Foto: Travsport.se

VM för kuskar har avgjorts i Kanada. I samband med att också World Trotting Conference, världskonferensen inom travsport, hölls där.

Alla världens travländer träffas en gång vartannat år och konferensen är uppdelad i fem olika delar: hästvälfärd, säkerhet (antidopning), sport och spel, marknad och avel. I år hölls den i Charlottetown på ön Prince Edward Island i Kanada.
– Hela ön inklusive politiska makthavare är verkligen stolta över trav- och passgångarsporten. I detta nu pågår en parad för öns största lopp Gold Cup & Saucer som avgörs under lördagen, berättade Johan Lindberg, ST:s Generalsekreterare i sitt senaste veckobrev.

Den viktigaste frågeställningen under veckan, enligt Johan Lindberg, har varit ”investeringar för framtiden. Vi har en bra produkt men, vi måste trots det vara öppna att förändra oss och förändra produkten till något ännu bättre. Istället för att vi ska ha föregångsländer som ensamma är först och bäst på enskilda saker skulle travsporten som helhet tjäna på att länder gemensamt tar stegen framåt samtidigt, eller i nära anslutning”.

Vidare har Johan Lindberg varit tydlig med att under denna vecka från svenskt- och nordiskt håll, inte minst efter debatten som följde efter årets Hambletonian, ta upp drivningsfrågorna.

Så här uttryckte Lindberg efter konferensen till Travronden hur han tyckte att det gick med den frågan:
– Drivningar har varit ett genomgående tema, egentligen. Där hoppas jag att det sker förändringar och det finns saker som tyder på det. Länder fick säga sitt om rekommendationer som togs upp, bland annat handlade det om att en töm ska hållas i vardera hand, förutom då man justerar utrustning. Även att det inte skulle vara tillåtet att påbörja slaget med körspöet ovanför axeln. Till sist, att bestraffning för drivningsförseelse inte handlar om en prestationsfråga, utan en djurvälfärdsfråga. Dessa förslag sade alla länder förutom USA ja till. USA sade varken ja eller nej, men det beror på att de har olika regler för varje stat. Däremot lovade Mike Tanner på USTA, att han skulle ha möte med både Jeffrey Gural, vd på Meadowlands, och ordförande på New Jersey Racing Commission, för att diskutera drivningsfrågan.

Och det finns sannerligen att jobba på. Ironiskt nog; just på denna VM-bana, Red Shores Racetrack and Casino at Charlottetown Driving Park, såg det nämligen i lördags ut så här:

Och helt tillfredsställande kan vi knappast säga att det såg ut i VM för kuskar heller, mitt framför travvärldens potentaters ögon.

Kuskmästerskapet vanns för övrigt av James MacDonald (Kanada) före Mika Forss (Finland) och Marcus Miller (USA). Sverige och Björn Goop slutade femma.

Henrik Ingvarsson

6 KOMMENTARER

 1. Visst är det bättre att man träffas och pratar men när man läser Travrondens längre intervju så blir man inte imponerad. Så fort det blir konkret så fallerar det, exempelvis så finns inte Lasix med på den lista av preparat man vill förbjuda. Sedan pratade man en del om nya globala spelformer vilket kändes luddigt. Som ett första steg tycker jag ATG borde klara av ett samarbete med PMU kring deras stora spelformer som Quarte, Quinte m.m. Jag förstår fortfarande inte varför Norge har lyckats utveckla ett så bra samarbete med Frankrike när ATG helt misslyckats. Ska vi nu när vintermeetinget snart drar igång få nöja oss med lokala spelformer som Trio, V4 etc med ointressanta spelpotter kring 50-100 000 ? Visst har vi vinnar/platspel till Frankrike men det roliga är ju att med begränsade insatser spela de större spelen.

 2. Nu ska jag svära i kyrkan.
  I den undersökning som redovisades i Travronden om vad som varit orsaken till att hästar dött under tävling så påvisades det att det var ganska många som orsaken helt eller delvis beroende på lungblödning, så om dessa hästar fått Lasix så finns faktiskt möjligheten att de varit i livet idag.
  Så i djurvärldsfärdsfrågan kanske det är vi som skall ändra oss och istället tillåta Lasix, för hästarna skull.
  För att tro på att sättet vi tävlar med våra hästar kommer att ändras i framtiden och att vi inte kommer att stressa och hetsa våra hästar till framgång det tror jag lika mycket på som att Tomten kommer på besök varje jul.

  PS: Anledningen till att ATG inte kommit lika långt som Norge beror väl på att Sverige inte erkänner den franska travaren som en egen ras, vilket Norge gjort.

 3. Vilka frågor får Sverige till sig angående förändring av reglemente? Antar att vi inte heller lyssnar på andra länders åsikter. Att idka byteshandel med T.ex Frankrike är nog enda vägen. Sverige inför något från det franska reglementet och Frankrike inför hårdare straff mot drivningar.

 4. Det ar i stort bevisat att alla tavlings hastar bloder nagon gang, % talet ar ungefar att har du en hast som startat 10ggr har den blott 3ggr. Men eftersom tranare aldrig lyser sina hastar i luftvagarna efter lopp sa finns inga siffror att till ga i Sverige. Den enda tavlings grenen som inte har har regelbunden lungblodning ar Dressyr. Trav, Galopp, Western, Hoppning, pulling grenar har alla lungbloder till hogre eller lagre nummer. Det finns en myriad av mediciner att anvanda Lasix ar den som ar tillaten i alla stater och regulerad till att ges 4 timmar inann start 2-8cc beroende pa statl. Det finns manga andra bleeder breather mediciner. Lasix ar en medicine som behover lite arbete runt omkring for att anvanda, inte bara att ge nar man kommer till banan. Blod behover kollas regelbundet mot uttorkning, all electrolyt och mineral balans ar som den skall. Den behover extra vatska, Nebulizer for att halla luftvagar rena, forebyggande och cleansande orter Red lung, Stop 20, Lungflush.

 5. Googla Equine Exercise-Induced Pulmonary Hemorrhage så får ni svaret. Svenska journalister har inte tagit sig tid att studera detta,bara häver ur sig massa smörja. Lasix är inte bra,absolut…men är alternativet bra? Det finns vetenskap bakom beslutet att tillåta Lasix.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar