Elin Nordqvist, skötare Capitol Hill, och Svante Båth.

Ja se den gamla hånramsan, från rubriken.

Det ska säga att det väl inte är försvinnande ofta man får läge att köra den på sin fotbollsläktare (jag lägger upp den straffsparken), men det har ändå hänt ett antal gånger. Allra roligast att sjunga när man stöter på en motståndare som normalt ska vara bättre dessutom.

Jag vet inte hur Svante Båth själv ser på sin exakta ställning i trav-Sverige, men om det är någon gång han med gott samvete skulle kunna drämma in i just denna ”dänga” – så är det nu. När det gäller det här med E3.

Inte nog med att han är den som vunnit flest matcher i E3-historien, elva totalt, i år har han alltså plockat tre av de sammanlagt fyra! Två av dem, Coin Perdu och Calamara’s Girl, med den vanligaste kompanjonen i sulkyn – Erik Adielsson. Capitol Hill, i gårdagens korta hingstavdelning, fick Ulf Ohlsson – precis som i förra E3-finalen – låna några minuter. Och ingå i laget.
– Vi är ett team som passar perfekt ihop. Det är ett pussel som lagts under många år, som Svante Båth förklarade stallets (bland annat E3)framgångar efteråt.

Det är såklart smått häpnadsväckande. Med tre av fyra E3-pokaler – samma år. Elva totalt.
Inte bara smått förresten. I den konkurrens som råder, och oavsett hur mycket man lägger in aspekten kring hur just E3 står sig i prioriteringen bland alla Sveriges tränare, hur tidigt var och en ”släpper på spärrarna”. Men med så många som ändå sägs ”satsa på unghästar”, det som så mycket av travsporten alltmer går ut på – finnas med i och vinna unghästlopp.

Tre av fyra – samma år. Elva totalt…

Calamara’s Girls mamma, den superbt läckra Calamara Donna, kändes ju som gjord för just korta E3 på sin tid. För sprinterdistansen. Men hon slutade bara fyra i just det loppet – och vann sedan istället som fyraåring Stochampionatet över 2.640 meter och Derbystoet över medeldistans. Nu fick hennes dotter visa släktspeedegenskaperna i en E3-final över 1.640 meter istället.

Capitol Hill (bilden), som väl var skattad som tredjehästen ur Båths trio i hingstarnas final, skrällde alltså rejält. Ett icke helt ovanligt fenomen i den korta E3-svängen, och segern var alltså hästens första i hela karriären. Calamara’s Girl tog för övrigt sin blott tredje i elfte starten…

Inga ”raka-spåret-segrar” heller alltså. Löftesrika, men inga jättesnackhästar. Vilket skänker tröst och hopp till många; som en gång drömmer om den stora triumfen i travsporten.

Just i E3 verkar det ju heller inte göra någonting om tränaren heter Svante Båth.

Tre av fyra – samma år. Elva totalt.

Dela om – ojämna lag.

Henrik Ingvarsson

Foto: Kanal75

EN KOMMENTAR

  1. All heder åt Svante men visst hade det varit befriande och nyttigt med en vinst för Lucifer Lane i dessa tider när elitiseringen i svensk travsport blir allt påtagligare.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar