Solvalla har inför nästa år krävt en permanent tävlingsdag – utan saxade omgångar med V86-Xpress.

Så ser det också att bli. Enligt uppgifter till Sulkysport.se kommer Solvalla att få tisdagar som sina fasta dagar, och därmed kollidera med Jägersro som också skall tävla på tisdagar.

Jägersros ordförande Kerstin Peterson-Brodda bekräftar ST:s planer:

Hans Ljunkgvist. Foto: Travsport.se

– Jag läste det hos er, och sedan såg jag att samma uppgift förekom även på några andra håll. Först trodde jag inte att det kunde vara sant. Det hade inte hörts ett knyst från Svensk Travsports sida om det. Till slut frågade jag ST-ordföranden Hans Ljungkvist om det låg något i mediauppgifterna och han bekräftade att de var sanna. Då agerade vi från travsällskapets styrelses sida med att omedelbart skicka en skrivelse till ST där vi tydligt förklarar att vi inte kan acceptera att storbanor hamnar mot varandra på det här sättet, säger Kerstin Peterson-Brodda till Sulkysport.se.

Förutom Jägersro kommer även Eskilstuna och Axevalla att drabbas av de här planerna. Båda de banorna har ju under många år haft tisdagar som huvuddag för sitt tävlande.

Enligt uppgifter till trottosport.se är de tre berörda banorna (Jägersro, Eskilstuna och Axevalla) kallade till en videkonferens med ST:s tävlingsavdelning på fredag. Då kommer sannolikt ett besked om att Solvalla och Jägersro skall tävla på tisdagar under 2018.

På Jägersro är det mycket upprörda känslor och Kerstin Peterson-Brodda skräder inte orden:

– Jag blir så upprörd så jag vet knappt vad jag ska säga. Att lägga storbanor med fasta dagar mot varandra kan väl inte vara något annat än direkt suboptimering av tävlingsprogrammet! Det handlar inte bara om Jägersro och Solvalla och tisdagar, det hade varit lika galet att lägga Solvalla mot Åby på torsdagar, säger Kerstin Peterson-Brodda till Sulkysport.se.

Sulkysport.se

Hon får medhåll av Jägersro största tränare Lutfi Kolgjini.

– Det här är så sjukt. Jag trodde att det nästa år skulle bli ordning och reda på tävlandet för storbanorna, med Jägersro på tisdagar, Solvalla onsdagar och Åby på torsdagar, säger Lutfi Kolgjini.

Många hade hoppats på att expresstravet skulle skrotas och att Solvalla skulle få den dagen banan helst vill ha, onsdagar alltså.

Tydligen blir det inte så. ATG vill till varje pris fortsätta med V86Xpress.

– ST har länge försökt att ta död på travsporten, och det ser ut som om dom är på god väg att lyckas, säger Lutfi Kolgjini.

LP

36 KOMMENTARER

 1. Trodde inte det gick att komma på mer dårskap, men ST och ATG verkar ha en outsinlig brunn att ösa ur när det gäller dumheter.

 2. Vem ska köra onsdag då V86 ? Det är frågan ? Åby ?
  Jag gillar upplägget Solvalla tisdag, Åby Onsdag, Eskilstuna torsdag , solvall fredag o V75 lördag…

 3. Varför tar ingen upp söndagen? Har alltid tyckt att söndag hade varit en lysande dag för Solvalla. Är väl perfekt dagen efter V75 att ha fina hästar på huvudstadsbanan, man hade tom kunnat locka lite publik tillbaka till Solvalla då det är en helgdag. Hade kunnat bli en trevlig avkoppling en söndagseftermiddag för många istället för en sen arbetsdag då ingen vill gå på trav! Snälla om någon vet varför denna dagen inte tas upp förklara gärna.

 4. Det finns ju andra banor än Jägersro. Bergsåker är en större ”storbana” än både Åby och Jägersro men nämns inte av er som är kritiska. I alla sammanhang ses konkurrens som något som ger bra utveckling. Eftersom vi har fler än 7 travbanor så måste det finnas trav på flera banor som kör trav samma dag. Bättre att storbanorna får konkurrera om samma dag än att landsortsbanorna äts upp av storbanorna.

 5. Hoppas verkligen att Sundbyholm får en annan dag än tisdagar då det så länge jag kan minnas har krockat med Smederna. Som ikväll…

 6. Ingenting upphör att förvåna mig längre, när tränarna och hästägarna inte reagerade på när ATG påstod att avsikten ALLTID varit att ta pengar från hästsportens fond för att fylla pokalen, samtidigt som Johan Lindberg et concorts med emfas SKRIFTLIGEN garanterat att gamla pengar INTE ska användas till pokalen. Att inte samtliga styrelser tvingades avgå samt utomstående revision för såväl ATG som ST krävdes, påvisar att alltför många inom hästsporten i Sverige fullständigt saknar såväl civilkurage som insikt i vad som är bäst för såväl dom själva som hästsporten.
  Det finns inget hopp helt enkelt för hästsporten när så få vågar ifrågasätta skeenden och sätta kraft bakom orden.
  Det påminner inte så lite om Svensk politik i stort, där inte ens oppositionen vågar fullgöra sin roll på allvar.
  Hur Solvalla kan godkänna ovanstående,liksom Jägersro är fullständigt osannolikt uselt tillvaratagande av sina åtagande mot hästägare och tränare samt uppfödare. .

 7. Förutom att man ställer två storbanor mot varandra tycker jag det är anmärkningsvärt att Xpress ska få fortsätta trots att det omöjligt kan vara en lönsam historia för travsporten, om än för en del andra, så vad ligger bakom den delen av beslutet. Finns det avtal man inte kommer ur tills nästa år etc?

 8. Tyvärr tror jag det har gått prestige i alltihop vilket inte är något ovanligt inom rasen homo sapiens. All kritik mm mot ST och ATG, och då påstår jag inte att kritiken är felaktig, har gjort att de personer inom ledning på ST och ATG känner ett enormt agg och en enorm avsky mot fotfolket inom travet och de som kritiserar dem. Det är så svaga människor som hamnat på en högre position än de egentligen skulle vara på ofta reagerar då de blir ifrågasatta. De sparkar neråt. Det är så det känns då man ser och hör vissa av dessa människor uttala sig. Skarplöth, Lindberg, Ljungkqvist mm.

  De har blivit hatiska och gör allt för att förgöra travet och deras kritikers största intresse/levebröd. Det går inte att förklara sådana här totalt galna förslag på något annat sätt. Håller inte alltid med Kolgjini men den här gången har han helt rätt.

 9. Dom som har makten att påverka verkar heller inte bry sig,nämligen spelarna,har mig veteligen aldrig sett nån gemensam bojkott över hela landet ,då skulle garanterat skarplöth å dom andra överbetalda lallarna få skrämselhicka om spelarkåren gjorde uppehåll ett par omgångar

  • Troligt att de girigast av dem alla skulle försitta en chans till miljoner för att rädda travet…

   Hästägarna och tränarna kan göra skillnad, men mycket girighet där med annars hade de agerat för länge sen.

  • Det är kanske lite väl svårt att få samtliga spelare att ena sig i en bojkott. Vi är ganska många med varierande kunskap och intresse för trav och spel. Många spelar bara Harry Boy. Själv har jag sagt upp mitt ATG-konto i protest och spelar numera V75 väldigt sporadiskt och det vet jag att jag inte är ensam om. Långt ifrån. Besöken på banan är numera begränsade till V75 sommartid. Banorna avfolkas, men det skiter både Skraplotten och de övriga i. De bryr sig helt enkelt inte om sina kunder. Prestigen tycks gå före allt annat.

 10. Men 43% av tisdagarn kör ju inte Jägersro. Ska Solvalla bannas från dom med, bara för att det är tisdag?

  Man ska nog se hela schemat innan man drar igång gnällkarusellen.

 11. Varför sitter vi här och gnäller, varför kan man inte strejka och bojkotta i dagens samhälle? Vi ger fan i att spela några tisdagar tills dom fattar!

 12. Hans har helt rätt, någon forma av bojkott måste till. Varför kan vi inte strunta i att spela en onsdag? Detta gäller då allt sorts spel vinnare,plats och så vidare inte bara V86. Själv välkomnar jag SHL och all fotboll ute i Europa nu startar. Jag spelar ändå bara på stora dagar, lördagar, Eliloppet och årgångs loppen med mera.

 13. På vilket sätt mäter du då Ingegerd? Om du får Bergsåker att vara en större bana än både Jägersro och Åby? Det vore intressant att höra?

 14. Alla andra beslut man tagit skulle man MÖJLIGEN kunna säga har tagits för att tron varit att det skulle gagna Skarplöths jakt på snabba omsättningslyft. Men det här?! Nä, jag fattar verkligen NOLL.

 15. Solvalla måste sätta stopp för detta vansinne. Allt annat än egen Onsdag så jämna hela anläggningen inkl hästsportens hus med marken. Är det v86 xpress som är boven i dramat så är det helt sinnesjukt att det ska påverka hela tävlingsstrukturen. Går Tisdagsförslaget igenom måste STs styrelse bort samma dag.

 16. Vem vinner på V86, express eller ej? Få saker jag är stolt över men en är att jag aldrig har lagt ens en icke existerande 25-öring på en rad på spektaklet. Vad var felet med Riks V5 eller V54 på onsdagarna när det begav sig? Alltid Solvalla och alltid fem bra lopp och som jag minns det bra omsättning och utdelning. Axevalla/Jägersro Tisdagar, Solvalla onsdagar och Åby Torsdagar…varför i hela världen ska man ändra på det?!

 17. ST kanske vill komma tillbaks till den gamla goda tiden när det var hejdlöst mycket folk som gick på trav och när travet var en STOR sport, och när Solvalla alltid körde på TISDAG och Torsdag, det var innan V64 ( som sen blev V86) det!!

 18. Kan man verkligen säga att Jägersro idag 2017 är en av Sveriges största banor o kan kräva att dom ska ha en ”egen” dag som inte krockar med storbanor (likt Solvalla på tisdagar i förslaget)?
  Det finns väl få banor som har så svårt i vanligt vardagstrav o ens fylla sina egna lopp.

  Solvalla, Åby o Bergsåker köper jag rakt av men att sedan sätta Jägersro bland dessa är jag mkt tveksam till. Det känns som att Jägersro lever på att dom förr har haft välfyllda lopp samt några större tränare mm. Ska dom verkligen kunna rida på dåtid även nu?

  • Tror nog att tränarstaben Jägersro kan presentera mer än väl matchar Bergsåkers motsvarighet för dagen som utan Bergh och Båth är tämligen medioker.

 19. Problemet är att Skarplöth lyckats övertyga STs styrelse att V86 express omsätter betydligt mer per vecka än en ”vanlig” V86 utan sax. Och det styrker han med omsättningsstatistik jmf med tidigare upplägg. Själv är jag övertygad om att omsättningsökningen han hänvisar till enbart kommer sig av det faktum att man nu kan spela V86 på tillsammans-sidan, något som inte var möjligt tidigare.

  Det är uppenbart mkt prestige för Skarplöth i V86 express, därför presenterar han inte all fakta för STs ledning och styrelse, som fattar det beslut dom då tror är ekonomiskt bäst för sporten.

 20. Valla – jägers – åby
  Det tycks bara vara dessa banor som existerar och betyder någonting…

  Men när det blir storlopp på småbanorna och bergsåker i norr så tycker i alla fall jag att publiksiffrorna står sig starkt i förhållande till banor söder om Dalälven många gånger. Folkmängden är ju övervägande till södras fördel och därför är det väldigt starkt av ex bergsåker att få närmare 15 000 besökare på sin stordag SOT ifjol ex. Inte heller brukar det vara problem att fylla loppen i norr heller, trots att det brukar röra sig om sämre prispengar…

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar