Lördagens V75a på Bergsåker är kryddad med nästan 39 miljoner extra i sjurättspotten (kan bli ytterligare några jackpotmiljoner, ikväll fredag) och jag tycker omgången känns småtrevlig, trots att jag väljer den klara favoriten i sista avdelningen som huvudspik.

Frågetecken på allmän form och status, vinnarskalle samt stallform hos övriga favoriter värmer dock ett vinsttörstande spelhjärta.

Lika bra att redovisa huvudspiken på en gång och som de flesta säkert räknat ut så är det norske gästen 4 U.S.Male E.P. i V75-7 som får den äran.

Hästen har gjort tre starter i Sverige och förutom galoppmisslyckandet i Harper Hanovers Lopp på Solvalla (andrahandsfavorit bakom Sauveur, spelad till 50 för 10) under elitloppshelgen, har detta resulterat i två segrar.

Vid V75-vinsten på Åby i april imponerade sexåringen stort på 1.13,7/3140 via 1.10-avslutning sista 700, närmast före Bravo Navarone, och att statusen är minst lika bra för dagen har visats vid segrar i tre av de fyra senaste starterna.

Att han inte fungerade hundra och inte räckte mot bland andra Twister och Oasis Bi samt Lionel i toktempot som skruvades upp näst senast, är ju inget att säga om.

U.S.Male E.P. tog åtminstone ingen skada av den starten, vilket visades i förra starten då han han via 1.10-fart sista 800 i spåren rundade till enkel seger med sitt markvinnande karaktäristiska paradtrav.

Hästen har nu inte startat på en dryg månad men står väldigt bra inne i det här loppet och har siktats hit.

2.640 meter och fjärdespår bakom bilen är nära nog optimala förutsättningar och oavsett löpningsförlopp blir den norskdanske segerstaplaren (13 segrar på 20 starter) svårslagen, trots några bra motståndare. Första reserv 6 Explosive Merlot.

Jag hade tidiga spiktankar även i V75-inledningen, där det känns som att 10 Perfect King har en skräddarsydd uppgift. Lång distans, lagom hårt motstånd, för honom passande utgångsläge samt lopp i kroppen (som väntat halvseg då, utan att vara dålig) i nya regin känns som rejäla plusvarianter. Dessutom norskt huvudlag och jänkarvagn på den här gången.

Men just det här med nya regin får mig ändå att backa och tveka en aning. Champ 2017, Daniel Redén, har nämligen inte visat någon riktig stallform på sistone. Faktum är att på de 23 senaste starterna har bara en seger bärgats (Dorinda, spelad till 14 för tio) och dessutom har fem tänkta starthästar blivit strukna på grund av halsinfektion respektive feber.

Redén startar två hästar ikväll fredag på Bergsåker (lopp 2 och 3) och det behöver alltså inte vara fel att kolla hur dessa presterar.

Annars är spelprocenten (24) lägre än vad jag trodde på Perfect King och jag kommer i alla fall inte att spricka på honom…

Däremot markeras åtminstone ytterligare en häst i min förstagrupp på Joker-systemet, nämligen i varje start tappre 3 Ben G.T.

Denne återkom senast efter en dryg månads tävlingsvila och höll tappert bakom kanonen Global Raceway efter tung resa. Även näst senast höll han starkt som tvåa efter grovjobb. Debut över lång distans nu men styrkan verkar absolut finnas hos Triton Sund-sonen.

För att fortsätta på spåret vad gäller stallformen hos Redén så kommer jag i konsekvensens namn även att gardera omgångens största favorit 8 Propulsion i V75-6, Sundsvall Open Trot.

”Proppen” har ju varit rent kuslig i sina prestationer på sistone men från spår åtta och med kanske några procent nedåtform blir han inget singelstreck för mig.

Möjligen ensam utgång eller faktorhäst på Joker-systemet, men på min systemram finns åtminstone 9 Nadal Broline och 10 Ringostarr Treb (bilden) samt 3 On Track Piraten.

Bakspårshästarna Nadal och Ringostarr har svarat för riktigt starka insatser bakom Propulsion på sistone och med det minsta av mitt spekulerade formtapp på denne kan någon dem absolut få revansch den här gången.

On Track Piraten å sin sida fick en totalt hopplös inledningsrunda i för högt tempo från tilläggen senast i Sommartravets Final men nu är känslan att han når favoritpositionen ledningen. Därifrån kan två raka andraplatser (bakom Nuncio respektive Delicious) i det här loppet mycket väl följas upp med seger.

Ännu en Redén-favorit (knapp sådan, 19%) hittar vi i V75-4, Lars Lindbergs Minne, ett lärlingslopp för ston där det brukar köras i stenhårt tempo, i form av 15 In Toto Sund.

Hästen står sig väldigt fint i klassen men var seg efter drömresa i hårt tempo senast efter en dryg månads tävlingsfrånvaro, och även om formen givetvis går framåt med loppet så är det fortfarande fjorton hästar att runda.

Nej, i min utgångsgrupp platsar hon inte. Där placeras istället 6 Erica, som efter att ha startat från ”icke-spets-lägen” fyra gånger på raken, nu tillsammans med vasse Oskar Kylin-Blom har läge för absoluta favoritpositionen ledningen, varifrån hon övertygade väldeliga vid V75-segrar i vintras.

Även senast rejält avslutande men entömda 10 Tro Lo Lo (nytt bett nu, mindre entömd?) platsar i utgångsgruppen, men loppet vimlar av segerbud och på ramen streckas så många som kassan tillåter.

Jag och den andre Timo – Timo Nurmos – är som jag skrivit om tidigare, inte speciellt lika i sinnet och tydligen inte i travtittandet heller.

Han säger nämligen i intervjuer jag läst att favoriten i V75-5, nr 3 Vincent Zaz, har gått bra.

Jag tycker precis tvärtom och jag är tacksam att jag slapp göra de intervjuerna.

Jag blir nämligen stum och svarslös när man tycker så diametralt olika och då blir det ju svårt att fråga vidare om vad de två senaste bleka insatserna berott på…

Jag tror dessutom att även de som spelat/trott på hästen i de båda starterna – till favoritprocent – varit besvikna.

Nåväl, Vincent Zaz får visa för mig att han duger även i den här relativt nya klassen innan jag tar till mig honom som hårt betrodd och här presenteras alltså ytterligare en i mina ögon tveksam favorit. Utgångshäst blir istället stallkamraten 11 Palermo Broline som gick tidsmässigt ”vrålsnabbt” efter galopp i årsdebuten(!) senast. Bör vara uppåt i form nu och har vunnit samt varit dödenstvåa från bakspår inom V75 för Erik Adielsson, de två gånger han kört hästen. Loppet är vidöppet bakom och systemramen innehåller nog tio hästar.

Ett tänkbart tvåhästarslås hittar jag i V75-3, Svenskt Mästerskap för kallblod.

7 Odin Tabac vann det här loppet via tidig ledning i fjol och i min bok sitter han i tidig ledning även den här gången, och därifrån ska han slås.

Rapporterna går i dur och även om hästen är ett år äldre än i fjol, 14 år, och gör sin näst sista säsong – så tror jag det kan bära hela vägen.

Mitt andrastreck i låset är spännande femåringen 5 Pydin, som radar upp 1.23-tider över full distans. Han såg kanske lite sliten och less ut och var inte som bäst senast, trots andraplatsen, men bara en vecka mellan starterna då och min känsla var att det blev för tätt. Tre veckor nu känns däremot perfekt och med det halvstängda huvudlaget han ska tävla med öppnar han bra bakom bilen. Dessutom blir det rycktussar för första gången – intressant!

Favoriten 9 Månprinsen A.M. (bilden) är jag mycket tveksam till. Han har inte alls visat den rätta gnistan på länge och jag tycker att han inte ens var ”Månprinsen-bra” vid vinsten i Norge för tre starter sedan. Då höll han mest farten bäst, i för honom relativt långsam avslutning, sedan täthästarna (Odin Tabac i viss mån) kört livet ur sig från början i 1.16-öppning första 500.

Dessutom är jag ruskigt less på kretsen runt Månprinsen (vet att det inte har med spelbedömningen att göra, men jag spyr på sånt och hästen ÄR inte heller längre lika bra som namnet antyder!) och deras fåniga bojkott av inför-intervjuer (de uttalar sig knapphändigt och föga informativt på Facebook).

Men när det råkar bli vinst går det tydligen bra att bli intervjuad.

Det borde i mina ögon vara bojkott i båda riktningarna om det nödvändigtvis ska hållas på och tramsas.

2 Hulte Magnus har drömförutsättningar och var ju regelrätt före Månprinsen i mål senast. Tredjehästen i loppet och i min värld går det inte utanför de fyra jag nämnt.

Återstår en avdelning, nämligen V75-2, Silverdivisionen som startas med startbil och avgörs över kort distans, 1.640 meter. Favorit är 4 Officer C.D. som på sistone uteslutande tävlat över 2.140 meter inom V75.

Han har gått starkt och visat form länge och senast han startade med exakt de här förutsättningarna blåste han till ledningen för att släppa till Tjacko Zaz, via 1.06 första 500 och hakade på Tjacko fint som tvåa på 1.09,8a/1.640.

En liknande prestation räcker givetvis långt här men även Bergsåkers upplopp är långt och ”Officeren” är ännu utan seger efter 13 årsstarter. Det tar således gärna emot till slut och jag streckar nog hela tio hästar på min systemram.

Officer C.D. platsar givetvis som utgångshäst men i den gruppen vill jag även markera 7 Cab Hornline. Denne visade inget extra efter fyra veckors tävlingsvila senast, men han hamnade illa till på den väldigt ”plaskskitiga” banan och Per Lennartsson ryckte aldrig tussarna ur hästens öron. Två veckor mellan starterna nu passar fint och Cab var ruskigt tapper som dödenstvåa på 1.10,6a/1640 då han för tre starter sedan gästade just Bergsåker. I starten mellan de båda nämnda spetsvann han dessutom inom V75 på Årjäng.

Läs hela krönikan samt tidigare krönikor på Vinnartips.se

70-miljoners-lycka-till!

Timo

3 KOMMENTARER

  1. Proppen vinnar väl lätt? har ju aldrig svikit i lopp. Med en mille i första lär väl Örjan ta dödens och sedan är det klart. Kan inte se något annat.

  2. Hur är det med Örjans kuskform, verkar lite segt med segrar! Sen är ju frågan, vem av dom 2 storfavoriterna bränner, fast förresten skall man ha 77 mille får man nog gardera båda. Lycka till alla Propulsion och U.S Male E.P fans men jag tror inte på er.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar