Det är mycket man slås av i dessa infekterade tävlingsschemaläggande-för-2018-tider.
Det tror jag alla redan fastslagit; att det är den mest dramatiska och infekterade planeringen någonsin.

Som vanligt slåss och bevakar var en och var sin sak. Och när Malmö och Göteborg nu ser ut att hotas av nackdelar och baksidor i lösningar de inte gillar så börjar till och med dom – om man får vara sådan… – bry sig en smula om Solvalla och ”nollåttorna”. Det är i alla fall rörande, om än ”lite” sent.

Kanske är det taktik hos vardera parter. Att alla är rädda om sitt, sin plats, sin bur. Men det som ändå fascinerar mest i hela den här tveksamma kråksången är att … ingen verkar prata med den andre.
Kanske sitter var en och mörkar på sitt håll, håller inne med sanningen, värderar olika lösningar och förslag i det utåt sett tysta och har samtal dagligen med ST, men – det är sannerligen inte känslan. Snarare pekar alla konkreta uppgifter på det motsatta. Alla människor man har kontakt med tyder på – det exakta motsatta.

Att ingen pratar med någon.

I går uttryckte Jon Walter Pedersen till exempel till oss:
– Vi får ju inga besked, det verkar som om ST och ATG inte längre pratar med ägarna, de vill säga banorna. Det är beklagligt, säger Jon Walter.

Från andra banor hörde vi liknande uppgifter.

Till Sulkysport berättade Jägersros ordförande Kerstin Peterson-Brodda angående eventuella tisdagar för både Solvalla och Jägersro nästa år:
– Jag läste det hos er (Sulkysport), och sedan såg jag att samma uppgift förekom även på några andra håll. Först trodde jag inte att det kunde vara sant. Det hade inte hörts ett knyst från Svensk Travsports sida om det.

Solvalla säger sig heller inte veta eller fått några besked.

Detta med blott EN vecka kvar till det sagts att det ska komma, och tas, beslut om 2018.

I den här uppenbart historiskt infekterade planerandet för en ny tävlingssäsong.
Aldrig har det varit så spänt. Så mycket känslor i luften.

Då verkar det som om banorna som bäst får höra rykten. Lösa bulletiner, vaga mediauppgifter.

Det är klart att det här inte är någon enkel historia. Många viljor, mycket känslor, massvis av parametrar att ta hänsyn till. Samtidigt verkar en slags obehaglig prestige ligga som en våt slaskig filt mitt i alltihop.

När vi är i ett läge, historiskt känsligt som sagt, då det mer än någonsin borde vara precis tvärtom.
Vara dialog, bollande, transparens. Bygga på förtroende och tillit.

Jag talade med en mycket fin vän i går. För ett antal år sedan drabbades han och hans fru av sent missfall. Med en svår kris som naturlig följd. I det läget finns ofta två vägar: att antingen sluta in sig, var och en i sin värld, sopa under mattan, och välja att inte ta hjälp. Då går det ofta åt skogen. Man glider isär.
Den andra är att omfamna, gå in tillsammans i sorgen och – prata med varandra.

Inga jämförelser i övrigt överhuvudtaget.
Men det är ungefär samma sak här.

Trav-Sverige: herre gud, börja tala med varandra.

Henrik Ingvarsson

9 KOMMENTARER

 1. Jag håller med! Och det gäller inte bara X-press och Solvalla utan även V75 på lördagar. Hög tid att lyssna på både kunder och aktiva där!!

 2. Det finns för få som har insikt i hela travet. Det finns för lite förståelse mellan varandras villkor, uppdrag och förutsättningar. Det verkar inte finnas så många informella kontakter mellan alla dessa människor som utgör svenskt trav. Bara det formella protokollförda, det lite högdragna med floskelord som man tror måste stå där för att det skall kännas bra. Ord som få egentligen tänkt igenom, och som alla har sin egen definition av.
  Horisonter, manifest och Pegasus har inte ökat förståelsen för varandra inom travet.

  Tänk om Skarplöth fick följa med Ulf Ohlsson runt i Sverige en vecka och träffa alla människor. Prata med dem, se till att bli kompisar på Facebook och följa varandra på Twitter. Åta lite stallfiksmat tillsammans eller en grillad med räksallad på publikplats.

  Det är inte bara Skarplöth som borde göra så, alla sportchefer, travbanechefer, sällskapsordföringar och chefer inom ST/ATG borde åka med och utöka sina kontaktnät mycket mer.

  • Ulf är nog inte representativ Viroid. Han tillhör ju den lilla klick som det går ihop för.
   Vore bättre om Lindberg o Ljungkvist klev ur Silvergrisen och reste runt lite med de som kämpar med första pris som vid vinst inte ens täcker en månadskostnad för häst i proffsträning.
   Sen kan de prata med Skarplöth och ge SIN syn på SHL-avtal, TV-studior, dubbla TV-team på onsdagar och sist men inte minst, redogöra för hur lite pengar som kommer sporten till del av miljarderna som omsätts!
   Fast då är ju deras plats runt köttgrytorna i farozonen så det är väl inte att räkna med!
   Och kom ihåg en sak:
   Det är INTE avtalet med staten som är boven i dramat!
   Vi hade samma avtal då för 20-talet år sedan och vi kunde tävla om prispengar då som man gör nu idag på Solvalla.
   MED HALVA OMSÄTTNINGEN!!

 3. Det är aldrig för sent att tänka om, men viljan till förändring verkar inte finnas från ST, ATG har jag gett upp hoppet om för länge sedan, just nu V75 på liven, på en torsdag, å i morgon, osv. Julbord varje dag, året runt, vem orkar, vem vill ha det, mer än Skraplotten.

 4. Lyxfällan är ett bra program för ATG, börja ta ner kostnader för allt trams å lev inte i en bubbla. Travet är inte till för högavlönade atgpersonal lr STpersonal. Är väl snart mer folk anställda där än aktiva,

 5. Cirkus tänker stort och Observer tänker ännu längre !
  Jag sitter själv i en båt som inte behöver ösas ty jag äger ingen häst och är inte beroende av någon inom travsporten , jag är inte du och bror med någon yätränare eller kusk, helt medvete och avsiktligt ! Således läser jag allas åsikter och i min begränsade horisont finner jag
  Mening i det mesta jag läser , förutom ATG och dessvärre ST .
  Jag tog Johan i näven i dag och drog, såsom ST saknade han balans , men leende (bistert) tog han det med fattning ! Vackert så , men nästa gång har han nog fotfäste 😎

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar