Att den kommande tävlingsplaneringen för 2018 är en het potatis i trav-Sverige kan inte ses som någon överdrift. Inte minst efter gårdagens uppgifter om att Solvalla och tisdagar kommande år är ett hett spår, samma dag som Jägersro tävlar och kommer att fortsätta på.

Uppgifter som å ena sidan bekräftas av ST:s ordförande Hans Ljungqvist. Å andra dementeras – och sägs bara vara ett av många förslag – från Generalsekreteraren Johan Lindberg.

Nu ger sig Travtränarnas Riksförbund, med ordförande Jan Halberg i spetsen, in i debatten på allvar. I en skrivelse på sin hemsida tar man starkt avstånd från Xpresstravet, det så omdiskuterade och som sägs ska fortsätta även kommande år.

Så här ser TR:s debattinlägg ut i sin helhet:

______

”Angående tävlingsdagsplanering och Xpresstravet

Med tanke på den pågående diskussionen om tävlingsdagsplanering och Xpresstravet ger TR här sin syn på saken.

Vi anser att Solvalla ska vara en nationalarena med klass, givetvis med en egen tävlingsdag.

Vi aktiva tycker inte att Xpresstravet är en lämplig produkt på den näst största speldagen på veckan.

Våra medlemmar, tränare och kuskar, har inget förtroende för denna produkt – och vi företräder ju även vår personal och hästägare. När våra hästägare även väljer att ej åka på trav när de har startande häst tycker vi det är ytterst alarmerande för framtiden. Vi anser att hästägarna och tränarna är den viktigaste parten för att få travet att fungera och ingen av dessa gillar Xpress. Vi förstår att det eventuellt kan bli nån typ av omsättningsminskning, men det är en risk vi får ta. STs styrelse och ledning bär ansvaret som ej satt ner foten tidigare och satt stopp för detta. ATG driver spel och ST ska värna om sporten vilket vi inte tycker man har gjort på rätt vis. Så nu är det dags för alla basorganisationer och aktiva att säga ifrån. Bort med Xpress!

Nu när ryktena dessutom pratar om Solvalla på tisdagar tycker vi man är på helt fel spår, detta skulle drabba Jägersro och Eskilstuna hårt som redan har inarbetade tisdagar. Låt Solvalla köra varje onsdag, med uppehåll från Elitloppet fram till Jubileumspokalen. Men givetvis då en annan vanlig tävlingsdag en dag i veckan under sommaren, med tanke på det stora hästbeståndet runt Stockholm bör tävlingstillfällen finnas.

Kanske dags att lyfta frågan om nationalarena igen, likt Frankrike och Norge, där förbunden driver nationalarena (Vincennes och Bjerke)?

Som det är nu så är särintressena för stora, så det alternativet vore därmed att föredra – alla travsällskap skulle ha vinning utav ett sådant upplägg.

Tävlingsprogrammet för 2018 ska göras inom kort och nu är det hög tid för alla att agera och tala om för STs styrelse och ledning att detta är inte acceptabelt.

Mvh Travtränarnas Riksförbunds styrelse.”

16 KOMMENTARER

 1. Jag tycker att man i debatten missar att ST och ATG är samma sak,och att hela makten i dessa frågor är ytterst koncentrerad till några få personer.
  En majoritet (4 av 7) ledamöter i ST:s styrelse sitter också i ATG:s styrelse. De tre ledamöter i ST:s styrelse som inte sitter i ATG:s styrelse är en minoritet med mycket begränsad möjlighet att ställa några krav.
  Väl i ATG:s styrelse utgör de 4 av 5 (80%) av den sportsliga representationen. Svensk Galopps representant är den femte.
  Det är absurt att tro att statens sex representanter skulle ha någon som helst åsikt om tävlingsdagar eller Xpresstrav. Hela den här frågan ägs av Hans Ljungkvist, Erik Adielsson, Marjaana Alaviuhkola och Arendt Cederqvist.
  Det är där travets makt över sport och spel ligger.

 2. Det stora problemet är väl att ATG inte kör med öppna kort, Skarplöth i spetsen avskyr ju att berätta bakgrunden till olika beslut och ST är ju också lydiga inför husse.

  Vad gäller Xpress så kanske det är ett dåligt avtal med TV4 som gäller, samma sak med den kritiserade starttiden på lördagar. Man vet ju hur det är I vanliga livet, om man undanhåller viktig info så blir ju förtroendet I botten.

  Kör V86 på Solvalla på onsdagar och skrota Xpress, det måste kosta en hel del pengar med all personal på 2 ställen enbart för TV-sändning och eventual extra omsättning äts upp av extra kostnader.

 3. Jag är ganska övertygad om att det mest handlar om prestige med Xpress. Man kommer inte att ändra konceptet förrän man har hittat ett nytt med den potential som kan överträffa det nuvarande. Lite så man jobbade med söndagarna som numera dedikeras till GS75.

  Förutom prestigen hos ATG måste det också dessvärre passa för TV4-gruppen.

 4. Vi får hoppas att våra organisationer( Tränare, Amatörer,Ägare) för en gång skull står på sig och sätter riktig press på de som styr

 5. Avtalen med Tv4 skrevs väl om bara för några månader sedan, vilket är högst förvånande att det i sådant fall skedde INNAN 2018års tävlingsplanering är förankrad med aktiva samt banorna.
  Men allt sker bakvänt i inom trav och galoppsporten, och planeringen ter sig katastrofalt usel rent generellt.

  • Vet du hur långt avtalet med TV4 är?

   Har länge förespråkat att travet bör se utanför TV4 o hade gärna föredragit att SVT gick in o sände trav med sitt eget TV folk.
   Att få en lördag mellan 12,30-17,00 med V75 direkt i SVT hade varit riktigt underbart.

   • SVT tar inte i travet så länge det handlar om en spelform. Odds, värden, utdelningar etc är något som SVT inte tar upp i någon sport. Man kan möjligen prata om prispengar till de aktiva, men där går gränsen. Man kan också fråga sig hur rolig fotbollen skulle bli om kommentatorerna oavbrutet skulle sitta och berätta om vilket odds det var på just det som hände. ”Där gör Liverpool mål till oddset 1.70, och det är Salah som gör det. Han ger 12 gånger för dem som spelat honom som näste målgörare. Vi har 3-0 till Liverpool som ger oddset 17,50 om det står sig matchtiden ut”.

    • Men ”Viroid” var det inte prat om att SVT var intresserade av att sända V75 igen för en sådär 4-5 år sedan?
     Kanske andra tider o värderingar från deras sida nu o du har troligen helt rätt men jag har för mig att dom nämnts i att vilja sända trav igen o jag hade älskat det.

     Tack förresten att du drog upp LFC som ett exempel. Den fina föreningen borde alla ta upp i ett räkne exempel 🙂
     O apropå LFC så vet vi alla att dom ikväll lottas mot Celtic (Brendan R), Barca (PC storyn) eller Dortmund (Klopp) ikväll. UEFA har ju på något ytterst märkligt sätt lyckats förr o få lag o spelare som har vissa storys lottas mot varandra. Zlatan o MFF är bara ett litet exempel. Tror dock mer på Dortmund pga Klopp o dom fantastiska matcherna lagen emellan i ”UEFA” cupen (som cupen alltid kommer heta…)

     • Det fanns en del planer på en egen TV-kanal, SVT Sport, för ett antal år sedan.. Där hade travet kanske kunnat få plats, men då mer som sport istället som spelobjekt. Men sedan tappade man rättigheter och man fick en hel del direktiv om att det skulle vara mer mångfald i rutan i form av fler sporter och gärna med både män och kvinnor.
      Det som lockade mest för SVT med travet var nog den feta budgeten som travet har för sin TV-produktion. Travet lägger motsvarande en tredjedel av hela SVT Sports budget på Kanal 75, som i sin tur lägger det allra mesta på att sända TV från banorna i TV4:s kanaler eller via sin egen hemsida.
      Jag tror dock knappast att det hade fått någon större plats i tablån om det fanns konkurrens med andra sporter.

 6. man kan ju hoppas att spelarna visar sitt missnöje när X-press drar igång igen och visar att de inte är intresserade av detta. Om omsättningen sjunker kraftigt direkt så kanske, kanske… eller?

 7. Om tränarnas ord följdes av någon slags handling, t.ex. anmälningsstrejk, vore allt väl, men det hela kommer nog att mynna ut i ”mycket skrik för lite ull” som kärringen sa, när hon skulle klippa grisen.

  • Det är väl ungefär som med spelarnas ord. Alla klagar på både X-press och sena V75, men lik förbannat spelar man precis som vanligt. ALLA måste agera, inte bara tränare. För egen del har jag sagt upp mitt ATG-konto, besöker inte banan och spelar mycket sparsamt.

 8. Jag gillar XPress men om det tar död på Solvalla och ogillas av aktiva och hästägare är det en självklarhet att det måste bort.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar