Ser i travronden att standout slutar tävla efter en sämre period i dansk regi. Var liknande då han sålde saston och Pitch command dyrt till Finland. Är det nån häst som presterat något bra efter det att Melander gör sig av med hästarna?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar