För de flesta aktiva i den danska travsporten är den stora drömmen att få vara med i Derbyt. Oavsett om man är uppfödare, ägare, skötare, tränare eller kusk.

För den i Sverige verksamme veterinären Sune Hansen var hans dröm om Derbyt på väg att infrias när domarnas bila fällde honom till marken.

Ett av de märkligaste domsluten jag har upplevt blev Sune Hansens fall.

Den stora frågan är om det var inkompetens eller vänskapskorruption som fick domarna att fatta detta historiskt horribla domslut.

Saken blir inte bättre av att den danska travsportens högste tjänsteman, generalsekretaren Klaus Storm, stänger av sin telefon med hänvisning till att det igår var lördag.

Foto: www.danskhv.dk

Gårdagens artikel här på trottosport.se om de märkliga turerna kring diskningen av Sune Hansen (bilden) och hans häst Balder har fått stor uppmärksamhet, på båda sidor om sundet. De som har tagit sig tid att titta på loppet är i stort sett överens om att det var ett horribelt domslut när Sune Hansson fråntogs sin plats i Derbyt.

Eftersom jag, till skillnad från Klaus Storm, svarar i min mobil även på lördagar fick jag igår flera samtal från aktiva i Danmark. Bland annat från tränare som hävdade att det är mycket som är korrupt i den danska travsporten, att det finns för tydliga kopplingar mellan funktionärer och aktiva, att flera av de största hålls om ryggen.

Att domare tar felaktiga beslut händer varje dag, oavsett om det handlar om fotboll, handboll eller trav. Men att domare avsiktligt gör fel är nog inte särskilt vanligt. Det katastrofala domslutet på Lunden kan nog sorteras in under den senare kategorin, att det avsiktligt gjorde fel alltså.

Diskningen av Balder och Sune Hansen innebar att Steen JuulBørge fick tredjeplatsen i loppet. Samme Juul som Kim Kabling (bilden) i egenskap av hästägare har ett samarbete med. Kabling är delägare i minst tre hästar som tränas av Steen Juul. Hästar som Kabling äger tillsammans med Jens Heide. Han som äger derbyfinalisten Børge.

Enligt uppgifter vi fick igår finns planer på att byta ut måldomaren Kim Kabling inför Derbyfinalen. Om detta stämmer vet vi inte eftersom Klaus Storm anser att han inte behöver svara i sin telefon under helgen.

Eftersom en av veckans fem V75-omgångar avgörs på Lunden på söndag vore det bra om Klaus Storm ger oss ett besked om Kim Kabling skall vara domare även på söndag. Eller om han kommer att bytas ut.

LP

Läs också:

I mina ögon en sjuk bedömning

Här kan du se loppet.

11 KOMMENTARER

 1. Helt sjukt, enig med er, korrupt. Om det finns någon som helst pondus i dansk travsport borde de riva upp det beslutet och be om ursäkt. Är ju en tydlig jävsituation. Fortsätt att jaga Klaus Storm!

 2. ”Mycket som är korrupt i den danska travsporten” så lyder rubriken

  Förvisso är rubriken satt med citattecken.
  Förvisso är detta en blogg och inte ett alster undersyälld nån ansvarig utgivare eller redaktion.

  Men att en icke namngiven tränare slänger ur sig ett påstående utan vare sig detaljer om vad som avses eller bevis därtill känns lite klent underlag för en gammal journalist som du Persson.

  Som kommenterats i tidigare inlägg håller jag med om det olämpliga i att låta funktionärer arbeta vid tillfällen där jävsituation finns, men rubriken här är malplacerad och riskerar att oskyldigt och oförtjänt smutskasta väldigt många som är verksamma i den danska travsporten och som på intet sätt förtjänar denna slentriana beskyllning.

  Precisera gärna istället för att generallisera när anklagelser om korruption basuneras ut.

 3. Jeg er enig i alt hvad der er skrevet, men synes det er vigtigt at slå fast, at Steen Juul intet har at gøre med hændelserne. At han ingen indflydelse har på dommerne, at han har udtalt, at han fandt dommen over Sune Hansen fejlagtig.Det er udelukkende dommerne,der er skyldige i denne sag og det kan ikke understreges nok, at der ikke må være dommere i tårnet,der har interesser i aktiv travsport.Dette bør hurtigst muligt besluttes i DTC.Med venlig hilsen Jette Michaelsen

 4. Diskningen är givetvis helt horribel. Men Börge hade väl få en plats i derby oavsett, eller? Danmark har ju ett annat system än Sverige där de sista platserna ge till högt rankade hästar.

 5. En dommerfejl og dårlig journalistik – går hånd og hånd i denne sag.
  En helt ubegribelig anklage om en konspirationsteori , som ikke har noget som helst på sig.
  Men Ingvarsson og Persson forsøg at holde fokus – dette er dårlig journalistik når i ikke belyser hele sagen.
  Hesten Børge var jo allerede kvalificeret til Dansk Trav Derby uanset ”fejldommen”.
  Hvis du svare om søndagen : Synes du denne oplysning gennemhuller din konspirationsteori ?

  • Derbykvalet med Balder och Børge var det första som kördes för dagen. Ingen kunde i det läget vara säker på att Børge skulle komma med på poäng. Hyfsat troligt, visst, men inte säkert.

   Dessutom kan det inte ses som huvudfrågan i detta. Det är såklart vilka som sitter och dömer, och vilka band de har i sporten. Att de inte bör sitta där under dessa premisser.

   • Bali vandt Børges derbyprøve , derfor var 99,99 % sikkert
    Derfor synes jeg dit ”spin” omkring Jens Heide , Varbene , Steen Juul og Kabling var tyndt .
    Men dit huvudfråga bør absolut tages op til debat.

 6. Desværre är det inte första gången clownerna i Lundens domartorn visar sin inkompetens. Att börja antyda dålig jounalistik angående Børge är löjligt og typiskt för många i dagens PK-samhälle… Jag har varit en hel del på trav i Danmark og tyvärr tycker jag att det ligger mkt i detta inlägg. Annars tycker jag att det är mkt trevligare og gemytligare att besöka en Dansk travbana än en Svensk travbana.

  Fortsätt med ert fantastiska og välbeövande jobb i en sport som tyvärr i mångt og mycket handlar om inbördes beundran og vänskap bland beslutsfattare og ekonomiskt inflytesrika personer. Henrik og Lennart ni behövs mer än vad någon kan föreställa sig!

 7. Jäv, vänskapskorruption, ägarförhållanden – allt det stämmer säkert. Men vi får inte glömma bort en annan faktor som säkert styrt en del situationer – SPEL. Kanske inte i det aktuella fallet men vid flera andra situationer de senaste åren har det svårt att värja sig mot den misstanken. Det går verkligen att ifrågasätta om vi ska låta Danmark arrangera V75 innan byken är tvättad.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar