Blue Snapper spurtar till andraplatsen för Per Nilsson som domarna tycker borde ha avbrutit loppet Bild: arjangstravet.se.

Att alltid köra för bästa möjligen placering.

Det är en av hörnstenarna i svensk travsport. För spelarna är det en oerhört viktig sak veta att så alltid sker, hela trovärdigheten för sporten står där på spel.

För lärlingen Per Nilsson var det självklart att följa den regeln igår när han igår körde Blue Snapper i Årjäng. Efter en rejäl startgalopp svarade Blue Snapper för en stark upphämtning till andraplatsen i lopp 4. Per räddade fixade därmed vinstpengar åt de som hade spelat Blue Snapper på plats, och de som hade hästen i ett tvillingspel med vinnaren Thebigbangtheory.

På plats gav Blue Snapper 2,72 och tvillingen betalade 18,21.

De spelare som vann pengar var förstås nöjda. Det var däremot inte måldomarnämnden som ansåg att Per Nilsson skulle ha avbrutit loppet. Per Nilsson fick böta 600 kronor för att han inte avbröt loppet med en ”påtagligt trött/skadad häst”.

Här kan du se loppet.

Domarna i Årjäng anser alltså att Per Nilsson skull ha brutit mot paragrafen om ”att köra för bästa möjliga placering”.

Här känns som om den ena regeln ställs mot den andra.

Blue Snapper fick tre veckors startförbud för orent trav.

Till sist: Per Nilsson blev Årets komet i svensk travsport 2015 då han vann37 lopp och körde in drygt 1,5 miljoner kr.

LP

30 KOMMENTARER

 1. Mkt märkligt. Han var ju ikapp fältet redan efter 500 körda och rörde sedan inte hästen över upploppet…
  ”Trött/skadad” var ju inget hästen visade, att den bitvis rör sig ”skadat” kan ju bero på att pappan är franske Sam Bourbon…

 2. Trist att det ens är en frågeställning gällande vilken paragraf som är viktigast.
  Om hästen var trött eller visade tecken på skada så skulle han ha slutat köra, ja. Självklart. Går inte att få en korrekt bild av hästen genom en tv-ruta så svårt att säga för den som inte var där.

 3. Om hästen nu var så trött så att Per skulle avbrutit loppet, hur trötta var då de andra hästarna som Blue Snapper slog? Kanske alla utom vinnaren skulle ha avbrutit loppet.

 4. Frågan är om domarna skickade veterinär till stallet. I så fall hade man ju kunnat styrka/avskriva alternativet ”skadad” häst, (och hade veterinären varit snabbt på plats hade även uttröttningen kunnat kollas). ”Påtagligt” låter som en subjektiv beskrivning i det här fallet, vems normer talar man om där? ”Jag tycker han ser trött ut, vad tycker du?” låter som ett luddigt domskäl om det är så man fastställde graden av trötthet.
  Vad hade hänt om Nilsson avbrutit loppet? Hade det blivit 600 i böter även då- utan veterinärkontroll?

   • Är väl av underordnad betydelse vad spelarna tyckt, Hästens väl och ve går väl hoppasd man först. Dessutom hade ju inte spelarna vetat vad hästen fått för placering. Vet nån hur hästen ser ut i dag??

 5. Tror aldrig Per som det verkar oerhört med sin seriösa inställning skulle köra ”skiten” ur en häst, håller med som nån skrev tidigare – Hästen kan inte vara dålig för dagen och klara en andra plats efter en sån galopp i dagens hårda travlopp! Bör man inte kollat hästen före startförbud på sån lång tid? Dock blir väl svaret som vanligt, tiden fanns ej och det är en bedömningssport där det blir olika domslut…
  Där kan man börja fundera på alla olika bedömningar av domare och funktionärer på våra travbanor. Det måste fram med konkreta riktlinjer från ST och instruktioner på varje uppgift inom travet som når varje del. Själv har jag massor av konstiga/olika beslut av domare/funktionärer i anteckningsboken som kom till för att hålla reda på varje banas egenheter de är verkligen olika.
  Nu tror(vet) jag att alla domare/funktionärer gör sitt bästa utifrån sina egna bedömningar och förutsättningar, men utan samma och konkreta riktlinjer från centralt håll blir det nog aldrig bra?!

 6. Alla travhästar är mer eller mindre halta. Skillnaden är att på vissa blir aktionen lidande och på andra inte. Dom som får synliga aktionsproblem vid hältor är i första hand hästar med platsproblem alt knägångare.

  • …alla travhästar är INTE ens böjhalta. Det finns något som heter kompetens, men för de flesta licensierade går pengar före. Har många års bakgrund med ”halta hästar” och den här skulle inte ens ha startat. En ”komet” borde ha bättre kompetens. Titta på loppet en gång till…mer behövs inte. Hovtramp.se

 7. Jag blir lätt irriterad när man börjar prata om att franska hästar lämnar eller är ”skuttburkar”. Orent travande hästar hängs direkt i Frankrike. Kanske det enda landet som har en sådan hård regel. Och dom avlar man inte på.
  För trettio, fyrtio år sedan fanns det kanske fog för det omdömet – fransk i gången – men nog är avkommorna efter Love You, Ready Cash och Cocktail Jet t.ex. enastående rentravande. Men fördomar hänger kvar och man kan naturligtvis hitta orent trav hos de flesta hästar och deras avkommor om man synar dom.
  Att Sam Bourbon skulle lämna ”skuttburkar” mer än någon annan häst är nog ganska tvivelaktigt.
  Se detta storlopp som Sam vinner. Det är ledaren efter ett tag i Blå dress och gul hjälm, Dubois, som vinner. Lägg även märke till att han, till skillnad mot andra, inte rör eller visar hästen pisken. Rent trav. Annars blir man diskad.

  • Oj det var en öm tå. Då får väl jag o alla aktiva som missbrukat uttrycket ”fransk i gången” be om ursäkt och revidera vår bild av de franska sköntravarna.

 8. Tyvärr går det inte att överklaga till Svensktravsport när bestraffningen är låg. Så domaren kan döma hur tokigt som helst bara inte straffet är för högt. Rena vilda västern. Bra att ni tar upp det.

 9. Samma bestraffning fick en amatör på Arvikatravets sista dag (lopp6). Har ingen uppfattning om det var rätt. Men är väl till stora delar samma domare som i Årjäng.

 10. Samma bana gav oss startförbud förra året för att kusken efter jättegalopp följde med bakom fältet(samma tempo som täthästarna) i noll-loppet. De menade att kusken till hästen i dess första start skulle försöka jaga ikapp ca-70-80m. När han följde med i 35 tempo(kallblod) så fick vi startförbud för att hästen inte var i tävlingsmässigt skick. Förklaringen vi fick var då att kusken skulle kört ikapp…

 11. samtidigt fick ludde böter för han utgick med en 2åring som hängt i 3dje 8-900m i 1600 lopp för att inte kört för bästa möjliga placering

 12. borde vara krav på att veterinär går ner och besiktar hästen vid sådana bedömningar måste vara helt omöjligt att ta sådana beslut från ett måldomartorn

 13. Ska domarna börja dela ut böter för kuskar som kör hästar som travar dåligt till bästa möjliga placering ?!

  Då är domarkåren ute på djupt vatten , särskilt Årjängs domarna då dom helt saknar kompetens och vet inte hur man dömer lika för alla oavsett licens typ!

  Tror ni på fullaste allvar att t.ex Björn Goop med en starthäst från det egna stallet hade fått böter om han kört på samma sätt, ALDRIG!

  Annars är det nog dags att ST går ut och informerar alla aktiva hur man agerar i liknade situationer.

  Hur gör man om man sitter i vinnarhålet och har en häst som travar sämre och sämre ju längre loppet lider ?

  Hur avbrytet man ett sånt lopp ?

  Dags för Petter Johansson på ST att gå in och plocka bort böterna omedelbart kommer vi få en ohållbar situation med ojämna bedömningar från bana till bana.

  Ska vi gå tillbaka till hur vi hade det förr och som man har i Frankrike att man plockar bort hästar ur loppet som travar dåligt?

  Ska alla domare döma så här så

 14. Jack, tyvärr är det så att vissa av de franska hingstarna (och stona), i större utsträckning än amerikanarna, lämnar hästar med aktionsproblem, hur bra hingsten ifråga än travade för egen del.
  Jag satt och tittade på provstarten till den refererade loppet och den aktuella hästen travade inte rent då heller.
  Dock fanns det inget som tydde på någon hälta och det tyckte tydligen inte banveterinären heller i det läget.
  Per Nilsson gjorde det skickligt som hjälpte hästen till andraplatsen i sin orena aktion. Hästen var stark och mycket rejäl och passerade alla hästar utom en, trots att han galopperat bort mycket.
  I svensk travsport har vi som bekant en estetisk bedömning av harmonin i aktionen och den här hästen var ingen tiopoängare i det avseendet.
  Men att hänga ut kusken Per Nilsson och ge honom böter är ju rent abnormt. Funktionärernas lust att profilera sig själva på de aktivas bekostnad är rent ut sagt beklämmande.
  Per gjorde det enda rätta och körde för bästa möjliga placering!

 15. Hans
  Du kan ha rätt, men jag vet inte. Finns inte så mycket forskning, va?
  Tycker också att Blue Snapper inte är hundra, men det är inte Nuncio heller. På videon ovan kan ni se en bil som kör jämte loppet hela tiden. Det är domarbilen med flera måldomare och experter i. Dom filmar även hela loppet, förutom dom övriga kamerorna och synintrycken på mycket närma håll. Inget domartorn. . Sedan kör dom ner till sin ”tankstation”där dom laddar upp sin video och jämför med de övriga kamerornas registrering av loppet. Det man tittar mest på är ”allure” alltså travet. Orent trav diskas man för när man tagit beslutet. Det är kompetens. Hur de franska hingstarna nuförtiden står sig mot de andra vet jag som sagt inte riktigt. Men det är inte som förr och ”fransk i gången” i en blindtest tror jag skulle ge oväntade resultat.

 16. Hur såg värmning och provstart ut? Hästen borde ha sett bra ut där annars skulle den inte fått starta. Alltså händer något med hästen i starten då den ser bedrövlig ut i travet under resten av loppet. Utifrån det gör domarna en korrekt bedömning.

 17. Per Nilsson fick böter: ¨Nilsson Per, 600 kr, för att ej avbrutit lopp med påtagligt trött/skadad häst.¨
  Står det i resultatlistan.
  Om man läser hela meningen i 59 § så står det så här
  ¨Häst ska köras/ridas tävlingsmässigt till bästa möjliga placering om ej påtaglig trötthet eller tecken på skada hos hästen eller fel på utrustningen konstateras under loppet. ¨
  Eftersom hästen fick 3 veckors startförbud + krav på friskintyg så måste domarna och veterinären varit väldigt överens om att hästen såg mycket dålig ut. Så långt starförbud är mycket sällsynt. Är inte djurskyddet det viktigaste av allt i alla former av hästsport?

  Vad har det med saken att göra att han blev Årets Komet 2015?

  • Kom igen nu Berra, du borde väl ändå kunna hitta något bättre att gnälla över än mitt påpekande att Per Nilsson blev Årets komet?
   LP

 18. Jack, jag lutar mig inte mot någon forskning utan 50 års träning av travhästar. Men jag förstår din point, så det handlar väl mer om mina sista 10 års erfarenhet av träning av hästar.
  Och, javisst franska avelshingstar har blivit bättre. Säkert finns det två skäl till det:
  1. Kraftfull amerikansk inkorsning.
  2. Noggrann kontroll av hästarnas aktion. Skuttburkar diskas och kommer aldrig ifråga i fransk avel.
  MEN, precis som med våra kallblod, finns det ju stråk tillbaka till något annat, och som tränare kan man ju med lätthet identifiera när det gamla goda ”franska” har fått genomslag åratal efter det egentliga ursprunget.
  Precis som när de för halvsekel länge sedan varmblodsförstärkta svenska och norska kallbloden plötsligt får ett stråk av varmblod i dagen – och går som skållade troll.
  Men skuttburkarna blir allt färre och den där lilla procenten franskt som inte syns i dålig aktion är SÅ nyttig att ha i stamtavlan, den som avgör att hästarna springer ända till mållinjen…

  • Jag har all respekt för ditt kunnande och erfarenhet, Hans. Har följt dig genom alla åren. Och håller med dig när det gäller gamla gener som slår igenom då och då. Gammalt dåligt blod som Doktor Axel Munthe sa om kungafamiljen när dom undrade vad det var för fel på dom. När det gäller svenska hästar kanske det gäller mer amerikanskt blod, men den franska stamboken var inte öppen många år och släppte in amerikanskt blod så det beror inte på det blodet som gjort den franska travaren bättre. Tror mer på urvals, disknings och kunskapsmedvetenhet som har stått för utvecklingen. Som sagt. även den amerikanska rasen skuttar och travar orent. Anledning kan också sökas i att montén som numera bara är 10% av loppen krävde stora hästar. Tidigare var det en så pass mycket större del av travarna. Bold Eagle ex. har amerikansk i farfars farfar och morfars far. Blod från den korta stamboksöppningen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar